Google+

oleh: harligt De Love Story Torte

25-07-07_0014

Khas utk my lovely wife...Gabungan cheese cake dan 2 jenis sponge cake.Ciptaan sendiri.Minta maaflah sebab caranya rumit sikit.Tapi cukup puas hati utk dihidangkan semasa hari-hari istimewa.


Created on : 25-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi harligt




Bahan-bahan ( 1 biji )

  • KEK SPAN VANILLA
  • 250 g tepung kek span vanilla
  • 4 biji telur grade A
  • 50 ml air
  • 80 gram mentega (dicairkan)
  • KEK SPAN KOPI
  • 250 g tepung kek span kopi
  • 4 biji telur grade A
  • 50 ml air
  • 80 g mentega (dicairkan)
  • KEK KEJU
  • 150 ml susu UHT (A)
  • 20 g gula (A)
  • 3 biji kuning telur grade A (A)
  • 20 g tepung jagung (A)
  • 250 g krim keju (B)
  • 1 biji lemon (diparut kulit luarnya sahaja) (C)
  • 130 ml krim putar (C)
  • 2 sudu besar tepung gandum (D)
  • 60 g kismis kuning (D)
  • 3 biji putih telur grade A (E)
  • 60 g gula (E)
  • 1 sudu besar jus lemon (E)
  • KRIM MENTEGA KOPI
  • 400 g mentega
  • 100 g shortening
  • 180 g gula icing
  • 2 sudu besar kopi emulco
  • GLIS COKLAT
  • 250 g dark chocolate (dadu kecil)
  • 300 g krim putar
  • 30 g mentega
  • 1 sudu besar madu
  • BAHAN HIASAN
  • 8 biji walls mini poppers
  • 4 batang biskut love letter perisa coklat (patahkan 2 setiap satunya dan dicelupkan ke dalam glis coklat)
  • Coklat putih yang telah dicairkan (double boiler)
  • Sedikit coklat urai

Cara-cara

  1. CARA-CARA MEMBUAT KEK SPAN VANILLA/KOPI
  2. Masukkan tepung dan telur ke dalam mixer dan pukul hingga pekat.Tambahkan air dan pukul lagi hingga gebu dan lembut.masukkan mentega dan gaul hingga sebati.Tuangkan dalam acuan bulat dan bakar pada suhu 180 darjah C selama 30 minit.
  3. CARA-CARA MEMBUAT KEK KEJU
  4. Panaskan hingga mendidih susu (A) dan gula (A).Masukan kesemua bahan (A) dan kacau atas api perlahan hingga sebati dan pekat.Ketepikan.Biarkan sejuk.
  5. Pukul krim keju hingga lembut dan licin.Masukkan (A) dan adun sebati.Masukkan (C) dan adun lagi.Masukkan (D) dan pukul hingga sekata.
  6. Pukul putih telur (E) hingga berbuih.Masukkan gula dan jus lemon.Pukul hingga pekat dan tambah adunan keju.Pukul lagi.
  7. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak di bawan dan tepinya.Letakkan kek span vanilla di dasar dulang dan tuangkan adunan kek keju diatasnya.Bakar pada suhu 150 darjah C selama 2 jam atau hingga masak keseluruhannya.Keluarkan kek dengan segera dari dulang pembakar bila telah masak.
  8. CARA-CARA MEMBUAT KRIM MENTEGA KOPI
  9. Putar mentega dan shortening hingga licin.Tambah kopi emulco dan gula icing.Pukul hingga kembang dan gebu.
  10. CARA MEMBUAT GLIS COKLAT
  11. Masak krim putar dan madu hingga mendidih.Masukkan coklat.Kacau hingga cair dan masukkan mentega.Kacau sebati.
  12. CARA MENYEDIAKAN DAN MENGHIAS
  13. Letakkan kek span kopi di atas "turn table".Sapukan bahagian atas kek span kopi dengan krim mentega kopi.Kemudian letakkan pula kek keju diatasnya.Dengan menggunakan "cake cutter" utk acuan bulat 9 inci tekapkan sedikit di atas kek keju cukup sebagai penanda sempadan.Letakkan walls mini poppers di setiap segitiga yang terbentuk.Curahkan pula glis coklat keatas kek tadi dan goncangkan agar glis rata diatas kek.Cucuk di belakang poppers dengan biskut love letter.
  14. Sapukan di sekeliling kek dengan krim mentega kopi dan taburkan coklat urai disekelilingnya.Kemudian dengan menggunakan "cake cutter" potonglah kek ini menjadi 8 bahagian.Buatlah belang-belang pada atas mini poppers dan love letter dengan coklat putih.Siap utk dihidangkan kepada yang TERSAYANG.
  15. Seeloknya simpan kek ini dalam peti sejuk.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (1)

25-07-07_0013
25-07-2007
Nyum nyum....baru pas mkn...TQ....
Laporan oleh: Delila

hmmmm...no comment!


Komen (24)

25-07-2007, Lilydvalley komen :

amboi! amboi! amboi!....weyyyy...bertuahnya wife u ni... sapo la agaknya ya? hahaha


25-07-2007, najah_82 komen :

sape wife mr harligt ni kak lily? soklan cepumas...hihik..waiting in patience...(o.0)


25-07-2007, Lilydvalley komen :

najah, bior empunya diri yg jawab! hai...mambang merah, mambang kuning mambang biru...kluarla engkau wahai si mambang! aku nak tau...sapa engkau wahai si mambang!


25-07-2007, alma komen :

haaa harlight, terbongkar lah rahasia alkisah kek & maggie...hahaha


25-07-2007, alma komen :

ops lg satu, tmbh je "L" pd De tu, baru ngam, baru isteri tersayang tmbh2 sayang..kan kan kan :)


25-07-2007, harligt komen :

malu saya tau! dah le terkedek-kedek nak masukan resepi kat sini.tapi apa salahnyakan saya sharekan resepi istemewa mcm ni.manalah tau ada ahli2 MR yang nak cari idea utk sambut hari istemewa bersama org tersayang.


25-07-2007, hanahoney_571 komen :

wahhhh...so romantik! Jeles nye...Nk kena kawin cepat le jwb nye...kuikuikui...


25-07-2007, najah_82 komen :

i'm so touched....nak kena kawin cepat2 ni...hihik..nak smbt hari spesel berdua gak...


25-07-2007, harligt komen :

kawin le cepat2 mcm saya..kehkehkeh..untung2 dapat suami romantic..bukan boombastic..


25-07-2007, najah_82 komen :

uiks same lak komen kite hana..ekekeke


25-07-2007, hanahoney_571 komen :

hehehe...


25-07-2007, zaliana komen :

Bestnyer...tunggu resipi Lovely Princess Copia Cupcake pulak dari Mr Harlight utk anak tersayang.Tajuk resipi saya dah bagi ni .. he he


25-07-2007, harligt komen :

keskeskes...mmg nak buat pun lepas ni..mau mengamuk my wife mcm semalam.keskeskes.


25-07-2007, najah_82 komen :

jgn makan megi byk2..nanti kepala botak...ekekeke


25-07-2007, harligt komen :

keskeskes..dia merajuk makan maggi.kalau my MIL tau mau saya kena pancung.keskeskes.sesekali kena bagi ler peluang saya buat kek lak.


25-07-2007, faizfauzi komen :

lecehnyer tgk resepi ni tp nampak sedapppp sgt. mcm mana pun insya allah one day saya akan cuba gak buat 4 my hubby ang my heroes


25-07-2007, harligt komen :

saya pun rasa leceh dan susah masa nak buat kek ni.Tapi sesekali susah utk hiburkan hati org yang TERSAYANG apa salahnyakan?


25-07-2007, Mat Gebu komen :

Mak aaaiii!!! harlight...panjang bona...poning palo pakcik...ahakss!!


25-07-2007, akizila komen :

alaa...comei2 nyer..nie yg rs nk tawen cepat2 nie..hikhikhik..nnt nk cuba buat la tuk besday anak sedara..arie tu mama diorg ade request cheese cake..kira boleh la erk buat kek nie..:D


25-07-2007, Delila komen :

hehehe...sedap woooooooo cik matttttt.....leh juling mata aku mat makan menatang nih..sebab ader mini poppers...sejuk lak tuh masuk peti ais...


25-07-2007, Delila komen :

topping kat atas tuh cam rase aku punya sacher jer..kakakakakakaka


25-07-2007, harligt komen :

mmg panjang cik mat.tapi di pendek kan cerita.sediakan 2 kek span lain2 perasa.pastu buat cheese cake.layer kan.mcm tak biasa lak cik mat ni.keskeskes.


14-12-2012, v_olert komen :

><" xcited nk buat.. mntak copy ye... nk wat for my soulmate :)


07-07-2013, Snur komen :

fuhh...jenuh jg ni!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu