Google+

oleh: s_shamen Lontong goreng version senang

Lontong_goreng

breakfast boleh..lunch boleh..dinner pun boleh..


Created on : 26-06-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi s_shamen




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 6 batang homemade instant nasi impit, atau apa2 nasi impit pun boleh..
  • 2-3 ulas bawang merah
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 1 sudu kecil sos ikan
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • 1 biji telur
  • garam jika perlu
  • minyak untuk menumis
  • daun kucai, ikut banyak mana kita nak
  • ***boleh tambah bahan lain seperti udang atau ayam, jika suka

Cara-cara

  1. Potong nasi impit kecil & ketepikan
  2. Telur digoreng hancur & ketepikan
  3. Tumis bawang, bawang putih & cili sehingga wangi. Masukkan minyak bijan, kicap, sos ikan & sos tiram. Jika kering sangat, masukkan 1-2 sudu air
  4. Masukkan daun kucai & telur, masak hingga layu & masukkan nasi impit. Rasa garam, tak perlu tambah garam jika dah cukup masin

Tag

Laporan Masakan Bergambar (5)

Dscf0186
18-09-2007
hubby kata sedap sangat...tq..lain kali pasti cuba lagi..
Laporan oleh: peekaboo

mekacihhhh..sudi mencuba :-D

Lontong_goreng_tak_sabar_nak_raye
09-10-2007
dah 2 kali buat nie...sedap!! maceh byk2
Laporan oleh: mamabebeh

same2.. :D rasa nak makan ni gak laaaa, thx bg idea nak buka apa ptg nihh :D

Img_1031
04-11-2007
best...terima kasih ya bg resepi nih..senang n sedap
Laporan oleh: nure

mekacih jugak..sudi try recipe nii :)

Img_2946
06-03-2009
Buat tuk sarapan td...suami dan anak no komen :-( tp i rasa sedap..TQ.
Laporan oleh: lisafiq
Dsc00972
09-06-2012
menerai rspi shamen, sedap! guna apa yg ada dlm esbox...mekasih.
Laporan oleh: k.zila66


Komen (6)

26-06-2007, ishikawa_ayumi komen :

huuhu, lame dh x makan lontong goreng ni. once, had this during raye puase 6-7 tahun lepas.. tu pn kt rumah kwn mama. die buat sedaap. johor style.. k.shamen nye, style mane? japan? hehe :p


26-06-2007, s_shamen komen :

tak tahu la wani apa style nihhh..style cik timah kot. (tersedak mak aku kat umah, hehheheh). johor style camana wani?


26-06-2007, ishikawa_ayumi komen :

emm, akceli, wani xtaw ape bezanye style2 ni.. tp, aunty tu yg kate, "ni style johor".. die goreng nasi impit tu, die bubuh kuah kacang jugak.. ntahla k.shamen, wani ni, kalo tekak dpt terima, ngaapppp je! hehe. alahai, kecur liur la tgk gmbr akk tuu.. *i'm drooling* u know... :D


26-06-2007, Noreen komen :

shamen ... bawang2 tu hiris atau kisar?


26-06-2007, s_shamen komen :

saya kisar noreen, kalau hiris tak rasa sangat. kisar better


30-06-2008, ainsalsabila komen :

sye nak requst risipi la .. kat mane ek .. sye nk makan lontong .. em ... dok reti ler nak buet ...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd