Google+

oleh: joayee Baked Murtabak

Dscf4114_copy_resize

Idea dari Murtabak Segera Minami133-kes malas & nak cepat


Created on : 27-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi joayee




Bahan-bahan ( 1 family )

Cara-cara

  1. Lengserkan loyang dengan minyak.
  2. Ambil 3 keping kulit popia, susun dlm loyang.(sebaiknya tarik satu2 helai..antara lapisan tu sapu dgn telur)
  3. masukkan inti murtabak, ratakan
  4. ulangi step 2&3 samapi habis
  5. Bakar hingga masak.
  6. Bila suam, terbalikkan murtabak yg dah masak dlm baking tray, jadi upside down, sapukan kuning telur kat permukaan, grill sekejap.sampai kuning.
  7. kalau tak nak buat step 6 pun tak apa.
  8. makan dengan air cuka bawang , atau cili sos.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (1)

Murtabak
02-08-2007
buat banyak sgt arihtu.. sampai boleh frozen.. ekeke
Laporan oleh: yani

sedap tak lepas defrost...klu cam tu senangla..


Komen (8)

27-07-2007, cindaibiru komen :

jo, klu nak bakar dlm microwave kan, guna function grill? atau dual grill? sy x reti guna microwave. tq.


27-07-2007, joayee komen :

cindai, honestly,jo tak pernah bake pakai microwave,mesti nak guna oven jugak. oven jo pun ada dual grill, api dia lg kuat, agaknya same principle dgn microwave u kot.


27-07-2007, Mami Cheryl komen :

jo,bakar tu nak berapa jam?


28-07-2007, joayee komen :

mami bakar dlm dalam 30-40min..180deg


28-07-2007, zeera komen :

cindaibiru, kalau guna microwave, i bake apa2 selalu guna function convect.


02-08-2007, joayee komen :

yani..i update step 2 kat cara-cara..


02-08-2007, yani komen :

ooo kena sapu telur antara lapisan tu.. takpe boleh try lain kali.. Jo.. yg frozen tu i belum mkn lagi... tunggu buat kari dulu.. my hb x nak mkn dgn cuka bwg tu.. takut busuk mulut :p


02-08-2007, zaliana komen :

rupa macam murtabak raja yg femes kat kelantan tu..pasni tak yah impot dari sana ...dah habis stok nanti buleh buat sendiri.terima kasih share resipi ni jo.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu