Google+

oleh: zaliana Pai Tee

Dsc01433

Versi sendiri


Created on : 06-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zaliana




Bahan-bahan ( 25 biji )

  • KULIT PAI:
  • 1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
  • 125 ml air
  • 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
  • 1/2 sudu teh kapur makan
  • 1/2 sudu teh garam
  • Acuan pai tee
  • INTI:
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sayuran potong memanjang /parut:
  • - 1 batang lobak merah
  • - 1 biji sengkuang
  • - 1 batang timun
  • ********
  • 1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)
  • Sos pencicah

Cara-cara

  1. UNTUK KULIT PAI:
  2. Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
  3. Dsc01361
    Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
  4. Dsc01409
    Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.-lihat gambar
  5. Dsc01410
    Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.
  6. Dsc01423
    Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. (Dlm gambar ni tak nampak kuning pula).Toskan minyak dan simpan dalam bekas kedap udara.
  7. UNTUK INTI:
  8. Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.
  9. Dsc01431
    Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.
  10. Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.

Tag

kuih-muih








Laporan Masakan Bergambar (17)

Img_0008
18-09-2007
syok nyer dpt buat sendiri. tp berpeluh jugak lar sbb ade satu acuan jer. jenuh nak abis kan adunan. TQ zaliana
Laporan oleh: imanazyan

teringin pulak rasanya puasa2 ni..sama2 imanazyan :)

Pai_tee
22-09-2007
dah buat dah..tapi nape akak buat tak nampak licin & crispy mcm za punya??? akak punya gerutu2..jetlag kot mould tuu..tak puas hati nihhh
Laporan oleh: s_shamen

kena jetlag? ehehe..gini shamen masa kita celupkan acuan tu dlm minyak,minyak tu jgn terlalu panas, perlahankan api sikt. tp jgn pulak terlalu sejuk nanti tak keluar pulak dari acuan.

Imgp2353a
10-10-2007
Saya tambah sedikit tepung gandum dlm adunan, yg lain semua ikut... sedap!!
Laporan oleh: skyblue

amboi..cantiknyer pai dia..lawan tokey nih :))

10-01-08_1458
11-01-2008
tq za 4 the recipe.. x brape smooth kulit dia.. kena campur tepung gandum sikit ker??
Laporan oleh: masz_73

k.masz..dia menggerutu ekk? minyak panas sgt kot :p

Pai_tee
04-02-2008
First time buat, tak cantik sangat sarangnya. Anyway sedap and tq for the recepi
Laporan oleh: hazila

cantik lah hazila buat :D

Image_585_
08-02-2008
sedap.. kulitnya ranggup. sesekali buat kelainan sikit wat kuih.
Laporan oleh: dila81

dila letak inti daging kan..nanti lenkali boleh try juga ni..

Image_585_
25-02-2008
nyumm..nyumm. sedapnya. tapi dila tukarkan inti nya sbb hb dila suka inti daging.
Laporan oleh: dila81

yum yum!!!nak sikit!

Pai_tee
08-05-2008
Akhirnya...... berjaya gak buat, susah betul nak jumpa acuan pai tee ni...... Thankssss Zaliana..... Sedappp
Laporan oleh: che'iza

alhamdulillah,menjadi.. :D.. saya jadi risau kalau ada yg buat tp dia susah nak tanggal dari acuan.. :p

Pai_tee_2
21-05-2008
wat lagi coz my son and my hubby suka sgt..... tapi kali ni my hubby yg tolong goreng.... Baik dia..... he... he.... thanks zaliana........
Laporan oleh: che'iza

untung dpt hubby rajin dan baik hati ye che iza :D ..

Paitee
18-07-2008
akhirnya menjadi juga wpun x berapa cantik..
Laporan oleh: yani

wah yani ! nampak cantik betullah. kalah yg jual kat restoran tuh

P8170553
18-08-2008
Poh Bedoh....Pai Tee siap satuuuuuu......:-)
Laporan oleh: waheedeana

huhuhu bak sini sebijik!!!!!!!!

P9200179
20-09-2008
baru siap topi...
Laporan oleh: coyotemawi

kalau rumah dekat saya dah pegi ambil sikit topi tu..senang, balik buat intinya aje!!! hehehe

P9200180
20-09-2008
yang ni dia nya inti...
Laporan oleh: coyotemawi

haa.apa lahi coyotemawi,mana sosnya, terus boleh ngapp! :)

Dsc_2942
16-03-2009
thanks zaliana......sekali buat terus menjadi,sedap lak tu....
Laporan oleh: zaina
Pai_t_2
03-07-2009
lupa smlm nak hantar report, tq za..
Laporan oleh: nor_67
Pai_tee
28-11-2010
dah banyak kali buat,ni baru dpt post...tq ye tuan punya resipi,memang menjadi..inti saya pelbagaikan..
Laporan oleh: kamal77
199260_162887357099198_100001338035870_329727_6893161_n
30-04-2011
nilah hasilnyer..sedap bila dimakan..akan saya buat lagi dan lagi
Laporan oleh: angah_nany

Komen (70)

06-07-2007, mrsdayat komen :

amboii..tup2 kuar resepi pai tee ek..heheh


06-07-2007, Lilydvalley komen :

za...pai tee la pulak! meh cni 2-3 biji, za...


06-07-2007, zaliana komen :

meh la ambik lily :D ..dah lama tak makan ni..tengok org jual acuan ni terus beli..suka sgt kuih ni..1 adunan ni boleh perabih sorang je kot ;) he he


06-07-2007, faziah komen :

Sedapnya pai tee ni kepada pengemar sayur ..Selalu tahu makan je tapi kini resipi dah dapat.. apalagi makanan sihat kene le try ni. kalau yang siap untuk dimakan ada dijual kat Giant Kelana Jaya. Sedapnya.....


06-07-2007, alma komen :

mencelah sat! za, i pun suka wat pai tee ni. xsmpt nk tempek resipi za dh wat so xyah la kot hehe...lily, cukup ke 2-3biji, kalo anak i xcukup tuh :)


06-07-2007, zaliana komen :

faziah ada jual kat giant ker? x tau plak..tempek la k.alma punyer resipi pulak..adunannya lain kot..k.alma letak tepung gandum/tepung jagung ke? kalau ya boh la kat sini..


06-07-2007, yani komen :

menariknya.. x pernah lagi tengok acuan pai sebelum ni... balik nanti MESTI beli ..


06-07-2007, Lilydvalley komen :

yani, beli jgn x beli... jgn lak lepas beli acuan...dok simpan aje..sebab pai tee nya dah leh beli aje kat Chicken Rice Shop! hahaha...


06-07-2007, Lilydvalley komen :

faizah... kat kelana jaya tu...dia jual kat dlm Giant, or food court? kat Giant Sek 13, s alam...x de jual...


06-07-2007, Lilydvalley komen :

hmmm...thari ni nak lunch kat chicken rice shop ler... nak mkn pai tee... hehehehe i pun mkn x la byk... 2-3 cukup la. sapa yg suka, mcm za tu...berbaloi la buat sendiri...dan lum terpanggil nak beli acuannya...w/p tiap kali ke kedai Bagus, nampak acuannya.


06-07-2007, zaliana komen :

setuju dengan lily..nak makan sikit bolehla beli kat situ..singgit lebih sebijik..yg nak makan byk cam saya berbaloi la buat sendiri...


06-07-2007, mrsdayat komen :

tgk acuan..mcm "memancing" lak..=)


06-07-2007, Lilydvalley komen :

za, masa u dok goreng tu...sapa yg jadi cameraman? hehehe kalo i, mmg x de nya nak ambik gambar...kita la tukang buat, kita jugak nak ambik gambar...silap2, camera tu yg masuk minyak panas! aiyo!!!


06-07-2007, zaliana komen :

memancing yg camni gerenti tiap2 minit dapat "ikan" nani..he heh..gud question lily...snap sendiri ler...pegang camera kuat2..tali camera belit kat lengan takut kang kuar resipi 'camera tee' pulak. :D


06-07-2007, Mat Gebu komen :

hmmm...sedapnyaa....ini signature for peranakan.....


06-07-2007, yani komen :

i belum pernah mkn pai tee ni.. ni ler 1st. time i tengok.. uhh bertapa jakunnye diriku ni.. apa rasa dia.. kulit pai tu ranggup ke?.. Lily .. kalau i ada acuan tu kat sini nak je i buat.. eheh kat msia nanti tak tahu ler.. xtah2 bila dah beli acuan jd perhiasan plak.. ehehe.


06-07-2007, zla komen :

eee....bestnya ada resepi pai tee ni.zla suka mkn ...tp xtau buat .ni ada resepi bolehlah zla buat tp yg utamanya acuannya kena cari dulu.selalunya zla mkn kat chicken rice shop sbb teringin sgt.


06-07-2007, zaliana komen :

makanan peranakan ker? mat u pakar bab mknan peranakan nih..komen lah sikit apa yg kurang kat sini? ..yani kulit nye rangup..sbb tu bila bubuh sayur dan sos kena makan cepat2 baru best..sementara dok kat sana tu masak puas2 japanese food.. zla ..acuan boleh cari kat bagus mcm lily cakap tu..


06-07-2007, hzasabrina komen :

kulitnye ranggup...lps buat terus mkn lg ranggup...:D...ala-ala popia gitu...lama gak x mkn ni...last mkn time form 5....busy2 k.za tetiba je kuar resipi ni...nk jd cam cik mat ek..asal tensen je kuar resipi...:))


06-07-2007, Lilydvalley komen :

yani, pai tee rasanya ala2 popia gitu... i pun tau mkn pai tee bila ada kedai nasi ayam yg jual pai tee dlm set menunya... hehehehe. Ini mmg makanan cina peranakan ...


06-07-2007, kakfiza komen :

baru jer mkn semlm kat ciken rice shop..mkn pernah..buat x lagi..


06-07-2007, imanazyan komen :

saya pernah buat sebelum ni tp x ranggup mungkin sbb x letak kapur makan mcm yg Za buat kot. lps ni bole cube buat lg. adunan ni bole dpt berapa pcs yer..?


06-07-2007, Jasmy komen :

ada tulis tu 25 biji.


06-07-2007, imanazyan komen :

alamak lupa plak nak bg tau.acuan ni ade jual kat kedai menjual bhn buat kek harga dia rm10 -15


06-07-2007, alma komen :

**za, resipi k alma guna tpg beras jugek tp campur sket tepung ubi. lenlain lbh kurang sama je kecuali inti tu la. i"Allah bila wat nnt leh tempek. **yani, kulit pai tu, kalo xabih, leh simpan dlm bekas kedap udara, leh tahan lama. mykids mkn gitu2 je..jd cam kropok la pulak :)


06-07-2007, s_shamen komen :

nampak mcm best je makanan ni. rasa mcm penah makan, tapi di manaaa yerr???? mana plakkk laa nak cari acuan tu kat sini ekkk..


06-07-2007, zla komen :

kedai BAGUS!kat shah alam kat mana ye?zla kurang pasti lak.


06-07-2007, zaliana komen :

mana lily nih..tlg jawabkan soklan zla...takpun zla check website dia..www.bagus.com.my


06-07-2007, Lilydvalley komen :

Eh! Za...kuali u tu...berkilat la...baru beli ke? khas buat pai tee ke? hehehe...kalo kuali i...mcm x sanggup nak ambik gambar!


06-07-2007, zaliana komen :

kuali saya tu umurnya 2 tahun lebih.. memang gitu pun selalu..the one and only kuali i have :( tp bawahnya hancusss..he he ada org kalau dtg umah pun tanya gitu jugak..


07-07-2007, Mat Gebu komen :

memang best...lagi satu sepatah komen zaliana, kulit dia tu leh simpan dalam bekas kedap udara...inti dia suka hati leer nak letak apa, tapi basic nya inti kurang lebih mcm zaliana buat tu....lagi satu mmg kena makan tu jam juga takut lemau dan tak rangup, kan zalianaaaaa......


07-07-2007, sukamakanje komen :

at least, za punye kuali bwh tu dh hancuss..saya punya kuali atas bwh berkilat lagiii w/pun dah 5 tahun..mana taknya...jarang2 jer berkhidmat utk tuannya yang rajin nih...he..he... waa banyaknyer resipi nak buat nih....ada tak cadangan nak buat inti lain? buatle bleh tiru...sesapa yang kreatif tu tlg le reka yer....


07-07-2007, Ekieyna komen :

"..Wahh...pai tee cam kat chicken rice shop laa..Besh nim..Tapi mane nak cari acuan nyer eks..kak za??.."


08-07-2007, checkmate komen :

emm bestnyer..faveret hubby nie..kena cari acuan la nampaknyer....heehee bz2 leh kuar resepi best lg :P


08-07-2007, Lilydvalley komen :

zla...sorry...jumaat ari tu ter'miss ur q. Bagus kat shah alam...kat sek 13...dekat ngan Giant sek 13 tu... sabtu baru ni i tgkla rega acuan pai tee tu...rm12.50kot.


03-09-2007, mamafizz komen :

Salam, Zaliana, kat mane nak beli acuan wat kulit pai tee ni...x sabar nak try..favourite anak I ni...asyik kena gi beli kat chicken rice shop je...hihihi...


03-09-2007, zaliana komen :

mamafizz dan ekieyna..acuan ni boleh beli kat kedai barang kek mcm lily beritahu..tp saya beli kat kedai jual barang2 keperluan rumah..mamafizz ni dok kat mana?


05-09-2007, mamafizz komen :

TQ 4 responding...I @Kota D'sara...x sabar nak gi beli..


16-09-2007, Lilydvalley komen :

za.... i dah buat pai tee ni. Tp kan za...ntah la kepala otak i mengong agaknya...i guna tepung ubi!!!! rangup, tp tak cantik!!! uwaaaa...apa2 pun they all kata sedap! lain kali nak buat lagi...


25-10-2007, adreyna komen :

i pun gilerkan pai tee ni...xnampak pulak acuannya kt bagus tu...xpe lah, ptg ni gak nk gi beli...ni resipi mesti try nih...uhmmm...sdp nyer..


17-12-2007, CheMah komen :

dah g beli dah acuan rm15.20 kat Bagus. tapi lum buat lg.


01-01-2008, najah_82 komen :

dah buat...tp tersagat sayur tu halus sgt so jd berair skit...tp still sedap ..maybe lain kali potong pakai pisau je kot...hihik


05-01-2008, zakariya_99 komen :

Saya nak buat jugak... tapi nak buat inti kuah kacang... idaorang kata sedap! Bau beli acuan Pai Tee di kedai BAGUS Kajang, sebelah dengan Mydin Kajang.


06-01-2008, yuka_luv komen :

masa kecik2 dulu penah makan kueh ni tapi di panggil singapore pie. memang dah lama teringin nak buat pai tee ni tp taktau cara bila nampak resipi kat sini terus beli acuan dia dan buat. mencabar sikit la nak buat casing pai tee ni. walaupun tak berapa elok casing dia tu tapi rasa memang sedap. tq kepada penyumbang resipi ini


06-01-2008, yuka_luv komen :

CheMah ket tempat yuka ni harga acuan tu rm10.50 jer


11-01-2008, dila81 komen :

dah beli acuan pai tee nie tak sampai pun rm10 kat sini. ingat kan mahal sangat.....hehehe


11-01-2008, CheMah komen :

murahnya.kat bagus mahal la ye smpai rm5 beza. hari tu dah buat..sdap.


23-03-2008, s~lynda komen :

dah lama dah jenguk2 resepi ni.. pg td pegi pasar besar klang beli acuan apam tetiba jer terserempak acuan pai tee then,terus jer beli sbb ingat ada org share resepi kat sini .rm7 jer mintak kurang kat nyonya dpt rm 6. 50. x sbr nak buat jap lg... nak tgk hasil sendiri...


11-05-2008, tulip77 komen :

baru jek beli acuan ni kat sg.petani kedah...rm10.50 :D nnt2 klu rajin leh try :)


29-05-2008, Ayu61279 komen :

k.za.....bila la agaknya ayu nak rasmikan acuan pai tee ni ek? kena gak pecah dara ni.tokleh jd....dr dok melantak kat TCRS baik la buat s'diri.nak mkn smpai 2-3pinggan pun takpe.hehehehe...


20-09-2008, coyotemawi komen :

tadik masa buat topi pai tee.. memula tu okay aje.. then start buat ragam.. kat bawah dia berlobang la... tak mau tanggal dari acu la..


29-11-2008, dia komen :

mana nak beli acuan pie tu?sg petani kedai apa?


29-11-2008, dia komen :

mana nak beli acuan pie tu?sg petani kedai apa?


29-11-2008, dia komen :

kapur makan tu nak beli kat mana?bentuk mcm mana?


29-11-2008, hazila komen :

Dia, kapur makan tu yg selalu makan dengan sirih. Kalau kedai org India atau kedai kat kampung biasa jual. Acuan pie tee tu biasa ada kat kedai bakery atau kedai yg jual barang barang tembaga kot.


04-01-2009, kikla komen :

sapa-sapa yang area penang dalam pulau ni tau tak kat mana nak beli acuan? dah lama dah cari resepi nie .. sos dia tu pulak guna sos biasa or sos buatan sendiri


25-02-2009, h20 komen :

saya ikut sebijik2 sukatan dlm tu: Air : 125ml Tepung beras : half cup pakai measuring cup pyrex Dan lain2 Tapi kenapa cair sgt? Celup2 acuan, tanak lekat.. Last2 saya tambah lagik tepung beras, nak tambah tepung lain, cari-cari tak jumpa pulak, jumpa tepung beras je, baru ok


25-02-2009, h20 komen :

acuan tu dibeli dikedai hardware, rm16.. Tak santek aaa kulit pie tee saya, kemot2 lepas dia keluar drp acu tu.... Mcmana agaknya kedai chicken rice shop tu buat ekk , elok aje tegak berdiri


21-10-2009, winmil komen :

bagus..bagus.. dah lame sye carik resepi adunan tuk kulit pai tu.. acuan nye sll sye nmpk tp x beli coz x tau adunan tuk pai tu..inti nye wat cam inti popia tu je.. pas ni leh la g beli acuan tuh..hehehe..x sabar rase nye nak try..kalo x kene g mkn kat chicken rice shop br dpt mkn pai tee tu.. thanks a lot!!


08-02-2010, intan_wahidda komen :

last year ramadhan i teringin nak makan pai tee (sbb pai tee ni favourite masa kecik2 dulu lebih2 lagi inti ayam, tapi tak tau apa nama kuih ni), so cari le buku resepi kat toko buku, terjumpa buku masakan nyonya....so buat le pai tee...berpeluh2 le buat goreng pai tee, nasib baik peluh tak termasuk dlm adunan hehehheee....sedap mmg sedap pai tee ni...nyummy nyummy...nak buat lagi le nak jamu family ngan staff hehhehee


28-03-2010, ajar awang komen :

acuan pai tee. sesiapa yang berminat untuk membeli acuan pai tee, sila hubungi suami saya en muhamad puad di talian 0123032595. Harga acuan rm80.00 termasuk kos penghantaran menggunakan pos laju. tkasih


05-12-2010, jma8179 komen :

Hari khamis lepas balik rumah mertua saya buat kuih ni untuk minum petang, hari ni jadi ahli kr saje je cari resepi ni,rupanyer dah ramai dah kawan2 kat sini..sayenye resepi 120gm tepung gandum,120gm tepung beras,375ml air,1sdt air kapur,1sdt garam, 1 biji telur,inti sama/kadang2 saye pelbagaikan daging,udang,sosej,ayam dsbnya.Nak add gambar tak ambillak gambarnyer..he..he..lain kali ok.


11-12-2010, shazz83 komen :

cmner nk buat sosnye


09-04-2011, ira25 komen :

puas saya cari acuan ni disini(lgkw) tp xdak la....tlgla..nak sgt makan kuih ni, rasa mcm dok ada ja dlm mulut ja...


13-08-2011, hernamarlina komen :

kalu nk wat jual kat pasar ramadhn kan cam ner yer.... takut lemau lah pulak.....


13-08-2011, hernamarlina komen :

sos pencicah tu sos aper kak


12-11-2011, aleeyaatiqah komen :

Dah beli acuan dah, tapi belum cube je, ni baru salin resepi & jap lagi nak cuba......


13-11-2011, mamicomei komen :

rindu pada pai tee arwah mak buat zaman kecik dulu...suka makan dgn sos kacang..bon appetite marvellous


03-09-2013, umi iman komen :

saya dah try resepi ni..terima kasih untuk resepinya. sedap. saya buat inti udang dan inti tuna...bawa ke sekolah...wah..dpt sambutan hangat..smua tanya resepinya...siap mintak saya jual cupnya...maap le.. saya tak larat nk tggu dpn dapur lama-lama untuk masak kulitnya...lagipun saya buat suka-suka je..hehe


03-09-2013, umi iman komen :

saya dah try resepi ni..terima kasih untuk resepinya. sedap. saya buat inti udang dan inti tuna...bawa ke sekolah...wah..dpt sambutan hangat..smua tanya resepinya...siap mintak saya jual cupnya...maap le.. saya tak larat nk tggu dpn dapur lama-lama untuk masak kulitnya...lagipun saya buat suka-suka je..hehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu