Google+

oleh: joayee Sos Yong Tau Foo

Dscf4278_resize

sedap... sedap... mari try... untuk org yang jauh dari kampung halaman.


Created on : 02-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi joayee




Bahan-bahan ( 1 family )

  • SOS HITAM:
  • 560ml air
  • 1 kiub stok bilis
  • 1 camb kicap pekat/hitam
  • 2 camb sos kacang hitam ( OR taucu )
  • 1 camb sos hoisin
  • 2 camb gula pasir
  • 1/8 camt serbuk rempah lima
  • garam secukupnya
  • 3 camb air, dicampur 1½ camb tepung jagung (atau ikut kepekatan tersendiri)
  • SOS CILI:
  • 8 biji cili merah, dibuang biji
  • 2 camt bijan goreng/bakar
  • 100ml cuka
  • 2 camb sos plam
  • 3 camb gula
  • garam secukupnya

Cara-cara

  1. SOS HITAM YONG TAU FOO:
  2. Jerang air, stok bilis, kicap pekat, sos kacang hitam, sos hoisin, gula pasir dan serbuk rempah lima di atas api perlahan. Kacau hingga mendidih, masukkan campuran tepung masak. Kacau tanpa henti selama 2-3 minit lagi atau hingga pekat.
  3. SOS CILI YONG TAU FU:
  4. Kisar cili dan bijan hingga halus. Jerang cuka di atas api perlahan. Masukkan bahan kisar dan semua bahan lain, ketepikan dari api, biar sejuk
  5. note : garam & gula - ikut selera
  6. note: kalau nak buat 1 sos saja, Sos Hitam Pedas, tambahkan cili boh ke dalam (step 2) mengikut kepedasan masing2 dan sedikit cuka.
  7. Dscf4306_resize
    Sos Hoisin & Plum sauce yg kat Ireland. Msia & other country maybe brand yg berbeza.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (3)

Img_2191
25-12-2009
Dah lama cari resepi nie. Saya dah cuba dan family semua suka.Lepas nie tak payah beli kat kedai lagi...Thks Jo for the recipe......
Laporan oleh: Shaleez_alhassan
Boboy_besday_1305
18-01-2011
time kasi bebyk joayee...mmg sedapp resepi nie..dah lama saya cari jumpa jgk akhirnya..my resepi terbaikkk..
Laporan oleh: mamasue lep7/22
Yong_tau_foo_2
22-04-2011
buat utk bekpes..sdp la sos tu..tp sy buat sos hitam je + cili boh..tengkiu ya..
Laporan oleh: saida_wati


Komen (32)

02-08-2007, cindaibiru komen :

thx jo, sy mmg cari resepi ni. nnt dah try hntr laporan siap gambau. sedapnya yong tau fu..


02-08-2007, shima_2210 komen :

shima pn dok carik gak resepi ni. selalu beli sos tak sedap. ari keje tak de sape nk mkn nasik mlm so ler try.


02-08-2007, zaliana komen :

jo..sos hoisin tu apa ye? kalau tak bubuh terjejas tak rasa dia?


02-08-2007, Allisya komen :

thanx,mmg cari resepi ni,suka sgt makan,kat sabah ni bulan posa jer ada org jual yong tau foo,kalau sotong kangkung buleh jgk cari kat restoran2 kalau teringin nak makan,tapi yong tau foo,susah nak cari lah.Ni cuma nak tanya sos plum mcamna rupa dia ek?Ari tu ada cari kat giant tp tak jumpa la.buleh tak tunjukkan gambar...


02-08-2007, Mat Gebu komen :

Wow..sedap nie....bila laaa, nak mancuba nie.....geramm laahh.


02-08-2007, Ekieyna komen :

Wahh..sos yong tau foo oh! sedap uh~ Tula mat tah bile nak mencuba..byk mencuba kat kedai je hehe..


02-08-2007, joayee komen :

zaliana, sos hoisin mesti wajib ..itu yg menhasilkan rasa sebenar sos yong tau foo.. Gambar utk sos hoisin & plum sos jo dah update kat atas tu..tp itu rupa botol tu yg jo bole dptkan kat ireland..kalau kat msia maybe brand yg lain..tak per asalkan benda yg sama..


02-08-2007, joayee komen :

Gambar sos hoisin jo taruk kat glossary jugak.


22-08-2007, cindaibiru komen :

jo, carik sos tu tak de kat spiceland. oriental ade ke? atau abg man ade jual tak?


31-10-2007, LaylaKhan komen :

jo, gambar yong tau foo u ni menyelerakan btul..i kbtulan daftar membr tdy just utk cri resepi sos ni..Tks 2u..agaknya sos ni ble guna utk sotong kangkung,tauhu bakar dn rojak buah skali kot..wat do u think? will try it soon..


08-07-2008, karakoru komen :

bagus saya mesti pilih


14-04-2009, putera_katak komen :

Sos Hoisin tuh nak beli kat mana yerk..., puas saya cari 1 pasaraya xde pun..., or dia nama lain..?? Serbuk rempah Lima tu pulak apaer dia...?? mcm mana rupa..???


14-04-2009, akma_4th komen :

putera, cuba bkk link ni yer. atau cari kat glosari. http://www.myresipi.com/top/glossary/138


01-05-2009, dinalatiff komen :

sos hoisin ada jual kat jusco.. jenama life..


01-05-2009, dinalatiff komen :

sos hoisin ada jual kat jusco.. jenama life..


08-06-2009, rizal komen :

memang sedap.. saya dah cuba... lps nie xyah beli kat pasar malam...


10-06-2009, eixora komen :

serbuk rempah lima tu apa mendenya???


28-06-2009, eenat komen :

serbuk lima rempah tu blh dibeli di kedai jual brg bakery. Masakan cina selalu guna 5 SPICES ni


19-08-2009, dielslarizz komen :

saya blm pernah cuba buat sos ini. saya cuba buat dulu klu nyaman or sedap.... thank u vvv much


18-08-2010, wan_mazri komen :

baru nak cuba....ambik masa sikit ek


20-08-2010, glamlozz144 komen :

salam..kalo x ltk rempah lima blh ke?


01-11-2010, Yeop_umar komen :

apakah bahan yang ada didalam rempah lima?


28-01-2011, Azila-nur komen :

Serbuk rempah lima tu apa?. Klu tidak letak, rasa boleh terjejas ke (memandangkan saya di oberc mmg susah nak dptkan bahan2 tersebut)


28-04-2011, nazlyn komen :

Semlm tgk kat careefour ada 5 Spices brand maggie...sama ke?...pastu ada tak sesiapa tahu kat kl ni kat mana nak beli ketiauw yg gulung2 utk yong tau foo...thanks


06-08-2011, dilla s.m komen :

baru nak mencuba..dah lama mencari resepi ni,akhirnya jumpa kat my resepi.


22-09-2011, azman bin din komen :

tolong saya cari sos hoisin @ sos plum kat mana.....saya tinggal kat bkt mertajam


22-09-2011, r41494 komen :

selalu ada kat pasaraya besar cam giant,tesco kat bhgn sos/kicap..


25-12-2011, haizum_89 komen :

klo nk wat sos hitam sj,mse bile nk masuk cili boh tu?....xpham la...ape mksud step 2??


10-05-2012, alynn kamarulzaman komen :

rempah lima 2 ape ek..mcm rupenye...nk bli kt me..


10-05-2012, alynn kamarulzaman komen :

rempah lima 2 ape ek..mcm rupenye...nk bli kt me..


10-05-2012, alynn kamarulzaman komen :

rempah lima 2 ape ek..mcm rupenye...nk bli kt me..


31-07-2012, SANIeda komen :

ada tak sapa2 tau buat yong tau foo sup? kalau ada tlg emailkan kepada lelongjualanmurah@yahoo.com tq.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd