Google+

oleh: ujenzz Kentang Putar

Kentang_putar

Masakan Sempoi tapi sedap


Created on : 20-06-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ujenzz




Bahan-bahan ( 10 biji kentang )

  • 10 biji kentang di buang kulit dan di potong kiub ( besar2)
  • 1 sk lada hitam di tumbuk halus
  • 1/2 cawan fresh milk
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Rebus kentang dgn sedikit garam
  2. Setelah empuk toskan air dan tumbuk sedikit kasi hancur
  3. Kemudian guna hand mixer putar sehingga kentang jadi halus.
  4. Sambil putar , sambil masukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya.
  5. Saya regukan dgn ayam panggang semalam. Dan juga dgn simple kobis dan carrot mayo.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (11)

Dscn3836
27-04-2008
thnks!!jadik..
Laporan oleh: barublaja
Kentang3
05-11-2008
buat utk sarapan pagi tadi, tp kurangkn susu sbb nk pekat. padankan dgn sos daunpandan punya, memang ngam.
Laporan oleh: baya74
Dsc00850
23-11-2008
rasa dh jadi dh..cuma penampilan agak kurang memuaskn...tp rasanya ..sedappp:) tima kasih...
Laporan oleh: nadiya80
Whipped_potato20022009_45
20-02-2009
Thanks for sharing resepi ye... Zu letak garam time rebus kentang je..kekek..senang... tapi..mmg senang nak buat pun..tq
Laporan oleh: zureyna
Kentang
08-04-2009
sedap resepi kentang ni...tq ye
Laporan oleh: quinnie
Dsc01037
04-12-2009
amik ko.... setupperware kentang putar... ni wat time BBQ raya haji... sedapnye... 15 biji kentang besar penumbuk hubby..sdp & dpt pujian bangga mak... :)
Laporan oleh: gilermasak
Dscn2781
18-02-2010
kentang dilenyek manually so masih ada ketul2 sikit,sy tambah butter sikit.tq 4 d recipe.
Laporan oleh: jann
207811_10150152132950683_723250682_7035731_3344052_n
10-04-2011
sgt sedapppp..nti nk wt lg..=)
Laporan oleh: laranna
Foto0566e002
11-04-2012
trima ksh ujenzz.. ala KFC mjadi la n sdap lg sdap bla d gandingkan bsama sos kntang putar rspi daun pndan.. trma ksh ujenzz
Laporan oleh: Norriyah
Dsc02227
25-09-2012
time kasih ujenzz, sedapp!...spai tk cukup... :D
Laporan oleh: k.zila66
Dsc04555
17-10-2013
buat lagi dn lagii...tq ujen.
Laporan oleh: k.zila66

Komen (29)

20-06-2007, saidah92 komen :

nk tanya..klu susu 2 gne susu lemak manis bley x?


20-06-2007, ujenzz komen :

Susu lemak manis tu susu cair tu kan? Kalau susu cair takde masalah.Sebab dia tak manis pun. Balance kan dgn rasa garam dan lada hitam.


21-06-2007, syahnina komen :

resepi nak buat gravy dia tak de ker?


21-06-2007, Ayu61279 komen :

ayu tlg jwbkan bg pihak ujenzz ye.... syahnina cuba try cari under kentang...kat situ ada resepi gravy for mash potato


24-06-2007, kak wawa komen :

ni sama ke macam kentang lenyek yang jual kat kfc? yang kat kfc tu ada sos warna cokolat tu macamana lak cara nak buatnya dan apa lak nama sos nya


05-07-2007, Jasmy komen :

rasa-rasanya ada resipi sos (gravy) under tag kentang


05-07-2007, Jasmy komen :

ujenzz,thank you for de recipe,jasmy rasa resipi ni termatlah simple.


28-05-2008, anak rantau komen :

saya dah try buat..sumer member kata sedap,skarang sy dah buat bisnes sbb kat tmpat sya ni KFC dia xder kentang putar..kentang plak murah..hehe


24-10-2008, sweetrea komen :

pelik tu anak rantau ..... tak kan kfc tak de kentang putar ??? awak tinggal mana ??


17-03-2009, cikudesa komen :

thanks. dah lama sy cari resepi ni. ada juga tanya kekawan tapi maklumlah...... kedekut ilmu sikit. puas rasanya dah dapat buat. memang sedap.


21-03-2009, atia komen :

sejak boikot2 nie rindu bebenor nk mkn kentang putar ngan gravy nyer..


09-08-2009, IMP komen :

nampak macam sedap.. saya jual kentang putar segera (Instant mashed potato) rasanye tak kalah sedap dari KFC. nak buat senag jer. just tambah air panas jer. siap ada gravy lagi. kalau nak cuba boleh la try contac. hehe(jah_scorer@yahoo.com)


25-03-2010, eina comey komen :

sedap sume family suke.......mcm kfc la thanksssss


25-03-2010, eina comey komen :

cube wat sendiri rasa mcm best makan byk2


12-05-2010, syina75 komen :

best...sedap sangat...cuma tak guna mixer so ada berketul sket...


27-01-2011, azasy komen :

mmg best...bru jer buat...main cmpak jer..haha x sukat pun susu apa smua..tmbh serbuk lada hitam byk2..best pedas2 rsanya


18-05-2011, ameera96 komen :

mmg best..bru smlm wat...sume ske.. ayah kte da leh kawin..sye gune ssu cair...tpi still sdp kentang putar +gravy+sedap....


19-05-2011, Shafique komen :

Noobs nak tanya.. fresh milk ada jual supermarket ke? Kalo pakai susu cair since dia tak manis sama rsa kalo pakai fresh milk tak?


08-06-2011, ocin delima komen :

sedap2...ocin guna susu anmum jer... sedap jer....


13-06-2011, rimamalindo komen :

tq sbb bg resepi yg mudah ni..dh cuba buat & dpt pujian.sedap


13-06-2011, darth vader komen :

xsedap lah,,,,,,,,,,,,


18-06-2011, norhasimahj komen :

dah cube...sdap...tapi guna susu baby..pkai aper jer yang ada kat umah...bgi baby sekali cume baby asingkan lada hitam..t kalau ada org datang umah bleh buat..nak tunjuk bakat pandai buat...thank a lot bg resepi ni...yng lain cube jgn x cube..


05-07-2011, zaafa komen :

thank you 4 sharing the recipe. memang sedap. tapi saya guna susu full krim dan tambah sedikit marjerin. rasa lebih lemak2. tqvm


08-07-2011, zaharahibrahim komen :

Belum buat lagi, tapi macam sedap je. Kalau dengan cara buat kuahnya sekali lagi baik. Banyak pahala tuan yang punya resipi ini. TQ


29-08-2011, juzfika komen :

dah cba buat smalam..+gravy mmg sdap..xpyh beli dh pas ne,,bleh wat sndiri jer..


26-09-2011, qiara komen :

sangat2 mudah n sedap..mekasih tok resepi...


17-10-2011, Rumie86 komen :

Kentang y da rebus klu x tumbuk trus blander buley x?


16-11-2011, Puan Mia komen :

thanks ujenz..sgt senang n sdap resipi nih. aritu cuba masa wat bestday my baby..my hubby said cam kentang putar KFC. Cuma saya pakai kentang russet sbb nk texture dia lagi gebu n putih pastu guna fresh milk full cream n i tambah skit oregano n mix herbs dlm kentang putar tu..for gravy dia i wat sendiri guna sos lada hitam n sup cambell...mmg sedap bila di sajikan bersama ayam goreng n closelaw.


20-04-2012, shidazaid komen :

akak susu tu apa!kalu xguna susu bleh x?fresh milk tu susu lembu 2 ke mcm susu dutch lady 2 ye?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu