Google+

oleh: zara_klate Kuih Ambun

Kuih_ambun

dapat resepi nie drpd kakak ipar kat kampung..


Created on : 20-06-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zara_klate




Bahan-bahan ( loyang berlubang tengah sederhana )

  • 6 biji telur
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1 mug gula halus (bleh dikurangkan)
  • sedikit esen ros
  • 1½ cawan tepung gandum - diayak
  • pewarna ikut suka

Cara-cara

  1. telur, ovalette, gula dan esen ros dipukul hingga kembang.
  2. masukkan tepung gandum. gaul hingga sebati. kemudian, asingkan kpd 2-3 bahagian dan letakkan sdikit pewarna yg disukai.
  3. tuang ke dalam loyang yg telah digris.
  4. kukus hingga masak dlm periuk kukus yg telah dipanaskan terlebih dahulu.

Tag










Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc00579
18-12-2009
dah buat dua kali..sedap dan mudah nak buat..bahan2 mudah nak cari..best..tq kongsi resepi nie.
Laporan oleh: angah_nany

Komen (47)

20-06-2007, sayang79 komen :

wah kak zara...banyak ke resipi awak bawak balik ke sini??? nampak sedap tu....


20-06-2007, zara_klate komen :

satu je yg sempat bawak balik sayang.. yg lain smua tercicir.. heheee..


20-06-2007, joayee komen :

zara..agaknya guna telur itik lg elok..betultak?


20-06-2007, adel komen :

kak zara..blh guna perisa lain slain esen ros?klu tak pkai acuan yg blubang dtgh 2 blh tak pkai acuan tart ka or acuan apam..?nak tnya 1 lg,kueh ni lmbut ka?adel org brunei so tak pernah buat kueh mcm ni..nak try buat kuih ambun so kna tnya pd yg pakar dlu..adel nak buat utk mama la.. tq ;)


20-06-2007, zara_klate komen :

jo.. k.zara tak pena plak pkai telur itik, slalu dok guna telur ayam.. mungkin orait jgk kot..


20-06-2007, zara_klate komen :

hi adel.. rasa² k.zara leh gantikan dgn esen vanilla jgk.. leh gunakan acuan apam jgk kalo nak.. masa k.zara buat kuih nie tadi, lembut je.. tapi pastikan adel pukul telur tu hingga btul² kembang.. nanti leh buat utk mama adel yer.. good luck!! =)


20-06-2007, zbahrain komen :

ni kuih orang kampung...ovalette orang kampung panggil apa? sebab kat sini mna nak cari ovalette ...any substitute for ovalette


20-06-2007, Mat Gebu komen :

zbahrain...maaf boleh mat tanya...u tinggal kat kampung mana (pendalaman ke sgtttt ke?). Sekarang nie ovalette tu mana2 kedai ada jual kat pasar mini mana tempat seluruh negara ada jua ada tu kedai runcit biasa pun adal....ovalette nie sejenis cake stabilizer jadi selain ovalette, mungkin leh ganti dgn Quick 75.....Pn. Zara...boleh ke ek ganti dgn Quick75 tu....?


20-06-2007, junn komen :

kak zara... kuih nih mcm sejenis apam ke?


20-06-2007, alma komen :

cik mat, idak ke nama lain bg ovalette tu adalah Quick75??? ada yg pggl Quick75, ada yg pggl ovalette, fungsi sama


20-06-2007, hanis komen :

macam senang tapi tak tau macam mana nak cari ovalette. kak yani, kat sini ada ovalette ke? apa dlm bahasa jepun ek?


20-06-2007, yani komen :

hanis.. tak tahulah.. kena tanya kak hani ni..


20-06-2007, Lilydvalley komen :

hanis...kalo x jumpa ovallete, cuba cari Quick75. Both r emulsifier.


20-06-2007, zara_klate komen :

zbahrain --> di kampung k.zara pun panggil ovalette jgk.. cuba u carik kat tmpat yg jual barang² jual kuih.. atau yg mcm yg cik mat cakap tu, u try carik kat pasar mini k.. harap² u dpt jumpa yer.. junn --> taktau la pulak kuih nie sejenis apam ke tidak.. hehe.. tapi lembut² nya mcm apam jgk..


20-06-2007, Mat Gebu komen :

kalau tak de juga....kita "serang" je rumah Pn zara...pekena kuih ambon....eh ada stok lagi ke ??


20-06-2007, zara_klate komen :

ada lagi mat.. tapi mat kena bawak pandan layered cake mat tu jgk..


21-06-2007, Mat Gebu komen :

wokey!!!


21-06-2007, ctjuliez komen :

salam suma,sj je nak bg pendpt kpd zbahrain.sye sllu jgk buat tart yg patutnya ada ovalette.tp mmdgkan kite doq tpt tkde ovalette,sye sllu skip tp mnjd jgk tart sye tu.


21-06-2007, ctjuliez komen :

kpd cik mat,sye tak doq tpt pendlman ye...juz tpt ni kureng skit bhn buat kek.;)


21-06-2007, zbahrain komen :

mat gebu and zara-klate kat us mana ada jual ovalette dan quick 75..merata tempat saya pergi cuba juga cari2..nak juga tanya dengan seller tu..tapi kang derang tak tahu pulak apa ke benda nya...susah pulak saya nak terangkan... ctjuliez..tak cukup ramuan tak sedap pulak nanti..


21-06-2007, Lilydvalley komen :

zbahrain, ovallate & quick75, both r emulsifier...to stabilize the cake/bread. M sure, kat us pun ada. Just they call it w diff name. u kena tebalkan muka, tanya org kat us tu, do they have emulsifier for cake.


21-06-2007, zbahrain komen :

yeap...emulsifier, tapi mungkin brand lain2...kat us panggil lain kat malaysia panggil ovalette/quick75.. Ada sesiapa kat sini duk us....yang dah beli emulsifier ini boleh bagi tahu kat Z apa nama specific name kat us ni. Salam..


21-06-2007, zla komen :

zla nak tanya pd kak zara,kuih tu nak kukus berapa lama?


21-06-2007, zara_klate komen :

ada sesiapa tak yg kat us boleh bantu zbahrain....zla..nak kukus nya sekejap jer..dalam 20 minit gitu.


21-06-2007, eyla5152 komen :

kat giant ade jual ovalette tu...


21-06-2007, eyla5152 komen :

kalau nak kukus tu nak kena masuk satu2 kaler tgu masak or terus masuk sumer? tak paham sgt la...


21-06-2007, zara_klate komen :

masa nak kukus tu,eyla masukkan semua sekali..tak payah satu2. macam kak zara dah taruk warna coklat,pastu hjau n warna yg asal..pastu kak zara kukus sekali jalan..hmm..leh faham ya..


21-06-2007, eyla5152 komen :

tp nanti bhn tu tak mix ke kak zara?


21-06-2007, zara_klate komen :

masa taruk adunan dlm loyang tu,eyla kasi rata dulu pastu baru tuang adunan yg lagi satu.rasa nya tak kan bercampur.


21-06-2007, eyla5152 komen :

ooo, kira nya adunan tak cair mcm liquid la ye,, dia kira pejal sikit ke? sbb kalau cair mesti dia dah mix kan...


21-06-2007, zara_klate komen :

betul tu eyla..


22-06-2007, ctjuliez komen :

zbahrain,rs msh sodap..kurang lembut jer..


22-06-2007, ctjuliez komen :

maialibinbraut,r u stil in seattle? juz wanna ask the other name 4 'ovalette' in US? thkx.


22-06-2007, zla komen :

kak zara,mlm td zla test wat kuih tu tp bantatlah.bengang tul sbb xjd.keras sikit.bancuhannya cantik ,tp bila lps kukus hancur.....bantat jdnya...nape yek?


22-06-2007, Lilydvalley komen :

zbahrain, kesian u, still can't find ovallate. just suggestion, try cari kat kedai2 cina or siam. Tmpt u ada china town tak?


22-06-2007, lelayong komen :

Kat terengganu panggil apam dewa, lembut dan sedap...


22-06-2007, zara_klate komen :

hi zla.. pertama skali, tq sbb sudi mencuba resepi nie.. tapi knapa tak jadi yer.. puas k.zara pikir apa puncanya.. tapi kakak ipar k.zara penah ckp yg kuih nie juga bergantung kpd ovallette yg digunakan.. nanti k.zara confirm dgn dia lagi k.. :)


23-06-2007, zbahrain komen :

china town ada...tapi tak cari lagi kat sana...biasa saya cari kat supermarket biasa..tapi memang tak ada ovalette.. http://www.dianasdesserts.com/website/forum/printthread.cfm?Forum=9&Topic=78 cuba baca web ni...memang kat us tak ada jual ovalette..


23-06-2007, zbahrain komen :

3 bulan lepas saya balik malaysia..jiran bagi kuih pau....lembut sungguh. Dia guna ovalette.. biasa saya guna yeast biasa..tapi keras sikit. nak bawa ovalette dari malaysia tapi takut kena tahan kat airport. Takut barang terkawal.


23-06-2007, Lilydvalley komen :

zbahrain, i read ppl's blog who stays oversea, like zack in japan & mamafami in malawi, they brough ovallete from M'sia. tak tau la, USA now r paranoid... kot cooking ingredient pun x lepas. Summer ni kot ada sesapa yg blik m'sia, cubala kirim.


30-08-2007, warisan komen :

zbahrain, saya duduk us juga. Memang kat sini tak ada ovallete or Quick 75. Dah gi tengok merata tapi tak jumpa cari. Hari tu ada kawan hantarkan dari M'sia. Ni dah habis. Masalah juga bila jumpa resepi yg guna ovallete ni.


30-08-2007, yani komen :

warisan.. kalau u kat US try cari cake emulsifier ada ke tak..


08-09-2007, zauren komen :

baru buat petang tadi. jadiii. sedap pulak tu. selalu nampak orang2 cina jual kuih rupa mcm tu. tp tak berani le nak beli. so now dah boleh buat sendiri. TQ for the resipi


14-04-2011, d'la komen :

baru je siap buat, panas lg nampak menjadi cuma lum rasa jek....


19-10-2011, Lacy Izham komen :

Salam..nampak menarik & sedap kan..Boleh tanye..brapa lama nak mengukus ni?xgune lotang berlubang leh tak?


29-10-2011, wanhusna komen :

kakak ipar saya selalu buat kuih nie...xpernah pulok dia bubuh quick75/ovelate...tp alhamdulillah naik gebussss....apa yg penting masa bancuh telur pastikan telur jadi putih dan betul2 kembang...so selamat mencuba....:)xoxo


23-04-2012, maizatul.nadiya komen :

kak zara mcm mne nk jd kn dye 3 wrne tu?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd