Google+

oleh: eton Puding Berkuah

No picture

Resepi dr officemate lama.


Created on : 11-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi eton




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 1 cawan tepung kastard
  • 6 cawan air
  • Bahan utk kuahnya
  • 1 tin susu cair (apa2 brand)
  • 1 tin gula (guna tin susu cair)
  • 2-3 tin air (ikut suka nak pekat kurangkan air)
  • 2-3 s/b tepung kastard (kalau nak cair tak yah letak)
  • sebiji telur (dikocak dan ditapis(betuk ke ayat ne yek..))
  • kacang tanah -digoreng tanpa minyak.dibuang kulit dan ditumbuk sederhana halus.
  • 1 tin buah-buahan campur -utk hiasan
  • sehelai daun pandan /esen valina

Cara-cara

  1. Untuk Puding
  2. Campurkan tepung kastard dan air kedlm periuk dan dikacau rata.Letakkan dia atas api yg kecil sambil dikacau perlahan2 sehingga pekat dan berkilat.Kalau dah gelembung2 dah masak le tu maknanya.Angkat dan tuangkan kedalam acuan/loyang.
  3. Untuk Kuah
  4. Didalam bekas yg sama(jimat bekas) satukan gula,air dan susu cair diatas api yg sederhana besar sambil dikacau rata sehingga gula larut/mendidih.
  5. Masukkan daun pandan/esen vanila dan telur serta tepung kastard yg dibancuh dgn sedikit air.Kacau rata. Bila dah mendidih,matikan api biarkan sejuk barulah diletakkan didlm peti sejuk.
  6. Sebelum dihidangkan,potong kecil2/keluarkan puding dr acuan dan tuangkan kuah bersama buah2an campur.Taburkan dgn kacang yg ditumbuk tadi.
  7. Em..........pasti menyelerakan.........

Tag

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (5)

03-08-2007, azlinda69 komen :

tq for the resepi. mmg dh lama mencari, cuma x gunakan kacang tumbuk spt yg disarankan. hubby dan kengkawan suka skali.


05-08-2008, missayu komen :

saya penah makan tp xpnah buat.. mmg sedap..nak try buat la..


11-09-2008, farah1574 komen :

fuhhh... baru baca dah terasa keenakkannya.. penah makan. tapi tak pernah makan yang letak kacang tanah.. tentu lagi best ni... nak buat lah. jap lagi nak kuar cari bahan2


18-03-2011, amnie_zafran@yahoo komen :

XSABAR NK TRY TES..


24-03-2011, lindalynn komen :

Klau xletk telur bole x?sma ke rasanya?tp lain ckit eak resepi ni special ada kacang. tnah ni..nk cubalh hujg mgu ni,hsbn n anak2 memg suka mkn puding...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd