Google+

oleh: chelin Agar-Agar Buih

No picture

resepi nih di perturunkan dari mak kawan chelin,sbb anak dia tak minat masak so dia share ngan kita... best and senang nak buat.


Created on : 06-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi chelin




Bahan-bahan ( 6 )

  • 2tbs serbuk coco
  • 1pek serbuk agar plain
  • 3 telur putih
  • 2 telur kuning
  • 1cup gula <-- kurangkan if x suka manis. dan sedikit garam
  • 2 1/2 susu segar ^_^

Cara-cara

  1. • Tuang susu diperiuk, tuang agar-agar, serbuk coklat, gula pasir dan kuning telur kemudian kacau sampai rata dan beri garam sedikit lalu saring.
  2. • Didihkan diatas dapur dengan api sedang sambil rata. • Kocok putih telur sampai kaku.
  3. • Agar-agar yang mendidih tadi dituangkan pada kocokan putih telur sambil dimixer pelan sampai rata betul.
  4. • Kemudian tuang pada cetakan agar-agar yang sebelumnya telah disiram dengan air sejuk.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (2)

Agar1
27-08-2009
ros dah buat agar-agar buih ni, sedap, ros gantikan coco tu dengan pewarna hijau, dan susu segar ros guna 500ml, terima kasih ye cheli
Laporan oleh: onigiri
Agar1
27-08-2009
ros dah buat agar-agar buih ni, sedap, ros gantikan coco tu dengan pewarna hijau, dan susu segar ros guna 500ml, terima kasih ye cheli
Laporan oleh: onigiri

Komen (9)

06-08-2007, nasah komen :

Sedapnya nak try lah... tapi susu berapa ml..? Thanx Chelin


10-08-2007, Mami Cheril komen :

chelin,d bahan2 tak ada susu..tapi,d cara2 ada pula mention susu d step 1..hope boleh edit balik..


20-08-2011, liza74 komen :

tak faham lah bahasa indon


08-11-2011, nurmhdnoh komen :

minta edit balik...x faham la


15-12-2011, pyzahk komen :

tak paham bahasa indon...edit blk la


07-05-2012, chelin komen :

Sorry...lama dh tk masuk site ni, nk edit balik tapi tk tau mcmana...tak de tab edit..pelik lah biasa ada... Pasal susu tu ukuran cawan....klu tk silap masa upload resepi ni server down huhuh...kena upload byk kali so mmb sbb tu dia ada missing text... Sorry ampun byk2


07-05-2012, chelin komen :

Sorry...lama dh tk masuk site ni, nk edit balik tapi tk tau mcmana...tak de tab edit..pelik lah biasa ada... Pasal susu tu ukuran cawan....klu tk silap masa upload resepi ni server down huhuh...kena upload byk kali so mmb sbb tu dia ada missing text... Sorry ampun byk2


19-05-2012, wannorsuriati komen :

sori,xguna air ke..


19-05-2012, wannorsuriati komen :

sori,xguna air ke..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu