Google+

oleh: Mat Gebu Kek Lapis Aiskrim

Step_by_step_142

Tiba2 idea muncul lepas tensen tahap dewa dewi....tapi resipi asal aiskrim dari Puan Asiah Samsudin (pakar masakkan Johor)....ma kasih...


Created on : 02-07-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( Bekas berukuran 10 inci x 5 inci )

  • 1 biji kek span berperisa vanila berukuran(5 x 10)inci.
  • BAHAN2 UNTUK AISKRIM
  • 270 g coffemate
  • 2 cawan susu segar (500 ml)
  • 60 g gula halus
  • 1 camca teh strawberi emulco (atau apa2 perisa ikut kegemaran masing2)
  • BAHAN2 LAIN:-
  • Plastik cling film
  • Tin kek berukuran 10 x 5 inci

Cara-cara

  1. Untuk kek, sila rujuk resipi "Jelly Fruit Cake"....kemudian bakar dalam acuan berukuran 10 x 5 inci (digris dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas)....pada suhu 175C, selama 25 minit. Bila masak sejukkan kek atas redai.
  2. 01072007442
    PENYEDIAN AWAL UTK AISKRIM - Satukan kesemua bahan2 utk aiskrim dalam satu bekas kecuali perisa. Kacau menggunakan wisk hingga sebati. Simpan dalam peti sejuk (tempat pembeku) selama 4 jam.
  3. Step_by_step_139
    Sementara itu, bahagikan kek kepada tiga bahagian. Gunakan pisau bergerigi utk mengelakkan kek hancur..
  4. Step_by_step_135
    Setelah 4 jam. Keluarkan bancuhan aiskrim tadi dan masukkan ke dalam mixer. Putar dgn kelajuan tinggi selama 10 minit. Tambah perisa dan putar lagi 5 minit hingga adunan menjadi pekat, seakan2 meringue.
  5. Step_by_step_134
    Alaskan plastik cling film ke dalam acuan tin kek tadi (biar lebih besar dari tin supaya senang utk membungkus kek). Letak sekeping kek pada dasar tin yg telah beralas.
  6. Step_by_step_136
    Tuang sebahagian adunan aiskrim tadi, ratakan.
  7. Step_by_step_137
    Ulangi langkah yg sama utk bahagian seterusnya dan diakhiri dgn lapisan terakhir kek. Maaf dalam gambar tu bhg montot kek, jadi tak cun sgt.
  8. Step_by_step_138
    Bila selesai, bungkus kek dgn lebihan cling film yg kita guna utk melapis tin tadi dan simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 8 jam atau semalaman
  9. Step_by_step_140
    Bila dan aiskrim betul2 beku, boleh leh kita "kerjakan" dia utk diisi ke dalam tekak masing2. Oh ye lupa mat nak pesan, kalau tak mau lapis dgn kek, makan macam aiskrim biasa pun boleh. Lepas putar tu simpan dalam bekas dan bekukan. Boleh juga dimakan dgn roti....selamat mencuba.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc01948
24-10-2009
Salam CMG, tak sabar nak buat lepas tengok kat MyR n Damira.fp. TQ..sedap, anak perempuanku suker sangat.
Laporan oleh: Sharm1969

Komen (35)

02-07-2007, zla komen :

apa ni abg mat...,mana cara2nya?


02-07-2007, zla komen :

abg mat ni ada2 saja resepinya.best lak tu.abg mat ni xkeje ke or mmg kejenya jd tukang masak kat dapo hotel?boleh cair tak asikrimnya?


02-07-2007, Mat Gebu komen :

aiskrim tu kalau lambat makan memang leer cair...pulak2 cuaca yg panas terik nie...ooo ...keje...ye..itu mesti kalau tak mana nak cekau duit beli bahan2 baking nie....ni comment..


02-07-2007, MYsarah komen :

best2...tension2 kluar satu kek ice-cream..kalau camni tension hari2 pon bagus ;)


02-07-2007, zaliana komen :

memang kita semue kena tolong bagi che mat ni tensen biar keluar semua resipi canggih..pastu kita pulak yg angau nak try buat kek aiskrin ni..aiseyy man.....


02-07-2007, rosnani komen :

waaduh....sedapnyer tengok kek sekerim neyh....tentu lemak maneh raser sekerim dia..nak kena try gak ni...


02-07-2007, dhamia komen :

abg mat ni pun rajinnnnnn


02-07-2007, zamzam komen :

sedap gak tengok gambar tu....nak tanya abang mat ais krim tu gebu tak macam kat kedai saya buat ais krim selalu tak jadi...kalau abang mat ada petua menggebukan aiskrim bolehlah beritahu...apa2 pun resepi ni saya mesti cuba.


02-07-2007, joayee komen :

pasal ni mat..asyik tension aje..kene relax mat..nanti cepat kedut..sama la ngan jo..kalu time low je, mesti nak masak2..kasi cool skit..comeon mat..cheer up :)


02-07-2007, Mat Gebu komen :

Biasa laa.. manusia kalau tak de tensen mana boleh.....


02-07-2007, checkmate komen :

dapnyer...insyaallah nak cuba nnt


03-07-2007, Noreen komen :

che mat ... napa tak kasi merah sikit stawberrry tu sbb you kan suka merah. nie bila pulak tukar suka pink pulak. caya lah che mat you punya tensen nie lagi buat org tensen tengok resepi2 baru you nie hehehehe gurau je ye nanti kolesterol naik masuk spital


03-07-2007, nasah komen :

Wow... Bro tentu sedap . Off nanti nak try lah... kalau saya beli aje cake span ok tak. coz saya tak pandai buat cake lah ...


03-07-2007, Lilydvalley komen :

aik mat!!! gambar lain lak...


03-07-2007, Saye komen :

Kalo kita ganti ngan ais krim yang beli kat kedai boleh tak?


03-07-2007, Mat Gebu komen :

Tak bley nak merah laa noreen, sebab bila merah + putih = pink...apa nak buat...kalau ada strawberry segar lagi elok, blen dan campur dalam aiskrim tu...masa potong nampak cebisan2 strawberry segar. Nasah..boleh saja, lagi pun bukan org tau cuma kita dab keluarga terdekat je yg tau..hehehe...Lily actually semalam my sis mai rumah, jadi mat potongkan lebihan kek tu, bila dah letak kat piring, nampak lagi cun...tu i tukar gambar dia...heheh biasa lahh benda nak masuk ternet mesti lawa2....Saye...kalau payah boleh juga u beli aiskrim yg dah ready kat kedai...apa ada hal, kita yg buat dia...


03-07-2007, skyblue komen :

cik mat, mana u tinggal? kasi alamat, nanti saya pindah sana jadi jiran u... then hari2 gi ketuk pintu minta makan! Harap cik mat ni tak kedekut... hehe


03-07-2007, Mat Gebu komen :

hahah sky i kat johor...."Sedenak"...u pernah dgr tempat tu ke?


03-07-2007, mawar merah komen :

a'kum... cik mat tinggal di "sedenak " mcm ni boleh mawar singgah umah bila on the way balik kg... agak2 ada lagi x kek ni..


03-07-2007, Mat Gebu komen :

ehek!!....silakan...tapi kek tu kalau bekas dia ada laa...hehehe. mawar kampung u kat mana?


03-07-2007, mawar merah komen :

tinggal bekas dia je ke...kesian... kg mawar kt BP - "Rengit" - pernah dengar... tinggal kt pgudang..


04-07-2007, cikgunita komen :

best nya. You kreatiflah. Banyak resipi u yang menggoda.


04-07-2007, Mat Gebu komen :

Ma kasih cikgunita...biasa2 aje...setakat boleh buat, boleh hias (hancurrr), dan boleh telan jee...


10-07-2007, pijah komen :

coffemate tuh serbuk creamer yg org buh dlm air nescafe ker?


10-07-2007, Mat Gebu komen :

yes....betullah tu pijah....krimer sebuk utk nescafe tu...270 gm tu kurang lebig 2 cawan ( 1 cawan = 250 ml).


23-11-2007, mariakl komen :

memang betul la cik mat kita terrer wat kek, cantik hasilnya. Salute kat cik mat. Mcm kata cikgunita "kreatif & mengoda kalbu"


09-05-2008, joy komen :

ah.... cik mat ni chef ke?


09-06-2008, kemma81 komen :

a'ah...nk ty soalan sama mcm joy...che mat ni chef ke? sume pandai! hari 2 i dah try ikn siakap steam u...menjilat jari..


17-08-2008, rahanisya komen :

kek ni kalo xnk aiskrim cair blh simpan dlm fridge x......


17-08-2008, rahanisya komen :

kek ni kalo xnk aiskrim cair blh simpan dlm fridge x......


21-11-2008, shafea komen :

salam.cik mat, rasa nya kek tu kalau kita buat sendiri pun boleh juga kan , buat kek kosang dulu, pastu buat aiskrim,


26-06-2011, nadatul shima komen :

cam ssah jer


27-09-2011, HjhLyena komen :

mcm senang jer......hmmm hubby pnya bday is coming.... nak try lah..... ehe2...


13-10-2011, Ummi Hannan komen :

bestnyer resepi ni..ummi kalo resepi mat gebu xtinggal..mesti nk test..


03-11-2012, Snur komen :

Dh snggh dapo cmg,2 rsipinya ana balun.tp,kek lps eskem x mers lg..sy buat sndri kek ciffon,rspi dr myR jg n rspi eskem cm.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu