Google+

oleh: vdia Fancy cookie bar

Fancy-cookie-bar

sesuai untuk minum petang dan juga untuk biskut raya


Created on : 31-08-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi vdia




Bahan-bahan ( 50 biji )

  • 280g tepung gandum
  • 60g sugar powder
  • 250g butter -suhu bilik
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • ********** Hiasan ***************
  • coklat-dicairkan
  • chocolate rice
  • almond

Cara-cara

  1. Tepung
    Kacau tepung gandum supaya tak berketul.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul butter sehingga jadi bentuk krim
  3. Kemudian masukkan sugar powder. Pukul lagi sehingga kembang atau nampak putih. Masukkan pula esen vanila
  4. Last, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gaul rata.
  5. Fancy-cookie-bar1
    Masukkan doh ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas oven plate.
  6. Bakar pada suhu 180C selama 15-20 minit. Bila dah masak. Sejukkan
  7. Nozzle
    Bentuk nozzle yg digunakan untuk cookies ini seperti gambar di sebelah
  8. Apabila cookies dah sejuk, bolehlah celup dalam coklat cair dan hiaslah ikut suka.

Tag

cookies









Laporan Masakan Bergambar (2)

Img_2370
02-10-2007
dah siap..!! tp dubahsuai sket (hope tn punya resepi dun mind) sy letak serbuk koko n serbuk watnut. x de nozzle bentuk camtu so buat tuh jek..!! best..!! mekaseh!!
Laporan oleh: melankollia
Dsc01161
16-06-2013
Bentuk cookies kita lain sedikit..sedap, rasa mentega walaupun tiada telur.. Terima kasih banyak-banyak.
Laporan oleh: atiqah1512

Komen (15)

01-09-2006, aida komen :

sugar powder ni apa yer? icing sugar ker ataupun gula yg dikisar halus? terima kasih..


01-09-2006, vdia komen :

aida, betul lah tu icing sugar


01-09-2006, cat woman 4ever komen :

Saya dah pernah tyr n eat this cookies.Dan i think ianya not delicious.Dan coklat pun x cakap coklat apa ....i have us cadbory chocolate......bye


01-09-2006, erna komen :

cat woman 4ever, taste setiap orang adalah berbeza.. errr vdia, coklat apa yg u guna ek?


06-10-2006, emy_den komen :

emy nak bt biskut almond london..leh tak guna resipi biskut ni utk biskut almond london...lembut tak?


06-10-2006, emy_den komen :

vdia, agak2 lah selain guna piping bag, apa lagi acuan yg sesuai?


06-10-2006, vdia komen :

emy.. resepi ni tak sesuai untuk almond london.. adunannya lembik.. susah nak uli... emm no idealah emy..sorry..


31-08-2007, alianazeera komen :

Memang sesuai utk raya..kids mesti suka..


15-07-2008, umiefieda komen :

nak test la raya nie.


24-03-2009, elsa komen :

kak bleh tanya nozzle ne apa maksud nya


24-03-2009, Hoora-perantau komen :

elsa..nozzel tu maknanya acuan utk terap biskut tu la..mcm yg dtnjuk dlm gmbar no.7 tu...klu elsa nk buat bntuk lain bleh guna nozzel btuk lain lah..nozzel ni ada jual kat kedai pembekal brg2 bakeri...ada bnyk jenis n mcm2 corak...


26-04-2009, niena_sofea komen :

knp dohnye lmbek sgt ek?ssh nk d'bntuk la..


26-04-2009, nananis komen :

saya tlg jawab ye.. niena...doh nih mmg lembik. sbb tu arahan resepi kene menggunakan nozel. jika niena menggunakan cetak kuih biasa tu mmg tk boleh la.. kalau xde nozel, masukkan dlm plastik beg then lobangkan skit. pastu picit. ataupon just guna sudu pon boleh.. arap jelas ye..


28-04-2009, niena_sofea komen :

tq ye kak nananis..sy ni pn bdk bru blaja..bru form4..mnat baking ni..tp aliran sains..pe2 pn time ksh..


30-08-2009, mardhi komen :

kalu gna acuan aiskrim pon leh kurang gak..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd