Google+

oleh: mak Sup ayam mudah

No picture

Masakan ini merupakan makanan orang Malaysia.Cara buatnya simple sangat2...Masa yang nak diambil untuk buat sup ni kira2 15 minit sahaja.


Created on : 05-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mak




Bahan-bahan ( 5 orang makan )

  • 1/2 ekor ayam yg. telah dibersihkan
  • 1 batang lobak merah(dipotong dadu)
  • Kiub ayam 2 ketul
  • garam secukup rasa
  • dan d.bawang serta d.sup.

Cara-cara

  1. Rebus ayam (untuk mendapatkan sup yg.banyak,bolehlah tambahkan air ikut citarasa).
  2. Setelah didapati ayam itu separuh masak,masukkan lobak merah, kiub ayam MAGGI dan garam secukup rasa.
  3. Setelah ayam dan lobak merah empok,bolehlah anda menghiasnya dengan d.sup dan d.bawang.

Tag

ayam sup








Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc_0016
04-08-2009
sedap. senang sangat. tQ sb share!
Laporan oleh: wafaalatiff

Komen (53)

08-09-2006, nordiyana komen :

ok simple,tak perlu terlalu banyak bahan.


25-09-2006, sue komen :

wah mudah..mudah...memang sesuai utk org bujang cam saye...hik aka sakit M..


29-09-2006, ainzul komen :

senanggg nyerrrrr


14-10-2006, nurleen komen :

lebih sedap kalau masa rebus ayam tu letak halia dan bawag putih yang diketuk pas tu buat bawang goreng sendiri untuk tabur sebelum dihidangkan..peh! sure sedaap


16-10-2006, mutiaraSz komen :

sokong "komen" nurleen komen..memang lagi umphhhhhhhh..kalau letak halia dan bawang putih yg diketuk.


20-02-2007, vachu baby komen :

simple & senang ingat


28-02-2007, babyworld komen :

ezy...


20-04-2007, kiki_style komen :

mudah, ringkas dan sedap.....


25-04-2007, pussydoll komen :

klau orang yang malas nak masak., inilah menu dia and klau nak tahu.., this is menu yang paling sedap dan ringkas


26-07-2007, hnah komen :

kalau tmbah lada hitam sikit pun best juga..rs mcm pedas2 sikit...


15-08-2007, mrs faizzal komen :

dili-ces


15-09-2007, atik komen :

mm buleh tyr nih


04-12-2007, lady komen :

senangnya..


23-01-2008, aidaa komen :

tak pernah buat sup letak kiub maggi.. saya biasa letak suo bunjut adabi tuh... rase yum yum ke..kalu yum yum nak cuba nih..:)


29-05-2008, melati nuri komen :

resipi yg mdh n sy pasti rs nya mst sdp \


10-06-2008, taurus komen :

hmmm...sngnyer


15-06-2008, salsabila_08 komen :

wahhhhhhs!!very the simple soup....masak guna rice kuker pon dpt:D


26-07-2008, QIMIE komen :

erm..sabtu nak try buat...hehe


31-07-2008, nuraliscaliyanasrulhizad komen :

sup ayam kalu letak perencah sendiri lagi sedap. Letak kayu manis & bunga lawang tumis sekali dengan bawang merah, bawang putih & halia. Dan sesuai untuk pemakanan bayi kite.....


11-11-2008, kaknida komen :

Asas masak sup nih sama jer… rebus ayam dengan rempah ratus…. Yang buat sedap atau tidak, cara menyediakan seterusnyer….. tips kak nida nih boleh sedapkan sup anda… cuba lah…. 1. Rebus ayam jgn lama.. bila terlalu lama isi ayam jadi keras. 2. Masa rebus letakkan sikit halia dan hirisan bawang besar… sup akan lebih [pekat, wangi dan ayam cepat lembut…. 3. Tumis bila sup dah masak…..bulan masa mula merebus ayam… orang lama dari utara kata tumis darat…. Cara? Panaskan sikit minyak tuk menumis… tumiskan bwg merah, bwg putih , halia , bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis.. bila bawang dah kuning, curahkan dlm periuk sup yang dah siap masak tadi. Tutup periuk. Kacau selepas 5 minit…. Barulah ada uumph sup tu…. so.... ingat sup ... ingat tumis darat.... happy trying :)


06-01-2009, honeynuyun82 komen :

best jgk ye resepi kak nida ni..


19-01-2009, diaryme91 komen :

xpyh letak sup bunjut ke kak?


03-02-2009, myimohdyus komen :

simple, mudah, ringkas dan cepat.. sesuai bg mereka yg bujang, tambahan pula. yg duduk jauh dr semenanjung mcm saya nie... thank for that


26-03-2009, Ladies komen :

memang senang,pasni nak belajar buat


12-04-2009, izzy komen :

aikk?? senang nyer.....


15-04-2009, seken123 komen :

memang senang n ringkas pakai campak2 aje sema bahan,makan pulak dgn kicap pedas,fuh..bertambah nasi tgh ari td


04-07-2009, fiezah02aqua komen :

Emmmm mmg mudah sgt2.....Time2 buntu xtau nak masak pe masak jelah ni


30-11-2009, shadiah komen :

simple nye resepi,snang tuk student cm sy :)


05-01-2010, daadaa komen :

aik?? xpyh ader halia, sup bunjut, bawang?? ermmm pelik.. rase ape sup ni?


22-05-2010, cik pink komen :

nk try.. nk masak utk abah yg da xde gigi 2.. hee cian abah.. thx 4 da recioe mak ^_^


08-08-2010, rohayazahir komen :

daadaa-dh letak kiub ayam rasa dah sedap...try la


24-11-2010, farah29 komen :

memandangkan sy di luar negara and ssh cari bahan.. kalau takde kiub ayam or sup bunjut bole ganti kan dgn kiub seasoning tak?


11-01-2011, Shida Honey komen :

waa...senang jer... :)


19-01-2011, zuraelis komen :

nak try la.. sy ni x pandai memasak so bole la try yg mudah ni dulu hihih..


27-01-2011, sarahsara komen :

sy bdk br blaja bab2 msk ni..tengah masak resepi darat kak nida..hehe..


09-03-2011, papa myra komen :

kira nie untuk anak2 laa...kalau cam nie, hari2 la saya akan buat...


31-03-2011, flo81 komen :

ini yg sedapnya, w/pun ringkas tp sedap n b'khasiat. cepat lg 2...ari2 blh buat


13-04-2011, anna85 komen :

biasa msk mcm ni...cepat,mudah,n sedap..lg pun bkhasiat...sesuai untk ank...:)


21-04-2011, adeques9 komen :

senangnya.. nk try lah.. dh lapaq ni..


21-04-2011, adeques9 komen :

dh try.. sedappp..


22-04-2011, segera komen :

senang je.selalu masak sup .tambah kentang pun sedap.


20-05-2011, ieyqanawi komen :

mama balik kg..adush...pening...nasib baik terfikir nak tengok resipi n9...hehehe...thanx yea....=)


15-07-2011, maidh_87@yahoo.com komen :

a'a kok bawang n halia nya tak da....hehe,,,lagi cdap..nyummi


21-07-2011, Ceria85 komen :

Sempoi.. Bole try utk ank :)


24-08-2011, azie comey komen :

peh...... Mudah jew...... Nak try la......


27-08-2011, titah komen :

slalu juga masak begini kalau malan malam best............


27-08-2011, titah komen :

slalu juga masak begini kalau malan malam best............


27-08-2011, titah komen :

slalu juga masak begini kalau malan malam best............


04-10-2011, iqada komen :

LH TRY NI...cm senang jeww


09-11-2011, aniboy komen :

kenapa sup ni x payah tomes hailia


25-11-2011, HANEEM AREEF komen :

Resipi tu sgt sesuai utk yg bz dan xcukup masa nak duk dapur lama2. Tp cuba resipi sup ayam saya ni. Insyaallah sedap. BHN TUMIS: 1/2 labu bwg besar bombay (wrna kuning)-sup akn jd lbih sedap dn beraroma,4 ulas bwg putih, 3 inci halia ( ketiga2 ni dimayang ) , 2 helai daun pandan, 1 kuntum bunga lwg,3 kuntum bunga cengkih, sbtg kayu manis. BHN TMBHN: 2 kping asam keping, buah tomato potong 4, btg saderi (hiris2), lobak merah (potong dadu). CARA MSK: Tumis smua bhn2. bila dh naik bau,msukkan air pns trus (so xyah tggu lama) ,msukkan ayam, then atas pmukaan air akan naik buih2 wrna kelabu kan? Kena buang buih2 tu pkai senduk. Itu sbnarnya buih drh ayam yg msih bersisa dlm dging. Brula kuah sup jd jernih dn menyelerakan. Bila dh agak2 ayam msk,msukkan asam keping, btg saderi dn last tomato. perasakan dgn grm/srbuk prasa skit. Hidangkan pns2 dgn taburan daun sup,daun bwg,bwg grg,cili padi serta serbuk lada hitam. Selamat mencuba :)


16-05-2013, amarylis komen :

Terima kasih atas resipi.biasa pakai sup bunjut masak sup tp pakai stok lg sedap.xde carrot so ganti ngan kentang pastu tambah halia,bawang putih ngan lada hitam.x sangka boleh habis sampai sup pun x tinggal!


30-09-2013, Dak Amir komen :

terima kaish laa acik


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu