Google+

oleh: junjs11 Kuih gunting

Picture_039

resepi chef norzailina nordin..teringat time raya, kalu makan ni susah nk stop..


Created on : 18-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 1 balang )

  • 375gm tepung
  • 2 sudu besar gula aising
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 2 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 2-3 tangkai daun kari-hiris halus
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • pepper
  • 90gm majerin
  • 130-140ml santan (tambah air jika x cukup)

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan, masukkan santan dan uli jadi doh.
  2. Gunting n goreng.

Tag










Laporan Masakan Bergambar (12)

Foods_006
15-08-2007
jun sedap sesangat kuih nih & doh pun skit cepat skit nk habis :)
Laporan oleh: tulip77
Kuihgtg
25-02-2008
dapat sebalang, buat mengunyah petang2 sedap tima kasih juns
Laporan oleh: sofinar
Kuih_gunting
08-09-2008
sedap, tp rapuh skit..2nd time buat dah kurangkan marjerin baru ok skit..
Laporan oleh: nor_67
Img_8634
02-11-2008
makan sambil tengok tv! mmg best! kita kurangkan marjerin 70g je..rangup n sedap!
Laporan oleh: hana6877
Kuih_gunting
18-11-2008
Wah.. senang betul resipi ni. Sedap lak tu. Sy buat masa bulan posa utk hidangan raya. Lepas ni x pyh lah lagi sy buat kuih siput. Kuih ni sekejap je dah siap. Seronok gunting2 he5.. thanks jun (.'_'.)
Laporan oleh: som e one
P1040300
19-11-2008
laporan pekasam ehehe... buat masa raya itu hari..senang n simple :-) tq
Laporan oleh: Natto 1
Image051
12-12-2008
Buat untuk hari raya aidil adha. Lain kali nak kurangkan sedikit majerin sbb gebu sikit tp sedap
Laporan oleh: samsuria7943
102_0093
12-12-2010
Alkisahnya kuih guntingku... jadi...yummy.. tapi mcam2 hal sebelum dapat ngap kuih ni. dalam kepala pikir nak buat rempeyek, tapi bila bancuh adunan terpelik pulak ngape pakai daun kari, serbuk kari...hupe2nye tersilap daaa.dah siap nak goreng baru sedar marjerin pulak tak masuk...alahai, nasib baik la bila ejas2 menjadik jugak akhirnya... tq
Laporan oleh: CheqSueCommot
20120812_120116
12-08-2012
sedapppp....family puji..kwn pon rmai yg nak...hehe..cubaan ptama..tp x gunting sy guna penggolek..sorii...
Laporan oleh: ma_sni
Dsc01870
15-11-2012
buat mkn smbil tgk tv best! tq jun :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc05325
29-07-2013
kuih gunting ...wajip buat setiap tahun... tq jun.
Laporan oleh: k.zila66
2013-08-12_12
12-08-2013
tadaa, kuih gunting ku, senang saja nak buat rupanya
Laporan oleh: r41494

Komen (25)

18-07-2007, Lilydvalley komen :

ya Allah juns...brapa byk resipi baru u ni... ayoyo...ayo ma ayo pa...ni betul2 engine turbo airbus!


18-07-2007, junjs11 komen :

laa lily..sume terkumpul sbb lama x masuk sini..skali masuk, post byk2 skali..


18-07-2007, princessharyati komen :

sedap i kalu mkn tgk datin diaries


18-07-2007, Delila komen :

tua dia kuih gunting mai dahhhhhhhhhhh.....best buat time raya....lawan dok gunting sambil nengok TV pas terawih...TQ kak jun...mmg dok cari2 resepi cam gini....kuih siput ada tak resepinya...dah lama tak buat...dah lupa..


18-07-2007, Rahmawati komen :

Bagus..bagus...ni dah nak dkt raya..sape2 yg byk ilmu tu turunkan cpt.....


18-07-2007, joayee komen :

jun..cam dah mood nak raya la..hemmm...tahun ni tak da baju baru la..baju anak pun senteng2 la..hemm belasah je la..


18-07-2007, LittleHouseOnthePrairie komen :

mood raya dah datang..ialah i pun tgh cari resipi kuih siput. sapa2 ada letaklah kat cini :)


19-07-2007, eton komen :

nak tanya........pepper tu.........black ke white........tak penah buat ........tak tau........maybe raya ne nak buat la mcm senang je........


19-07-2007, sheila komen :

akhirnyeeeeeeeeeeee..yeyeyeye..cek sukaaaa dah lame cari..nak niage untuk raye nie..semangat nie bekobar2 dah...


19-07-2007, junjs11 komen :

jo..umah jun ni x kira raya..rasa nk mkn aje trus wat..jgn kain baju kurung jd skirt dah la jo..hehe eton, pepper tu yg putih..lada sulah..


15-08-2007, noore komen :

saya dah cuba buat kuih gunting ni...sedap lah junjs11 =) ..rangup jika digunting nipis. tq..boleh buat bisnes kalau rajin..=)


11-11-2008, epent komen :

salam, dah wat last sunday...sedap n rangup...tq kak Jun


15-12-2008, cikguaf komen :

nak buat ni..... suami memang suka gile.... gunting lagi senang dari buat siput.........


02-01-2009, sitinor komen :

ee.. macm best la tengok sume org dok puji-pujian... nak tryla buat... boleh buat bisnes letak kat kolam pancing udang suami... mesti laku....har3x


12-08-2009, Teratai Desa komen :

salam, dah buat, mcm buat kuih siput juga. tapi lagi senang gunting. tq ya!


27-08-2009, subob99 komen :

salam jun, sy baru dapat resipi u ni..klu kite nak buat 1 kg berapa majerin & santan agak2 yang diperlukan. Rase nak wat utk raya kali ni.


27-08-2009, subob99 komen :

salam jun, sy baru dapat resipi u ni..klu kite nak buat 1 kg berapa majerin & santan agak2 yang diperlukan. Rase nak wat utk raya kali ni.


30-08-2010, Princess22 komen :

Tak mengecewakan .. tapi my husband suka lebih sikit jintan putih ..I kurangkan sikit mentega (tu je yang ade sebenarnya) to 50g lepas bace komen dari yang pernah buat .. teksturnya just nice ..thanks to the recipe owner


18-09-2010, Mohd Atan Ismail komen :

Dapat resepi ni terus buat ikut sukatan. kejap saja dah siap. rangup dan menjadi, saya tak berapa suka rasa nya. Tapi kawan2 suka. 1st time makan kuih ni. Rasanya nak cuba kuih lain plak la.Thanks Junjs


15-02-2011, jue64 komen :

Dah 2 kali buat kuih ni cuma lambat bagi laporan. Memang sedap dan rangup. Bila makan tak reti berhenti. Terima kasih kongi resepi.


22-05-2011, qkc9898@yahoo.com komen :

salam cik jun....nak tanya...jintan manis & jintan putih tu cik jun pakai serbuk ke x???? lg satu...blh taruh serbuk udang kering @ serbuk ikan bilis x dlm adunan nie????


17-08-2011, zarimah.rahmat@yahoo.com komen :

salam kak jun...nak tanya pepper tu apa?kalau x isi boleh ker?pleaze...............


26-08-2011, akebono205 komen :

baru buat tadi... alhamdulillah... sedap... terima kasih resepi... selamat hari raya...


30-07-2013, Snur komen :

@ k.zila..slm prknln..sy nk tnya brape suktn pepper yg akk ltk dlm 1 adunn ni../brgntung pd kite..tringin gak nk buat..maaflh x menanya tuan pnya rcp sbb tngok bnyk komen xd respon.tkt lmbt melps plak nk mmbuatnya.syukran..


01-08-2013, Snur komen :

Akhrnya hntam jelah..buh pepper ikut khndk sndri tp..rsnya mcm pepper ni just utk rs ala2 pds kut...1 lg trlps pndng x buh rmph kari namun ksdpn ttp ada...butter pun slps stdy komen mrk2 yg tlh mmbuatnya sy pun kurengkn jg jmlhnya..TQ kpd empunya rcp yg brkongsi rcp ni...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd