Google+

oleh: kabuto Sup Tulang

Sup

Sup orang bujang.. Boleh makan dengan nasi dan juga buat mee sup. Time malas nak masak boleh pekena nasi sup untuk lunch.. belah malam makan mee sup.. sodap!!


Created on : 27-08-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kabuto




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 500g tulang lembu
  • 1 sup bunjut adabi
  • 2 kiub ayam - tak kisah mana2 adabi ke maggie
  • 2 1/2 liter air.
  • 3-4 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • minyak untuk menumis
  • daun sup/ daun bawang
  • bawang goreng
  • cili padi -kalo nak pedas :)
  • limau nipis- kalo suka masam2 sket..
  • 2 ketul ubi kentang
  • 1/2 batang lobak merah

Cara-cara

  1. Mula-mula cucilah tulang temulang.
  2. Kupas bawang putih. Pastu bersihkan.
  3. Ketuk-ketuk bawang putih dengan pisau. Pastu cincang-cincanglah biar jadi halus.
  4. Hiris pula halia nipis-nipis. Tapi kalo sape ada lesung tu boleh tumbuk halia sekali dengan bawang putih.
  5. Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning.. kalo hangus sket tu takpe..
  6. Dah tu masuklah air dengan tulang-temulang. Rebuslah sehingga tulang empuk.
  7. Bila dah empuk tu, masuklah pula ubi kentang dengan lobak merah.. Kalo tak nak letak pun takpe..
  8. Masuk pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam. Biarkan sehingga ubi kentang empuk.
  9. Masukkan pula sedikit gula. Pastu bolehlah rasa. Kalo tak rasa masin lagi bolehlah tambah garam. Tak cukup manis tambahlah gula.
  10. Bila nak makan tu bolehlah letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi. Kalo suka masam perhlah sedikit limau nipis.

Tag

sup daging








Laporan Masakan Bergambar (17)

Mee-sup
27-08-2006
Makan dengan mee pun sodap!!
Laporan oleh: kabuto
Sup
05-09-2006
cayalah resepi ko ni kabuto
Laporan oleh: blackjack
P9160004
22-09-2006
Terbukti! Boleh makan dengan nasi + ayam goreng... wakaka!
Laporan oleh: shafiqfarhan
P9180013
22-09-2006
Kyousei... mee pun masuuuuq!! Hehehe...
Laporan oleh: shafiqfarhan
P1220436
15-02-2007
dengan makaroni pun bestttttt.....
Laporan oleh: yana
Img_0005
17-09-2007
buat utk bersahur pg td mkn dgn nasi panas2. berwap lens camera ima dia buatnye:)
Laporan oleh: imanazyan
Sup_tulang
06-02-2008
Buat malam tadi. Takde ubi kentang. Sedp. TQ
Laporan oleh: hazila
Sup_tulang
30-10-2008
sup yg menjadi fav hubby. Resepi yg hebat & sy ikut petua cik wan, rebus dulu tulang sampai betul betul empuk.Mmg power resepi ni.
Laporan oleh: cik aby
Img_8623
02-11-2008
sebenonyer nk mkn ngan mee..tp tkde mee la pullok...so mkn ngan nasik jerk la..tmbh plak ngan sambal kicap! mmg sedap!
Laporan oleh: hana6877
Dscf0046
07-12-2008
menggunakan apa sahaja yg ada..best!
Laporan oleh: junn
Sup_tulang_power
15-05-2009
Sedap! pebret My.Hby... masam,pedas & manis tulangnya.. TQ..kabuto
Laporan oleh: as75
Sup_ibu_01_
19-05-2009
resepi ni mmg best. Hubby & mydotter sorang semangkuk hirup sup ni. Tq...sedap2...
Laporan oleh: dapurnanie
Sup_tulang
16-11-2009
yg ni sup saya...nyum3x..mmg sodap
Laporan oleh: roziyanaramlan
Dsc01778
05-08-2010
terima kasih tuan nya resipi,1st time wt dan menjadi...
Laporan oleh: syafinas_saib
P1020360
18-08-2010
slm..sdpnya kuah dia..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Img01347-20120203-1633
03-02-2012
dah siap dah sup tulang orang bujang.. sebab saya memang bujang! TQ sebab kongsi resepi!
Laporan oleh: bounechitt
Dsc05715
13-05-2014
menu lunch, sedap! dah lama teringin nk mkn hehee... time kasih ya share .
Laporan oleh: k.zila66

Komen (50)

01-09-2006, waniey komen :

oishisouuuuuu...


12-09-2006, miehusin komen :

sodap nye... boleh try guna ekor pelanduk pulak lah...


15-09-2006, khairul komen :

boleh try ni..


21-09-2006, kay-ren komen :

Ii dah cuba resipi nie. Fuhyooo!! Mmg sedap! For the 1st time I masak the BEST Sup Tulang ever. I tak guna Sup Bunjut Adabi, I guna Sup Tulang Adabi. Thanks Kabuto!


22-09-2006, kabuto komen :

welkam kay-ren.. opss ada sup tulang Adabi rupanya.. mesti lagi sedap.. boleh pi cari nih..


22-09-2006, Seety komen :

Belom buat lagi pon dah nmpk sedap..ni sedap ni klu masak utk buka puasa mlm ahad nanti....best nyer...x sabar nk pegi beli bahan resepi lepas blk kerja nnt...hehehehe!


23-09-2006, kabuto komen :

oit shafiqfarhan, siap tunjuk gambar nasi dan ayam goreng lagi tu.. psstt peberet aku tu sebenarnya.. tu jugalah menu aku time masak sup.. pastu makan dgn mee sup.. hahaha...


25-09-2006, jie-a komen :

terangkat beb!!!!!!


25-09-2006, NORmaSWATI -- PERHILITAN KL komen :

NAK BEST LAGI LETAK SKALI BTANG SADERI. HEHEHE


26-09-2006, ellie komen :

ala..x mkn tulang...ganti ngan daging pun orait gak nie..terliur la pose2 nie..


27-09-2006, azidazik komen :

nampak sedap! bulan pose ni, sume sedap.


29-09-2006, Mrs.Zul komen :

aku slalu fail bila buat sup. peh ni tidak lagi....


29-09-2006, kuat makan komen :

kobuto mmg hebat bravooo


29-09-2006, kabuto komen :

Mrs.Zul.. trylah resepi ni.. pasti sedapnye.. mak aku ajor kalo buat sup ni, masa tumis bawang tu ptg.. biar bwg betul2 dah bertukar wrn perang tp jgn terlampau hangus.. kalo baru nampak perang terus masuk air.. tak sedap.. kureng rasa sup tu nanti..


30-09-2006, nadz_gee komen :

a'ah btolla... nampak macam best jer.. ni blom tr lagi.. nnti nak try la,..


16-11-2006, mak lang komen :

biasa mak lang tambah 2 3 hiris lengkuas dan titik sebatang serai. masa mdidih tu campak je dlm periuk.lagi power dia nyer rase...


18-12-2006, annur_haifa komen :

masa rebus daging...saya campak gak halia yang di tumbuk tapi tak lah sampai lumat...kata ummi untuk biar hilang bau dia. lepas tu ummi letak sudu dalam air rebusan (masa tgh rebus la), kata ummi supaya cepat masak n empuk daging tu...ni petua je...selamat mencuba..


10-05-2007, olanlamo komen :

ermmm aku nk try masak jap lagi


28-06-2007, red_D komen :

bubur lada hitam barulah sodaaap! kerano lado hitam bagus utk badan


30-09-2007, fauzichef komen :

saya buat sup tulang dengan batang saderi sikit. bawang besag sikit dan lada hitam. memanggggg terangkat


30-10-2007, cikwan komen :

Ramai orang membuat sup tulang degan rebusan bersama rempah.. di sini ada satu kaedah berbeza untuk menghasilkan sup yang benar2 power.. tapi ramai orang terlepas pandang.. mula2 rebuskan tulang degan air biasa dahulu sehingga daging jd lembut empuk, dan hampir bercerai dari tulang.. tu rahsia sup jadi manis sebab air rebusan mendapat rasa semaksimum mungkin rasa manis daging dan tulang... kemudian tumis semua rempah asing dan masukkan ke dalam air rebusan tadi sehingga rempah menjadi kembang.. tidak perlu ajinomoto.. kerana sup itu sudah cukup power untuk di nikmati.. jarang orang guna kaedah ini.. kerana anda perlukan bekalan gas yang lama.. tapi hasil sup anda memeng power.. sila lah cuba...


17-12-2007, mantesa komen :

uish..terangkat beb...tp sy modify sket.utk sup lebih sedap,parut lobak tu,slalunya sy parut dlm sebtg lobak....lagi bes..sbb lobak kan manis n lemak..sup tu pun lebih terasa....yum yum :)


18-05-2008, cute girl komen :

wow....mmg nmpk sdp lh....tbe2 trase lpar plak mlm2 nie....hhehe... sok kner cuber nie,,,


13-07-2008, zila66 komen :

mmmm...sedap lahhh!!! tq kobuto...


17-08-2008, lovelynn komen :

kalu nak sup ni jadi healthy...jgn tumis bawang...rebus je daging n tulang..pastu buh sup bunjut,garam and kalu nak dia rasa lemak, letak gula sket...bila dah agak nak masak...tumis rempah kasar n bawang dlm kuali lain...then masukkan dlm sup tu tp jgn letak minyak goreng tu...fuh terangkat beb


10-09-2008, ainimarina komen :

mmg nampak sedap resipi kabuto ni. -tgh terbayang2 pulak rasa dia haha- tp saya setuju juga dgn cikwan. mmg betul2 power kalau kita rebus tulang tu dulu, sampai la nak bercerai daging dia. sbb mak saya pun buat macam tu, kuah dia pekat sangat sbb air tulang tu dah turun. tapi mak saya rebus dgn halia. so wangi sikitlah. nak simpan sikit buat jadi air stok daging pun boleh esp utk buat mihun goreng yum yum. sesiapa ada resipi sup siam & tom yam putih, boleh share tak =)


10-09-2008, leyazakwan komen :

sodap boto sup tulang ni! kalau sesiapa suka kuah sup yg pekat sikit campurkan rempah sup dengan rempah kurma sikit agak2 byk mana tulang yang nak dimasak tu pastu buat pes dan tumis setelah bahan lain siap ditumis. Pasti rasanya lagi terangkat.


19-09-2008, sunwayalam komen :

ni kena cuba la...macam sedap jer resepi


24-10-2008, cik aby komen :

mmg resepi yg sgt hebat, tak pernah masak sup tulang / ekor sebelum ni sbb tak reti (hubby tak tahu) tapi 1hari tu hubby teringin nk makan sup ekor kt rumah & dia cabar 'tau ke awk?'. Pastu dah try resepi kabuto. mmg hubby puji memanjang 'power' sup awak. Kalau ada tetamu kt rumah, mmg dia soh wat sup ni tak kiralah boh tulang/ekor.....thk u so much kabuto..next time wat sya ambik gambar ya...


30-10-2008, peridot komen :

alamak tangkap lelehla....yami...


02-11-2008, hana6877 komen :

ishh..pesal tk leh nk delete report yg slh tuh...adminnn tulun tulun...


02-11-2008, hana6877 komen :

haaaa.....br boleh...thnx admin!


10-06-2009, fairus komen :

mcm sdp je resipi ni........ nk try buat utk food testing.hehehe.........


10-06-2009, pinkbusu79 komen :

betul tuh cekwan.......rebus dulu tulang tuh hingga empuk...lagi sedap dr di tumis........saya pun buat macam tuh... petua dr arwah mak sy


30-11-2009, mamasu komen :

nk try la..musim raye korban camni banyak ler dapat tulang temulang...hee


13-12-2009, wan4606 komen :

marvelousss... aku nk try..aku nk try..


18-11-2010, anjemoon komen :

try..jgn xtry...


29-11-2010, JambuPink komen :

pas ni nk masak sup tulang " Raya Korban " tu hari ada lg. sup tulang mkn dgn nasi putih n sambal belacan. Bepeluh...lauk lain x de pun tak pe.


17-12-2010, jajaesa komen :

saya cuba buat tadi. heee.. first time buat sup. adik cakap, tawar sikit tapi masih boleh pergi jauh. terima kasih resepi kabuto, ^^,


05-01-2011, longyani komen :

???????.....


29-01-2011, sky_chef komen :

jgn lupa buat kicap taruk bwng d cili padi sebagai perasa...terangkat beb.


07-03-2011, azni78 komen :

nampak mcm best jer...nak try untuk makan mlm nie ler...


11-05-2011, abd.bahar bin salamon komen :

sodapnya....buat ku lapar aje....nak trylah masak. tq


14-07-2011, cik Puan Erin komen :

trylah resipi nie nampak mudah je...heheh


03-08-2011, sue-nuar komen :

adoi terliuq la plak bln2 posa ni...pas ni nk cari ekoq lmbu la


23-08-2011, hafizahmahadan komen :

klu nak sedap lagi tambah serai dan daun limau perut


01-10-2011, BotakChef komen :

sodap hingga menjilat tulang kaki.. best resipi neh mudah,cepat,sodap...tq


14-11-2011, dinieekasih komen :

wahhh..ramai nyeer komen...ni mesti sedap...meletop bru ramai yg komen..ni..slu gak masak sup kt umah...tpi yg ini mesti cuba...macam sooodaaap...


15-11-2011, mama_athirah komen :

kalu nak lagi sehat, takyah tumis pun takpe..my mom in law org thai...kalu die wat sup, pakai campak jer...huhuhu tak tumis2 pun...tapi still trangkat lagi......


19-11-2011, hawanis komen :

wah... org2 kat sini mmg best... mesti mmg power sup ni kan... nak try la...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu