Google+

oleh: yani Hotdog Bread

Hotdog-bread

roti yang sesuai untuk buat hotdog .. sedap juga dimakan dengan kaya atau jem


Created on : 22-08-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 6 biji )

  • 160ml air
  • 250g tepung roti
  • 14g(1 1/2 sudu besar) gula
  • 4g(1 sudu kecil) garam
  • 8g(1 sudu besar) lemak sayur
  • 2.4g(3/4 sudu kecil) dry yeast
  • 16g(3 sudu besar) susu tepung

Cara-cara

  1. Masukkkan semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. On kan. tunggu siap
  2. Bila dah siap, keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 6 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 15 minit.
  3. Roti1
    Buatlah bentuk panjang seperti gambar lebih kurang 13 cm
  4. Biarkan naik dua kali ganda atau 30C selama 50minit
  5. Bakar pada suhu 180C selama 10-12 minit. Biarkan di dalam oven selama 5-10 minit kalau mahukan roti kelihatan lebih perang.









Laporan Masakan Bergambar (20)

Hotdog
26-08-2006
yummy..yummy..tq
Laporan oleh: Biduri

yum3x..

Roti__1_
22-12-2006
Ready nak buat roti john~
Laporan oleh: F&N

wah best tu...

Roti_hotdog
09-03-2007
buat semalam tapi terlupa :( sampai hangit :(( nasib baik sedar... roti jadi keras :-S
Laporan oleh: umi_e

dah tak lembik ke umi\/e

Imgp0926
20-03-2007
hari ni i buat lagi utk besok.
Laporan oleh: skyblue

terliur tengok roti u ni.. hari ni i buat juga hahah...

Dsc00968
03-05-2007
Shape nya belum perfect lagi..maklumlah amatur..tq for the recipe Yani..
Laporan oleh: zaliana
Hotdogbun2
24-05-2007
dah try buat tapi guna marjerin
Laporan oleh: maisya
Hotdog_bun
02-02-2008
Buat utk pergi picnic esok. Texture roti I tak secantik tuanpuya roti. Thnx.
Laporan oleh: mallanhead
Hotdog
21-07-2008
akhirnya berjaya gak buat walau penat den uli pakai tgn....... 10Q...............
Laporan oleh: che'iza
Hot_dog
10-08-2008
Tq yani....roti hot dog ni memang sedap!
Laporan oleh: aquariusgal
Puppy_dog
10-08-2008
my daughter nak buat puppy dog pulak!:)
Laporan oleh: aquariusgal
Hotdog_bread
03-12-2008
tergaring sket..tp best..tak sia2 uli guna kudrat tgn..TQ
Laporan oleh: Aziemas
18012009552
18-01-2009
buat utk bf esok, tp dh kena ngap ngan anak2 , tinggal 3 ketul . uli guna tgn je. thanks.
Laporan oleh: baya74
Hotdog
05-03-2009
Buat malam tadi. Shape tak cantik kena improve.
Laporan oleh: hazila
Img_5166
07-05-2009
dah byk kali dh buat akak...bru nk bg laporan nih..gomen ne...sedappp..arigatouu
Laporan oleh: aishaheer
Sosej1
22-03-2010
nah!! utk k.yani satu! hihihi........
Laporan oleh: hana6877
P1030174
24-01-2011
projek ngan ank2,wat nom ptg..pnat mguli tp bebalui..sdp.
Laporan oleh: Mariani(KT)
P1310159
31-01-2011
buat pagi tadi...pakai manual je. tapi ngape la pulak dia pecah tang bawah...jadi kalau belah dua terus terpotong abes.... x puas hati betoi (x_x)........... tapi masih sedap
Laporan oleh: CheqSueCommot
104_0603
24-04-2011
kali ni buat ngan BM...dah sedap, lembut tapi bentuk tarak la...cane nak dapat yg comei2 cam k.yani nye tuh...tensen aihhh....tp abes dh jugak :)
Laporan oleh: CheqSueCommot
Image
16-04-2013
Dh try buat semlm...hehehhehe....terus jadi...
Laporan oleh: onepiece78
Img_5252
27-01-2014
utk bekal sekolah anak ..
Laporan oleh: noormala75

Komen (24)

23-08-2006, lynn komen :

menarik resepi ni yani, tapi alahai... sukatannya kecil sgt guna gram tu boleh tak tukar kpd 1/2, 1/4 sudu ... etc... onegaishimasu...


24-08-2006, yani komen :

ok kak lynn .. dah buat sukatan dalam bentuk sudu


24-08-2006, lynn komen :

hehe tq yani tq... next time cuba ikut sukatan sudu ... ;)


06-12-2006, dyna komen :

saya telupa la nak kuar kan angin doh... sebenarnya sbb apa kita kena kuar kan angin dlm doh yer


06-12-2006, dyna komen :

nasib baik jadik.. sedappppppp... gambar dia ader kat resepi black pepper steak hanis...


14-12-2006, alma komen :

yani, nk tanya sket, by mathematical law (kalau ikutkn conversion sukatan2 tu), kalau 8g=1 tbl spoon, so spatutnye 16g=2 tbl spoon tp utk bhn yg las tu 16g(3 sudu besar)... So, formula ni tak generalize le ye but b'gtg kpd jenis bhn yg disukat, cam tu ke?.. bkn pe, tul gak kater lynn, rumit nk measure small msrment nie unless dlm btk sudu..leh gak agak2. jarum penimbang cap ayam alma tu mmg xgerak kalu nk sukat sukatan kenit2 neh :( ...min 10g leh ler...


19-03-2007, skyblue komen :

puas saya cari resepi hotdog bun kat allrecipe... rupanya kat sini dah ada. breadmaker... here i come!


19-03-2007, Lilydvalley komen :

hehehe sky... yg u cari kat umah org tu buat apa? kat umah sendiri pun ada! hehehe... resipi ni pun i dah lama print, cuma lum terjadi lagi.


19-03-2007, skyblue komen :

lily cuba lah... i baru habis makan dgn BBQ italian sausage+sauted bawang besar&cendawan+daun salad+mayo... sedap! BBQ sausage+bawang besar tu aussie style BBQ, klu ada apa2 events mesti ada BBQ sausages. lapar sgt tadi sampai tak sempat nak ambil gambar... hehe. I buat 4 biji je... sbb nak bun yg besar sikit. thanks yani for the recipe.


03-09-2007, ilamanja komen :

Hai yani..... rasanya nak cuba tapi.... resipi ni pakai breadmaker....... klu cam kita ni yg takde tu.... leh tak uli pakai tangan je.... manual lah katakan...hehe.....


10-11-2007, mamasarah komen :

hi yani, boleh tak biarkan doh semalaman, 7 hours sebelum dibakar?


10-11-2007, yani komen :

ilamanja.. boleh uli tangan tapi takut x larat nak menguli je.. ;)


10-11-2007, yani komen :

mamasarah.. x bolehlah.. kalau dah terlebih kembang.. rasa roti tu dah jadi lain macam..


10-11-2007, mamasarah komen :

yani, my doh tu bila dah siap uli dlm b/maker a little bit sticky... so, i guna tepung sapu kat tangan dgn papan canai, ok ke? or camner nak buat?


01-01-2008, aleez_29 komen :

kat mana na cari tepung roti ni ye? i cari di seremban memang tak jumpa


02-01-2008, Lilydvalley komen :

aleez, tpg roti=tpg protien tinggi. Mesti ada kat seremban. kalo x de kat supermarket, cari kat kedai yg mmg jual bahan2 buat kek. masuk forum & tanya org2 seremban like edazman & rozee21


05-01-2008, nabella komen :

yani, i dlm dilema nk beli bread maker or mixer..da tak larat nk menuli,anak2 suka mkn roti...


05-01-2008, yani komen :

nabella.. kelebihan bread maker ni, kita x payah nak tunggu satu step by step... kita masukkan semua bahan dlm bread maker.. pastu tunggu siap je.. Kalau nak buat doh saje.. pilih setting utk doh.. so breadmaker tu akan uli dan penaik kali pertama. Bila dah siap proses tu, kita boleh keluarkan dan buat apa saja btk yg kita nak..


13-01-2008, nabella komen :

hi..i dah beli bread maker..sronoknyer..dah 2x guna first wat roti, td pau plak mmg senang..smbil dia menguli i bole buat keje lain..cuma nk tanya..kt situ ada set utk jem..mcmana nk buat ye, sbb dlm buku pnduan tak de resepinye...sape2 tau bole tolong ajar tak?bole tak buat inti kcg merah?


17-10-2008, Minahkg komen :

Hi Yani...i tengok resepi macam senang..nanti i nak cuba tapi i kurang faham sikit part nak keluarkan angin tu....camana yerk...boleh expain x


22-04-2009, watierman komen :

tq yani akak guna roti ni buat roti john sedap....


17-01-2011, mely komen :

waw bukan calang2 org smua berkumpul di sini ye.


16-04-2013, onepiece78 komen :

Thnk u yani...I buat just uli pakai tgn jer...length tgn nk uli nyer...hehehhe...baru pertama kali buat....my kiddos suka...I belah n letak hotdog...xsempat nk snap pic dh kena ngap..... Hehheheh...shape aje cantik mcm yani buat... Apa2 pun thnk u...


16-04-2013, onepiece78 komen :

Wrong typo...shape yg sy buat xde se cantik yg Yani buat....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd