Google+

oleh: ctjuliez Lepat Pisang

Lepat_024

Dessert utk berbuka puasa..Resepi dpt dr member.


Created on : 17-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ctjuliez




Bahan-bahan ( 3 org )

  • 20 keping daun pisang dipotong segiempat sama
  • 4 biji pisang yg dilenyek halus
  • 70 gm tpg gandum
  • 30 gm tpg jagung
  • 70 gm gula melaka dicincang halus
  • 4 sb pati santan
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Lepat_007
    layukan daun pisang dlm air panas selama 30 saat.keringkan.
  2. Lepat_016
    pisang yg sudah dilenyek,dicampur dgn tpg gandum,tpg jagung,gula,garam dan pati santan.
  3. kalau adunan lembut,tambah tpg gandum skit.sebaliknya,jika keras tambah pati santan lagi.
  4. Lepat_021
    adunan tadi diambil satu sudu besar dan letak atas daun pisang.
  5. Lepat_020
    daun dilipat menindih dan lipat kedua2 hujung untuk membungkus.
  6. Lepat_023
    air dlm pengukus biar mendidih dahulu sebelum letak lepat.kukus 20 minit.kemudian tambah air dlm pengukus dan kukus lepat selama 10 minit lagi.
  7. Selamat Menjamu Selera & Selamat Menambah Amalan di bulan yg mulia ini!

Tag

Laporan Masakan Bergambar (5)

200120091201
20-01-2009
first time buat lepat pisang, menjadi ler... mudah dansedap lak tu, guna gula pasir je....tq 4 d resepi.
Laporan oleh: mnnora
Dscn1295
14-07-2009
Nie je laa yang tinggak tuk mama dia.. yang lain semua da abis...
Laporan oleh: tfsalihah
Img_0021
06-09-2009
Buat utk berbuka kejap lagi. Rasa belum tahu, tapi aroma dia mmg hebat. Hehehe.. Tq berkongsi resipi ni. ;>
Laporan oleh: ayu898
Photo__45_
28-03-2012
Memang rare dpt makan lepat pisang dlm daun pisang kt Japan ni. Biasa pegi kedai Thai mmg asyik sold out je. Best resepi ni. Buat kelmarin utk minum petang. Senang & simple. Yg penting sedap.
Laporan oleh: sevenoctober
Dsc09648
01-12-2012
Terima kasih untuk resepi kuih kegemaran.tapi x guna gula merah, gula pasir je. :)
Laporan oleh: aisyahsid82


Komen (17)

17-07-2007, eton komen :

lepat...? bukan belebat ?mak kita selalu buat ne .........senang dan sedap........


17-07-2007, hzasabrina komen :

sama je belepat or lepat...biasanye yg panggil belepat org jawa...sbb ayah mmg panggil belepat...


19-07-2007, eton komen :

hehehe........u org jawa ke.......jawa mane.......i dok JB .........biasa la.....JB kan ramai jawa..........


10-08-2007, Mami Cheril komen :

woo..ni mak slalu buat ni...eton JB mari,yeh..?


17-08-2007, matrik komen :

Mak mertua kita suka masak untuk kita kalau kita balik kedah. Sedap sangat.


06-01-2008, ziedgn komen :

baru ni i ada buat. tapi letak gula pasir je. sodap gak


26-05-2008, sheda komen :

memang kene letak tepung jagung ker...kalau tak letak camne eik?


18-07-2008, lengkuas_biru komen :

kalo semput nak carik daun pisang, guna cup cake bleh ke? wat cam ala2 muffin g2? tq


02-08-2008, nurnikisha komen :

lengkuas...if takde daun pisang..senag jek..masukkan lamloyang yg dah digris..pastu kukus...takpun lam acuan plastik kecik2 tu..hehehhe..tapi tak nama lepat dah aa...dia jd cam bingka gitu..tapi rasanya tetap sama jekkk...:)


02-08-2008, nurnikisha komen :

lengkuas...if takde daun pisang..senag jek..masukkan lamloyang yg dah digris..pastu kukus...takpun lam acuan plastik kecik2 tu..hehehhe..tapi tak nama lepat dah aa...dia jd cam bingka gitu..tapi rasanya tetap sama jekkk...:)


27-04-2009, 199 komen :

snang n sdap ngat.Kalau psang yg kulit2nya dah htam2 ckit pun lagi ok.manisss


15-06-2009, jentayu257 komen :

Mak saya kalau buat kuih ni dia letak kelapa parut + sikit garam kat tengah2.. memang best..


17-01-2011, shamein komen :

suami n anak2 suka mkn lepat pisang ni..nak try la buat sendiri...asyik2 beli jer.....


25-03-2011, noranidah komen :

wah.......sedapla boleh bagi sikit


31-05-2011, mamaSarra komen :

nak buat lepat x guna daun pisang boleh x?? contoh just kukus dlm loyang je?? boleh ke?


31-05-2011, darth vader komen :

memang bes,,,,,,,,,


01-08-2011, saffynaz73 komen :

selalu saya guna pisang emas lenyek+santan+telur+gula pasir+garam sedikit....Pastu masuk loyang kukus terus...klu ada daun pisang saya buat lapik loyang jer...cucuk kasi lubang2 sebelum masuk adunan...best juga rasanyer..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd