Google+

oleh: moralle Mee goreng sanggul sempoi

Img_1741

Resepi mudah dan sedap


Created on : 11-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi moralle




Bahan-bahan ( 1 plastic mee - untuk 4 orang cukup )

  • Lada kering - ikut citarasa sendiri, suka pedas boleh lah di lebihkan
  • Bawang besar dan bawang putih - di kisar bersama lada kering
  • Sayur sawi, daging, udang dan fishcake
  • Sedikit kicap - I pakai kicap masin je
  • garam dan serbuk perasa
  • 1 packet mee Cintan sanggul

Cara-cara

  1. Img_1742
    Mee sanggul ni di rebus dulu with boiling water - agak agak dah kembang, jangan terlalu kembang, tos kan dan di curahkan dengan air sejuk, ini untuk menghilangkan kanji pada mee tadi
  2. Cara-cara nye sama seperti kite menggoreng mee yg lain
  3. Lada kisar di tumis sehingga sedikit garing
  4. Dah garing, masukkan sedikit kicap, kacau rata
  5. Masukkan daging, bila daging dah empuk, masukkan udang, fishcake dan akhir sekali masukkan sayur - moralle slalunye masukkan perasa dan garam setelah masukkan daging, biar suma sebati.
  6. Bila semua dah sebati, boleh lah kite masukkkan mee sanggul yg telah di rebus tadi, golek-golekkan biar sebati, dan di angkat
  7. Untuk peringatan - bila menumis bahan-bahan tadi jangan terlalu banyak air, nanti mee nye jadi lembik, biar kekeringan sedikit so it will turn out to be very nice and just ok.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (6)

11-07-2007, ishikawa_ayumi komen :

eh3, ada sanggul pulakk.. hehe.. comei2... :p


11-07-2007, amyna komen :

tak payah letak cili sos ke tomato sos????


11-07-2007, moralle komen :

hi amyna, normally moralle tak letak cili or tomato sos for goreng me, tak suka, rasanye macam muak, but if you always do, boleh lah cuba than let me know k.


11-07-2007, Jasmy komen :

Simple,jimat masa dan jimat tenaga.Sesuai untuk ibu yang bekerja.


02-02-2011, Jspent komen :

T.Q.nanti-lah kita cuba.


04-04-2011, acik1116 komen :

mcm wat mee grg jew yer??? nk try...tp nk tambah telor...mst sedap kan???


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd