Google+

oleh: ina Masak lemak cili api

Gulai_lemak_cili_api

resepi keluarga turun temurun. style orang Rembau.


Created on : 12-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ina




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • * ayam 1 ekor (atau daging, udang, sotong)
  • * cili api 20 ulas, ditumbuk atau diblend (boleh tambah atau kurangkan mengikut tahap kepedasan)
  • * bawang putih 2 ulas, dihiris
  • * bawang merah 4 biji, dihiris
  • * halia 2 inci, dihiris
  • * serai 1 batang, diketuk
  • * asam keping 1 keping
  • * kunyit, garam
  • santan (dari 1 biji kelapa)
  • kentang 2 biji, dibelah empat atau lapan

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan * ke dalam periuk. Tambah sedikit air dan renihkan dengan api kecil sehingga semua bahan mesra dan air ayam keluar (atau daging empuk).
  2. Setelah air ayam agak kering, masukkan santan dan kacau sekali-sekala (untuk memastikan santan tidak pecah minyak dan beruwap melimpah keluar) di atas api sederhana.
  3. Akhir sekali, masukkan kentang. Tambah garam jika perlu. Tutup api bila kentang telah empuk.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (5)

Picture_074
20-07-2007
hehhe..guna ikan kembong campur petai...cam ina suggest tu...thanx...cubaab pertama wat masal lemak sebenarnya...ok la...kena buat selalu nk bagi terror
Laporan oleh: suriHati

aduh. i sungguhlah suka kuah ikan kembung ngan petai!! teringinnya...

Picture_200
17-11-2008
tq...sedaaaap!
Laporan oleh: eugeniadarwis
P1030189
02-02-2011
slm.sya pon cm surihati,guna ikn jer.sgguh menyelerakan.
Laporan oleh: Mariani(KT)
191120111276
20-11-2011
1st trial wat msak lmak cili api neh... smgat cket nk upload pic...yummy.super dlicious.... sdap ^^ credit to tn pnye rsepi.. tenx ye ^^
Laporan oleh: mineralwaterbleu
2013-05-17_20
21-06-2013
tq, sedap, mr hsbn siap puji :)
Laporan oleh: r41494

Komen (33)

12-07-2007, waheedeana komen :

ina..... nk dptkn kaler kuning kehijauan tu ko letak apa .....ke kunyit idup ko telupa nk taruk kat bahan2 di atas.... atau pun cara ina mmg x yah pakai kunyit..... pakai cili api jer.....tolong jwp eh....


12-07-2007, waheedeana komen :

sori dori strawberi ina..... dah nmpk dah kat bwh sekali... mata nih silap lak..... agaknyer kenikmatan pandangan tang lauk tu dah ditarik agaknyer.....hihihi.... dah lama x makan lauk ni.....best.....


12-07-2007, ina komen :

hehehe sori dori strawberi katanya. buat ya cik waheedeana jangan tak buat. bila makan, mak mertua lalu pun tak perasan!!


12-07-2007, waheedeana komen :

ayam dah ada kat esbox... ina i klu wat tambah daun limau purut....bertambah best.... nk tel hb jap tgh hari suruh blk kuarkn ayam ptg balik leh masak....hihihi....


12-07-2007, Lilydvalley komen :

wah ana...leh guna remote ya...senang la cam tu...blk ayam dah lembut...leh terus masak!


12-07-2007, waheedeana komen :

hehehe....kak lily pandaiiiiinye.... sekali sekala....:D


12-07-2007, zaliana komen :

Lily..kalau remote sensing nya senang aje..email dulu respi ni kat hubby..pandai2 la dia ejas bg jadik...balik karang tunggu ngap ajer!!! he he...


12-07-2007, Mat Gebu komen :

sodap eyyy.....esey pun nak masak lomak cili padi potang nie...tapi guno ikan sungai.....


12-07-2007, ina komen :

adeh terliur den. ikan apo? keli? patin? talapia? ikan kombung lotak potai sodap gak.


12-07-2007, s_shamen komen :

makk uiii aiii..sodap ehhh den tgk lauk nihh. lamo tak makan gulai camni. omak den org rombau yoo..mmg selalu omak den buek gulai nihhh


12-07-2007, Lilydvalley komen :

za...wah, ni lagi power punya remote sensing...bagus tul! I punya remote sensor...x leh decode signal la... takat kluarkan ayam/ikan leh ler...cam ana tu. Itu pun kena bagi high-level direction...kalo low-level(email resipi), gerenti x jadi apa! hahaha


12-07-2007, zaliana komen :

he he Lily..bagila respi mudah dulu..pernah try sekali aje.. resipi mee goreng..bila balik dia kata tak sedap..bagi saya dah sedap dah tu..terharu sgt sbb kali pertama rasa air tangan suami.. :D


12-07-2007, Lilydvalley komen :

za...kalo i bagi resipi mcm u buat...kalo nasib baik, dptla makanan tu...tp beli punya la!hahaha. za, sekali tu je ke u bagi?


12-07-2007, zaliana komen :

Lily..skali tu je la.. bolehla sape2 nak try remote sensing cooking method ni ..he he


12-07-2007, zaliana komen :

kalau nak bagi menjadik..senang aje..email sekali ngan cerita Kak G tu.. ;)


12-07-2007, rrozie17 komen :

alamak...jumpa member sekapai ler....bestnyeeeeeeeeeeeeee ina rembau kat mana ni? parent sy org rembau gak (kota)...shamen, tak sangka ko pun org rombau yo!!! calit skittttttttttt


12-07-2007, ina komen :

wah dah 3 orang rembau kat sini. kak rozie, kat chengkau. dokek lah kota ni. teringat kat pau kat pekan kota yang sedap tuh.


12-07-2007, s_shamen komen :

calitttttt!!! omak den kat podeh (pedas). masuk simpang dokek ngan air paneh tuuu. ****ooooo admin sudah jeling2...sorryyyyy


12-07-2007, Mat Gebu komen :

Rembau?....U kat kg astana raja ke ina?


12-07-2007, ina komen :

ramainya orang kampung eden kek sini hah. omak den orang kampung pulau mampat, on the way nak poei Lubok Cino. Ayah den orang Kampung Selemak. Lopeh2 ni den keluarkan resopi rondang hitam rombau lak.


12-07-2007, Mat Gebu komen :

ina kalau boleh resipi... sambal daun kayu...yg popular tu....kalau makan bukan setakat pingsan je, tapi leh meroyan.......ahakss.


13-07-2007, rrozie17 komen :

cik mat...kampung omek den kek astana rajo tu...jgn memain, ado dolat lae tuhhh!!!heheheh


13-07-2007, rrozie17 komen :

omakkkkkkkk


13-07-2007, Mat Gebu komen :

Rozie....family y keturunan suku apa?....datuk i dulu suku "biduanda waris". Nenek i, suku "tiga nenek"....nasib baik aku tak 3 suku...ahaksss....


13-07-2007, rrozie17 komen :

mak suku biduanda...bapak suku semelenggang...so, den suku biduanda ler


24-09-2007, aleez_29 komen :

mintak maaf.. baru ternampak statement rembau tu.. tu yg jenguk resepi nih... rrozie, mat dgn ina org rembau eekkk.. sekapal ni.. mat dan rozie kg kat astana raja ke? same wif me arr... astana raja berdaulat huhuhu... anak siapa ni yek?


25-09-2007, s_shamen komen :

eden pun org rombauu!!! :D


19-12-2009, laurahani komen :

ler cik mat gobu dari rombau gak ko? patut la pandai masak gitu..den asal kg semerbok..jiran kg astana raja tu ..hehe


19-12-2009, laurahani komen :

ler cik mat gobu dari rombau gak ko? patut la pandai masak gitu..den asal kg semerbok..jiran kg astana raja tu ..hehe


04-02-2011, fatini sajidah binti mohd puzi komen :

nmpak cm sedap je msk lmk 2..nk skit bleh..hahaha ......


30-05-2011, zueraii0690 komen :

Tak paya tumis ker? ?


16-07-2011, honey wilis komen :

salam kak...saye bru je nk try masak-mamasak nih..huhu camne ye klu nk masak resepi ni utk 10 org mkn? kuarga mentua ramai nih.huuhuu thanks shared ^^ plesssss


30-07-2012, ina komen :

zueraii0690, style Nogori tak perlu tumis. honey wilis, kalau 10 orang gandakanlah bahan2 tapi cili api tu tambah separuh je ke, kang pengsan!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu