Google+

oleh: Makyong Cekmek Molek

Cekmek-molek

Masakan Kelantan. Berintikan air gula


Created on : 23-08-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Makyong




Bahan-bahan ( 12-13 biji )

  • 2 cawan ubi keledek(yg telah direbus dan dilecek)
  • 1 cawan tepung gandum
  • gula
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Gaulkan ubi dengan tepung sehingga jadi doh yang lembut
  2. Bahagikan kepada 12 bahagian. Buatkan bentuk bulat.
  3. Leperkan doh kecik tadi. Kemudian masukkan 1 sudu kecil gula- kalau tak mahu manis boleh kurangkan sukatannya.
  4. Cekmek
    Tutup rapat-rapat supaya gula tak keluar semasa menggoreng. Buatlah bentuk seperti di dalam gambar ini.
  5. Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga masak/perang.









Laporan Masakan Bergambar (11)

Cek_mek_molek2
10-02-2007
cek mek molek versi potato, sedap gak tp x pure le rasa dia..
Laporan oleh: xera
Cik_mek_molek
16-06-2007
hu hu huuuuuu.....tinggal dua aje....nasib baik sempat....
Laporan oleh: syahmi
Dsc03758
21-07-2008
bf semlm .. sedap & lembut .. tQ makyong
Laporan oleh: yatiezaini
Dsc02548
27-01-2009
Terima kasih, Mak Yong krn berkongsi resepi ini. Tips2 dari kawan2 kat sini pun byk membantu.. Sekejap je dah licin..
Laporan oleh: atie08
Dsc02987
02-04-2009
cedap sgt!tp bntuk x cntik,,bedal saje la labu..hehe..(^,^)
Laporan oleh: hamizah91
Dsc00755
11-04-2009
sedapnya makyong,mjur smpat take picture.msa goreng je kot trlbih msak.nti nk bt lg
Laporan oleh: milin_2
Cik_mek_molek
21-04-2009
ni yg kedua kali wat tapi entah mcmana jadi keras lak.
Laporan oleh: cik aby
Dsc_4417
26-05-2009
cek mek yang tak molek....buat utk bf pagi nih,walaupun tak molek tapi habis juga di makan...
Laporan oleh: zaina
Img_2150
11-11-2009
thnkyou mkyong bg resepi yg mudah n sdp ni..guna keledek merah sdp..:)
Laporan oleh: sakura>emi
Dsc_0015
17-12-2010
bentuk tak konsisten, tp rasanya menepati citarasa cekmek molek..
Laporan oleh: idash868
121112_cek_mek_molek
12-11-2012
mcm terlebih tepung sikittt la. apepun still sedap. tq :)
Laporan oleh: moonbug

Komen (45)

07-09-2006, julie komen :

makyong, garam kene taruk tak kat campuran ubi & tepung tuh?


08-09-2006, makyong komen :

saya tak letak pun garam... julie.. terpulanglah.. kalau u nak letak.. letaklah sket..


12-09-2006, INAZ komen :

ada tak sesiapa tau kat mana ada jual dodol yang dalam bekas mengkuang


15-09-2006, Nurul komen :

Inaz, kat melaka ada jual, jiran saya ada jual..


17-09-2006, Zan... komen :

Selain daripada ubi keledek...ubi2 lain boleh kah? seperti ubi kayu, ubi manis dan lain2


22-09-2006, Maslinda komen :

Dodol dlm bekas mengkuang byk kat tengganu.. kitorang panggil dodol marang. Sebungkus ada 50 ketul, selalu beli harga RM6. Tak tau le kot dah naik harga sekarang ni..


22-09-2006, Maslinda komen :

Lemak sayur tu blh ganti ngan benda lain tak? Susah le nak cari..


23-09-2006, kak as komen :

kat uk ni ubi keledek mahal..ada kawan bgtau guna ubi kentang pun sedap gak cek mek molek ni...tak tau le sbb tak cuba lagi


24-09-2006, kak as komen :

boleh tak bg resepi lompat tikam yg sedap...


26-09-2006, maryam komen :

ade sesiapa tau resepi solok lada tak? nak sangat try buat..


26-09-2006, kak as komen :

maryam cuba tgk laman web mama fami fotopage..tgk resepi kak liza, rasanya ada resepi solok lada


27-09-2006, emee komen :

inaz....soalan yang awak tanya tu bukan dlm bekas mengkuang tapi daun palas........sedap kan..kat terengganyu ader jual.....


30-09-2006, siti komen :

kakak saya tak faham yang nombor 3 yang kemudian masukkan 1 kecil gula.


02-10-2006, Makyong komen :

oppss.. sorry tertinggal.. maksudnya masukkan 1 sudu kecil gula sebagai inti


17-11-2006, widad komen :

makyong dan kawan2.. kalau nak sedapkan lagi cekmek molek ni.. tambahkan sedikit marjerin.. untuk memudahkan ketika gulung dan melemakkan lagi rasa cekmek molek ni.. julie: biasanya kalau garam .. saya akan letakkan semasa proses merebus ubi tu..kasi lemak sikit..:D


04-12-2006, yana komen :

selain daripada ubi keledek... boleh juga gunakan labu untuk buat cek mek molek. cuba ler... pasti sedap


17-12-2006, kakduta komen :

pernah tengok mak saudara kak duta buat cek mek molek @ mek comel terengganu, resipinya tambah tepung jagung..bagi rangup...sedap tau..nok makan sokmo cubalah!


21-12-2006, normanz komen :

akak ipar sy ada buat makanan ni sedap...bila bulan puasa saya jual kat org kampung ( sarawak) diaorg suka...abg ipar saya lagi suka...terima ksiah la kat akak ipar saya kenalkan makanan ni


10-02-2007, xera komen :

mak yong..thanks for the recipe, tp kan knp masa grg, ada yg mcm nk meletup, sbb apa ye?adakah sbb air gula tu nak terkeluar?so, lps dh grg mcm merekah, dh x cantik..kulit dia kena tebal sikit ye?


28-06-2007, Ringo komen :

dah buat. my hubby suka sangat. tapi sayang terlupa nak ambik gambar.


10-08-2007, chef sham komen :

akak, klu nak tukar ngan japanese sweet potato leh tak???? lebih manis sket, so saper yg nak kurangkan gula tanpa jejaskan rasa tu leh lar....


10-08-2007, Ringo komen :

saya memang guna japanese sweet potato. sebab itu jer yang ada kat sini. gula letak sikit jer sebab memang tak berapa suka manis. chef sham kat jepun ka?


15-08-2007, rabiatun komen :

xera...dah letak gula tu jgn terlalu lama menguli utk membentukkan kuih tu...sbb bila kita lama uli nak bentukkannye gula akan cair sbb panas..sbb tu bila menggoreng kuih akan pecah keluar air gula dan tak cantik...pastu kena pandai kontrol apinye baru kulit cekmek molek tu rangup di luar lembut di dalam.time kasih.


20-08-2007, muziana komen :

kalau nak cekmek molek nie cantik lpas siap trus goreng, kalau tak air gula tu akan keluar.


19-11-2007, zainah komen :

Cekmek molek ni memang molek, gempal dan gebu... Selama ini saya hanya tahu beli dan makan tak tahu buat... jadi dah ada resepinya bolehlah saya buat sendiri dan makan puas-puas ye....


05-12-2007, MEMEY komen :

ui...bestnyer..my febret.. ai, kat mane la ada jual petang2 nih.dah la musim ujan ni..t leh la try buat.tacih makyong..


23-05-2008, Ainey_Azarin komen :

menarik nih..my favorite


12-06-2008, amany komen :

i dh biasa buat kuih ni, anak-anak i pun suka mkn


20-10-2008, puteri farah komen :

x pandai r nak wat...


24-11-2008, northen_light78 komen :

sedapnye.. salah 1 kuih yg menjadi kegilaan saye.. ahak.. over lak statement tu, nak cuba balik ptg ni..


11-12-2008, alisya hana komen :

uii senangnye..saya mesti cari kuih ni setiap kali blk trgnu (kg mertua) pas ni x yh tgu balik trgnu lagi..bila2 pn bleh buat


05-01-2009, ibumama3 komen :

last year bulan puasa saya ada try jual kat bazzar ramadan laku tu.


26-04-2009, k_shii komen :

saya akan mncuba,mak yong x der ke resipi kuih tradisional yg lain?


05-08-2009, arinafarhana komen :

Makyong ada resipi kuih saima tak?teringin sangat nak buat dan makan.kat sarawak mane ade jual kuih tu.


19-08-2009, mamamimii komen :

mak aiii..wat lapa perut je.keledek warna ape yang sedap nak wat kuih nii.merah ke kuning???????


08-05-2010, azie-ug komen :

saya kalau buat kuih ni pasti masa goreng nya pecah dan air gulanya terkeluar.adakah sebab ubinya direbus terlalu lama atau terlebih tepung/


08-05-2010, azie-ug komen :

saya kalau buat kuih ni pasti masa goreng nya pecah dan air gulanya terkeluar.adakah sebab ubinya direbus terlalu lama atau terlebih tepung/


08-05-2010, azie-ug komen :

saya kalau buat kuih ni pasti masa goreng nya pecah dan air gulanya terkeluar.adakah sebab ubinya direbus terlalu lama atau terlebih tepung/


08-05-2010, azie-ug komen :

saya kalau buat kuih ni pasti masa goreng nya pecah dan air gulanya terkeluar.adakah sebab ubinya direbus terlalu lama atau terlebih tepung/


02-12-2010, reefa komen :

terima kasih atas perkongsian resepi...dapat juga buat sendiri...


02-12-2010, aa_iezah komen :

dulu selalu bt cek mek molek ni coz hubby suka makan..


22-03-2011, kieyza komen :

rasenye bukan kat kelantan saje kuih ni, kt trg pun ade


18-05-2011, salztaceng komen :

emm sedapnye dah lame x mkn hari tu pg cari x dek emmmm kempunanye nk mkn


27-10-2011, khasma salju komen :

adunan cek mek molek ni sama tak dengan adunan tepung utk kuih cucur badak?


12-12-2011, mida_8291 komen :

dh buat tp air gulanye kuar...geram plak...nk try lg skali


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd