Google+

oleh: yani Sos cili thai

Cilisosthai

sesuai untuk cicah dengan ayam bakar


Created on : 25-06-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( - )

  • 1/2 cawan cuka
  • 1/2 cawan air
  • 1/3 cawan gula
  • 2 btg cili kering
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar nampla/sos ikan
  • 1 sudu kecil tepung jagung + 2 sudu kecil air

Cara-cara

  1. Masukkan cuka, air, gula, cili kering dan bawang putih ke dalam mixer. Kisar sehingga cili kering dan bawang hancur. Kemudian panaskan di atasu dapur.
  2. Bila dah mendidih masukkan tepung jagung yg telah dicampur dgn air dan juga sos ikan. Masak sehingga pekat.
  3. Note: Sos yg lebih boleh disimpan dalam peti sejuk. Boleh diguna bila perlu. Kalau terlebih masak boleh tambah gula.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (4)

Dscf3365_resize
26-06-2007
dah siap pun sos ayam bakar..ayam jer yak bakar lg.:) sos ni makan dgn cekodok bawang pun sedap
Laporan oleh: joayee

a`ah kan.. nanti nak try dgn cekodok pulak..

Thai_chili
17-07-2007
buat cicah ikan goreng tepung..sedap sedap sedap!!
Laporan oleh: s_shamen

jeles tengok kalernya yg cantik tu.. i guna cili jepun.. kecik2 tapi pedas.. takleh letak banyak

Picture_104
18-07-2007
makan ngan kopok, popiah n cucur udang...shedapp..tq yani
Laporan oleh: junjs11

a'ah memang sedapkan..

Sos_cili
18-03-2008
Makan dengan udang goreng tepung. Sedap.
Laporan oleh: hazila


Komen (13)

26-06-2007, zara_klate komen :

ish.. nie kalau makan dgn ayam cornflakes yani mesti best kan..


26-06-2007, Mat Gebu komen :

wah3x tak sangka dok jepun pun leh pandai buat sos cili thai....jgn pas nie u pindah thailand pulak sudah laa yani. Cili kering tu ganti dgn cili padi ok ke?


26-06-2007, yani komen :

emmm... best juga tu kak zara.. >> mat.. ok juga nak ganti cili padi.. mesti lagi pedas kot.. ehehe


26-06-2007, joayee komen :

kalau kat pasar mlm wakaf che yeh, kelate, dia org jual ayam bakar yg di taruk garlic+garam+ajinomoto+kunyit..dan makan ngan sos ni memang best..& ayam bakar yg di bakar dgn arang...emmm...bestnya


26-06-2007, zara_klate komen :

amboi.. cepat nya jo buat..ari tu kak zara balik pun gi wakaf che yeh,tapi tak perasan pulak ada orang yg jual ayam bakar nie.


26-06-2007, joayee komen :

kak zara..jo pegi pun tahun lepas..dok tahu la pulok kok ore hok jual tu tutuk keda... )


26-06-2007, dila81 komen :

ya la joayee.... rasanya sekarang dah tak dok ore jual ayam bakar tu. lo ni dah pindah tempat, buke tmpt lama. betul tak kak zara. sbb dila mmg dok klate. tapi klate celup... hehehe :)


01-09-2007, pijah komen :

kalu xde sos ikan, leh ganti ngan ape ek agak2 nye? :)


17-09-2007, amys komen :

sdap nye..nk cube nti..


11-12-2007, Ekieyna komen :

Sos ikan tu ek?mane nak cari ek??brand aper?


22-02-2009, akma_4th komen :

kak yani. sy dah cuba resipi ni. 1st try n buat dlm kuantiti yg banyak untuk BBQ pejabat. agak susah nak sesuaikan rasa. so, tambah cili sos sikit. apa pun, sedap dicecah ngan ayam bakar.


17-12-2009, applerex komen :

kak yani sobona nyer tinggal kat ner?


12-02-2012, themukal komen :

salam, saya dah try resepi ni, semua saya dah ikut, tak ada yg saya lebih atau kurang kan. akan tetapi hasil dari resepi ni kenape sos die agak masam? saya dah try 3x, first time ingatkan ada yg tesalah masuk, so saya try untuk second time, hasil pun sama, geram pulak sebab rasa tetap sama macam first time(masam). masi tak berpuas hati lagi saya try untuk yg ketiga kali nye, hasil pun sama, sos tetap terasa masam. dari kesimpulan saya, resepi ni agak telebih cuka yg membuat sos terasa masam, akan tetapi klu cuka di kurangkan, sos terasa cam hanyir pulak disebabkan rasa nampla. kepada kak yani, tolong baca sekali lagi resepi ni, resepi ni betol ke?tak de salah ketik ke? sebab rasa kecewa pulak saya dah 3x try tetap gagal. klu ada sesape yg ada resepi sos chili thai yg lain, tolong email saye ye. mukaldison@hotmail.com HIDUP MESTI PANTANG MENYERAH!! :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd