Google+

oleh: Lilydvalley Apam Comel Inti kelapa

Apaminti

variasi apam


Created on : 18-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Lilydvalley




Bahan-bahan ( 15-20 biji )

  • 3 biji telur-dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum/tpg kek
  • 220 gm gula halus
  • 150gm susu segar/UHT
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Inti Kelapa:
  • ==kelapa parut
  • ==gula merah
  • ==1 sudu teh tpg jagung-dibancuh dgn 1 sudu besar air
  • ==2 helai daun pandan-pintal

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
  2. Pukul dgn menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
  3. bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  4. masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).
  5. Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.
  6. Apaminti2
    masukkan inti kelapa
  7. Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
  8. Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.
  9. Utk Inti Kelapa:
  10. ==Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.
  11. ==Utk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.
  12. Notes: Inti kelapa boleh di ganti dgn apa2 perisa filling atau jem.
  13. Cups1
    Notes2: Ini acuan yg biasa i guna. acuan lompang & aluminium...kalo boleh, size paper cups sesuaikan ngan acuan.

Tag

kuih-muih









Laporan Masakan Bergambar (57)

Apam
20-07-2007
Ni la rupa apam yang zura buat malam tadi. Rasanya memang sedap tapi rupanye jer tak cute mcm apam yang k lily buat tu.. hehe
Laporan oleh: zura5777

zura...cantiknya... camana u dpt warna putih tu ya?

Imported_photos_00102
21-07-2007
Lily.. dah jadi dah.. apam kecik molek ni.. zalis pakai acuan aluminium macam yang lily tunjukkan.. nyam..nyam.. sedap.. Saper x cuba lagi.. baik cuba.. tq yer lily..
Laporan oleh: zalisa

amboi!!! color biru!!! tq zalisa

Img0014a
23-07-2007
Akhirnya...Kini pasti... Hana buat weekend ari 2. Tp intinye hana letak strawberry jam je. Ok gak. Masam2 manis.(Sesuai utk org yg x mkn manis)
Laporan oleh: hanahoney_571

hana, wah cerianya...tq for trying

Apamcomel-1
23-07-2007
Inilah dia apam comel yang saya buat malam tadi. Kaler semua tukar jadi keperang2an tapi rasanya...emmmm...
Laporan oleh: rossitamz

hmmm...

Apamcomel-acuan
23-07-2007
Ha ni dia acuan yg saya gunakan....
Laporan oleh: rossitamz
Apam_comel
24-07-2007
Apam yang sedap dan menyelerakan.. inti kelapanya akak tambah isi durian ...sedapnya
Laporan oleh: faziah

wah k faziah...sedapnya...ada durian...colornya pun...ceria! yum yum...

Picture_151
26-07-2007
jun punyer tp dlm muffin cup...tq, sedap plak ngan inti tu..
Laporan oleh: junjs11

wah juns..jadi apam muffin la ya... tqvm

Dsc01589
27-07-2007
Sarapan pagi ini.Intinya letak kaya. Sedap & cepat.Tqvm Lily
Laporan oleh: zaliana

za, meriahnya...hijau & purple... hmmm, x penah guna kaya as inti...lain kali blh cuba lak.

Image013
29-07-2007
ekceli sume brg dah ade.inti pun lebih2 wat pau aritu ader lg.sng cite...sume ade lah...tp RAJIN lak yg xder. baruuu arini rajin..taraaa...tq k lily..come2 blake..bulat2 jer=)
Laporan oleh: mrsdayat

nani...dtg jugak Vit R u ya... look so comel..nyum nyum...

Apam_xjadi
05-08-2007
pertama kali buat..memandai buat bekas besar..konon nak cepat & bakar steam bath..amik ko..jadi mcm kek!!! mintakkk ampun, lain kali nak masak apa2..dengar cakap tok guru..buat ni bawak gi kenduri, budak2 suka sebab color malerr..
Laporan oleh: s_shamen

hehehe...creative ler shamen...tak kisah, asalkan ada org nak mkn jadi kek or apam!

Apom
05-08-2007
buat lagi sekali..utk breakfast pagi semalam..kali ni baru le cun..puas hati!! baby besar i panggil apam ni 'kuih rainbow' :D
Laporan oleh: s_shamen

shamen...cute ler mould apam u tu... silicon yek!

Pict0185
07-08-2007
sronok bila apam ku menjadi, TQ...lalalalalalala
Laporan oleh: rrozie17

uuuiii...merah ijo...mcm traffik light la pulak! inti apa rozzie?

Step_by_step_236
07-08-2007
Tak tahan dgn godaan....dgn perasaan malas pun leh jadi apam tembam + montok resipi kak lily niee....."montok" kan kak lily apam i...ahaksss...ampooonn!!!!!
Laporan oleh: Mat Gebu

mat, kalo kuih u, sure gebu2, montok2 gitu...mcm org yg buat kot! hehehe. tqvm

08082007_023_1
08-08-2007
tengok yg lain buat, teruja sgt nak buat. letak inti jam blueberry. =)
Laporan oleh: zara_klate

K zara, elok aje u bagi 4 warna tu...tqvm

Img0099a
08-08-2007
tadaaa....kelakar rupenye...paper cup terlebih saiz dr cwn...hihi...tak sbr nak try nye psl la ni...tapi ade bau telur la skit...cane nak bg ilang bau telur tu ek?
Laporan oleh: najah_82

najah, mula2 aje bau telur tu, bila mkn tak terasa kan? Cuba letak essen vanila kalo nak ilangkan bau telur.

Dvc00117
14-08-2007
Tara... ini lar dia apam comel x dak inti. yg ni hamba guna acuan bahulu utk anak hamba. Terima kasih Kakanda Lily
Laporan oleh: imanazyan

comelnya ima, yg ni u tak guna cups la ya... tq

Dvc00115
14-08-2007
yg ni 2nd version bw gi ofis. ramai yg suke. ade sorg mber tu lebih suke lak yg x de inti.. gembira sgt sbb guna resepi lily ni la dpt puji-pujian hehehehehe
Laporan oleh: imanazyan

ima, thanks again...itula tekak org lain2 kan...kdng2 i buat i buh inti mcm2...bebudak biasanya x minat inti kelapa.tp org tua2 suka yg inti kelapa.

Image_293_
24-11-2007
apam tanpa ovellete.....tak dan nak beli tapi still sedap cume x brapa lembutla... buat inti peanut butter.....sedap!!~
Laporan oleh: nOOrsha

:-) noorsha, tqvm. peanut butter pun sedap jugak ya...

Image_283_
24-11-2007
comel...
Laporan oleh: nOOrsha

mmg comel & gebu.

Apam_comel_laporan
03-02-2008
ni dia lily apam comel u, mmg sedap, gebu.. enaknya..
Laporan oleh: nor_67

k nor, tq mencuba...meriahnya color tu...

Cimg0003
05-02-2008
senang, gebu n sedap.. letak inti blueberry tp dak iqa x suka.. so buat stgh ada inti stgh lg kosong.. tq lily!..
Laporan oleh: masz_73

masz, cantik apam u tu...tq 4 trying

Apam_comel_inti_kelapa
10-02-2008
lembut & comei2 belaka
Laporan oleh: tulip77

amboi! tulip dik oi! bkn main ko! siram coklat lagi! mewah tul! gemuk ler sapa yg mkn tu! tqvm

Imgp4458
22-02-2008
ini la apam comel ku.. huhuhu.. bestnyer jadik..! kita kukus guna oven... periuk kukus kecik sgt...
Laporan oleh: tuberose78

kukus guna oven??? water bath ke?

P5310542
26-02-2008
Maleh nak wat kaler2..inti letak jem strawberry..jd ler apam strawberry..:P..jgn mara ek tuan pya resipi..Ampunnn..
Laporan oleh: arma

arma, amboi, cantiknya...tqvm

Image_608_
03-03-2008
mmg sedap.. dan gebu...
Laporan oleh: dila81

dila, akhirnya, vit R dtg...tqvm

Dsc_0127
03-03-2008
geram tgk laporan masakan kat sini... teruja nak mencuba gak. alhamdulillah menjadik rupe nyer!
Laporan oleh: minami133

minami, eh awak pun teruja nak buat jugak ke? tqvm. cantik pulak warna2 tu...

Dsc02542
14-03-2008
buat hari ni,2/3 adunan je.. dpt dlm 15bj..intinya letak peanut butter + coklat..sedap & gebu wlp dah sejuk..so skg yg tinggal hanyalah bekas je..apamnya semua dah abis..tkvs lily. Ni 1st time buat terus menjadi.. tu yg suka sgt2 ni.. hihi. x sia2 dok on9 ari2 kat MyR ni..byk ilmu yg dapat.. Tks sekali lagi... :~)
Laporan oleh: yatiezaini

yatie, meriahnya...sedapnya peanut butter & choclate as the filling... tqvm!

Apam_comel
03-05-2008
sedap dan lembut....wat bekal hubby g keje...thanksss....
Laporan oleh: mysore

cantiknya...colorful... tqvm

Dsc03020
14-05-2008
u tk x yg kebrp dah x ingat ...
Laporan oleh: yatiezaini

k yatie, amboi! tingginya apamnya naik! tqvm

Apam_cun
21-05-2008
ntah kali kbrapa buat ni mmg beshhh...tp amin nk wane merah je, aniess nk hijau, kita bg meriah cmpur semua warna..TQ kak lily
Laporan oleh: Aziemas

azie, ingatkan u suka yg kuning lak! hahaha...tqvm

Apam_comel
11-11-2008
dah lama nak buat asyik tertunda, finally malam tadi berjayan.Sedap very soft sampai pagi pun still soft. Letak inti kelapa and kaya. Leh letak resepi kat blog yer !
Laporan oleh: noorana

amboi ana..nampak cantik la warna coklat tu

Photo243
16-11-2008
patutla femes sgt apam ni...mmg sedap & gebu..tks lily
Laporan oleh: k.cik

:-) kcik, tima kasih krn mencuba

Dscn0575
20-11-2008
Dh lama nak cuba..baru hari ni dpt buat..sedap,gebu, lemak berkrim..mmg disukai ramai...thnkz ibu zafirah!
Laporan oleh: kakfiza

fiza, u mmg hebat! sampai blh jadi lemak berkrim!

Img_2602
12-12-2008
kak lily!!!! kita dah buat.. mmg best lahhh rasanyer tp nak kena bykkan lagi inti kat dalam tu baru best sbb kita letak ciputtt ajerr ehehe....
Laporan oleh: Natto 1

ika, mmg comel apam tu... meriah colornya. Tqvm

Dsc00604
12-12-2008
Saya dah masak kuih ni masa bulan Nov 2008 haritu. Intinya saya tukar jem strawberi. SEDAPPP...
Laporan oleh: Sharmila1969
Apam_comel
07-02-2009
Alahai comelnyer...wat utk bekfast.Tq kak Lily
Laporan oleh: Lina_pg
Pb030361
04-11-2009
TQ kongsi resipi....pagi tadi buat...buat inti coklat my hubby & anak2 ckap sedap.. 1st tim buat apam... siap bawa bekal g opis
Laporan oleh: zida_idah
Masakan_001
04-11-2009
Sedap....thanks for the resepi, anak2 suruh buat lagi.
Laporan oleh: ezdiani
Pb100456
11-11-2009
buat lagi..sedap & senang membuatnya..buat pagi ni nak bawa bekal g opis..TQ 4 resipi
Laporan oleh: zida_idah
Img_6503b
14-11-2009
wat utk hubby sbb dia peminat apam..alhamdullillah 1st time wat apam comel2 ni..menjadi..elok naik & gebu..tq..
Laporan oleh: zurinkz
19122009417
19-12-2009
Taaddaaa...inilah apam comel inti kaya ku...yummy...tq lily
Laporan oleh: kunonit
Kuih_apam_cantik
20-12-2009
Tada......sis lily tq so much..aper komen tokey apam.....
Laporan oleh: ulamraja
Apam1
25-04-2010
mmg cumillllll yg amat! maceh k.lily! dah wat dua kali.. sedapp!
Laporan oleh: hana6877
24-04-10_2251
25-04-2010
Apam saya pecah lah pulak..rasa mmg marbeles....letak blueberry jam...anak-2 suka, cup size 'S"..tima kasih kak lily
Laporan oleh: mummy-sgtv
Coconut_blossom
14-10-2010
Dah lama saya cari resipi ini,krn di sini ia dipanggil Coconut Blossom.Percubaan pertama, allhamdullilah.
Laporan oleh: mastuatina@yahoo.com.sg
P1120370
24-11-2010
versi dot.dot.. mmg sedap.. tq lilydevelly.. n tahniah utk MYR.. dah lajuuu...
Laporan oleh: zana08
Apam
17-12-2010
buat malam tadi..sedap. letak inti blueberry...terima kasih tuan tanah...
Laporan oleh: cikliz
211220102964
28-12-2010
lembut jerk.. buat x letak inti malasss.. hehe
Laporan oleh: asu_ija
30122010_001_
30-12-2010
apam ni sedap n lembut tapi macam mane nak elak kan die merekah????tp ape2 pon..terime kasih....kpd empunye resipi
Laporan oleh: rohani bte kamariah
016
25-03-2011
sedappp dan gebu... memang menjadi!!
Laporan oleh: nottyeva
Aa
08-06-2011
kite wat lg... kali ni wat versi dot² juger.... tq kak lily :)
Laporan oleh: nOOrsha
C360_2011-06-28_21-27-03
28-06-2011
Ermmmmm gembira bila apam nie menjadi. Sedap. Anak anak suka. Besok boleh buat sarapan. Tapi inti di tukar kepada blueebery
Laporan oleh: arlina arman
170
14-10-2011
apam ni,sempena marhaban d rumah ibu...,clear makcik2 yg dtg dok makan..,siap ade yg mtk resipi..hehehe..ilmu x baik kedekot...
Laporan oleh: fitri wanida
Photo0954
02-04-2012
tq sedap resepi nie..ank n hubby suke..nk wat pn senang.
Laporan oleh: lynnYus
Photo0947
03-04-2012

Laporan oleh: lynnYus
Dsc01283
25-04-2012
slm,wat sapan 3 ari lps...cntik dan sdp..sekejap jer dah abis,..tq ye..
Laporan oleh: Mariani(KT)
20120517_171224
18-05-2012
S.E.D.A.P!
Laporan oleh: rohaya1710

Komen (120)

18-07-2007, checkmate komen :

kelapa ke kepala k liliy..takut la inti kepala


18-07-2007, checkmate komen :

hehehehehe


18-07-2007, Lilydvalley komen :

tq checkmate! hahaha


18-07-2007, Nana Ali komen :

Emmmm nampak sedap dan menarik, weekend ni nak cuba la..


18-07-2007, mawar merah komen :

lily.... sukanya mawar dah lama cari resipi ni... kuih fvrt tapi xtau nak buat.... biasa makan color hijau. apa pun mawar akan try satday ni... tq bnyk2 lily :D


18-07-2007, Lilydvalley komen :

nana & mawar... sila la buat ya...senang aje. I saje bagi colorful...selera sikit nak mkn. :-)


18-07-2007, eyla5152 komen :

menarik nya apam ni,. kalau x letak inti dlm ok tak lily?? nak tryw at besok la, bhn2 sumer dah ade.. pastu nak bg anak2 buah mkn... mesti diorang suke.. heheh


18-07-2007, mrsdayat komen :

amboiii..kaler maler apam nih...meriah gitu...bebudak musti sukeee...psycho duluu sblm makan..=p


18-07-2007, Delila komen :

k lily ni adik bradik ngan apam betawi ke kak?


18-07-2007, Lilydvalley komen :

del...hang kat mana ni? hmmm...apam betawi? ntahla del...iyala agaknya. Lum tanya lagi, dia ada kakak nama betawi ke dak! hahaha


18-07-2007, Lilydvalley komen :

eyla, kalo x mau taruk inti pun boleh...tp kena mkn ngan kelapa parut la pulak...


18-07-2007, Lilydvalley komen :

nani...bebudak mmg suka...kecuali anak i! cuit pun tidak! aduhhhh!!! anak ku itu!


18-07-2007, Delila komen :

kat cafe kat penang la kak...lama tak melawat cafe....my hubby dah banyak ubah benda lam nih...nampak lawa jer...ade menu baru...pisang kukus...


18-07-2007, ema komen :

cantiknyer dan gebu.. lili nak tanya.. apasal bila i buat nampak memang lawa tapi bila dah masak apam tu tak naik berdiri macam tu walaupun lembut.. mangkuk kertasnya pun dah tak berdiri macam yang you buat tu.. tq


18-07-2007, Delila komen :

del kalau buat suka letak paper cup dalam acuan lompang....bagi dia tegak berdiri..kalau tak pun buh lam mould egg tart..


18-07-2007, Delila komen :

k lily nye tak tau ler lak caranye cam ne..k lily wat cam ne ek?


18-07-2007, Lilydvalley komen :

ema... u letak cups tu dlm muffin mould/tray tak? i pun mcm del, letak dlm acuan kuih lompang...tp...kecik2 benor! jenuh nak kukus, tp sesuai utk bebudak kecik. Yg dlm gambar kat atas tu, i letak dlm acuan cup aluminum tu... besar sikit. nnt ya...balik umah nnt, i snap gambar cups aluminium tu.


18-07-2007, Delila komen :

cup aluminium yang ader gigi2 tu ke kak lily? del pun buat cam gitu gak...tapi panas wooo bila nak kuar...ema...cuba time kukus tu tutup bahagian dalam tudung periuk kukus tu ngan towel atau kain bersih...takut dia timpa wap tu yang tak tegak berdiri...


18-07-2007, Lilydvalley komen :

tak panas mana la del... akak biasa buat...so far x penah lagi melecur jari ni...jari i bukan besi tau...flesh & blood tau...hehehe


18-07-2007, zla komen :

aduhhh.....cantiknya,gebu lak tu!!klu xmasukkan dlm piping beg boleh tak?isi guna sudu je.boleh,kan?


18-07-2007, Mat Gebu komen :

alaaaahhhaaaaiiii.....comey nyaaa apam.....ada kaler2 lagi.....tergoda i...ahaks nasib baik tak ter"noda"...hehehe.


18-07-2007, zalisa komen :

Lily.. Mangkuk kertas yang selalu buat biskut raya tu boleh x? Ke kecik sangat?


18-07-2007, Lilydvalley komen :

mat...tak de sapa nak noda u la... :)


18-07-2007, Lilydvalley komen :

zalisa...mangkuk kuih raya tu...kecik sgt la...bukan apa...jenuh la u nak ngabiskan adunan tu!


18-07-2007, eyla5152 komen :

alahai, nak kena letak dlm mold ke? leceh la sbb mold ade brp lubang je...camtu lmbat nak abis... mangkuk kecik pun xde.. uhuks....


18-07-2007, Delila komen :

hehehehe...buh lam acuan lompang la eyla...senang banget....tapi kan...acuan ader 2 type of paper la kak lily oittt....yang kilat2 nye cup tak sehsuai ngan ini apam la kak..dia kena yang kertas lembut tuh..yang buat cup cake..


18-07-2007, eyla5152 komen :

tp acuan lompang pun takde la delila.. kat mane nak carik yek? acuan lompang leh guna wat apam jugak kan?? nanti nak gi beli la.. senang kalau dah ade ...


18-07-2007, Delila komen :

a'ah leh buat apam..apam gula hanggus pun buh lam tu...senang nak kuar...kat kedai banyak..bersepah ader...ader org cina buat acuan tu buh air utk diaorg sembhyang...


18-07-2007, ema komen :

Del n K.Lily.. kesimpulannya letak dalam cup kertas dulu lepastu baru bubuh dalam cup alum @ acuan lompanglah yer.. tq


18-07-2007, Delila komen :

salah tu...masuk paper cup dalam acuan lompang...pastu baru masukkan adunan dalam paper cup..


19-07-2007, Lilydvalley komen :

ema, betul cakap del...susun dulu papercups dlm acuan...baru pipekan adunan.


19-07-2007, Mat Gebu komen :

hahaha...kak lily ada tak kaler.."glow in the dark" for this recipe...hahaha...tapi i tabik kat u..comeyy sungguh..tgh angan2 nak buat nie, tapi tatau bila laaa..


19-07-2007, ema komen :

Keikhlasan lahir dari hati.. terserlah dalam perkataan n perbuatan. Terimakasih..


19-07-2007, zla komen :

oooo.....itu acuannya yg aluminium!!zla selalu nmpk kat pasaraya tp zla ingat acuan tu pakai buang jer,xleh nak recycle balik.....hehehe...puas zla pikir camnerlah acuannya....dah tau ni boleh lah zla beli n buat.thanks ye lidvalley...


19-07-2007, Lilydvalley komen :

my pleasure to help others... zla, acuan alum tu...nak pakai buang blh, nak recycle pun boleh...tp...i recycle. beli acuan tu, since Dec last yr... ada jugak yg dah terbuang...sbb, anak i main!


19-07-2007, sheila komen :

cantiknyeeeee..manis je nampak...tp sy fail buat apam...tak penah jadi....


19-07-2007, Lilydvalley komen :

sheila, cubala...insyaallah...jadi.


20-07-2007, ApEk`D komen :

kak ...daa...apek dah try ..lembut , gebu.... enak ....erkk...hingga tak terkata lah .... tapi inti apek letak jem bluberry ..kalau fiiling ,..mesti lagi sedap ..pasal fiiling tak manis sangat,......muuuahhhh...kak.lyly....


20-07-2007, ApEk`D komen :

sapa tak buat rugi....kalau ada tetamu datang terkejut tergempar .... dalam 30 minit leh siap ... 15 minit tu...erkk... tenggah cari2 bahan...15 minit kukus ..erkk..siap...kan mudah ... seperti ..dapur dihujung jari ..jer ....hehehehee..


20-07-2007, checkmate komen :

geram tgk apam ni..comey2..jap lg siap ien repot!


20-07-2007, hanahoney_571 komen :

x bleh jd ni. Semua dok puji comey & sedap. Terpaksa le try weekend ni. Hehehe...


20-07-2007, Lilydvalley komen :

pekd...bestnya, pagi2 dah dpt mkn apam! u buat color2 jugak ke? hmmm...blueberry filling lagi sedap kot...but i still prefer inti kelapa...


20-07-2007, Lilydvalley komen :

hana, & ien sila la buat...insyaallah, akan mendapat sambutan hangat...hehehe.lepas tu kasi report ya...ambik gambar cun cun gitu!


20-07-2007, zaliana komen :

uishh..sape lak nak mai umah terkejut tergempaq (bak kata apek'D) yg memaksaku godek2 apam nih..


20-07-2007, Lilydvalley komen :

za, kalo kek lapis s'wak k pah yg 2 ari 2 mlm u blh buat...apam ni...sap sap sui ler... 30 min siap! bak kata apekd... hihihi


20-07-2007, ema komen :

Apek.. filing tu camnaner rupanye.. tq


20-07-2007, ApEk`D komen :

kak lily apek buat 3 kala... dan gatai2 letak perisa ...blubarry ,aple...dan strawberry,......hehehehe... gatai tangan.... fiiling tu macam jem... tapi.... dia tak mais sangat ....boleh dapat kat kedai2 kekk...... adeh..petang nie onn..lagi ..perut jek...ada yang dah beli bahan nak buat ..petang memasing nak bawak balik umah .... ....jom...geng perut jek ..mula kul 3 petang ..ayuh....


20-07-2007, Lilydvalley komen :

amboiii pekd!!! projek laris nampak!!!! hahaha...siap bawa balik lagi!


20-07-2007, zura5777 komen :

k lily, warna putih actually kaler adunan yang asal.. zura nak buat kaler kuning mula2 tapi pewarna kuning lak abih.. hehe


23-07-2007, rossitamz komen :

Saya baru aje lepas buat apam comel ni untuk sarapan esok. Malangnya, selepas dikukus, warnanya semua bertukar jadi keperang-perangan. Hilang seri...dah macam apam gula kurang hangus pulak.


23-07-2007, lia komen :

Hai Lily,saya baru cuba jumaat lps, tp x jadi.keras sgt...bhn2 tu campur skli ke...pas tu kena putar smpi mcm buat baulu ye....tlg bgtau coz saye mmg nak sgt buat kueh ni tq.


23-07-2007, Lilydvalley komen :

lia, tq 4 trying...sorry sebb jadi keras. Iya, bahan2nya campur aje semua & pukul at high speed sampai jadi macam baulu. Biasanya i pukul 7-8 min. Selamat mencuba lagi.


23-07-2007, Lilydvalley komen :

rossitamz, i tak faham camana warna2nya leh bertukar pulak. So far i buat, x penah color bertukar ke warna keperang2an...warna apa yg u guna?


23-07-2007, Lilydvalley komen :

rossitamz, i tak faham camana warna2nya leh bertukar pulak. So far i buat, x penah color bertukar ke warna keperang2an...warna apa yg u guna?


23-07-2007, rossitamz komen :

Hai Lily, Saya guna 4 warna, konon2 supaya nampak lebih ceria untuk anak2, tapi lain plak jadinya. Sedap memang sedap, gebu menang gebu. Anak2 suka terutama si kecik tu. Paper cup tu, saya letak dalam aluminium (zinc?) yg satu plate siap ada 12 lubang tu. Err...cam mana nak attach gambar ek?


23-07-2007, rossitamz komen :

Hmm..mcm2 cara saya buat supaya canti mcm lily punya. Ingatkan disebabkan oleh inti kelapa tu, saya test dgn gula putih aje pun sama jugak. Saya ada acu lompang yg tercomel sekali tu, tapi saya tak gunakan. Saya masukkan paper cup dlm acuan macam yg saya attach kat atas tu....


23-07-2007, mishah63 komen :

jika tak bubuh inti sedap tak? takut nanti tawar pulak, bukannya ape anak2 tak suka yg berinti biasa dok beli kat luar tu kosong je!!


23-07-2007, Lilydvalley komen :

rossitamz, inti kelapa x ade apa2 effect to the color. Hmm... ntah la i pun x pasti naper tukar color la pulak. Dah byk kali i buat apam ni, x penah terjadi color tukar warna perang...acuan pun x mainkan peranan. I penah guna acuan apam kecik2, acuan lompang & alumunium cups. Semua ok. tak apa, u cuba lagi...


23-07-2007, rossitamz komen :

Hmmm...saya rasa saya dah tau sebabnya. Dah buat "experiment" pagi tadi. Color tu effect kat acuan yg saya gunakan. Kalau paper cup tu saya masukkan dlm acuan lompang dan terus masuk dlm kukus, no problem. Cantik. Tapi tak sempat nak ambik gambar, anak2 dah abiskan yg itu dulu...So, kesimpulan yang boleh saya buat, tak boleh guna acuan "12 dalam 1" tu. Walaupun saya masukkan paper cup ke dlm acuan lompang, dan acuan lompang tu pulak saya masukkan dlm lubang2 kat "12 in 1" tu, tetap kalernya keperang2an. Lily nak buat experiment???


24-07-2007, Lilydvalley komen :

ross, alhamdulillah...akhirnya dpt tau gak apa punca masalah... i tak de muffin tray tu...ada reaction rupanya ya...


25-07-2007, zaliana komen :

tak boleh jadi ni.kena try jugak apam yg meletup2 kat MR nih!! :D


25-07-2007, Lilydvalley komen :

Za, buat la...then kasi report. Molotop ke x molotop apam tu! hahaha


27-07-2007, eyla5152 komen :

aaaaaaa... sy dah buat aritu tp sbb xde acuan lompang ke alauminium tu kueh saye dah tak cantik... jadik leper.... tp rase dia sedap la... sedih


06-08-2007, along ain komen :

guna acuan buat egg tart buleh ker?


06-08-2007, Lilydvalley komen :

along ain, blh...tp nnt apam u tak naik tinggi la... dia akan jadi leper...sebab acuan egg tart tu terbuka kembang atasnya.


07-08-2007, along ain komen :

mer asihh....lilydvalley...nasib baik ain tak buek laei..kalu tidak...uwaaaaaaaaaaaaaaaaa...nak kene beli jugak acuan yang bersesuaiannn......


08-08-2007, Nuryz komen :

kak.. sorry tumpang tanya susu segar tu 150gm ker 150ml...nk try buat ni..


08-08-2007, masz_kieys komen :

buat semua kengkawangku ade tak resepi apam berkuah. dah lama cari resepi ni......


09-08-2007, ishikawa_ayumi komen :

masz, apam berkuah? bleh describe sket x? x bleh nk imagine.. hehe :D


09-08-2007, Mat Gebu komen :

najah, resipi apam kak lily nie, adunan apam tu mat bbuh esen vanilla, ok lah...bau telur tu tak delah terasa sgt...just nice.


09-08-2007, Lilydvalley komen :

hehehe...mat dah bagi tips rupanya...tadi x baca. Tq mat.


09-08-2007, Lilydvalley komen :

nuryz, 150gm...timbang sekali ngan tepung & gula tu.


09-08-2007, perdana komen :

Najah cuba masukan sikit s/berry paste/ esen dan filling dgn jem s/berry.


09-08-2007, Lilydvalley komen :

Actually, 2 days ago, buat lagi apam ni, bawa ke taska anak. Tp malas nak snap gambar. pagi ni pembantu kat taska tu siap minta resipi. hehehe :-). Ni nak print resipi.


09-08-2007, masz_kieys komen :

ayumi...apam tu ok la dah ade respinye. tapi kuahnye x der respi. maksud masz apam cicah dgn kuah. x silap saye bhn2 utk buat kuahnye ialah udang, bwg merah serai dan masz dah x ingat dah. kalau ayumi dpt rase la kan masz gerenti ayumi mesti angkat jari. memang sedap... jadi sesapa yg ade respi utk kuahnye sila2la kita berkongsi bsama .....


09-08-2007, imanazyan komen :

Ya ALLAH... ramai nyer yg dah cube... kenapa bole terlepas pandang resepi apam come Lily ni. x bole jd cam ni, blk ni nak cube gak..


09-08-2007, mishah63 komen :

Tengok ramai yg dah buat menjadi!! Balik nanti nak cuba buatle, harap2 menjadi sbb hari tu buat apam gula hangus tak jadi frust juga sbb tak le makan kena buang!! Tapi I tak serik sbb belajar dari kesalahan lama2 jadile!!


09-08-2007, mishah63 komen :

Lilydvalley , susu tu kena timbang jugake!! confuse sikit sbb biasanya liquid dalam sukatan ml .. bukannya apa nak pasti betoi2 dulu sebelum buat ni..


09-08-2007, Lilydvalley komen :

Mishah, biasanya mmg i timbang susu tu... tak pe, lain kali i buat, i cuba sukat dlm ml... mcm sponge cake jugak, some recipe timbang liquid.


09-08-2007, Nuryz komen :

smlm nuryz dh try mmg jd..tp punyalah lama nk tunggu siap coz kukus nuryz kecik & melengkung. nuryz letak esen & inti kaya..mula2 buat tu ceh rajinlah pakai piping bag pastu last2 pakai sudu je...susu tu pulak nuryz try put 150ml bkn 150gm...jd jugak..anyway thanks a lot kak lily..


09-08-2007, Lilydvalley komen :

Nuryz...tak snap gambar ke? kalo i prefer guna piping...sebab, boleh picit aje...tp, selera memasing kan...janji kuih tu siap & sedap. Mmg...kalo ikutkan hati, mcm nak buat mcm shamen, buh aje dlm loyang besar! hahaha


09-08-2007, Nuryz komen :

alah kak digital kamera blm ada..ingat nk beli juga nnt. mmglah pakai piping bag lg kemas..tp anak sy dh boring sbb mama dia lama sgt kt dapur..tu yg piping bag dh kemana..adalah 5bj dia mkn..sbb byk dpt so rezki jiranlah..hubby pulak x bape suka yg manis2..


09-08-2007, najah_82 komen :

thanks kak lily, mat n perdana 4 d infos....najah wat letak lempok durian...ingat bau durian leh kurangkan bau telur..hihi....kite tak kesah..leh je mkn...tp famili mmg tak suke mkn..hanyir telur katenye..kicik ati woo....haha...tp arini mkn baru je jap td..mmg dah tak bau telur lah....nyum2...err..leh mkn lg ke yg smalam nyer? :P~


14-08-2007, hzasabrina komen :

k.lily...klu xde mixer leh x msukkn sume dlm blender...blend je...agak2 bantat x?susu segar tu le ganti ngn air biasa x?


16-08-2007, nasyatie komen :

sorry menyampok plak.Boleh....I dah buat dah...kebetulan pulak masa tu tiba2 mixer buat hal.jadi terus blend aje..jadi gak...yg susu segar tu pulak boleh,sbb I pun dah cuba guna air biasa dgan susu tepung.hasilnya tetap menjadi... cubalah....


05-09-2007, fezah komen :

sy dah 2x buat apam nie sbb senang dan mudah rasanya pun sedap sy pun cuma pakai susu tepung dan air biasa je menjadi jugak.... trylah.... pasti tak rugi...


24-11-2007, nOOrsha komen :

erm... sori gambar tersend double..ade prob mase upload tadi...


31-12-2007, hzasabrina komen :

ooooo....k.lily....apsal kita wat apam akak x jd...bantat la...masa mixed tu bape lama?nk tunggu smpi naik x?bru kukus...


31-12-2007, Lilydvalley komen :

lahai hza...apesal lak bantat! pukul sampai kembang mcm adunan bauhulu tu...dlm 6-8 min high speed...


10-02-2008, tulip77 komen :

lembut & sedap letak cekelat topping atas tu :)


28-02-2008, Cik Has komen :

Baru pagi tadi buat, menjadi........cantik, gebu dan lembut..........Bestnya!!!, Thank U.....boleh buat lagi lepas nie.........


28-02-2008, Lilydvalley komen :

cik has, syabas... kalo ada lebih, pas ler ckit cni...maleh nak buat ler...


03-03-2008, Cik Has komen :

Haaa, nanti bila Cik Has buat lagi, nanti Cik Has pas sikit...........tapi.....tapi.......... dalam mimpi.......boleh.........Heee.heee...


04-03-2008, linot komen :

klu wat trus ltak dlm acuan lompang tu xyah guna paper cup bleh ke


08-04-2008, cthani komen :

hingga kini dah 5 kali buat kerana sedap,gebu,cantik dan senang membuatnya. Terima kasih lah pada pengiring resepi lily.


03-05-2008, duja komen :

sedap nampaknya... kalau nak guna oven macam mana. kukusan kita kecil laaa..


05-05-2008, Lilydvalley komen :

linot, sorry lambat reply. kalo x mau masuk papercup, bleh jugak. tp make sure u griskan dulu mangkuk tu.


05-05-2008, Lilydvalley komen :

cthani, mak ai! 5x dah buat. mana gambarnya?>>>duja, x dapat den nak nolong kalu x ade kukusan. may be u can try mcm S_shamen tu buat, bakar secara steam bath (letak air kat tray bawah dlm oven tu). tp nnt jadi like a cake.


31-08-2008, shafea komen :

nampak sedap je nak buat lah,, boleh bawa sikit sedah kat masjid,,utk bln posa ni...nak buat lahpth ni nak g beli bahan


31-08-2008, shafea komen :

nak tny kalau susu tu di ganti kan dgn santan ok tak ikut sukatan yg juga,,


24-12-2008, ummisofiya komen :

mcm mana plak kalau ganti dgn susu tepung bleh ke?


18-11-2009, Chedor komen :

tergoda dgn warna2 yg cantik...tak boleh tahan ni..petang ni juga kena cari paper cup & bekas aluminium tu..walaupun takde mixer..boleh la guna blender je..harap jadi..


09-03-2010, sweetapples1111 komen :

nak jugak teraiiii!!


09-11-2010, e_jah komen :

tergoda tgk apam nie...nak try buat bg anak2 mkn.....


09-12-2010, umibatrisyia komen :

bole tak nak tau..sukatan yg gram tu dijadikan kepada cup...berapa kak ek...rumah takde timbang daa..


16-12-2010, sweetbaby komen :

DAH LAMA CARI..... NI BARU DAPAT. MESTI TRY NIH......


18-12-2010, mas_johan komen :

salam semua...saya tengah kukus ni..tak tau la jadi ke tak..ni kali kedua buat.. pertma kali buat hari tu tak jadi...ni cuba lagi...


18-12-2010, mas_johan komen :

yeaaaa...dah jadi...cume tak berapa cantik sbb cup tak sesuai dgn loyang


14-01-2011, farhahnor komen :

brand pa bg pwarna yg cik lily guna?nmpak wana light2 ja,


02-03-2011, shariena komen :

salam.. wahhhh jelesnye saya semua org buat menjadi.... saya buat jadi keras sikitlaa kenapa yerrkkk... kena mix lama kerr.. tolong lerr bantu saya.. jelesnie.. x jadi2..


05-03-2011, melur_12 komen :

melur xde mixer, agak2 klu guna blender pun bole kot??hehehe


09-03-2011, Jie yg comel komen :

hi lily, bole x kalu anggarkan utk saya dlm cawan? sbb sy xdek penimbang la... thanks ya


25-03-2011, nottyeva komen :

dah buat. cedapppp. and gebu..


28-03-2011, nottyeva komen :

napa bila buat jadi buih2.. masak pun naik lobang2.. terlebih baking powder ke?


20-04-2011, maslizaeddy komen :

camne nak wat supaye filling tu elok dok kat tengah2..asyik kebawah jerk ...


02-05-2011, amanibatrisyia komen :

salam..sape2 leh gtau "ovallete" tu ape ye...


18-07-2011, kakyon komen :

akk pernah mkn kat rmh kawan.puas mencari resepinya. baru hari ini jumpa dan terus buat..menjadi.kena perbaiki hiasannya.akk suka inti kelapa.


29-02-2012, sharvilla komen :

sya nk tye la knape prmukaanyer jd brlubang2 bla da masak..xgebu la..


07-10-2012, sitira1 komen :

Hi Lily saya nak tanya la kenapa apam saya tak gebu? Rupa cantik tak gebu, adunan saya tak cukup kembang ke? atau ovallete kurang? atau ada bahan yang tertinggal?


26-02-2013, Snur komen :

akhrnya jmpe jg kt sni apam yg 1st time mkn @ rmh sis in law...blh try buat...sgt2 teruja..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu