Google+

oleh: yani Nasi Dagang Perantau

Nasi-dagang

Resepi ni guna beras jasmen bagi menggantikan beras nasi dagang. Tak payah campur beras pulut. Bagi sape-sape diperantauan bolehlah try.. ;)


Created on : 24-08-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 4 cawan beras jasmen
  • 1 tin(400ml) santan pekat
  • 4-5 ulas bawang putih-dimayang
  • 1cm halia - hiris macam bilah mancis
  • 1 sudu kecil halba
  • garam
  • gula

Cara-cara

  1. Bersih beras dan rendam. Sekurang-kurangnya 4 jam
  2. Ambik 1/4 tin santan. Tambahkan 1/4 cawan air untuk jadikan santan cair. 3/4 tin santan lagi jadikan sebagai santan pekat.
  3. Masak santan pekat bersama bawang, halba, garam dan gula sehingga gula/garam hancur. Jangan biarkan terlalu lama. Nanti nasi akan rasa cepat muak.
  4. Toskan beras. Kukus sekejap lebih kurang 5 minit. Kemudian angkat dan gaulkan dengan santan cair. Kukus semula sehingga nasi masak.
  5. Bila nasi dah masak, angkat dan gaul pula dengan santan pekat. Kukus semula dalam 5 minit.
  6. Bila dah siap bolehlah dihidangkan bersama gulai ikan tongkol atau kari ayam.
  7. Halba
    Inilah rupa halba(funegreek). Boleh didapati dari kedai yang jual spices.

Laporan Masakan Bergambar (9)

Nasi_dagang
25-08-2008
sodap & kita guna combination basmati & beras pulut :)
Laporan oleh: tulip77
Nasidg
18-09-2008
yani tq utk resepi ni...saya guna beras perang...lepas ni tak yah beli lg..buat sendiri je..:)
Laporan oleh: quinnie
Nasi_dagang
20-09-2008
salam yani.. kata hubby as, dah la hidup berdagang makan nasi dagang..he..he..alhamdulillah bertambah2 hubby & anak2 as makan..tq yani.
Laporan oleh: as75
Imag0005
01-08-2009
salam yani, sy guna beras perang, bestnya nasi ni n x muak, biasa beli mkn 1 bgks pn x abis , rupanya santan x leh msk lama ya. tq for the rcp
Laporan oleh: rosaliza
170420111673
18-04-2011
salam yani, thanks bg resipi ni. Slalu dok dgr je org kata nasi dagang ni sedap. Xprnh rasa ag. Try wat,xsangka menjadi lak..sedap mkn dgn gulai ikan tongkol dan sambal udang..hehehe...
Laporan oleh: june eyda
296734_2205347806744_1038861549_2044339_354507555_n__1_
04-10-2011
tq, kongsi resepi... nyum..nyum...
Laporan oleh: eleyda
302681_205437259522635_100001690862881_529629_1037615185_a
06-10-2011
try buat nasi ni guna beras Flora Siam Wangi..xpyh campur beras pulut.ssedap...kikiki..puji diri sndiri plak,,
Laporan oleh: lady diey
Dagan
01-01-2012
memang selalu guna resepi kak yani kalau nak buat nasi dagang..:)
Laporan oleh: quinnie
Photo__12_
13-07-2012
seven guna beras perang, kebetulan ada stock. gulai pulak pakai kepala ikan maguro, aritu kat supa ada jual murah. 250yen untuk 4 keping. murah la kan? sebab dah duk perantauan, semua kena buat sendiri. tapi puas hati sebab menjadi!
Laporan oleh: sevenoctober


Komen (22)

25-08-2006, Zeera komen :

Yani, nak tanya halba tu pe benda? nak beli kat mana? tQ!


25-08-2006, yani komen :

zeera.. saya dah boh gambar halba. Boleh rujuk kat resepi di atas. Zeera sekarang kat mana?.. Msia ke oversea?.. Kalau Msia boleh beli kat kedai yang jual spices. Halba ni juga diguna dalam masak kari ikan.


25-09-2006, nina komen :

yani,kalu guna beras basmati bole ke?kt ireland xdala beras jasmin...sedapnya nasi dagang..


25-09-2006, yani komen :

nina.. kalau nak guna beras basmati kena campur dgn beras pulutlah.. coz beras tu keras sket berbanding dgn beras jasmin.. err.. beras pulut ada tak kat sana?


28-09-2006, nina komen :

yani bg nina resepi nasi dagang guna beras basmati n b.pulut tu ya..ina nk cuba la nk wat my hubi


30-09-2006, Nong komen :

Tq yani,nak trylah resepi nasi dagang ni


02-10-2006, yani komen :

sorry Nina.. baru terbaca komen dr nina.. kalau beras basmati guna 1cwn pulut + 3 cwn basmati.. yg lain2 samalah dgn yg kat atas tu..


24-11-2006, umi_e komen :

nina... kalau susah nak kukus, u can try my cara dengan masak dalam rice cooker >>> saya memang terkenal dengan masakan SEGERA hehehehe TAPI rasanya tak jauh berbeza terutama bila kita berada di rantauan... apa yang kita masak semuanya SEDAP hehehehe ermmmm bolehlah kalau e melawat nina eekkk ;)


06-12-2006, miza komen :

ada rcp ns lemak tak ?tak pernah buat sdiri lagi...


30-08-2008, sueleeds komen :

umi_e, sue dah try masak nasik dagang guna periuk nasik..i guna 3 cwn brasmati+1 cwn pulut spt yg dinasihatkan yani..santan suma sue ikut sukatan macam biasa (ala-ala masak nasik lemak gitu)..mmg menjadi lar nasik dagang tue..bau semerbak halba dn kelembutan nasik tue betul2 mengancam..licin satu periuk. bila dah habis makan, tertiba hubby tanya mana dapat periuk kukus..heheh..sbb kitaorg tak der lagi periuk kukus masa tue..lain kali sue buat lagi..cepat dan mudah..thanks yani..


18-09-2008, sarina_abr komen :

dalam santan pekat taruk halia hiris dan serai sebatang lagi sedap dan wangi.


13-08-2009, mazla komen :

salam yani,kalau kita guna beras nasi dagang 2 kena campur dengan beras pulut juga tak?berape sukatan kalau nak guna beras nasi dagang 2 untuk 4 orang makan?


30-11-2009, ck_anas komen :

pulut sama ke dgn beras pulut? lagi satu kalu guna rice cooker campur ke semua bhn cm buat nasi lemak?


16-01-2010, ASZIE komen :

teringin nak cuba..... harap-harap jadi sebab saya memang peminat nasi dagang...


15-04-2010, chamcham komen :

mmg shedap....tapi msk pakai rice cooker jerk...pastu ganti bwg kocik instead of garlic....maap yer yani....


21-12-2010, kulaan.. komen :

best2..


13-02-2011, BAHAMAN komen :

KITA BARU NAK CUBA, TERIMA KASIH ATAS RESEPI


08-03-2011, mariana karim komen :

klau beras biasa cpur dgn pulut mjadi tak?trigin nak cba harap2 jd lah jga coz sya ni pminat nasi dagang....


08-03-2011, hnar1402 komen :

salam mariana. bleh gak campur beras pulut. my mum kalu buat (Trg. stail), guna beras biasa dan beras pulut dgn nisbah 3:1 (beras biasa:pulut). campur dua2 jenis beras, cuci bersih & rendam semalaman. cubalah


03-05-2011, saraneehenry komen :

kalau beras wangi campur beras pulut boleh jugak ke?


25-06-2011, ciya komen :

if masak dalam rice cooker, beras basmati and beras pulut tu kena rendam gak ke? or boleh terus masak cam masak nasi lemak?


26-06-2011, ciya komen :

soryy..sendiri tanya, sendiri jawab. Ciya dah masak dlm rice cooker pagi tadi. Rendam sekejap jek..dalam setengah jam, then terus masak dlm rice cooker. Amat mudah. Nasi menjadi dan lazat. Ciya masak 3 cawan beras wangi siam + 1 cawan beras pulut


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd