Google+

oleh: ina Pizza

Photo-00151

Resepi pizza yang sangat mudah caranya dan simple bahannya


Created on : 09-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ina




Bahan-bahan ( saiz L )

  • Tepung gandum 175gm
  • Yis kering 1 sudu besar
  • minyak 1 sudu besar
  • secubit garam, air
  • mozarella cheese, sos pizza/sos tomato/sos cili
  • topping kesukaan (tuna, cendawan, ayam, sausage, bawang dll)

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan bersama air dan uli semua bahan sehingga lembut. (sukatan air bergantung agar doh tidak melekat pada tangan dan bekas)
  2. Letak kertas minyak ke atas dulang bakar dan leperkan doh di atas dulang menggunakan tangan. Biarkan sehingga doh naik sekali ganda. Tekan2 dengan garfu supaya angin keluar.
  3. Photo-0001
    Sapukan sos pizza di tengah2 atau campuran sos tomato dan sos cili. Letakkan topping apa2 yang disukai. Akhir sekali taburkan mozarella cheese.
  4. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pada suhu 180C selama 22minit.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (5)

Piza
23-07-2007
dah buat semalam.. topping ikut suke.. berjaya gak buat pizza sendiri.. yess!
Laporan oleh: ieyra

tahniah ieyra. pasni tutup kedailah pizza hut. hehe

Imported_photos_00269
23-07-2008
Yeehhhaaaaa....1st time buat pizza...menjadi juga akhirnya. Lembut... sedap....anak2 suka....
Laporan oleh: ziehelmy
P1000452
17-03-2009
dah wat banyak kali hehe... tapi baru ni la jugak nak anta pic... sebab dulu tak reti... macih ina.... memang cedap pizza ni simpel ja kan...
Laporan oleh: zana96
Pizza
16-12-2009
anak buah berebut makan n esok kena buat lagi...depa kata lagi sedap dari pizza hut :)
Laporan oleh: ibumimi
Dsc00191
20-12-2011
cuma tmbh mayo je..hhehe
Laporan oleh: Ekin Sam


Komen (21)

09-07-2007, MYsarah komen :

sedap nmpak pizza u.selalunya buat pakai roti arab yg dh siap dijual tu.ltk topping je, then bakar.hehehe..penyakit 'M' punya kes...


09-07-2007, Jasmy komen :

Nak cuba buat lah,senang sangat!Selalu buat pakai roti pita.


09-07-2007, kak cik komen :

nmpk sedap..nnt leh gak try..


10-07-2007, roseslily komen :

tambah nenas pun sedap...boleh kan?


12-07-2007, ina komen :

kawan2 sekalian, cuba jangan tak cuba. roselily, boleh.. u letak nenas jadilah hawaiian pizza cam pizza hut tuh.


12-07-2007, mirza_izz komen :

yis kering tu yg dlm paket ker?? yis mauripan tu ker aa???


26-07-2007, ina komen :

ha ah. dry yeast. tak kisahlah jenama apa, yis mauripan boleh boleh. saya kat sini pakai cap jepun.


01-07-2008, nurulizza komen :

err nk tya..kt US ni xde guna gram..guna oz n Ib je..so agak2 brapa cawan tepung tu ek..


19-03-2009, sofiazunnuur komen :

nurulizza.... 1 oz = 28.35gm 1 lb = 454 gm 1 cwn = 125 gm Lbh krg gtu la...hrp membantu


30-11-2009, zizIzati komen :

kak ina. yis kering tu mauripan ke?


04-10-2010, puterialia komen :

nak kna try ni..cm sdap je


11-12-2010, e-dayu komen :

mcm mne cra nk buat doh pizza yg lembut?


01-01-2011, epent komen :

yelah edayu, cmne nk wat base yg lembut


07-04-2011, fazilah_791@yahoo.com komen :

erm. leh tk tkr mozilla chease ngn ape2 bnda


11-07-2011, rozitaintan komen :

buat pizza ni atas permintaan anak.x perap doh sbb nak cepat siap.pun lembut jgk.menjadi dan sedap.tak ada cheese, paipkn sos cili ngan mayo ikut idea kak Besah.best sgt.tq ina


26-08-2011, aliz82 komen :

tq ina...dh try wat resepi pizza ni..alhamdulilah menjadi.....suka sgt ngok resepi kat sini.byk dh try...suma jadi...baru skrng nk komen..terima kasih byk2 My Resepi :-)


01-09-2011, ifida komen :

cm sdp je...nk cuba.....huhu


16-10-2011, Anne Leeza komen :

best nyum2x. . . .


29-10-2011, qisct komen :

nak try la jgak..mcm best n senang buat


24-12-2011, cayangmamaliz komen :

Kalau nak kasi lembut saya letak bikarbornat tu sikit ok tak?


14-02-2012, faridah123 komen :

Nak kena try ni...ooohhh letak bikarbonate jadi lembut ker??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd