Google+

oleh: blackjack Ayam Masak Kicap

Ayamkicap

ayam masak kicap sempoi.. makan dengan nasi putih dan sup tulang sure terangkat!!..


Created on : 05-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi blackjack




Bahan-bahan ( 1-2 orang )

  • 1 bahagian paha ayam
  • garam kunyit secukupnya
  • minyak untuk menggoreng
  • 1/2 biji bawang besar -hiris nipis
  • 2 ulas bawang puting- mayang
  • 1cm halia- cincang halus
  • kicap pekat manis secukupnya
  • 2-3 biji cili padi- potong dua
  • 1-2 batang cili hijau

Cara-cara

  1. Potong ayam kecik-kecik dan bersihkan
  2. Lumurkan ayam dengan garam kunyit dan goreng sehingga 2/3 masak. Kemudian ketepikan
  3. Ambik dua sudu besar minyak lebihan goreng ayam tadi. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan cili sampai naik bau.
  4. Kemudian masukkan kicap dan ayam. Goreng sampai ayam masak.
  5. Akhir sekali kalau suka cili hijau bolehlah hiris cili hijau dan masukkan ke dalam ayam. Goreng sekejap dan padamkan api.
  6. Siap untuk dimakan.








Laporan Masakan Bergambar (11)

Image107
17-03-2009
hingga menjilat pinggan...
Laporan oleh: mama_nayli
Ayam_msk_kicap
04-08-2009
slalu jugak msk mcm ni...mudh dn sdp...tq blackjack... :)
Laporan oleh: kak fida
Image0222
11-03-2011
menu kegemaran keluarga
Laporan oleh: surinah
Myresipi2
18-04-2011
very nice simple!!!! licin semua sekali. thanks 4 sharing.
Laporan oleh: equien79
P5210003
22-05-2011
up berkuah ckit..tq
Laporan oleh: cheq da
Dsc06396
22-07-2011
selalu masak mcm ne..very nice simple...tq 4 recipe
Laporan oleh: k.zila66
Ayam_kicap
16-10-2012
Sedap dan senang. Saya tambah sos tiram dan lebihkan cili padi. tma kaseh kerana berkongsi resepi.
Laporan oleh: Ummu Ezzul
120628_ayam_masak_kicap_simple
21-10-2012
slalu msk ni juge. suke kuah lebih sket. tmbh sos tiram n blackpepper sket. sdap! :)
Laporan oleh: moonbug
20121107_185543
07-11-2012
Baru masak. Sedap. Modify sikit hehe. tambah carrot, broccoli, berkuah.
Laporan oleh: zulyunus
Dsc03734
09-06-2013
menu kegemaran anak2..suke ltk kuah lbih dn tmbh sos tiram ngn blackpapper sedapp!...tq.
Laporan oleh: k.zila66
2013-11-27_19
14-12-2013
menu sempoi tp menyelerakan. sampai hb mntk wat lg, 2 hari mkn ayam kicap. haha. tq ya
Laporan oleh: moonbug

Komen (49)

06-09-2006, zeera komen :

Kalau letak cendawan telinga tikus yang basah lagi sodap....


06-09-2006, yani komen :

cendawan telinga tikus??.. macam mana rupa tu zeera.. 1st time dgr nama nih.. nanti tempek ler resepi yg ada guna cendawan telinga tikus.. nak juga kenal macam mana rupanya..


08-09-2006, kak ida komen :

seumur idup ni tak pernah dengar cendawan telinga tikus ha ha ha geli hati la pulak. Zeera bagi la nama lain yang sesuai sikit..... ha ha ha (masih ketawa)


11-09-2006, nur komen :

cendawan telinga tikus tu mcm cendawan kering. org selalu masak cendawan tu dgn tahu kering, bunga pisang, suun, masak tumis air.


22-09-2006, erinn.. komen :

wah..wah..wah...cam sodap jerk ayam msk kicap nikh,..nak try arrr...jom kite try msk...kalo xsodap..kite blasah saper yg bg resepi nikh k...huhuhu.:)


26-09-2006, eyda komen :

kalu nak sedap lg tambah air asam jawa siket je,baru lah terangkattttttt


27-09-2006, laila komen :

baru nak ckp..btoi la eyda..tmbh air asam jawa skit pun sdp gak..byk skit kuah nyerrr


27-09-2006, blackjack komen :

tq kakak..kakak dan adik2.. ramai jugak respon kat resepi org bujang ni :).. lain kali nak try add air asam jawa pulak..


06-10-2006, berrystrawberry komen :

cendawan telinga tikus tu pon kalo campur dlm rendang ayam, memang sedaaappp!!!... selalu kalo sy bli, ble lek kg (perak).. kt tpt ln tak pernah lak jupe..... betol tak, blackjack??.... ;)


12-10-2006, sfwtie komen :

letak baby cendawan pon sodap gak...


30-11-2007, mariakl komen :

Sedap nampak ayam masak kicap ni.. simple sgt.


18-02-2008, waza72 komen :

ya sedap n senang nak prepare...klu nak masak express try la resepi ni..tq


02-03-2008, luvJane komen :

so blackjack dah try ker add ar asam jawa? aper result dier?? best?


11-07-2008, swk08 komen :

mcm best jer.........nanti la try...


14-07-2008, rio komen :

bubuh sos cili ckit pun ok gak.kuah jadi pekat and pedas ckit.ngam ooo


12-08-2008, iesza komen :

saye dah try wat dah...erm mmg sdp giler..mkn lak ngan husband tersyg..berkali2 tmbh nasi..tq


25-08-2008, ayamajid komen :

makan ngan nasi panas lagi sodap kan?


13-09-2008, che puteh maryam komen :

menarik untuk dicuba untuk juadah berbuka puasa


14-09-2008, mlinda komen :

kalo resepi saya,memula goreng bunga lawang,bunga cengkih, tumis sket cili kering blend, masuk bawang +halia bila dah naik bau,masukkan ayam ,garam.biarkan sekejap sampai ayam tu kuar minyak sket.. pastu masukkan kicap + air sket.. tambahkan lada hitam blend sket.. pasti sedap..nanti kuah dia nampak pekat dan rasa hot peri-peri .hihi


14-09-2008, mlinda komen :

kalo resepi saya,memula goreng bunga lawang,bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis, tumbuk sket jintan putih.tumis sket cili kering blend, masuk bawang +halia bila dah naik bau,masukkan ayam ,garam.biarkan sekejap sampai ayam tu kuar minyak sket.. pastu masukkan kicap + air sket.. tambahkan lada hitam blend sket.. pasti sedap..nanti kuah dia nampak pekat dan rasa hot peri-peri .hihi


04-11-2008, f4h1m komen :

sumpah sedap... Sesuai untuk org bujang di perantauan~


15-11-2008, caz komen :

tenkiu black jack... ayam masak kicap ni sedap n easy to make... my housemates r loving it...


02-12-2008, mynarcissus komen :

thanks blackjack. first time i masak gune ur recipe, mmg sedap! second time i tambah rempah² yg mcm linda ckp tu - 2 bunga cengkih, 1 bunga lawang, 1 kayu manis & 2 buah pelaga... wangi sgt ayam kicap tu :) hubby pun ckp shedapp


05-03-2009, syarizan komen :

nampak mcm sodap...dah lama cari resipi ni..aper pn kt cuba dulu


29-04-2009, indra komen :

i buat ayam kicap ini sedaaaplahhh..


01-05-2009, balqis_n_i komen :

slalu aku msk aym msk kicap ni bile nk cepat..tmbah air asm jawa, lg sodap..


11-05-2009, seken123 komen :

resepi ni memang simple n sedap.Ambe tambah dengan sos masam manis n lada hitam.Anak2 mintak tambah lagi. Terima kasih pd yg berkongsi resepi


06-01-2010, aisy aisyah komen :

masakan yg simple....ha..skrg dah siap pun masak


14-05-2010, desperate cook komen :

itu bukan telinga tikus lah..telinga beruk lah..ha ha macam2 namanya..ini mak i yg bagitau..mmg kat perak je senang cari, kat kl ni agaknya kena pegi area market lama2 tu ada kot


22-10-2010, Syeera komen :

Wah sdap2.. Leyh masak tuk husband tersayang nanti...al maklum bru belajar masak... Hehehe


22-10-2010, Syeera komen :

Wah sdap2.. Leyh masak tuk husband tersayang nanti...al maklum bru belajar masak... Hehehe


08-12-2010, laila Isabella komen :

Cendawan telinga tikus itu terkenal dalam masakan cina..Mereka panggil Mok Yee kalau tak salah. Cendawan tu dijual kering berkedut2 warna perang kehitaman perlu direndam terlebih dahulu hingga kembang. Bentuknya seakan2 telinga. Ada dijual di pasaraya(giant)@ lain2 pasaraya di bahagian kering. Cendawan ni memang sedap.


23-12-2010, MISS MERY komen :

sodap...heehhe..huh...sangat mudah....nak cuba masak kalau pandai....hehe, thanks kpd en yg mengongsikan resipi ini...


24-01-2011, fadilah.abusamah komen :

salam blackjack. Terima kasih banyak2. Resepi you memang sedap. Dah lama i cari resepi sebegini yang simple but nice.


25-01-2011, adyana komen :

nk msak lauk ni la jap lg....hihi..bru nk jinak2 kt dpur...dlu xmau wat...skng da kne msak sndiri...suami suka mkn kt umh....so kne msak la slalu...


15-03-2011, irs einayad komen :

'mayang' tu maksud nya apa ea? :)


23-03-2011, fiedah yusof komen :

sedapp....huhuu...simple je, tpi, mmg best giler laa...ex bf sy ske sgt ayam msak kicap....


19-04-2011, myzun komen :

Wah..memang teringin nak makan ayam masak kicap pun today..cuma nak buat lain dari biasa..tgk resepi ni cam sedap je..komen2 pun bagus..try buat ni la today..thank you tuan empunya resepi..aa..zeera nanti i letak cendawan telinga tikus tu..cendawan tu my faveret..


16-05-2011, adam effie komen :

hmmm..mmg resepi fav family laa..seng,mudah,ringkas n paling penting mmg sooodaapppp..xsusah pn nk msk,cepat siap la..xsampai 15minit dh ready utk msuk mulutt...heee


16-05-2011, adam effie komen :

kalau kwn2 nk add halia skit pn ok jg..yg suka ala2 bali style leh la add serai jg..try cuba..sy dh try,ok jg rs...hmmm..trus rs lapar dh nih...


22-05-2011, misz mizah komen :

nak lagi sedap tambahkan sos tiram sikit pun boleh.cubalah...


22-05-2011, arenaghazali komen :

mmg mcm best jerr....klau ader kuah ckit sedap lg ker.........


01-06-2011, kasih suci komen :

sodapnyerrr.....


17-06-2011, gymie komen :

mang sedap...hehehe..tp ayam masak kicap sy teda kuah...kering gila...kuikuikui...^.^


07-09-2011, nuranisue komen :

macam2 nama cendawan ni..kt kg sy d perlis ckp cendawan telinga kera.hehe. papepun namanye mmg sedap. resepi ayam masak kicap ni mmg best. senang nk msk..thanks ya...


20-09-2011, Sheryz komen :

saya dah masak....memang sedap


22-09-2011, Nur Syafiqa Wazien komen :

Mmg sedap resipi ayam masak kicap nie...masak pun senang...hehehe..tq


05-10-2011, affroman komen :

sempoi....ni buat masak bujang pon ok...


18-10-2011, ZeedaInOz komen :

Very tasty! I tambah air asam jawa + some carrots & capsicum as vege. Makan dgn nasi panas2 dalam weather sejuk (saya menetap luar negara) mmg best sampai tak tau nak kata apa :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu