Google+

oleh: joayee Bingka Telur

Dscf4241_copy_resize

lemak,lembut dan sedap,family's fav. rasa cam"akok".


Created on : 30-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi joayee




Bahan-bahan ( 15 org=2 loyang )

  • 6 biji telur
  • 2 cwn air daun pandan( atau 2 cwn air + colour kuning)
  • 2 tin santan (400ml x2) atau santan pekat
  • 3 cwn tepung gandum
  • 2 cwn gula
  • 1 tsp garam
  • 4 tbs butter-cairkan

Cara-cara

  1. blend semua bahan, hingga tepung tak berketul2.
  2. tarukkan 1 tbs minyak dalam loyang..lenserkan. masukkan dalam oven.
  3. bila loyang sudah panas, masukkan bancuhan kuih setinggi 3". sedap nipis2.
  4. masak sehingga perang.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (18)

Bingka_001
31-07-2007
sedapppp...rsnye lebih kurang ngan akok kemboja.tp ann tambah telur bg 4 biji....thnx joayee!!
Laporan oleh: ann

cepat betul masak ann..ni mesti rindu akok..most welcome :)

Bingka_telur_
31-07-2007
Dah buat smlm, lembut dan sedap. Tapi sy punya xde daun pandan, pastu nipis sgt. anyway tq jo..
Laporan oleh: cindaibiru

ok la tu, tak de la nipis sgt...emm..sedapnya

100_2648
01-08-2007
Ni bingka telur tanpa pandan n tanpa pewarna. Rasa still lemak n manis. Thanks Jo...
Laporan oleh: fizzae

guna susu segar yer fizzae..nanti bole try gak..sama2

Picture_017
01-08-2007
wat bekal hubby..nmpak dia mkn sedap jer..jun pose, sabo j la..hehe..tq jo!
Laporan oleh: junjs11

jun..slmt berbuka pose..dah rasa ke belum?sedap tak?

Bingka_telur
14-08-2007
my bingka telur.. thanks jo.
Laporan oleh: yani

wow..class la..baru nampak cam telur

Imgp2766_resize
14-10-2007
sy buat kuih ni utk mkn di hari raya..sbb beraya diperantauan tp nk mkn kuih tradisional..sgt2 laku..sedap!! thanks for the recipe..
Laporan oleh: haryhal
Image_296_
26-11-2007
buat hari ahad, makan tepi pantai ngan hubby.....gula tu pakai icing sugar je,lebih mase wat kuih raye aritu...1st time wat bingka...worth it!~
Laporan oleh: nOOrsha
Bingka_telur_joayee
01-02-2009
buat tmbhn kuih utk kenduri ptg tadi...dpt 1 loyng 12x10...lembuuut dan sedaaaap sangaat...semua famili akak suke....trima kasih jo atas resipinye.... :)
Laporan oleh: kak fida
Bingka_telur
02-02-2009
eh..mcm berjanji lak ngan kak fida..hehe.kite wat utk minum mlm.hee..mmg lembutt,sedapp dan senang pula nak mbuatnya..thanks joayee
Laporan oleh: HaSue
Img_2322
21-08-2009
Jadi! Thank you kerana share ilmu!! :)
Laporan oleh: noralisadmnh
Image033
07-01-2010
sy kat kansas mcm susah je nak dpt daun pandan and kat rumah tak de pewarna kuning... so tak letak la... hehe... tp jadik la... ni 1st try, hangus sket... mmg sedap.... =))
Laporan oleh: ameerafatin
Img_0186
16-04-2011
sedap rasa mcm akok...thanks..
Laporan oleh: aisyah_uk
Bikgka
14-07-2011
bestnya bingka ni...rasa bingka lagi sedap bila ditambah margerin tu...yummyy!! terima kasih kak...:)
Laporan oleh: quinnie
130113_bingka_telur
13-01-2013
tq joayee. senang, sedap n lemak berkrim. sy wat 1/3 adunan. wangi sgt kuih ni. best! :)
Laporan oleh: moonbug
20130119_210018
20-01-2013
memang sedap....lembut,lemak,manis secukup rasa...best!
Laporan oleh: rohaya1710
130127_bingka_telur
29-01-2013
tq ya. wat lg!
Laporan oleh: moonbug
20130201_184826
01-02-2013
sedap giler kuih ni...br wt td.thanx tuan punye resepi...lpas ni nk wt lg.sng &sdp :)
Laporan oleh: hanim2009
2013-11-02_14
02-11-2013
buat lg tp terhangit lebih pulak. heheh. papepun sdp sgt. tq k. joayee
Laporan oleh: moonbug


Komen (28)

30-07-2007, cindaibiru komen :

wah, nmpk sedapnye... sy xde daun pandan. guna kaler ijau leh jgk kan jo?


30-07-2007, joayee komen :

aah..bole aje..betul cindai..jo minat betul kuih ni..selalu sgt buat..anak2 pun suka..tp biasala..yg sedap2 ni..santan mesti nak byk...takut jugak..heh


30-07-2007, Mami Cheryl komen :

hai joayee,naper namanya bingka telur...?????


30-07-2007, joayee komen :

entah la mami , jo..dpt dari member's member yg keje chef kat international hotel kat m'sia..namanya bingka telur.so jo pun tak de la nak tukar nama tu..belasah je la..heh


30-07-2007, Mami Cheryl komen :

Owwhh......ye ke.......


30-07-2007, diera komen :

umm..sorry joayee,masak brp lama kuih ni? suhu oven? thanks..


30-07-2007, joayee komen :

diera...masak dlm 45min @180...kalau jo suka yg gelap2..tp sentiasa la jugak tgk oven tu. tgk ketebaln jugak..


31-07-2007, Mat Gebu komen :

hmmm....lemak berkrim nie.....mesti sedap...jahanamm lahhh diet cam niee...hehehe.


31-07-2007, ann komen :

joayee...ni macam akok kemboja jual kat pasar malam di kelantan...aduss rindunye nk makan ..mesti try nih.nnt htr repot


31-07-2007, peekaboo komen :

risepi yg u bagi kat atas tu untuk 2 loyang ke?...


31-07-2007, joayee komen :

ann..akok kemboja cam ne pulak..tp kalau kat kelate tu...jo pernah mkn akok..lebih kurang rasa camtu la..tp kalau akok..lagi lembik & bakar dlm bekas kecik2.


31-07-2007, joayee komen :

peekaboo..yup..dpt byk ni..kalau buat nipis..kalau utk 1 family, buat half aje..try la :)


31-07-2007, joayee komen :

mat..diet jo memang dah lama jahanam..maybe bole diselamatkan lg kot kalau jarang lepak kat MR..:)


31-07-2007, ann komen :

joayee, akok kemboja bentuknye mcm tu ler, kaler hijau.rsnye mcm akok cuma keras sikit.akok lembik sikit sbb pakai telur byk sikit.


31-07-2007, joayee komen :

ann..sound similar.. nanti try, ckp ok rasanya sama ke tak..:)


31-07-2007, ann komen :

alamak tertekan smpai 3 skali kuar...admin takleh delete ker yg lebih tu?


31-07-2007, joayee komen :

ann, oooo...baru faham,,u buat half portion tp guna 4 biji telur ke? emmm lagi sedap tu..just nak suggest, next time kalau nak tambah byk lg telur utk jadi macam ori akok kan..tepung tu kene reduce..coz telur tu bole mengeraskan juga..ann..betul ke tu..just thingking out loud..saper2 nak kasi komen..


31-07-2007, chocolate komen :

hello...santan 2 kalau digantikan dgn susu cair blh ker?


31-07-2007, dhamia komen :

biasa org trg panggil tu kuih bakar je, kuih akok lain sikit..tapi nampak sedap tu


31-07-2007, joayee komen :

hello chocolate: nak ganti dgn susu bole jugak kot..try la sikit dulu, agaknya kalau pakai susu sejat(evaporated milk) lagi sedap kot.


01-08-2007, fizzae komen :

Saya dah buat bingka telur ni gantikan santan dgn susu segar. Rasa ok... sedap.


18-08-2007, jerul komen :

kuih ni memang senang nak buat , dan sedap pulak tu. baru sejam ni saya cuba ( buat 3 adunan ) nekad jugak lahh nak bagi pada jiran (makcik )belakang rumah ,sebab dia buat kenduri tahlil , semua orang puji kata kuih ni sedap .... tq joayee...( kpd abah saya .... terima kasih sebab layan saya belikan santann... telurr dan tepung ... )


19-08-2007, joayee komen :

jerul..tak ambik gambo ker..nak la tgk..:)


02-02-2009, ds_saniah komen :

salam. nak tanya sikit.....tsb ? tbs? apa tu. sukatan sudu apa?


22-07-2009, tfsalihah komen :

nanti nak try laa... menyelerakan jek.. hehe


01-04-2011, hasniah komen :

JO I NAK TRY JUGA. I SLALU BUAT NI KWN2 I SUKA MEMANG SEDAP TQ


09-10-2011, azzua komen :

MEMANG SEMP0I !!! User click URL anda,anda dapat duit..Jom sama2 buat duit lebih..sertai sekarang.. http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=azzua SY CUMA INGIN BERK0NGSI REZEKI YG TUHAN BERI..CUBA DULU BARU TAHU..


16-12-2011, emiliza82 komen :

Kelmarin i tambah isi durian diblend dan dicampur dalam adunan... Jadilah Bingka durian... sedap sangat-sangat... cubalah uouls...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd