Google+

oleh: bunga001 Agar-agar Santan

No picture

easy & fast !!


Created on : 24-08-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi bunga001




Bahan-bahan ( ramai )

  • Agar-agar satu peket
  • Air penuhkan 3/4 periuk (periuk yg saiz 'sedang')
  • Gula pasir secukup manis/rasa
  • Daun pandan sehelai dua
  • 2 biji telur ayam
  • 2 cawan santan pekat
  • Sedikit pewarna hijau

Cara-cara

  1. Basuh agar2 dan masukkan dlm periuk yg diletak air 3/4 penuh.
  2. masukkan juga gula pasir, daun pandan dan pewarna hijau ke dalam periuk dan biar mengelegak sampai agar2 hancur lebur
  3. Di satu mangkuk yg lain. Masukkan santan dan telur. Satukan hingga sebati.
  4. Apabila agar2 yg dlm periuk tadi betul2 dah hancur lebur, masukkan campuran santan dan telur tadi.
  5. Biarkan bhn menggelegak sekali sahaja, kacau dan tutup api.
  6. Masukkan dlm bekas yg disukai / loyang... biarkan sejuk dan boleh makan.









Laporan Masakan Bergambar (2)

Dscn0754
14-04-2010
sdap agar-agar ni..simple je resepi dia.thanx alot bunga
Laporan oleh: ryda2811

simple dan senang kan :)

Agar2_susu
03-01-2011
hasilnya setelah santan ditukar kpd susu cair
Laporan oleh: kichendiva

ok jugak ;-)


Komen (25)

08-09-2006, ingin tahu komen :

so...daun pandan tu nak biarkan cam tu je...x buangkan ka......so masa makan rasalah urat2 daun pandan.........tolong jelaskan..


08-09-2006, honey komen :

alahai pasal daun pandan tu... faham-faham sendiri ler.. tuan resepi terlupalah tu nak gitau


08-09-2006, bunga001 komen :

hehehe... maaf la yer... spt yg honey bg tau.... phm2 la yer.... hehehe.. kalo x buang alamt tercekik la.... sorry lupe nak letak !!!


13-09-2006, ana komen :

ada tak resepi donat


17-09-2006, Ayang komen :

Nanti kalau agar tu dah sejuk,santan tu akan naik atas kan..nampak cam 2 lapis..tul tak?


05-11-2006, syanaz komen :

sy dah cuba buat 2 kali. 1. menjadi, sedap sgt tapi tak sempat ambil gambar dah abis dimakan... ;p 2. try tambah roti dalamnye, sedap! bunge001, saya tak sempat cr pandan terus guna santan instant yg ada campur pandan sekali. sedap juga. tq untuk resepi yg senang n sedap nie.


27-11-2006, alongyatie komen :

hai bunga, saya dah try your resipi nie yesterday and you know what ... this is the 1st time i buat agar-agar so my hubby tak percaya. Dia siap kata yg my neighbour yg bagi. Anyway thanks for the lovely recipe. (Sorry no gambar sbb saya ada hp bodo je)


21-05-2007, eleven komen :

aiisshhh!!!x baik ckp hp u bo** ( x biasa sebut so,x yah tulislah )....ok lah tu drpd x de lansung hp...u boleh call,sms.dgr lagu...still the same...


18-11-2007, mollyy komen :

bunga,,,molly dah buat ambik resepi dari kawan,,tp tak menjadi lah bunga,,menci i,,hahhaa,,,tapi takpelah ni dapat resepi ni,,mesti menjadi kot,,nk try sekali lagi,,,


07-08-2008, puteri_sk komen :

bunga, dulu i slalu buat agar2 ni sbb i suka mkn..caranya pun lbih krg mcm u ajar gak tapi jd xcantik sbb agr2 dgn santan bercampur..kalo leh i nk biar santan tu tletak cntik kt ats, kt bwh biar jernih mcm yg i pernah mkn kt grai2 bln puasa..nmpak jelas 2 lapis..


01-02-2009, perlis komen :

emm memang sedap kan tp kalau bagi sukatan 2 bg la dlm gram air plak dlm liter kan senang nak wat....anyway tq


09-07-2009, aini_85 komen :

klu tak letak daun pandan...rasanya masih sedap ke?


11-09-2009, kittun komen :

telur tu, guna putih shj ke atau putih n kuning ek? ada org kata kalau guna dua2 hanyir sket.


11-01-2010, inaria-487@yahoo.com.my komen :

Kalau sesiapa nak tengok resepi agar-agar pandan yg ina buat sendiri, boleh ke blog ina ....http://inaria-487.blogspot.com


16-03-2010, ASLYNA komen :

emmmm.. sedap sangat bunga. First time buat bawak kat opis. Semua kata sedap. Tapi lapisan santan lebih tebal dari bawah.Mungkin sebab pakai 2 biji telur. Satu biji telur dah cukup kot. Baru lapisan bawah dan atas sekata. Anyway kasih bunga.


05-12-2010, milah7424 komen :

hm lama dah nak blajar wat agar2 santan ni ..blh cuba ni ..sedapppppppp


03-01-2011, kichendiva komen :

mmg sedap...santan blh diganti dgn susu cair x?


16-01-2011, dilah putri komen :

i tolng jwb yerr.. santan leh tukar dgn susu cair tapi dh x rsa santan ler,rsa susu pulak dh.. n bukan agar2 santan dh namanye..agar2 susu cair lak..",)


16-01-2011, dilah putri komen :

daun pandan tu tuk dapatkan aroma pandan dan rsanye pun lgi sedap.kalu x dpt daun pandan terutama yg tggl kt bndr,beli sebotol essen pandan(bnyk brand) n letak setitik dua kt adunan agar2 pn ok juga tpi dh x natural bau pandan lerr.. i leby suka natural aroma daun pandan ",)


26-01-2011, june eyda komen :

saya bru try ni..xtau la jd ke x..tgh tggu sejuk ni. Saya guna agar2 serbuk dan santan instant je. Dan saya msukkan sikit garam kat santan tu. Sorry main pandai2 je ubah sendiri. Anyway..thanks bunga.


24-02-2011, 7891011 komen :

agar2 pandan ni mmg best taw,klau sy bt kenduri msti ade pnyalh,,tp agar2 gula merah mcm ni gak,lg sedap,cuma gantikan gula merah jer,,hehehe


14-03-2011, junaidah_hjsalleh komen :

Emm, tak sabar ak cuba...tapi lain kali bagi lah airnye dlm grm or ltr pasal saya selau buat tercairla


07-04-2011, farisha.susb komen :

Baru siapkan agar-agar santan... thanks for resepi...


11-08-2011, siti kamsiah noor komen :

ni guna agar2 yg tali tu ye?


13-11-2011, mizhainie komen :

nk try la..hb dh lme sruh watkn agar2 ni..tp x confident sngat..lps ni leh try resipi ni..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd