Google+

oleh: siti mariam Cendol

1

resepi dari emak


Created on : 20-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi siti mariam




Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan air pandan
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil air kapur
  • sedikit pewarna hijau (option)

Cara-cara

  1. masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
  2. kacau selalu supaya tidak hangit
  3. sediakan bekas yang berisi air sejuk
  4. masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
  5. kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
  6. simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais....








Laporan Masakan Bergambar (19)

Pict0167
07-08-2007
lalalalala...sronok sgt, TQ
Laporan oleh: rrozie17

welcome

Img_2235
21-08-2007
buat semata2 nak minum ayaq cendol tapi cendol tu tak berapa panjang sgt jadi temetot lak ahak ahaak
Laporan oleh: Noreen

okla tu

Img_6922
30-08-2007
buat minggu lepas. makan dengan ABC. hilang rindu :D
Laporan oleh: Ringo

sedapnyeee

1a3
23-09-2007
hasil cendol yang takde acuan cendol.. jadi dan rasa best!!
Laporan oleh: princessharyati

cantik jugakk

Gambar_033
24-09-2007
walaupun rupa parasnye tak hensem..tetapi tetap menjadi pojaan hatikuu.. :-)
Laporan oleh: qirah75

okla tuu

Cendol
17-02-2008
nampak cam jadi....tapi rapuh le....apa yg terlebih ye?
Laporan oleh: syahmi

mungkin kapur lebih kot..mariam pun x pasti

Dscf0733_copycroprz
26-03-2008
dah 3 kali buat..alhamdulillah semua menjadi..thx siti
Laporan oleh: joayee

same2 joayee

Picture_1148m
13-08-2008
ni cendol ku..hehe. tq mariam
Laporan oleh: junjs11

sesama...heheh

Dsc04304
04-10-2008
selamat hari raya yam, ni dia cendol ck ti wat masa pose ari tuh, raya tahun depan kita raya together gether k ... muaaaahhhh
Laporan oleh: yatiezaini

selamat hari raye untuk cik tie gak...x sangka rupe2nye my aunt..hihihi..wokeh..next yr kite raye sesame..

Dsc00434
10-01-2009
Percubaan pertama pada 6/1/09 yg lepas. Hehehe...aku lah tu. hasil keja tgn org laki.
Laporan oleh: askrole

issshhh,pandainye org lelaki buat...rupa2nye kaum adam pon ramai yang masuk sini ye...hihihi :)

Cendol
19-05-2009
heeeheeh.. sedap.. tapi rupa tak lawa.. tak panjang la...
Laporan oleh: juwitajamaludin

tak apa,nanti boleh cuba lagi..biasanya mariam guna acuan maruku,tekan bagi jangan putus..sbb nanti dia akan putus sendiri...

Cendol1
24-08-2009
nih kes xde acuan jugak! bentuk mcm ulat! hihihi.. mekacih cik yam!
Laporan oleh: hana6877

cam ulat tak pe kak hana,comel2 gituh..

Img_3557
25-10-2009
Cendol kita pun ala-ala takde acuan. Jadilah macam ni. Tapi tetap sedap. Thanks tuan rumah!
Laporan oleh: blogresipi

tapi saya nampak cantik je..tq sbb sudi cuba

030220103957
05-02-2010
salam siti....ni kali ke2 ieta cuba resepi cendol ni...tp ni br berkesempatan nk antaq laporan...maap ye...pa pun terima kasih bebanyak no cozz sudi konmgsi resepi....
Laporan oleh: NURAINA

terima kasih sbb aina sudi cuba resepi dan hantar laporan kat sini..

Pic1
28-07-2010
Taraaaa.. saja saya warnakan pink untuk bezakan resipi yg digunakan.. menjadi, cuma agak mudah patah berbanding cendol yang dibuat dengan tepung jagung.. apa-apa pun, terima kasih Siti Mariam! Nanti nak cuba guna jus pandan pulak..
Laporan oleh: LynnSham
Pic1
28-07-2010
Selepas baca komen Harmonis, saya cuba guna tepung jagung pulak.. menjadi! Best bila ada beberapa resipi.. boleh pilih ikut bahan yg ada kat dapur.. terima kasih Harmonis!
Laporan oleh: LynnSham
Pic1
28-07-2010
Yang ini pun guna tepung jagung dan saya tambah 1 sudu teh air kapur.. tak ketara pun perbezaan jika guna air kapur atau tidak..
Laporan oleh: LynnSham
Cendol1
25-12-2010
first time buat cendol dan menjadi..saya juga guna tepung jagung tak letak kapur..sedap!!
Laporan oleh: izahdaut
09032011213
16-03-2011
Hasilnya agak lembut la.Next time nk cuba guna tepung jagung lak.Saya dah cuba resepi kt satu web tu,guna tepung kacang hijau tp x sedap walaupun hasilnya agak kenyal.
Laporan oleh: ibu_an

Komen (59)

20-07-2007, NisaMPB komen :

yam, brapa lama chendol ni boleh tahan? nak kena letak dlm fridge berserta ayernya skali ker?


20-07-2007, siti mariam komen :

nisa...aaa simpan sekali dengan airnya...rasanya seminggu boleh tahan kot...sbb biasanya kat rumah 2-3 hari dah habis...hehehe...


20-07-2007, atrisha komen :

hmm sedap nya.. sudah nak dapat ni


20-07-2007, rrozie17 komen :

lama dh cari resepi ni...nk tanya, kalu guna acuan roti jala rasanya boleh jadi tak?


20-07-2007, sukamakanje komen :

bleh jer....tapi kalu dah pekat susah skit kuar kena tekan2. ingat dulu nenek kita pakai tempurung yang ditebuk utk buat cendol....hisk!!hisk!!nostalgianyer....w/pun dia tak jual tapi ramai org dtg tuntut ilmu buat cendol..sayangnyer tak de sorg pun cucu dia yg berminat.anyway, t.kasih yer...at least dah tau cara nak buat...


21-07-2007, Mat Gebu komen :

Bestnyaa.....dah mula rasa mcm nak masuk bulan posa pulak......tapi posa bulan Rejab pun ok gak buat nie....


21-07-2007, siti mariam komen :

aaa...nak dekat puasa ni best gak makan cendol ni..tp cendol ni dia lembut skit..kalu ikut resepi mak mertua dia buat guna beras yg dikisar..tp mariam malas sbb leceh skit..hehehe...


21-07-2007, farisha komen :

nak tanya skit ni, mcm mana nak sedapkan rasa cendol yang dah siap tu. nak kena campur apa supaya sedap di makan.


21-07-2007, Mat Gebu komen :

Kebiasaan org makan cendok dgn santan dan air gula melaka yg dimasak dgn daun pandan pastu air batu yg dikisar. Ada juga variasi, org bbuh kacang merah dan pulut...


21-07-2007, siti mariam komen :

tul kata mat tu farisha...kadang2 ada gak org mkn santan+air gula melaka+kacang merah+pulut+jagung.... ada gak mkn ngan sirap bandung...tu kalu nak cepat....hehehe...


21-07-2007, Delila komen :

kak yam kalau tak buh kapoq tak pa ka? bau kapoq tak tahan la kak yam...


22-07-2007, siti mariam komen :

cam tua lak Delila panggil kak...hehehe..eemm..tak taula..sbb kapur tu tuk bg dia pejal skit..tp tryla..


21-08-2007, mishah63 komen :

Farisha, cendol ni salah satu ramuan nak buat kuih talam cendol, nona zarina punya resepi tu. I ni cari resepi cendol tu, ingat nak buat resepi nile. Tak pernah buat, asyik beli aje. TQ Siti share resepi ni bolehle I cuba nanti, acuan nanti ingat nak guna sudip ikan yg ada lubang tu...........


21-08-2007, mishah63 komen :

Lupa tanya air sejuk tu maksudnya air dari peti sejuk ke atau air masak dah sejuk / air paip?


23-08-2007, umah komen :

Anyone ada try without kapur ke? pls update. I don't know where to get the kapur here.


24-08-2007, harmonis komen :

saya pernah buat cendol camni,cuma tak guna tepung beras.saya guna tepung jagung/kanji...tak perlu letak kapur.sukatannya:satu cawan tepung jagung/kanji bancuh dgn 3 cawan air...pastu,letak kaler.elok je menjadi.cuba lah...


25-08-2007, umah komen :

Tq


10-09-2007, umi_e komen :

pernah gak buat tapi tak jadi panjang2.... dahtu resepi yang digunakan tu pakai tepung kacang kuda... bestnya... banyak variasi yang dah didapati... nanti bolehlah cuba buat sempena bulan posa ni eekkkkkk ;)


27-03-2008, nurnikisha komen :

alhamdulillahhhhhh..jadi kish buat td..sedap mkn time panas2 ni...hehe..tq


04-06-2008, Jaejoong komen :

nak tanya, kalau nak makan cendol nih ngan santan dan air gula melaka, kalau guna santan dlm tin kena masak dulu ke, atau boleh je guna direct.


25-06-2008, boutilicious komen :

sy dah buat ikut resipi kak siti tp nape cendol rasa pahit sbb air kapur ker


14-09-2008, alukman komen :

a'kum.. kalo tak ada air kapur boleh jadi ke? any subsitute? t kasih


07-10-2008, hana6877 komen :

k.yatie n siti mariam.... laaaa nih mesti jejak kasih dhari raya nih! anak sedara ngan mak sedara la yerk! hihihi... makin erat silaturrahim....:)


07-10-2008, yatiezaini komen :

hahaha!!! betul tekaan mu itu dik ina oiii.. mana tau nih?? .. balik buke pose kat kelate ari tuh baru tahu rupanya tuan empunya resipi ni ada lah anak sedara ku yg jauh dimata tp dekat dihati .. muuuuaaaahhh


07-10-2008, nor_67 komen :

patut ina kata jejak kasih.. tahniah ya mak sdara dgn anak sdara...


07-10-2008, hana6877 komen :

haaaaaa...kan betul! hehehehe... sonotnyer dengo brita gumbira nih! tingin gak kot2 la jd jejak kasih ngan mem2 myr nih! heeeee..... terasa kecik jerk kan dunia nih! :)


07-10-2008, yatiezaini komen :

nor .. ina .. ekceli ni bkn kes jejak kasih .. sbb den ingatkn ni siti mariam lain, ghuper2nya anak hussien zaki .. nak gelak pun ada .. hahaha .. dis yr masing2 x dpt raya sesame kat kelate rumah mom yam (kakak ku ler tu) sbb turn raya umah mertua msg2.. so kes nih terbongkar hasil skodeng kat sini ler http://mariamsayutif.fotopages.com . hehe siap promo lagi .. nak kena belanja mak sdara ni ... ;-)


07-10-2008, hana6877 komen :

oooooo..... gtu ker alkisahnyer! ngeh ngeh ngeh........


06-01-2009, askrole komen :

salam. cik yam, resepi nak buat bubur cendol nya pulak tak de ke??? mane lah tau kot ade cadangan..


14-03-2009, siehung1977 komen :

mmm.... Adakah air kapur tu Gypsum Powder yang dicampur denganair ? (Gypsum Powder tu diguna untuk buat taufu)


24-04-2009, anisue komen :

salam Yam, saya dah cuba wat cendol nih,ok le tp tak sama mcm yg beli kat kedai.lembut sikit.Boleh tak Yam bg resepi cendol yg guna beras yang dikisar tu?


17-07-2009, shamzura komen :

tadi i dh try buat,jdi la ,lagipon nk buat agar2 cendul punya pasl,so buat la sendiri kalo beli dh siap sikit je satu paket,thnx eh kasi resepi...x sangka senang je buat dia ek...rugi kalo x cuba,nasib i ada acuan muruku.....bguna jugak benda tuh ...


30-08-2009, rosnaliza komen :

wah...dh lma mncri resepi ni coz pnah bt tp sukatan 2 x menjadi.tq..:-] salam ramadhan dr sy tuk warga MyR


08-09-2009, ummu_nufail komen :

besnya cendol. dah bertahun dok perantauan ni tak penah mkn.pasni nak cuba la.tapi takde air kapur,penat dah pegi kedai sana sini carik.tak letak menjadi tak?anyone please help. atau boleh ganti dgn apa2 tak?


08-09-2009, ummu_nufail komen :

lagi satu nak tanya, kalau mkn dgn santan tu, santan tu kena masak dulu ke camne? sbb ni santan dalam tin, atau terus campur je?


24-09-2009, umrah komen :

Salam, mengapa tak benarkan ambil resepi dari blog ini. Kan sesuatu yang berfaedah berkongsi resepi serta dapat memberi manfaat kepada orang lain. Susah juge nak minta izin dari tuan punya resepi, jika ingin cuba resepi rasa serba salah pula.


10-10-2009, Akira2 komen :

Hai ummu_nufail klu x jumpa air kapur guna alkaline water, org melayu panggil air abu, dlm bahasa cina lak KAN SUI klu x jumpa gak cuba air sodium carbonate.


13-04-2010, hamidon komen :

siti mariam, apa itu air kapor ? ada alternative lain tak kalau tak de ? kat US ni tak pasti boleh dapat. Thanks.


05-06-2010, PinkDaisy komen :

dah cuba...yuhuuu..menjadi...tapi lembik sket...


16-12-2010, manis_u komen :

cam ne nak buat cendol supaya tak lembik


04-02-2011, lalakay komen :

walaupun sy xde acuan cendol, tp cendol menjadi...tq siti mariam :)


06-04-2011, norhays komen :

dah jadik...bestnya...tunggu hubby balik keje beli santan,kacang n jagung. time kasih yer tuan empunya resepi...


13-04-2011, suriseri komen :

Saya dah cuba buat hari ni.bestnya...seronok sgt bila first time buat terus jadi.tq ye sbb share resepi cendol ni.saya takde acuan,pakai beg plastik potong sikit kat tepi corner,buat mcm beg piping.cantik hasilnya jadi pjg2...:)


19-04-2011, bee_la komen :

nk tnye sikit,, macam mana nak bagi cendol jadi panjang..


29-04-2011, mrs fansuri komen :

suriseri..share sikit..mcm mana awak buat..ajar la...pastu dh pakai beg plastik nanti dk turun panjang2?...ke....


01-05-2011, Tasni komen :

saya dah buat. menjadi tapi bila rendam lama skit cendol tu patah2, mgapa ye. cendol tu kena tekan waktu masih panaskan? atau pun cendol saya tak cukup masak?


01-05-2011, 2puteri komen :

saya dah buat cendol nih tak pakai kapur. saya pakai sukatan 1 mangkuk tepung beras + 1/2 mangkuk tepung jagung & terlupa masukkan kapur. hasilnya rupa & rasa ok tp cepat hancur. sentuh jer terus hancur kenapa yer...boleh tolong tak sifu maryam atau sesapa...


03-05-2011, milyalee komen :

milya nak tanya la,,air kapur tu air kapur apa...??


28-06-2011, hassanabu komen :

Saya dah coba buat ikut resepi nie...tapi hasilnya cendol tu lembik ..bila pegang jer jadi hancur. tepong yg dimasak kenan tunggu sejuk baru tuang dalam acuan ker... tolong jelas sikit sifuuu


26-07-2011, madet komen :

saya penjual kulaan cendol, kapur kalau boleh sikit je..kalu nak simpan lame simpan je dalam ais kuib...timbus tahan sampai 7 hari...


04-08-2011, syedfood komen :

uhuk..uhuk...baru nak cuba.....terlewat 3 tahun baru jumpa resipi.....biasa order je dgn supplier....tapi untuk ramadhan kali ni supplier dah uzur....kena cuba buat sendiri.....tk siti....tumpang resipi ekk..


09-08-2011, pn. maya komen :

petang tadi saya puna che abe buat pakai beras yg dikisar sbb xde stok tepung beras tapi alhamdulillah memang menjadi...cuma sbb beras tu kami blender so cam x betol2 hancur la...


15-08-2011, zubaidahmdtahir komen :

saya baru buat cendol, acuannya tinggalan arwah ibu...tempurung kelapa


22-11-2011, farida_ayid@ymail.com komen :

salam...if kita nk buat kale pink nk kena letak esen ros ke tak?


05-04-2012, mel mulan komen :

siti,sia dah buat ne cendol tpi tak menjadi pula,dah paki api pling keci,bahan dah ikut,bila d terap jatuh ke air memang ada bentuk,bila d pegang lembek dan hancur,apa masallah dia.tepung beras dia bukan pulutkan?.tq


28-06-2012, kasih_suci komen :

kak,knape saya buat cendol,tapi cendol nye berderai dalam air...apa yg kurang?..atau ada yg terlebih..


13-03-2014, S.Lina komen :

hai nak tanya kak, apa fungsi air kapur??


13-03-2014, S.Lina komen :

hai nak tanya kak, apa fungsi air kapur??


21-07-2014, ashari komen :

kak siti, klu campur tpg jagung & tpg ubi die hancur tak *klu peruik ditutup masa masak die jadi ape?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu