Google+

oleh: mrsdayat Brownies lapis cheese kukus

Image080

brownies yg ader lapis cheese kat tgh2..chedap..lemak berkrim..hehehh.sape yg xjumpe brownies premix..bule refer kat resepi "cakey brownies ". amik adunan coklat resepi tu..n buat 1 1/2 adunan or doublekan.


Created on : 23-06-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mrsdayat




Bahan-bahan ( loyang 4segi 10" )

  • *500g campuran brownies kukus (premix)
  • *4 biji telur gred B
  • *75ml minyak masak
  • *200ml air
  • *5g baking powder
  • *5g soda bikarbonat
  • **inti cream cheese**
  • 250g cream cheese
  • 60g gula castor
  • 1 biji telur gred A
  • 25ml air
  • nota:premix brownies tu bule cari kat kdai baking supply.kalo tak jumpe,bule gune resepi brownies yg ade....jadik jugee....=)

Cara-cara

  1. campurkan semua bahan bertanda * dalam mixer.pukul dgn kelajuan sederhana lebih kurang 3 minit
  2. **untuk inti**
  3. campur semua bahan bagi inti,kecuali telur.pukul sampai kembang
  4. kemudian,masukkan telur..pukul lagi.(skejap aje..bg rata jek)
  5. ##cara lapis##
  6. masukkan separuh adunan brownies kukus dalam loyang yg dah di alas dgn kertas minyak.kukus selama 15 minit
  7. masukkan pula inti..dan kukus selama 15 minit lg
  8. masukkan baki brownies kukus,kukus selama 20 minit..
  9. edit: balut tutup kukus ngan kain/tutup loyang ngan aluminium foil,pastu kukus dgn api besar

Laporan Masakan Bergambar (34)

Dsc01461
09-07-2007
Bakar secara water bath....hasilnya tak seberapa cun lah.Lain kali kena kukus jugak.Tapi memang best!Tq Mrs Dayat
Laporan oleh: zaliana

uihh..tblnye cheese tu..yumm yumm..time kaseyy sudi mencube..mintak cikit=)

Brownies
05-12-2007
tq nani bg brownies ni.. lepas ambik gambar ni, pusing tengok dah tinggal 2 ketoi .. emm memang sedap..
Laporan oleh: yani

heheh...tu wat khas utk k yani n family tu..=)

Img_1129
25-12-2007
brownies I ganti ngn kek coklat kukus..lapis cheese ikot resipi..sdp!ade wat guna resipi asal tp tak smpt nk amek gmbr..next time I anta report..tak rugi try..
Laporan oleh: sismimi

haa..ade dah org yg wat gun resepi kek coklat n menjadi.tq 4 trying..=)

Brownies_lapis_cheese_kukus
27-12-2007
Baru keluar periuk....Along guna acuan 8 inchi bulat. Gebu, sedap mkn panas2, thanks.
Laporan oleh: AlongRoz

u r welcome along...mmg sdap makan time panas2..hehee..mkn esoknye pun lg sdap=)

Img_1173
30-12-2007
Terima kasih krn sudi kongsi resepi ni....BEST SESANGAT...EDa wat semlm...
Laporan oleh: edazman

same2 kasih..hehe..tq kerana sudi mencuba..chedapkan??yumm yumm

Pic_1046
13-01-2008
k.nani!! mission accomplished! hehe. terima kaseeeyhh kepade akk sbb bg resipi. n terima kaseyyyy kepade bagus sbb kluarkan brownies mix :D hihi. kalo x, mmg x buat dh den! hihi. bes mkn sejuk2! yummy~ maceh, i lap u :D
Laporan oleh: ishikawa_ayumi

waw!!bravo!!bravo...xkan lap-lap je..anto le ayam golek ke..ape ke..ngehngehh

Img_0815
24-04-2008
Terlembut sikit. Sebab tu potong tak kemas. Anyway sedap and TQ
Laporan oleh: hazila

ehh..kemas dah tu..elok je tgk..=)

Img_0009
24-04-2008
sedap..buat masa brthday anak..
Laporan oleh: zieana ariff

wahh..ade incik spongebob ke atas brownies tuhh....

Cimg3148
25-04-2008
buat lagiii.. tp lapisan cheese yg sgt2 sikit.. pastu picit sket choc ganache atas dia utk menutupi kesedihan terhadap 'kesikitan' cheese. keh3!! tp kali ni choc layer guna recipe fendi75.
Laporan oleh: ishikawa_ayumi

wani..jimat cheese ek?kekekkee

Image231
29-11-2008
setelah begitu lama dok delay..akhirnya kubuat juga.cuma ganti dgn moist choc cake mix..sedap mkn sejuk2..thks ya nanee
Laporan oleh: checkmate

same2..bak meh sepinggan..=p

Brownies
10-12-2008
sedap hingga ade yang tempah..hehe. mmg first class brownies la! thanks utk resipi ni.
Laporan oleh: izwanurul

baguih tu..siap ade yg tempah yer. tq for trying

Kukuslayerd
26-12-2008
hana gune adunan cheese nani utk resepi nih... adunan brownies dr resepi kakfida sdd xde premix tuh! hihihi.. thnx nani! ;)
Laporan oleh: hana6877

same2..

Bownies
28-01-2009
1st time buat ni alhamdulillah tak menghampakan. memang sedap cuma lapis tu kureng balance la hehe..
Laporan oleh: Hardlena

heheh..xper..janji sedap

Cis_kek_ptg
17-02-2009
try guna resepi kek coklat kukus. resepi cheese ikut resepi ni... menjadi. Dah buat 3 kali. Best
Laporan oleh: dapurnanie

3x dah buat yer...kompem sdap la nih

Dsc01431
24-05-2009
thanksss kak.. menjadi, sedap laa.. mak sy suke sgt. dia suh wat lagi nanti. lenkali kena bagi cantik skit laa.. ni lupa nak terbalikkan kek. main sapu je coklat atas bukit bukau tu.. hehe
Laporan oleh: myfeena

heheh..xper.len kali wat, trim skit le kek tuh..xkisah la ek.janji sodap!!=)

Bb
30-12-2009
senang nk wat.. confirm akan buat klu nak gi umah kawan, besday or any event lain.. sedap sgt!!!
Laporan oleh: gigimanis
Dsc01172
31-12-2009
sedap!!!! dah cuba, thank you. akan selalu buat.
Laporan oleh: idasaini
Photo1538
04-08-2010
salam..zai dh buat kek ni 2 bln lepas, nape ye cheesenye mcm mendap kt bawah??mungkin salah melapis kot?kek ni memang sedap!!TQ utk resepi ni..xyah dh beli vienna brownies kt secret recepi lg..dh bley buat sendiri
Laporan oleh: zai_fadilah
P8220840
23-08-2010
yey... jadi.... tp ganti ngan coklat kukus... sebab tak jumpa brownies kukus premix... tenkiu pd tuan punya resepi...
Laporan oleh: desperate mama
Brownies_kukus_1_
07-11-2010
x guna brownies premix...guna resepi brownies biasa saja.
Laporan oleh: kak fina
A
10-11-2010
sedap dimakan sejuk..berebut-rebut lg..tapi sape2 ade tak tips mcm mana tak nak bg adunan gelembung bila kukus? selalu jadi mcm tu la..huhu x syok la,kek x cun..
Laporan oleh: puteri_7007
Dsc02187
23-12-2010
buat utk birthday party anak sedare.memang sedap,tq mrsdayat
Laporan oleh: lizasp
Image15
19-03-2011
suka sangat,,sedap!!rugi x cuba.
Laporan oleh: akmarasid
Image28
19-03-2011
cuba lg versi topping,,besttttttt....!!
Laporan oleh: akmarasid
Dsc03611
17-04-2011
Baru wat kek ni semalam...cheese tuh lembik skit tp papehal pasni leh wat lg...best...hehe
Laporan oleh: aksioma_ain
Img00335
24-04-2011
saya letak layer cheese kat atas dan tambah lapisan blueberry filling....buat untuk birthday party bopren hahaahah dan2 ramai nak oder...seddaaaapppp!!
Laporan oleh: nadox
Cc
25-12-2011
nyum!guna resepi kek coklat kukus..inti cheese ikut resepi mrsdayat nih sedap! :) thanks!
Laporan oleh: ashypink
2012-01-17_21
18-01-2012
guna resipi kek kukus & filling ikut resipi.. sedapp.. tq mrsdayat!
Laporan oleh: yaniezara
2012-02-10_00
15-02-2012
buat lagi... kali ni kek kna salut ngn coklat toping... makin sedappp... tenkiu again!!
Laporan oleh: yaniezara
462444_381385288558327_100000605761861_1378876_977536457_o
15-03-2012
First time cube... terima kasih atas resepi..... kawan2 semua cakap sedap....
Laporan oleh: izah.zan
462444_381385275224995_100000605761861_1378873_267897044_o
15-03-2012
Buat kali kedua... birthday kek utk kawan... cream cheese frosting kat luar.. terbaek... :)
Laporan oleh: izah.zan
121023_choc_cake_lapis_cheese
24-10-2012
xde brownies mix tp xsbr nk try, so sy guna rcp kek coklat brownies by emon. lps kukus choc layer, tuang cheese, jd bercampur plak cheese n choc. rupanye yg choc tu cair lg. hentam jela tuang sume skali n wat corak2. dh xjd wat layer. pas kukus 30 min, mcm x msk sgt, msuk dlm oven 15min. hasilnye, sdappppp, puas ati. hehe. cuma geram x jd layer tu. nk try lg. tq :)
Laporan oleh: moonbug
121026_brownies_lapis_cheese
28-10-2012
dh jd utk hari raye :) sy tmbh 1st lemon juice dlm adunan cheese. family n in-laws mkn berebut. ni je sempat snap pic. tq :)
Laporan oleh: moonbug
Myr_brownies_cheese
18-09-2013
Buat lagi untuk kali yang kedua, kali nie cheese dah tak lembik macam dulu...cream cheese tu lebihan filling cheese tart...hehehe, best!
Laporan oleh: aksioma_ain


Komen (61)

23-06-2007, ishikawa_ayumi komen :

uiiiyyoooo... ade cheese fillingggggg... naaakkkk!!! hehehe :D


23-06-2007, mrsdayat komen :

bule..amik le..ade 3 ketui tuh..hihihii...


24-06-2007, ishikawa_ayumi komen :

errr, akk 1, cik abe akk 1, amsyar danish 1, wani 1... errr, mane wani punyee... amsyar, akk ganti tempat awk ehhh... awk kecik lg.. hehehhhe :D


24-06-2007, mrsdayat komen :

huhuhh..kat gambo tu bg 3 bijik je posing..ade byk lagik nih waniii..mai dtg umah.akak bg satu tupperware..=p


24-06-2007, sukamakanje komen :

kat wani jer ker..nak le jugak. waa..macam complicated je nak buat. ni yang malas ni. tapi bile tgk macam sodapp ajo. klu wat mesti mak mentua sayanggg.... awak tak jual ke? kiter nak beli bleh?


24-06-2007, mrsdayat komen :

nmpk complicated.sng jerrr..kalo dh ade resepi kek coklat yg biase buat..ha..just cr bhn utk filling tu jer.lelain same jerr..pehtu kukus le lapis2..sedaaapp...=)nk bli ek..kalo pos..sampe jek dh berkulat lak..hehehehhh..


24-06-2007, lyana85 komen :

tergodanya....


25-06-2007, zla komen :

jenama apa tepung brownies kukus ni?klu guna resepi kek kukus coklat yg sedia ada sekarang, boleh jadi ke?klu nak kukus kek ni nak kena tutup dgn aluminium foli gak kan?


25-06-2007, mrsdayat komen :

zla...yg sy beli tu,die dh repack ler.tak tanye lak jenama ape..tapi..kalo pakai resepi kek coklat kukus yg zla biase gune pun bule..takde masalah.sbb,time sy mix tpung brownies premix ni..hasil die same jek ngan kek kukus yg sy biase buat.zla just tambah filling tu jer..pastu,time sy kukus..sy balut tudung periuk kukus sy tu ngan kain.so air tak menitis atas kek..hope this will help=)


25-06-2007, zla komen :

oooo.....camtu yek,tima kasih lah sbb bgtau.zla tgk kat gambar yg u buat cun abis,mcm jual kat kedai kek jer...zla tgk atasnya rata je xde bengkak2 .


25-06-2007, mrsdayat komen :

zla...hehe..tu teknik jer..cenggini..bile u kluarkn dr loyang..biar part bawah tu dok atas.kompem rata...hihihii. ekceli..cenggitu gk kalo wat pape kek..trimkn psl nk bg rata(so that,xler berbumbung kek tu pas kna make up)...pehtu yg bwh..biar dokatas.=)


25-06-2007, zla komen :

zla suka sgt tgk kek ni,geramm tul!!nak tunggu ari jumaat ni baru bole buat.kek ni mmg cun habissss....


26-06-2007, nOOrsha komen :

salamx.... mrsdayat, kalo bakar kek ni tak leh ke? takde pengukus laa kat uma...


26-06-2007, mrsdayat komen :

zla..sile..sile la membuatnye..pastu amik gambo..kasik laporan yer...=)bukan stakat cun ajer..mmg sdp.yg se loyang kat umah ni 2ari je abis(2 org mkn tau!!)heheheh... **nOOrsha..tak sure la ok ke x kalo bakar.sbb kalo kukus ni..the cake n the filling tu lembuuut jer..tp kalo nOOrsha nk try,bule juge.cube la buat sparuh adun dulu..tgk jadik x..


26-06-2007, mrsdayat komen :

zla..try le carik kedai baking supply.mesti diorang ade jual premix brownies..tak silap kat supermarket..brand pillsbury ade kot..


26-06-2007, zla komen :

tima kasih mrsdayat....nanti after ofice hour zla cari kat kdai kek .


30-06-2007, DianaA komen :

resipi nih memang so sesuai bila ada gathering kan... letak kat papercups comel2 tu sure laku... thanks mrsdayat... masuk list projek masakan dah :)


13-07-2007, fizsha komen :

kalo kite nk bkr kan,cmane ye??masa bape lame???


19-07-2007, pijah komen :

utk inti cream cheese, nape resipi ni x gune tepung. tp yg resipi cakey brownies gune 1/4 cwn tepung? yg mane satu betul? :)


19-07-2007, mrsdayat komen :

pijah..utk cakey brownies tu...yg sy wat tadak lapisan coklat 1 lg kat bwh.that's y tmbh sket tepung...so that cheese tu xlembik sgt n lekat2 lak kat kertas minyak....=) utk yg ni xyah psl ader 1 lg lapisan coklat


19-07-2007, pijah komen :

ohh gitu. ok thx. :D


20-11-2007, manisnyermawar komen :

selalunyer kalo kukus tahan berape lamer ye..


20-11-2007, mrsdayat komen :

manisnyermawar..kalo u simpan dlm peties..bule la tahan almost seminggu.tp b4 mkn kna thaw dulu la,baru sdap..hehehee..klo letak kat luar jek, 2-3 ari jek kot.takut kulat lak kang.xsure la tahan bape lame..sbb kat umah ni xsampai 2 ari dah abis.kalo u takut xabis..buat separuh adunan je..=)


21-12-2007, ishikawa_ayumi komen :

k.nani, kt uia ni, diorg jual brownies lapis cheese ni rm2 seketui! besar dia 2X2 ruas jari kot. tinggi seinci. aduiii, cekik darah tul! seb baek beli utk merasa je. xpe2, akan ku cuba jugak! hehe


23-12-2007, mrsdayat komen :

haa...ni dah ader resipi, wanie buat ler...dah xyah beli dah. puas mkn lak tu..=)


27-12-2007, AlongRoz komen :

mrsdayat, kek ni tak bubuh dlm fridge ok ke? Selalu nya cheese cake mesti sejukkan dulu. Along tengah steam kuih ni, nanti report bila dah jadi ok.


27-12-2007, mrsdayat komen :

along..xyah masuk fridge. tp kalo nak simpan lame, kna la masukkan..takut cepat berkulat lak bile dok luar.


28-12-2007, AlongRoz komen :

Along simpan dlm fridge belen kemarin - saje nak test, fiuh lagi sedap lah... tapi hari ni dh habs licin...hehehe


12-01-2008, ishikawa_ayumi komen :

am going to make this, insyaAllah. for pot luck liqa' alumni skola esok. yeyeyeye~


13-01-2008, mrsdayat komen :

wani..chaiyok!!pastu bule juai lak..ihihiiii


23-01-2008, ishikawa_ayumi komen :

heh, masin mulot akk. ade kwn mama tempah dah.. kikiki. oop, alhamdulillah :)


23-01-2008, mrsdayat komen :

wani- hurmmm...ni nak kna mintak 10% nih.heheheh..


19-02-2008, mariakl komen :

mrsdayat...cantiknya brownies u ni..kalau mcm ni punya cantik , sayang nak malkan kan?


21-04-2008, xpokcikx komen :

tgk resepi nie ni rs geram jer nk wat...ala mrsdayat nk tanyer kalo gred telor 2 kena ikut ker...kalo belasah jer xjd ek...tunggu ujung bln br la ble wat...hehehe


25-04-2008, mrsdayat komen :

mariakl..time makan tu..pejam mata je..ngap!!eheheh..mai la cube. gerenti puas ati......>>*xpokcik*<< sy kdg2 gune tlur gred B aje sume tu..tgk stok yg ade..eheheh


12-06-2008, kakchida komen :

alaaa,tinginnye nk wat.. tp ket uma xdew periuk kukus r plak.. hehe xpew,1 ari nnt akan ku cube jgak resepi ni.. hehehe


22-10-2008, nowa komen :

nak pakai acuan yg macam maner ek?..acuan besegi bole tak?..x melekat kat tepi acuan ker?


24-11-2008, Azmiema komen :

Klau Xpkai mixer leh X..? klau pukul lebih2 kurang jer coz' Xde mixer tp teringin nak buat for my bday this thursday... Agk2 leh jadi ker... Thanx..


22-01-2009, ayuhanani komen :

kakchida..dulu sy x de gak pengukus tu tp sy guna kuali yg besar tu then isi air, pas tu letakkn mangkuk or whatever yg leh letakkn loyang kan dalam air tu...menjadik gak..pas tutup kuali tu...sama gak mcm pengukus fungsinya..he..he..


22-01-2009, ayuhanani komen :

Azmiema..ada sekali tu mixer saya 'jam' dan terus rosak...so, nk tunggu yg baru lmbat na nk dpt..apalagi, saya guna blender jer...menjadi gak kek saya..kwn saya yg ajar cam tu...tp la ni dah beli yg baru, siap ada stand so, dah canggih la blek skrg..pengukus pun dah beli masa gi kelantan dulu...so, complete la dah!!


22-01-2009, ayuhanani komen :

saya dah cuba wat Brownies Lapis Cheese ni...nyum..nyum, memang sedap..kids pun sume suka tp x larat la mkn cheese bebyk...takut gemuk n tinggi kolesterol...sekali-sekala leh la..


02-03-2009, nirza komen :

hehe.. xtry wat lagi, tp xsabaq nk try.. dh suma pakat dok kata sedap wat sendiri.. dlu bos penah bli bg, skali mkn terus jatuh cinta.. hehe.. kali ni nk wat sendiri leh bg org len rasa plak no.. :)


13-08-2009, nursuraya komen :

wahh nk buat le mlm ni. hehe


13-11-2009, wnursaiedah komen :

dayat, ukuran acuan yg ditulis tu 10'' means 10 inch kan? bersamaan 25 cm...wah besa jugak? i guna yg 15 cm je diameter, mesti tinggi kek ni kan?


31-12-2009, suetaty komen :

mcm susah je resipi nii...tp akan ku cuba jgk.tunggguuuu.hehehe...


08-01-2010, nida_black komen :

sy dh try resepi ni.. wat utk bday adik..tp x berapa menjadi lapisan nye.. hehe.. wlupn x menjadi... alhamdulillah..abis jugak.. xle membazir.. lain kali nak wat lg wlupn sy sbnr nye x suke mkn tp suke kasi org mkn..tq coz kongsi resepi ni..


31-03-2010, inamd komen :

85ioo


13-04-2010, lyna_81 komen :

alhamdulillah... kite dh buat byk kali... siap menjual lg! TQ mrsdayat 4 d recipe!!!


19-04-2010, Zieys Abady komen :

Akum n slmt pg tuan empunya rspi...Sy nk tnya,klu sy buat stgh adunan je n guna loyang bulat,nipis x.Nk bljr buat utk bday sy isnin dpn.Tkut x jdi coz x prnh buat kekces seumur hdup ne.Sesapa yg tau tlg jwbkn ye.Plesss


16-10-2010, miss sab kembar komen :

teringin nak cuba pas nampak cam senang jerr.


11-11-2010, ardini safiy komen :

sesiape boleh bg maklumat.boleh x kalo kite bakar.sbb resipie kek brownies saye bakar,pastu kalo kite lepas layerkn dgn chese masuk oven bakar boleh x?


12-11-2010, izzann komen :

Pada sesapa yg tau tlg jwb segera ya..pada lapisan pertama tu, kek tu kena masak dulu ke? yakni bila kita cucuk guna lidi dah masak @ ikut je 15 min tu? sebab pd saya 15 min tu masih lembik (belum betul2 masak) begitu jga dgn lapisan ke 3..tolong2..saya dah nak buat ni.. tq


06-04-2011, shamzura komen :

nk try gak la , nmpk mmcm sedp , pehhhh:)) yummy2


20-04-2011, Lynda76 komen :

dh buat semalam, guna tepung brownies perisa asal jenama nona, jd jugak....sedap!!!! mmg nak buat lg..


21-04-2011, leezahamzah komen :

sya mesti cuba resepi - nampak sodap sgt!!


22-04-2011, hanan87 komen :

dh buat smlm,jadi n sedap cma cheese tu bau telur ckit..mkin cheese ckit kot..


22-04-2011, nuni komen :

hanan87 : nuni x pernah buat resepi ni. tp kek keju lain pernah jugak. kalau nk elak bau telur tu, boleh masukkan esen vanila 1 sudu kecil.


12-11-2011, nor shiz komen :

campuran brownies kukus (premix) tu ada kat semua pasaraya ke?


26-01-2012, surighani komen :

salam,smalam dah buat resepi ni sedap betul...x rugi mencuba,nak tya ckit kek ni klu di pasaran harganya brapa?


26-01-2012, surighani komen :

salam,smalam dah buat resepi ni sedap betul...x rugi mencuba,nak tya ckit kek ni klu di pasaran harganya brapa?


09-05-2012, nana.choo.5 komen :

smlm buah da tggl separuh.. nana da 2x buat kek ni.. tp nana kukus smpi hampir masak.. slpas tu nana bakar 15minit..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd