Google+

oleh: waheedeana air kembang semangkuk ala cikong

Dscn3319

sesuai diminum panas ataupun sejuk dan yg mempunyai masalah tonsil....sedappppp


Created on : 27-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi waheedeana




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 6-7 biji kembang semangkuk
  • 1 senduk gula batu - ikut suka manisnya
  • 12-14 biji buah mata kucing ( kering )
  • 7-8 ketul buah kabung/kundur
  • 1 1/2 - 2 jag air

Cara-cara

  1. Dscn3312
    rendam kembang semangkuk selama 1 jam sehingga betul-betul kembang didalam periuk yg berisi 1/12 - 2 jag air.
  2. buang kulit kembang semangkuk serta urat-uratnya
  3. Dscn3311
    masukkan buah mata kucing ke dalam periuk yg berisi air kembang semangkuk tadi
  4. masak air tersebut dengan api sederhanasehingga mendidih
  5. setelah mendidih masukkan pula gula batu dan buah kabung/kundur dan kacau.
  6. tunggu 10 minit sehingga gula larut dan sebati dgn air dan bolehlah padamkan api.
  7. sedia dihidangkan untuk diminum mahu pun panas ataupun sejuk pun boleh ikut selera masing-masing

Tag

Laporan Masakan Bergambar (2)

Cikong
25-10-2007
Lain kali kena buat banyakle pulak.....sedap buat berbuka pose aritu....
Laporan oleh: syahmi

hehehe...syahmi bestnyerrr... dah lama x wat ni...mcm nk wat je balik nanti....:D...tq yaaa...

Cikong
03-08-2009
dh mkn3 mesti nk ade minom klau tk trbegekk...heheee...tq deana....jom minommmm... :D
Laporan oleh: kak fida

kak fida!!!... rajinnya diaaa!!! bila masa la enjin rehat kak fida oiii... nak!!!..panas2 minum nyamannnn!!!10Q kak!!!



Komen (23)

27-07-2007, waheedeana komen :

nama pun air kembang semangkuk tu yg duduk dalam mangkuk...heheh...


27-07-2007, Delila komen :

cikong tu pe kak ana?


27-07-2007, nOOrsha komen :

kalo x silap cikong tu lai ci kang.... ermmm tapi x bape nak sure...ada sesape leh tolong?sori kalo salah...


27-07-2007, checkmate komen :

dulu ien suka wat kembang semangkuk utk abah..rindu abah :((


27-07-2007, mrsdayat komen :

del..kat joho biase panggil laici kang=laicikong...ekekkekek


27-07-2007, nOOrsha komen :

mrsdayat, joho kat ne? kalo tak silap kat bp ek? jiran ler kite....sha kat kluang..


27-07-2007, waheedeana komen :

del kalo kat sini panggilannyer air cekong/ laicikang cam nani ckp.... bezanyer cekong ada taruk laici, barli, kacang tanah cincau ngan telur puyuh...yg ni ala2 jer....sesapa ader tonsil leh amalkan resipi tu....hb ader tonsil amalkn wat minuman harian alhamdulillah...dh x bersarang lg tonsilnyer.


27-07-2007, waheedeana komen :

nani mekaceh tlg jwp....nOOsha...kita sekampung gak....heheheh....


27-07-2007, nOOrsha komen :

uiks...ye ker? blah mane?


27-07-2007, waheedeana komen :

pt amat, bt pasir


27-07-2007, waheedeana komen :

eh silappppp...bkt pasir


27-07-2007, nOOrsha komen :

kak ana, kire jiran manje² gitu.. kluang - bp bkan jauh pun.... heheh...


27-07-2007, mrsdayat komen :

kg sy kat bp..uui.ramai org bp yer..bule aa geder2 time raye...hihihii


27-07-2007, waheedeana komen :

boleh nani setakat ni yg tau bp ader 5 org termasuk ko.... nOOrsha kluang kat ne selalu gak g kluang kat tmn sri kuang


27-07-2007, skyblue komen :

malay pun ada minuman ni ke? hmm... sedap... lama tak makan/minum.


27-07-2007, nOOrsha komen :

kluang kart batu 3, jln mersing... eheheh.. jemput datang raye kat uma..tapi b4 tu nak jemput sume ahli MR ke majlis walimatulurus sha & future hubby on this coming ogos... ;-


27-07-2007, waheedeana komen :

uikkkksssss....tgh darah manis la ni ek.....umum kan ler kat forum.....kikiki


27-07-2007, nOOrsha komen :

nanti sha post kan kad kawen kat porem ea...salu masuk, tapi x reti nak menyelit topik² korang... ;-D


27-07-2007, hanahoney_571 komen :

nk tanye ckit? camne nk log in kt forum arr? hana try log-in tp x leh. Kena register nama lain ke?


27-07-2007, zaliana komen :

hanahoney: kat kotak forum tu klik kat apply for membership.Register balik nama hanahoney @ apa2 nama kat situ. Masuk ler.


27-07-2007, waheedeana komen :

nama sama pun boleh....klik kat atas yg ader tulis forum tu...


27-07-2007, hanahoney_571 komen :

dh boleh dh...TQVM


29-07-2007, junjs11 komen :

selalu wat air ni..sedap minum bila ari panas....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd