Google+

oleh: syahmi Kuih Siput

Kuih_siput

Siput2 yg masih panas...baru goreng dipaksa posing...hahaha..


Created on : 21-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi syahmi




Bahan-bahan ( 1 balang sederhana )

  • 5 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 50gm margerine
  • 1 s.kecil serbuk jintan manis
  • 1 s.kecil serbuk jintan putih
  • 2 sudu kecil serbuk udang kering
  • 1 sudu kecil garam (ikut rasa)
  • Sedikit serbuk perasa (optional)
  • 3 sudu besar cili boh/serbuk cili
  • Daung bawang /daun sup (dihiris )
  • Santan secukupnya untuk menguli

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan ( kecuali santan ) hingga bercampur semuanya.
  2. Uli dengan santan hingga menjadi doh.
  3. Cubit sedikit adunan, gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput.
  4. Bila semua dah digentel, boleh lah goreng hingga garing.

Tag

snack siput









Laporan Masakan Bergambar (14)

Picture_146
26-07-2007
taraaa...snail cookies..hahaha...rasa dah raya..
Laporan oleh: junjs11

dkt raye nnt, kita sama2 cuba resepi2 kat MyR aje......x pyh cari jauh2...tq 4 trying.....

Kuih_siput
21-09-2008
salam syahmi.. tu dia kuih siput... sedap la..as tambah sikit lagi magerin,dan guna daun kari.. crispy..yummyy..tq syahmi..
Laporan oleh: as75
Kuihsiput
13-07-2009
Salam Syahmi, tak lame lagi nak raya, tapi ni buat untuk kudapan. Resipi yang best!
Laporan oleh: ibufarzana
Dsc_6899
14-08-2009
lihatlah kuih siputku berposing sakan .bole buat lagi untuk raya nanti.
Laporan oleh: zaina
Img_1206_2
28-10-2009
dh lama wt ni...tp baru ade kesempatan nk anta laporan...gnti daun sup daun bwg ngn daun kari...tq 4 the resipi :D
Laporan oleh: husna98
P1010346
09-11-2009
kecil2 cili padi...sekali mkn x nak berenti....he3 :]
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc00673
06-04-2010
projek menyiput ngan mama, sedap sangat2. anak-anak suka n hubby pun suka. nanti nak wat lagi. tq.
Laporan oleh: Intanan
P1020345
08-06-2010
slm..wat lgi..utk bekalkan ank dok asrama.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc00116
23-11-2010
wat masa raya hj lagi.tnx....saya upload dlm blog saya juga wat rujukan saya sendiri dan saya link juga ke page ini....
Laporan oleh: RossRezuan
Img_1508
02-01-2011
cuti sekoah baru2 ni saya baru join myr. dh try mcm2 rspi. tq kpd tuan pnya rspi. ni kuih siputnya, sedap, rangup, wallaa!
Laporan oleh: zu5158
Kuih_siput
01-04-2011
siok mengunyah kuih siput ni.trima kasih berkongsi resepi..
Laporan oleh: izahdaut
Photo0362
17-07-2011
setelah lenguh menyiput dan bersimpuh
Laporan oleh: diana_8194
Imag0123
24-05-2012
as salam sedap & rangup..tq share resepi
Laporan oleh: wanH
Dsc07174
18-08-2014
sekut raya lagii hehee... tq syahmi.
Laporan oleh: k.zila66

Komen (44)

21-07-2007, eyla5152 komen :

hi syahmi... leh guna bread maker tak nak uli tepung ni? malas la nak guna tgn...


21-07-2007, syahmi komen :

eyla..syahmi x tau nk jwb soklan ni sbb syahmi x de bmaker. harap2 kengkwn yg ada bmaker boleh tolong jwbkan.


21-07-2007, Delila komen :

eyla...saya penah pakai bread maker....buleh..syahmi kalau kat tempat saya kami goreng pakai daun kari skali...tapi tk bubuh daun bawang atau daun sup..


21-07-2007, skyblue komen :

ah... resepi kuih siput dah keluar... hari tu gi hot market kat sungai wang jumpa acuan dia <RM1.... rugi tak beli.


21-07-2007, syahmi komen :

sky beli acuan plastik ke kayu....rasa x sabar2 nk menyiput...tp ada sikit virus m pulak ni....


21-07-2007, skyblue komen :

tu acuan plastic... klu ada penyakit m tu, duduk je bersiput... haha


21-07-2007, Delila komen :

penah buat berkilo2 time raya sebab ader org tempah...siap leh menenyeh time baring2 tuh...sengal tangan..kembang jari...del punya tempat tenyeh dia dari zaman jepun dulu lagi ada..pusaka..


21-07-2007, syahmi komen :

u jual berapa rm sekilo del? ....tentu penenyeh tu dah haus banyak kan.....sbb syahmi punyer baru guna bbrapa tahun pun dah haus sikit....


22-07-2007, Delila komen :

sekilo RM 28....penenyeh i tu kalau masuk muzium pun dah kira boleh la..kakakakaka


26-07-2007, along ain komen :

jun...rangup tak kuih siput yang buat tu....santan banyak tak nak digunakan?


27-07-2007, syahmi komen :

along ain......kalau nak rangup lebihkan margerine....santan tu lebih kurang 250ml...tp jgn tuang semua sekali.....tuang sambil uli hingga jadi doh...


13-08-2007, tulip77 komen :

sni takda santan fresh,i guna paket jek...rasa2 klu satu paket ok tak? santan utk apa ye? rasa lemak ke? klu lebihkan margerine tuk rangupkan dia,masa goreng tak terbuka atau pecah ke? ni tgh kumpul resepi nk raya tak lama lagi :) nk beli takda jual kat sni semua kena wat sndr...huhuhu


13-08-2007, syahmi komen :

tulip77...boleh aje guna santan paket...margerin kalau kurang kuih akan jd keras....kalau lebih sangat nnt doh jadi berminyak sangat....santan mmg utk beri dia rasa lemak..masa goreng tu x pernah lak jadi pecah2 atau terbuka...cuba lah buat...kalau dah jadi boleh jadi ketagih nak menyiput taw...


21-08-2007, schwenke komen :

Hi semua, nak tanya kalo xde penenyeh siput mcmane? Last time balik Mesia x bele la plk. Tringin nak buat la kuih siput ni. Sy kt jerman ni. Ade sape2 kt sini stay kt jerman??


05-09-2007, zainiloufar komen :

Salam,saya org baru...nak tny..nak kena menyiput semua dulu baru goreng ker or siput satu2 terus ke dlm kuali???


05-09-2007, Lilydvalley komen :

zaini, kat resipi tu ada mention...dah selesai menyiput baru di goreng... proses menyiput ni lambat, kecuali u ada ramai assistant yg tlg menyiput... leh la siput & terus goreng...


18-09-2007, qirah75 komen :

kalu sape2 maleh menyiput..gunting je..amik doh tu..leperkan sket pastu guntinggggg...senang criter..


18-09-2007, niksue komen :

tak penah buat siput bubuh daun bwg....biasa niksue guna daun kari je....nanti nak try kalau best blh buat untuk raya ni .....del u dah lame ke raya kat sana?apa yg u buat untuk hidangan raya.... cite la ckit...


21-07-2008, zhiela_85 komen :

Tgk resepi kuih siput ni...tringat kt kpg halaman...rindunyerrr...


21-07-2008, tulip77 komen :

ni ler assignment bln9 nih ;) sll nya 1/2kg jek nyiput..lg 1/2kg gunting ;)


22-07-2008, inie489 komen :

thanks for the recipes... slalulnya buat tak nak gebu harap harap kali ini jadik gebu ler...


18-08-2008, LIANA2008 komen :

18.08.2008 askum syahmi.. saya dah cuba 2 kali resepi kuih siput.. semua nya bagus kecuali masak dah di goreng tu tak crispy. kenapa ya....yang pertama tu besar saya buat dan 2nd time kecil..apa bila dah siap di goreng kuning... tak crispy...bole bantu saya kos saya suka makan kuih siput.terima kasih atas resepi itu


01-09-2008, Bunga Sari komen :

sape sape yg dah buat kuih ni kasi tau lah sedap ke x.....aku nk buat raya ni. dah lama pula sku x makan trngt kat kampung aku kat pahang


03-11-2008, woodybuzz65 komen :

Salam. Akak belum cuba lagi resepi ni.. tapi baru - baru ni ade cuba resepi kuih siput kawan - kawan kat ofis.. compare dengan resepi dalam internet... akhirnye dapatlah.. resepi yg agak perfect... rangup dan sedap.... tepung tu jangan semua tepung gandum... try this.. 4 cawan tepung gandum (cap sauh) & 1 cawan tepung ubi.. 1 biji telur., 1 senduk margerine planta.. 1 cawan AIR AIS... dan 1 cawan santan (perahan pertama)..(bagi sejuk sikit santan ni pun ok)lain bahan ikut cita rasa sendiri.. daun kari, jintan manis.. garam, gula rempah daging kari (babas), rempah bulat.. selepas uli... biarkan sebentar (30 min)... baru start menyiput !!!!!!!!! selamat mencuba !


03-11-2008, woodybuzz65 komen :

masa uli tu.. habiskan santan dulu.. pas tu baru air ais.. tuang sikit - sikit sambil uli. nak tambah cili serbuk pun ok.. rase pedas sikit !


24-06-2009, Teratai Desa komen :

tq for the rcp. Say memang suka sgt kuih ni... jadi snek tgk tv...n comptr.


02-07-2009, rosemusa komen :

aduhhhh siput..siput..nak buatnye sorang..makannye ramai..tp resepi saya takde santan..nk try resepi ni plak..tq


18-08-2009, DyLaEyPoH_90 komen :

nak buat ar malam nie..wakaka


09-09-2009, nurul mashitah komen :

suka mkn kuih siput tapi x tau nak wat. nak belajar wat le. papan tenyeh tue rupanya camna erk?


17-07-2010, nurOlive komen :

bru je blaja bt kuih siput ni mgu lps..tp xtry bt lg..lgpn nk kna myiput sorg2 tu yg mcm berat skit tu..hehe biasa letak daun kari..


22-07-2010, hamzan komen :

hamba dapat bantuan 5kilo tpg 1bulan..tak tau nak buat apa..bese bagi org sebelah umah tapi kali nih hamba nak buat snails cookies...timo kasih empunya resepi..dulu hamba penah buat tapi tak sodap...rupo2nyo banyak lagi bahan2 yang perlu di bubuh...thanks my resepi...tolong jangan tutup kedai..banyak faedahnye tuk org macam hamba nih...


22-07-2010, hamzan komen :

hamba dapat bantuan 5kilo tpg 1bulan..tak tau nak buat apa..bese bagi org sebelah umah tapi kali nih hamba nak buat snails cookies...timo kasih empunya resepi..dulu hamba penah buat tapi tak sodap...rupo2nyo banyak lagi bahan2 yang perlu di bubuh...thanks my resepi...tolong jangan tutup kedai..banyak faedahnye tuk org macam hamba nih...


11-08-2010, merahjambu89 komen :

kalu gnti majerin dgn buttr ley x?


31-01-2011, syarahsofea komen :

saya dah cuba~ weee.... sedappp.... ;)


14-06-2011, LynnSham komen :

kak woodybuzz65, saya dah cuba resipi yang akak bagi.. berminat cuba resipi tu sebab ada campur tepung ubi.. hasilnya, memang rangup dan sedap.. bila makan tak boleh stop.. cuma tak boleh nak hantar laporan bergambar sebab resipi tak ada dalam senarai.. apa-apa pun, terima kasih kak woodybuzz65!!!


26-07-2011, mamabeemosaid komen :

dah lama cari resepi ni..........must try..!! must try..!!!


14-08-2011, babies komen :

boleh tak.. margerin tu ganti dengan butter ?


26-08-2011, sur hani komen :

akak klau x de sikit barang leh?


22-09-2011, ManjaSYG komen :

dh cuba. mmg sdp. tp letih gntel sorg2


22-09-2011, Mr nice guy komen :

kalau berat tulang,,,golekan je sebesar buah tembikai ke,,,,sukun ke,,,,kelapa ke,,,,hehe


25-10-2011, alinahtamat komen :

Raya barusya ada buat siput,adunan ptama lembut,adunan kedua baling dindg mlantun balik.byk pulak bat 1 kg lbh. mgkn saya pya kurg mjerin,w.pn saya cmpur minyak panas. raya haji nak cuba wat guna recp dlm myr ni. tkasih banyk2.


13-01-2012, mama echa komen :

akhirnya jumpa gak resepi kuih siput sbenar!!!!thanks bnyak2 kali ni leh la buat slalu utk snack tgok tv...yessss!!!


13-01-2012, sherrysally komen :

Slm. mama echa. sy pun ske kuih siput ni tp maleh dh wat coz jenuh nk mengentel.Kalau dh wat tu pos la kat sy skit nk rase bole..he..he.gurau je yer...


07-08-2012, black1205e komen :

sedapnye! ni favourite saya sejak kecik2 dulu. nk cuba buat sendiri untuk raya. terima kasih kerana share resepi ni.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd