Google+

oleh: eton Lempeng Kelapa

No picture

Mak selalu buat utk sarapan pagi...cicah ngan sambal tumis bilis .ump.....terangkat


Created on : 19-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi eton




Bahan-bahan ( 2 org lebih pun tak pe (tp tmbah sukatan) )

  • 2 cawan tepung - (anggaran je ne)
  • 1 cawan kelapa parut
  • Air - ikut kepekatan
  • Sedikit garam
  • Minyak ukt mgoreng

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan,jgn terlalu pekat atau cair.Agak2 mcm nak buat cekodok.
  2. Panaskan minyak dlm kuali ,tuangkan adunan kedalam dan tutup sebentar,supaya lempeng tu masak sekata.Dah masak angkat dan hidangkan dgn sambal tumis.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (7)

Dsc05754
25-02-2009
bf 4 2day, air kelapa mskkn sekali .. cicah ngan sambal bilis ... hurmmm sedapppp !!! tks eton ;P
Laporan oleh: yatiezaini
789_010
01-03-2009
Buat utk breakfast hari ni. Saya cicah dengan kuah kari. Untuk anak2, cicah ngan gula. Thanks Kak Eton.
Laporan oleh: Mummy7857
Lempeng1
05-03-2009
cedapnyerrr! dah lama tak makan! cicah ngan sambal sardin! mekacih yer k.eton!
Laporan oleh: hana6877
Img_2650
15-05-2009
mkn panas2 memang syok! rangup di luar, lembut di dalam. ingat nak tulis resipi ni. Tp bila cari, dah ada rupanya.. Sama je la, kita letak gambar sini ye.. Ni mkn dgn kari ayam. ; )
Laporan oleh: ayu898
Lempeng_kelapa
20-07-2009
sedap! cicah ngan sambal ikan bilis cili padi, terangkat sungguh! tq kak eton :)
Laporan oleh: as75
Dsc00890
27-08-2009
Salam eton, ini suami yang adun. Buat hidangan berbuka puasa petang tadi untuk saya dan juga sahabat warga asing di surau taman. Enak dimakan bersama kari. TQ.
Laporan oleh: Sharm1969
Pb214791
04-12-2009
hb puji sedap lempeng nih..mkn ngan sambal udang
Laporan oleh: fahmar169

Komen (13)

19-07-2007, eton komen :

lupa plak........adunan tu bukan dimasak sekali gus....tp anggaran 2-3 senduk sekali masak....dan ulangi lagi sampai adunan abis.........


19-07-2007, eton komen :

sebelum diangkat....terbalikkan dulu.........pastikan atas dan bawah lempeng tu garing skit........tp jgn sampai hangus pula........


19-07-2007, mrscherry komen :

lempeng kelapa..teringat mak kat kampung selalu masak ni...


20-07-2007, maiya komen :

biasanya mak selalu buat ni time minum petang...


21-07-2007, Ringo komen :

Aruah my mom suka buat lempeng kelapa guna nyiok yang tak berapa masak lagi. lembut jer kelapa tu. rindu kat lempeng kelapa cicah gulai ikan temenung.


21-07-2007, eton komen :

ye la.....maya.......kadang2 tu mak say pun bt mnum ptg.......tp sbb ayah suka bt sarapan pg tu yg masak pg2.......


21-07-2007, eton komen :

oooo.....ye ke ringo.......jadi awak ni anak ytim la.........siannya......whatever jgn sedih2.......dah try ke bt lmpg klapa saya ne........


10-08-2007, mamachombi komen :

ni pun resipi arwah nenek mamachombi. kami dulu waktu kecik2 makan dengan gulai ikan. mmg sedap hg jilat jari. anak2 pun suka.


01-03-2009, kakyush komen :

saya suka makan lempeng kelapa cecah kari ikan+gula...sedap sgt! Kalau cecah sambal tumis pun sedap. Kecur pulak...


30-11-2010, madam azra komen :

pg semalam n pg hari ni sarapan lempeng kelapa.....sedap sangat sbb tu sampai 2 hr berturut2 sarapan lempeng kelapa!thanks eton dgn resepi u!I suka !Ada ambil gambar dr bancuhan hingga siap masak tp tak sempat nk masukan.


21-02-2011, mmymaz komen :

memang best lempeng kelapa ni..kami org Melaka selalu cicah ngan kuah asam pedas...


22-03-2011, amu70 komen :

suka


24-04-2011, syikin_dungun komen :

eii,..bestnyer..cair air liur duk tengok lempeng tu...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu