Google+

oleh: joayee Kuih Talam Pandan

Dscf4193_copy_resize

Memang sedap.


Created on : 29-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi joayee




Bahan-bahan ( 15 org=2 loyang )

  • LAPISAN BAWAH-HIJAU:*
  • 1 1/2 cwn gula
  • 2 1/4 cwn tepung beras
  • 1/3 cwn tepung gandum
  • 5 1/2 cwn air pandan (10 helai daun pandan)
  • 1 1/2 tbs air kapur
  • LAPISAN ATAS-PUTIH:**
  • 1/3 cwn tepung beras
  • 3 cwn santan
  • 4 tbs tepung jagung
  • 1 tsp garam

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan *. Kacau hingga tak bergentel. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sampai naik wap dan gula hancur
  2. Isikan dalam acuan yg di sapu minyak. Kukus hingga masak . (15-20min) bergantung kepada size bekas.
  3. Campur semua bahan **. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
  4. tuangkan atas lapisan hijau, dan kukus lagi hingga masak.
  5. pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain, utk menghasilkan permukaan yg cantik & rata.
  6. Biar betul2 sejuk baru potong

Tag










Laporan Masakan Bergambar (10)

Dsc01763
20-08-2007
Memang sedaplah. Terima kasih Jo.Skrg dah boleh buat sendiri :)
Laporan oleh: zaliana

za, lawan tauke ni..kalau gerai bersebelahan, tak laku ler talam i..:)

Talam_004
17-11-2007
memang sedap.
Laporan oleh: cikgunita

tq cikgu :)

Talam_004
19-11-2007
sedap. seakan tepung pelita. Tak perlu guna bekas daun pisang lagi.
Laporan oleh: cikgunita
Talam_pandan
28-08-2009
Sedap! ternifis plk lapisan ateh tu.. thanks Jo..
Laporan oleh: as75
Talam_pandan
24-01-2011
Hidangan minum petang semalam.. sedap dan lembut kuih ni.. lembut ala-ala goyang gerudi.. he.. he.. he.. thanks joayee!
Laporan oleh: LynnSham
Kuih_talam_pandan
04-10-2011
Jadik jugak kuih talam ni.. tp comot ler sikit pic ni sbb x sempat nak sejuk anak2 dah nak makan.. Hubby puji mmg sedap.. Time kasih yer utk resepi ni..
Laporan oleh: adirma
Talam_pandan
17-04-2012
walaupun rupanya tak secantik mana, tapi rasanya sedap....ibu saya suka! teriam kasih kerana berkongsi resepi ini :)
Laporan oleh: Ummu Ezzul
20120521_151546
21-05-2012
sedap sangat...anak & hubby suka...akan buat selalu!
Laporan oleh: rohaya1710
120910_talam_pandan
11-09-2012
salam. wat bfast pg smlm. sedap & cukup semua rasa. tp santan dh habis so layer atas tu nipis sgt. next time nk wat lg btul2. thx resipi nya :)
Laporan oleh: moonbug
Photo0605
23-07-2013
salam joayee, akk buat hari tu. memang sedap & wangi baunyer. mkn x jemu. ala2 kuih tpung pelita jer... jazakillah ye utk rspinye!
Laporan oleh: kakbesah

Komen (37)

29-07-2007, rositahdd komen :

saya baru memasuki ruangan ini, jadi saya masih belum ada apa-apa resepi nak di kongsi dan belum ada komen yang saya nak beri, sebab baru nak mencuba.


29-07-2007, sukamakanje komen :

ooo...senang je rupe nyer wat kuih nih...ingat susah. sblm nih tau makan jer..


30-07-2007, asnee komen :

colour dia mengancam......membakar semangatku utk mencuba. TQ joayee.......


30-07-2007, joayee komen :

rosita, welcome to "jom kongsi resepi".. sukamakanje nanti jadi sukamasakjuge..:) asnee..apa lagi cuba la...buat half aje..yg jo buat tu nak buat utk 2 family..kenduri..


30-07-2007, rosnani komen :

jo..macam maner dikatakan yang penutup kukusan dibungkus dgn kain? kain cotton biasa boleh ker?


30-07-2007, mayahawai komen :

saya org baru kak sini...kuih nie adalah my fovourite..selalu jugak buat...rosnani, boleh juga pakai kain lampin tp make sure lampin yg belum di pakai lagi ler....


30-07-2007, along ain komen :

pakai aluminium foil buleh gak...


14-08-2007, freeda32100 komen :

i memang dah lama cari resipi ni..tq joayee


14-08-2007, freeda32100 komen :

i memang dah lama cari resipi ni..tq joayee


14-08-2007, tulip77 komen :

sedihnya smlm buat terlembik la yg bahagian atas tu...tak leh potong... mkn kena scoop...nape eh? tulip wat skit guna cup kecik so tepung jagung tu kurangkan jadik 21/2 sudu jek...sbb tu ke lembik? tp rasa still ok cuma lembik & tak lawo...sedihnya


19-08-2007, Lynne komen :

kalo tak letak air kapur bleh tak?


21-08-2007, joayee komen :

tulip, tepung beras kurang kot..kalau tambah tepung beras mesti keras..jgn putus asa :)


21-08-2007, joayee komen :

lynne, kalau takletak air kapur, texture kurang kental..tapi bole ajer


02-11-2007, mayahawai komen :

sapa yang tau resepi talam pandan versi nyonya punya..tu best gak tp mahal la..saya pernah beli kat amcorp mall, mmg mahal giler.. 2 potong kecik RM2.00...


18-11-2007, RZR08 komen :

air kapur tak ada lah kat sini, di ganti dgn ape ye?


20-11-2007, umi yana komen :

sori, nak tanye, 5 1/2 cwn air pandan (10 helai daun pandan) diblend ke?


18-10-2008, khadijahk komen :

dah lamer cari baru ketemu...nak try nih..


06-02-2009, cikyam komen :

i tngh cari talam ubi kayu ade x???


06-02-2009, cikyam komen :

bahan2 talam pandan tu loyangnya saiz ape???


06-02-2009, nor_67 komen :

cikyam, cuba bukak kat sini ya... http://www.myresipi.com/search/recipe?query=talam+ubi


06-02-2009, nor_67 komen :

cikyam, bukak link ni ya.. http://www.myresipi.com/search/recipe?query=talam+ubi


08-03-2009, zam757 komen :

sespae nak resepi talam ubi atau bingka ubi, saya ada. sebab saya buat jualan pada pasar ramadan.


26-03-2009, mariana.zek komen :

salam jo.. cantik betul permukaan kuih talam jo, geram tgk sbb cantik sgt...penah buat kuih talam ni tapi permukaan dia macam kawah bulan la,,pas tu macam serik jer nak buat lagi..


12-02-2010, roshussin komen :

suka mencuba dan mengumpul resepi..teringin juga nak kongsi..hari ni nak cuba buat talam jagung..janganlah keras lagi..


14-02-2010, bong bizaro komen :

salam jo, nampak cam sedap.....t nk cuba lah...mintak2 jadilah


24-02-2010, zetajones1234 komen :

brapa size dulang nak pakai 9inci ke 10 inci ke brapa ekkk


16-12-2010, NORSHIHA AB RAHIM komen :

saya nk cb buat la.......slalu sy bt xjd keras,lembut jdnya.ank2 ngn suami suka mkn kuih nie......


23-12-2010, anis_7905@yahoo.com komen :

salam...sy bdk baru blajar....nk tnye,klu lapisan hijau bwh sy nk tukar dgn gula melaka(coklat) blh tak?tq...


03-01-2011, shizuka_ymy komen :

sy dh try weeken ari tuh...tk jadi lembik...ke sbb tk pakai kapurpas tu lame la time nk kukus...berjam2..huhuuh..sedih...tp makan jek la lembik2 tuh


05-01-2011, wawa89 komen :

ai...salam perkenalan semua...sy baru kt sini... saya try buat kuih ni...tp x jadi....lembik bhgn atas...kukus pun berjam2....ngape ekk...sedih x jd...


25-01-2011, nooysk komen :

TQ.SAYA AKAN CUBA DAN MAKLUM BLS .NPK MCM SENANG AJA


07-03-2011, ziera_eddy komen :

salam..nak tye tbs 2 pe??sorry xfhm..nk try wat ni..plz reply kak..hehe


07-03-2011, mama kastam tioman komen :

mama tolong jawabkan..tbs tu..table spoon..( sudu makan atau sudu besar )..


08-03-2011, ziera_eddy komen :

OK tq mama love


29-06-2011, ain azmi komen :

mintak izin share resepinyer yer....;p


19-07-2011, Kaseh Mawar komen :

salam.puas cri akhr dpt tq.dlu sllu but tp x pnh mjdi llu hdk mkn beli je.rupanya kne mask dlu ats api jd x lh lma kna kukus.


29-09-2011, Aidil61 komen :

As'kom. Terima kasih dah lama cari resipi ini. Dulu selalu beli kuih ni kat pasar ramadan kat BB bangi. Mohon izin share resepi ini.... boleh tak..!!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd