Google+

oleh: sherry_mz Kek lapis Sarawak

Dscn0718

kek lapis sarawak, masa nak buat 3 jam, resepi ini saya ambil dari kakak ipar pn jamilah


Created on : 10-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sherry_mz




Bahan-bahan ( 81/2 x 8/12 inci )

  • BAHAN A (dalam kek)
  • 5 biji kuning telur
  • 3 biji putih telur
  • 150 gram gula kastor
  • 100 gram tepung hong kong
  • 1 sudu makan ovelet
  • BAHAN B (dalam kek)
  • 200 gram mentega/butter
  • 3 sudu makan susu pekat
  • BAHAN UTK BHGN LUAR KEK
  • 300 gram putih telur (8 biji putih telur)
  • 190 gram tepung hong kong
  • 150 gram gula kastor
  • 1 sudu makan ovelet
  • 250 gram butter/mentega (cairkan)
  • 50 ml susu cair

Cara-cara

  1. CARA UTK MEMBUAT DLM KEK
  2. Pukul Bahan B hingga sebati.
  3. Pukul Bahan A hingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam Bahan B. Gaul sebati.
  4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Bhgn pertama masukkan pewarna hijau, bhgn ke 2 masukkan pewarna merah & bhgn ke 3 masukkan pewarna kuning.
  5. Bakar bhgn pertama dulu, bila hampir masak, lapiskan bhgn ke 2 dan seterusnya bhgn ke 3. Buat 3 lapisan.
  6. Bila masak, sejukkan dulu. Apabila sudah betul2 sejuk potonglah kek tersebut berbentuk memanjang. Kemudian potong segitia kecil2 atau segiempat sama. Biarkan dulu.
  7. CARA UTK MEMBUAT LAPISAN LUAR KEK
  8. Pukul putih telur hingga kembang. Kemudian pukul semua bahan kecuali mentega cair. Akhir sekali barulah masukkan mentega cair. Gaul rata & sebati.
  9. Bakar lapisan pertama sebanyak 5 sudu makan. Bila hampir masak susunkan kek yang telah dipotong tadi di atasnya. Masukkan adunan di atasnya sehingga menutupi semua kek yang telah dipotong. Bakar lagi.
  10. Bila hampir masak susun lagi kek yang telah dipotong tadi. Buatlah begitu sehingga semua adunan habis.
  11. GUNA ACUAN 81/2 x 81/2 inci

Tag

Laporan Masakan Bergambar (3)

Dsc01485
18-07-2007
Ni bahagian dalam kek tu..buat 2 adunan..suka sgt tengok hasilnya..lapis luar belum buat sbb tunggu feedback k.pah smlm...tp dah ngap sikit..sedapnyerr..he he
Laporan oleh: zaliana

ok le tu Za... sepatutnya yg kt dlm buat 3 lapisan sahaja...tp nak buat berlapis2pun ok juga...cubaan yg baik...tahniah!

Dsc01498
19-07-2007
Alhamdulillah siap pun kek ni.Terima kasih byk2 yer K.Pah tlg guide sampai jadi..gumbira ha ha ha :D
Laporan oleh: zaliana

wow...cantik le Za... mcm kek lapis dam lak....congrats! Nti akak ajar yg lebih susah lg...

Imported_photos_00097
21-07-2007
Tq Kak Pah.. Tapi zalis x pandai susunlah... Dah macam umah flat pulak... hehehe.. Yang penting rasanya sedappppppppp...
Laporan oleh: zalisa

Zalis silap tu...sbb tak lapiskan lg @ timbuskan kek yg telah dipotong tu...mcm tu dia berterabur le... kena buat 3 lapisan kt luar tu.. takpe, lain kali cuba lg ye... gud try!



Komen (89)

10-07-2007, rrozie17 komen :

tu dia kek lapis Sarawak sudah mari...yg ni kek kek lapis zig zag ker kak pah?


10-07-2007, sherry_mz komen :

Aaah...kek lapis zigzag... kalau sesiapa nak tau sedap ke tidak... tanya Rozie... dia dah rasa.


10-07-2007, rrozie17 komen :

mmmm...mmg sedap sbb yg tukang buat pun mmg pakar!!!


10-07-2007, eugeniadarwis komen :

Amboi Kak Pah, cantiknya kek. Untung ler rozie berjiran dgn Kak Pah. Tepung hong kong tu tepung apa ye?


10-07-2007, Lilydvalley komen :

G, tepung hongkong is tpg hongkong...hehehe...mmg namanya tpg hong kong ler...


10-07-2007, Lilydvalley komen :

G, rasanya tpg hongkong sama ngan tpg Pau kot...sorry la kalo tersilap.


10-07-2007, uyul komen :

sherry.....kite nak tau la...tepung hong kong tu bleh ganti ngan tepung lain tak????


10-07-2007, waheedeana komen :

kak sherry penah mkn kek nih masa adik ipar bertunang... mmg best kek nih...rasanye org yg cukup sabar je la boleh wat kek ni.......3jam tu...


10-07-2007, zaliana komen :

tepung hong kong menghasilkan tekstur kek yang lebih halus.kalau buat kek lapis memang selalu pakai tepung ni..kalau takde tepung hong kong boleh pakai tepung superfine.


10-07-2007, umi_e komen :

umie kagum sungguh dengan sesiapa yang buat kek lapis sarawak ni... cuma satu umie harap sangat agar dapat berikan cara step-by-stepnya sebab akan lebih jelas lagi... umie tabik spring kat cik mat dan beberapa member yang berikan resipi step-by-step sebab amat membantu sekali... apa lagi resipi yang payah macam ni... kalau dpat diberikan cara yang terperinci... TQ :)


10-07-2007, sherry_mz komen :

Untuk pengetahuan semua, tepung hongkong tu memang byk terdapat di msia, kalau tak jumpa gak.. boleh ganti dgn tepung blue key superfine... tepung jenis ni memang sangat halus & ringan utk buat kek lapis. Sorry le kak umi_e.. saya terlupa nak ambik gambar cara2 nak baut kek ni... InsyaAllah lain kali saya buat kek lapis lain lagi...saya akan ambik gambar step by step...harap maaf...


10-07-2007, mrsdayat komen :

agak2 bape lame ye nk bakar satu lapisan tu..heheh..xreti nk bajet le cmne "hampir masak" tu


10-07-2007, sherry_mz komen :

setiap lapisan mengambil masa selama 5 ke 10 minit...ini bergantung kepada jenis oven yg dipakai...tapi satu peringatan jgn guna api yang terlalu panas...cukup sekadar 120 drjh C... kalau terlalu panas kek akan hangus di luar tp mentah di dalam... lagi satu bila nak buat kek lapis jgn biar setiap lapisan tu terlalu masak...cukup sekadar tiga suku masak dah boleh lapiskan lapisan yg seterusnya... kalau terlalu masak...kek akan pecah bila dipotong...tidak bercantum dgn sempurna...tq


10-07-2007, zaliana komen :

kak pah..rasa mcm nak buat la..yg ini pakai telur tak byk sgt..dan tak payah letak jem..tu yg teringin nak buat tu..tunggu free boleh mula operasi.


10-07-2007, sherry_mz komen :

zaliana...buat jgn tak buat...bila lagi nak belajar kalau tak sekarang... bila dah menjadi memang akan rasa satu kepuasan yg tak terhingga... akak ada beratus2 resepi kek lapis sarawak dgn berbagai2 nama...byk yg dah dicuba...Bila balik sarawak je mesti minta resepi terkini dari sana... pas tu bila time raya kat s'jung mesti cuba punya...


10-07-2007, rrozie17 komen :

kak pah...biasanya kek lapis guna api bahagian atas jer...kalu kek yg ni mcm ner pulak?


10-07-2007, sherry_mz komen :

kalau kat msia memang akak guna api atas je...coz oven kat sana ada api atas & bawah.... kat sini akak guna apa yg ada...tp ok gak...kita leh adjust jgn guna api terlalu panas... pakai atas bawah sekalipun tak kesah... cuma bg yg ada oven yg boleh kontrol atas & bawah tu better guna yg atas saja...cuma lapisan pertama je leh guna atas & bawah...pas tu lapisan yg seterusnya guna atas sahaja...tq.


10-07-2007, sherry_mz komen :

Ala..Rozie..apa2 problem masa buat tu panggil je akak kat tingkap tu... akak leh dtg bila2 masapun....takpun call je...anytime... jgn waktu mlm sudah le...hehehehe


11-07-2007, ann komen :

ann pun dah makan kek lapis kak pah ni....sedaaappppp....taknak bg resepi cheese cake pulak ke...? pun sedap jugak


11-07-2007, sherry_mz komen :

ann...kek lapis sarawak ada pelbagai rasa...lain kek lain rasanya... ada kek lapis yg letak horlick, milo, jem, roti berinti dsbnya... ada gak yg tak guna tepung....tp guna tepung roti spt tepung roti merry, tpng roti cracker & tepung roti masin (yg 4 segi tu) setiap satu rasa lain.. walaupn kadang2 warna sama tp rasa lain... ehhh mana tau akak ada resepi kek cheese ni... Nti akak masukkan ye... tp yg ada dlm gmbr tu akak dah buat utk b'day anak2 akak mgu lps... tp bahan2nya tetap sama.. cuma dihias sikit le...tunggu!!!!!


11-07-2007, sukamakanje komen :

kak sherry ni tak jual ker? kalu jual saya nak le.... kita ni malas skit kalu nak kena masak lelama. kite suke yang ada haw flakes masam manis tuh...kalu ada resepi tempekla kat sini...


11-07-2007, sukamakanje komen :

lagi satu yang pakai horlicks tu...ari tu kat office ada org bawak...sedappnyer......kalu akak jual memang sah saya nak beli...


11-07-2007, sherry_mz komen :

sukamakanje....alahai adik... akak bkn kat msia sekarang ni.... dah jauh.. kat sheffield UK... camano nak poskan...2 bln baru smpi tu... berkulat le nti.... takpe 3 thn lg akak balik leh le contact ye...hehehehe


11-07-2007, Delila komen :

penah wat gak kek lapis sarawak.....amik mase kira2 18 jam nak siap...tido tepi oven....tapi leh try yang kak sherry nye ni..sebab tak lama tunggu..


11-07-2007, sherry_mz komen :

Boleh buat slow2..kalau tak nak buat sekali...leh buat yg kat dalam dulu...simpan dulu...esoknya leh sambung balik..buat kat luar pulak... so takde le lama sgt mengadap oven.. tak byk lapisan tu cuma 3 lapisan sahaja yg kat luar tu... kat dlmpun 3 lapisan gak...


12-07-2007, sherry_mz komen :

Delila...hahhh kek lapis apa lama sgt tu..tak pernahpun akak dgr org kat swk buat kek selama itu... u kukus ke bakar?


12-07-2007, sukamakanje komen :

ye ker..ala tak dapat le nak merasa....sy mmg suke kek lapis sarawak nih....lamenyer nak tunggu 3 tahun....by the end akak balik ntah-ntah saya dah jadik tokeh kek lapis dah...kehkeh.....anyway kalu akak buat kek lapis yang ada haw flakes tuh akak hantarla resepi kat sini. mana tau dari yang suka makan jer kepada yang suka masak n makan....huhu... ops...jgn bagi yang


12-07-2007, sukamakanje komen :

(samb) 18 jam kena masak dah la


12-07-2007, Delila komen :

betul kak..18 jam baru siap...bakar le tu...buat lak lam acuan 4 segi yang kiut miut...nak lapis dia punya le lama...mummy suh buat bantal besar senang..pastu leh potong..tapi anak dia yang sorg ni rajin terlampau..last2 tido tepi oven la...


12-07-2007, rrozie17 komen :

wakakakaka...mcm2 ler ko ni del


12-07-2007, sherry_mz komen :

Del... mana le dpt resepi smpi 18 jam tu.... paling lamapun rasanya 8 jam..tupun kukus...namanya KEK HATI PARI...tu le kek yg paling lama akak pernah buat...kalau sampai 18 jam tu akakpun tak sanggup nak buat... tp kalau kek yg mcm PUA KUMBU tu...3 hari kena buat...tak le berturut2.....maksudnya dia kena buat satu bhgn pas tu satu bhgn lg...& seterusnya... Sapa bg resepi tu kat Del


12-07-2007, zaliana komen :

kek hati pari tu mak saya biasa buat..sedap tu...makin lama simpan makin sedap kan kak pah..satu lagi kek lapis betawi..anak dia tau makan aje..he he..ni baru sampai seru nak try buat..sbb tengok kek kak pah ler...


12-07-2007, Delila komen :

dapat resepi kat buku..buku kek lapis serawak jilid 1 kot...lupa dah...buku tu pun dah berkubur dah...tapi mmg lama...buat lak kena taat..kalau tak dah lama cabut..


12-07-2007, zaliana komen :

buku tulisan Rabiah Amit ke Del? pakar buat kek lapis tu....


12-07-2007, sherry_mz komen :

Ana tau gak dgn Rabiah Amit tu ye... dia yg pakar mencipta kek lapis kat swk..kalau tak silap dah buat buku jilid ke3... dr situ org selalu ambik resepi dia... dia dah ada kedai kt swk...siap ada branch lg... kedai dia dkt dgn rmh family akak di kuching swk...


18-07-2007, zalisa komen :

Wow.. cantiknya kek lapis.. Zalis memang suka sangat makan kek lapis sarawak ni.. Selalunya buat ikut resepi Rabiah Amit tulah.. Tapi yang simple ajelah.. Kalau nak rasa kek lapis ni lagi sedap.. gunalah pure butter mcm SCS tu jadi rasanya lagi lemak... Sherry.. kek bhgn dalam tu kita atur ikut sesuka hati yer?


18-07-2007, dheeya komen :

wah..sedap nyerr tgk kek lapis ni. lama dah sik molah. tp pande molah yg simple je.bleh la tlg ajarkan kelak.ada resepi yg simple jak kah?


19-07-2007, sherry_mz komen :

Zalis..mmg guna pure butter, klu guna planta or marjerin kurang sedap... akak selalu mmg guna butter... Bhgn dlm kena susun, bkn ditabur sesuka hati... klu tak kek tk cantik & berselerak...


19-07-2007, sherry_mz komen :

dheeya... ada kamek masuk resipi kek simple dlm tok...tajuk kek lapis tepung pulut... ya senang nok molah... cobalah..


19-07-2007, Lilydvalley komen :

zaliana!!! bravo! bravo!! dah siap pun kek lapis s'wak ni!


19-07-2007, zaliana komen :

He he..semangat Malaysia Boleh!!Lily & kenkawan..meh la buat sama...


19-07-2007, umi_e komen :

za... berapa lama nak siap tu??? ni yang jeles ni :P za... nanti hantar msg dlm inbox ekkkk kasi umie no tel ok... mana tau nak buat rujukan... kak pah jauh sgt kalau nak call :S unless lah kak pah yang call hehehehehe :P umie tak faham bab proses kedua tu je... proses pertama dapat faham >>> buat lapis2 sampai habis tapi yang kedua tu tak berapa dapat lah... ermmmm bila pulak lah nak dpt buat...


19-07-2007, najah_82 komen :

kek hati pari...sape ade resepi die ek..dah lame cari...tp die ade spesel ingredient kan...browning liquid kot tak salah....jual kat sarawak je ..tak tau la skang camne..dulu ms akak kite wat..die tempah khas dr sarawak..susah nak dpt kat sini katenye..


20-07-2007, sherry_mz komen :

Kak e... nanti ym or email saya... pas tu kak e bg no tel... Insyaallah saya akan cal akak... dr sini murah je cal 7 sen seminit... tu yg sakan call family kat msia....


20-07-2007, sherry_mz komen :

najah_82... kak pah mmg ada resepi kek hati pari...dh berkurun dlm simpanan...resepi asal ori dr swk... browning sugar, cadbury chocolate, kismis hitam dsbnya.. klu nak ym akak nti...


20-07-2007, zaliana komen :

K.Pah...yg lebih susah? hu hu yg ni pun berapa hari nak siap...yg susah..2-3 minggu ler....tak boleh nak potong 3 segi mcm K.Pah ckp tu..tu yg jadi dam gini.


22-07-2007, puteri_cute komen :

kak Pah...ramai kata kek hati pari tu sedap sesangat...saya belum tahu macamana rasanya...ingin buat tapi resepinya tak de...boleh tak kak Pah emailkan resepinya...putrisyeera@gmail.com.


23-07-2007, sherry_mz komen :

Tunggu... akak kena selak kamus lama dulu... insyaallah nti akak emel k...


23-07-2007, sherry_mz komen :

Nak kata sedap.. tak taulah pulak... mgkn sesetengah org suka mkn kek ni... tp yg pasti tahan lama sbb kena kukus 8 jam... boleh tahan smpi 3 bln....


24-07-2007, puteri_cute komen :

Ok..saya tunggu...mesti nak kena kukus 8 jam ...kalau 4 jam je, tak boleh ke? Kak Pah, kalau ada resepi terbaru boleh kak Pah kongsikan dlm email nnt...


25-07-2007, afsuzrin komen :

kak sherry, ovelete tu fungsinya sama dgn krim of tatar tak? saya tade ovelete.bole ganti guna krim of tatar ke....tpung hong kong gantikan dgn tpung gandum bole?


01-12-2007, dj_vjuice komen :

puteri, I pun selalu gak buat kek lapis ni, selalu kukus 8 jam sebab kalau diikutkan supaya setiap bahagian tu sama rata masaknya dan texture nya pun cantik


03-12-2007, dj_vjuice komen :

banyak erk resipi dari orang sarawak ni? I ni memang orang sarawak pun buat simpanan je buku resipi dari emak I tu.


21-05-2008, sola komen :

salam,camana nak buat kek ni?letak lapis2 mcm kek lapis biasa ke?tp tak nampak mcm lapis pun.confuse


23-05-2008, shaena komen :

ade sesape ade resepi kek lapis sarawak yg masam masam manis x?kat sini ade tajuk resepi je tp bahan2nye xde pn.


04-06-2008, michelle komen :

kak Pah, michelle dah lama cari resepi kek hati pari, pernah makan skali di Swk & x dpt lupakannya. sedap betul!! boleh kak Pah emailkan michelle resepi & cara buat kek hati pari? emailku: shines_0622@yahoo.com. terima kasih ya :)


06-06-2008, sola komen :

to shaena,eh ada je resepi kek tu.br ambil hari tu


06-06-2008, sola komen :

shaena, cari kat CARI RESEPI then taip je kek lapis asam manis


13-06-2008, pizi komen :

askm..overlette tu baking powder ke mentega or papejela ? :-p sekian terima kasih pd yg mmbantu hehe


15-06-2008, sola komen :

salam.overlette tu wrna kuning,ada kat kdai kek.tp tak sume jenis blh makn.ada yg cina buat dr unsur tak blh mkn.try cari kat kedai melayu yg die buat sndiri.sbb kwn sy pnh nak beli kat kedai cina, cina tu sndiri tny, awak mkn ke bnda ni.alhmdlh, dpt kat org cina yg faham Islam..


23-10-2008, alyasuraya komen :

nampak sedaplah kek tu... bila free dan ada modal leh try. tp akak ada tak resepi kek hati parik? teringin nk mkn... emel kat mssalyasuraya@gmail.com


09-11-2008, SriLingkungan komen :

Assalamualaikum.. sola.overlette tu mcm mana kta nak tahu halal ya..sebab biasanya dorang jual dah peket dlm bekas plastik.ada kah jual brand yg halal


12-11-2008, lynn.asn komen :

akum semua...kpd alyasuraya. dah dpt resepi hati parik?. kek hati parik pun rasanya masam manis gak. memang sedap tp nak membuatnya kena bersabar sebab mengambil masa yg agak lama nk tunggu masak. yang bestnya, kek ni tahan lama n if disimpan di dlm fridge, blh tahan berbulan2. InsyaAllah, kak lynn nk share ngan u all nanti dgn pelbagai resepi dari sarawak. tunggu eh..


21-01-2009, donna_manja komen :

saya minat gak buat kek lapis sarawak ni....tp org kata pakai pewarna dr sarawak lagi cantik. Ada sapa2 bole dapatkan tak?


18-06-2009, solawati komen :

salam SriLingkungan..sori..lupa paswed..tkr name ni..ovellette tu blh cri kt kdai melayu..sll dorg buat sndiri..yg kt kdai cina mmg xhalal..maklum..


07-08-2009, malini2577 komen :

hai kak pah... saya nak resepi penuh untuk kek lapis sarawak yang terkini...design yang menarik serta tips tips cara membuat design tersebut...harap kak pah dapat menolong saya...tQ


07-08-2009, malini2577 komen :

hai kak pah... saya nak resepi penuh untuk kek lapis sarawak yang terkini...design yang menarik serta tips tips cara membuat design tersebut...harap kak pah dapat menolong saya...tQ


07-08-2009, malini2577 komen :

hai kak pah... saya nak resepi penuh untuk kek lapis sarawak yang terkini...design yang menarik serta tips tips cara membuat design tersebut...harap kak pah dapat menolong saya...tQ


07-08-2009, malini2577 komen :

kalau bleh email kat joker_malaya@yahoo.com


01-09-2009, KayRaSya komen :

salam semua... Time2 nk raya nie baru nk bkak buku carik resipi ye? Biasa lh tu.... btw, saya ada koleksi resipi kek lapis(buku) yang d terbitkan oleh Rabiah Amit-pakar kek lapis sarawak (3 jilid)... kalau dekat bleh jgak bagi pinjam..


02-09-2009, bibi skadet komen :

huhue....mana la nak cari ovalette yg org buat ya....salu dah pek siap2....


18-09-2009, izma90 komen :

Susahnya nak wat kak lapis serawak..sya dah cuba wat tapi x jadi...jadi lean pulak...kek boleh sedap rasanya bila saya wat tapi tulah cara nak wat kek lapis tu x jadi...help me..


25-02-2010, putri marion komen :

wah blh jadi ka?lamanya nak tungu.......


11-10-2010, Ahliahnizam komen :

Assalammualiakum wrt wbt. Tumpang iklan ye :) Pada sesiapa yg berminat nak beli kek lapis sarawak, jemput singgah di kedaiummie.blogspot.com Terima Kasih


02-01-2011, isnawelis komen :

salam...kak nak tanya..tepung hong kong 2 mcm na?


21-02-2011, adahalim93 komen :

salam .ovelet tu ape erk.........emm punya la ramai orang ato komen ..betul3 pakar r ni


01-05-2011, che_sue komen :

salam... kak, mna nak cri tepung hong kong?...


16-05-2011, jie_ha86 komen :

senang tak nk wat kek ni kak?diantara lapisan2 tu xyah ltk pape ye?


23-05-2011, Kaseh Mawar komen :

salam..mmg menarik skli kek sarawak.slalu bli je.mhlnya blh than.dh ada resepi ne blh lh try.brapa lm ya kek ne blh than.kwn2 kta kena simpan dln pti sjuk utk thn lma tp tkt rsanya berubah


03-06-2011, nurul_fm komen :

salam,macam mane nak jadikan kek gebu & basah,still maintan lembut bila letak dalam peti ais


24-07-2011, huda daud komen :

kek lpis swak mhl sbb bhn dia yg mahal2..lg pon nk buat bkn sng sbb kne tliti nk bg cntek..boleh je smpan dlm peti...rse xkn brubah..tp ble smpan blut dgn aluminium foil bru ltak dlm pti..


02-08-2011, rapiah komen :

wow aku suka kek sarawak,mau cubalah lepas ni...thank u


17-08-2011, normaysura komen :

asalamualaikum... kek sarawak sedap.. nak buat tapi ovelet tu apa? n kalau takde tepung hongkong, leh ganti tepung lain tak?


18-08-2011, kayu sugi komen :

sedapnyer,kene belajar ni


18-09-2011, jessie84 komen :

nak tanya, tepung hong kong tu halal ke? sbb tgk kat kedai xda pun logo halal jakim tu


19-09-2011, sanjay raj komen :

kek yang bagus,..saya nak belajar buat kek lapis sarawak ni ada lagi tak resepi kek lapis sarawak yang lebih mudah dipelajari?


04-12-2011, WanKamarul99 komen :

nampak Sedap kene cube buat nie


06-12-2011, gertrude komen :

kek lapis sarawak memang pilihan utama saya semasa berkunjung ke rumah kwn saya semasa hari raya.uummphh sedap lah. Saya amat berharap saya akan berjaya memasak kek lapis, seperti dlm gambar tu,suatu masa terdekat ini nanti....yes...dah ada resepi,mesti mauk cuba masak sendiri lah


23-02-2012, ms xanadu komen :

boleh tahan gak masa nak buatnye...atuyai... tapi sedap..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd