Google+

oleh: Mat Gebu Jelly Fruit Cake

Step_by_step_128

Cuma kek biasa-biasa saja...TAPI..menarik.


Created on : 17-06-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( Berukuran 9 inci )

  • 1 keping kek span, berperisa vanila berukuran 9 inci (boleh rujuk resipi, Pandan Layerd Cake, utk resipi kek, ganti pandan paste dgn esen vanilla, bakar dalam loyang bulat 9 inci)
  • BAHAN2 UTK KASTARD:-
  • 400 ml susu segar
  • 2 biji kuning telur
  • 50 g gula halus
  • 20 g tepung jagung
  • 20 g tepung gandum
  • 4 g serbuk jelly
  • 1 camca teh esen vanila
  • 1 camca besar mentega dan secubit garam
  • BAHAN2 LAIN:-
  • Buah2an pilihan masing seperti, peach, strawberry, laici, kiwi dan sebagainya.
  • Sedikit jem aprikot
  • 1 cawan flakes almond, dipanggang sebentar
  • BAHAN2 UTK JELLY:-
  • 700ml air
  • 6 g serbuk jelly
  • 100 g gula

Cara-cara

  1. Step_by_step_125
    Biarkan kek berukuran 9 inci hingga betul2 sejuk dan potong kepada 2 bahagian. Gunakan satu bahagian saja.
  2. Step_by_step_124
    Masukkan kek tadi kembali ke dalam loyang berukuran 9 inci, yg telah dilenser sedikit bhg tepi tin dgn mentega.
  3. UNTUK KASTARD:- Satukan semua bahan kecuali mentega, dalam satu bekas tahan panas. Masak atas air mendidih secara double boiler. Masak hingga pekat, tapi jgn terlalu pekat. Angkat dan masukkan mentega, gaul hingga sebati.
  4. Step_by_step_126
    Tuang kastard tadi ke dalam loyang yg berisi kek, ratakan sehingga memenuhi permukaan kek dan bahagian yg kosong. Susun buah2an mengikut kreativiti masing2.
  5. Step_by_step_127
    UNTUK JELLY:- Larutkan serbuk jelly, gula dan air. Masak di atas api perlahan sehingga mendidih. Angkat dan tuang perlahan atas buah2an tadi. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti sejuk 1 jam.
  6. Step_by_step_129
    Bila sejuk dan jelly beku. Keluarkan dari acuan, sapu tepi kek dgn jem aprikot dan tepekkan dgn flakes almond tadi. (maaf mat kehabisan flakes almond jadi tak letak..hehehe)
  7. Step_by_step_122
    Utk resipi nie, mat guna buah peach, limau, laici dan ceri.

Tag

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (2)

12
24-06-2007
i guna coklat cake with manggo kastart n laici. Takde buah byk letak tu jek. Thks for idea
Laporan oleh: princessharyati
Imgp4316
23-01-2008
tadaaa... baru jek siap dan dah kene ngap dah! sedap... yg ada buah peach & kiwi jek..
Laporan oleh: tuberose78

Komen (31)

17-06-2007, eugeniadarwis komen :

Pada Cik Mat, kek mcm ni biasa eh. Pada yg baru nak berjinak2 buat kuih mcm G, ni dah kira luarbiasa.


17-06-2007, Mat Gebu komen :

Mat pun bukan pandai sgt.....biasa2 aje, kerana dah kerap baking kira ok laaa tapi tak de lah xpert......harap maklum ye G...


18-06-2007, eloysh komen :

Cik Mat, saya pernah buat jelly fruit kek ni, tapi kenapa bila dah 1/2 hari kek sponge saya menjadi padat ye? Maybe sbb bahagian atasnya terlalu berat. Adakah ini situasi yg biasa berlaku dgn kek ini?


18-06-2007, Lilydvalley komen :

mat, u tensen apa lak ptg ni? hehehe


18-06-2007, wani komen :

cik mat,awat kita guna 1/2 bahagian kek saja?awat tak boleh guna sebijik terus?


18-06-2007, junn komen :

bagus idea mat nih!


18-06-2007, chukling komen :

I baru je...join this web. So impressive with you all. I dah tak payah pi library pinjam buku then photo copy. Now I could see everything is here and you all semua tak lokek share your knowledge. Thank you...and I really enjoy looking at all the photos. I hope that one day I can contribute some receipe to you all....


18-06-2007, Mat Gebu komen :

tensennnnnnn sgt ari ni lily...tiba2 jadi jell fruit cake...hehehe....wani, kalau guna sebiji, tebal sgt nanti u dah bbuh kastard dan susun buah2an then tuang jelly takut tak muat bekas tu...kalau wani nak buat adunan kek tu separuh mungkin boleh, tak payah belah dua kek tu...eloysh...tak tau lah ye, tak pe sat lagi pi tgk kek tu batat ke tak, kalau kita guna kek jenis sifon mungkin, sebab kek tu kan ringan, kalau basic sponge nie tak delah seringan sifon...chukling welcome to our cooking circle...sumbang2 laa resipi kalau ada leh kongsi sama..


18-06-2007, Lilydvalley komen :

Mat, awat tak buat aje fruits flan cake... custard tu spread kat tgh... jelly & buah kat atasnya... ni 1/2 aje u deco...1/2 lagi??? kesian dia! dah jadi mak janda la pulak!


18-06-2007, Delila komen :

nak mecelah sikit nih..wah mat..geng hang pun dah buat layer cake hang tu..tapi dia kata malu nak bg laporan..kek dia tak lawa katanya..NO COMMENT


18-06-2007, Mat Gebu komen :

Fruit flan yeaa...wokey nanti mat buat, aku bbuh buah durian sebiji atas diaaa..... 1/2 lagi tu nanti ada projek lain lily..tak pa malam nie biar "janda berhias" tu lena dalam oven, i dah kapan kan dia elok2 tadi.....Del, tak lawa pun tak pe, baru nampak "jantan'...kalau perati kek mat tu betul2 pun bukan nya lawa sgt...saja aku ambik angel yg lawa....hehehe ada sikit tipu....no comment gitu...


18-06-2007, ishikawa_ayumi komen :

hahahhahehehehhohohohihihihihuhuuh, gelak slow je bace komen cikmat. k.del2.. korg duorg neh kan, asek no komen aje. heheh. btw, cikmat, lawalah ur cake neh! kalo kasik gambaq pon dh t'liur kan.. adoii lah


18-06-2007, mrsdayat komen :

nak tanyeeee...jelly tuh..serbuk agar2 yer?


18-06-2007, Lilydvalley komen :

nani, serbuk agar2 blh, kristal jelly powder pun blh.


18-06-2007, alma komen :

"jantan" pe nye cik mat? i tgk cam sweet 17 je cake slice u tuh kikikiki..


18-06-2007, MYsarah komen :

hi..i'm a new comer..sbnrnya dah slalu visit site ni..tp br ari ni register..:) Cantik kek ni.terliuuurrrr je nampak..tp kan nk tanya skit, ayat cik mat tu - "bakar dalam loyang bulat beruk"-ape ye 'beruk' tu...ke x abis word dia sbnrnya..hehehehe...


18-06-2007, Mat Gebu komen :

sweet 17...hahah dah nak kertu laaa...MYsarah...tu mat dah bagi pebetul ayat, sebab panjang lebar sgt kot, tu pasal tak muat. Mat dah ringkaskan.


18-06-2007, hanahoney_571 komen :

aik! loyang beruk dh x de. Hehehe..


18-06-2007, Mat Gebu komen :

hehehe no comment...


19-06-2007, Delila komen :

cik mat kalau bubuh butter cake tak leh ke?loyang beruk dah jadi loyang BERUKuran...no comment.


19-06-2007, Mat Gebu komen :

Boleh....nak bbuh roti pun ok kot....tak de pun ko buat lempeng tepung je, pastu buat cam tu...ikut suka lahh apa nak buat. Sendiri yg makan, not me, kalau tak menyenangkan hasilnya pleasee don't blame me ok....no commment!!!


19-06-2007, harligt komen :

mat saya dah buat 2 kek mat ni.nanti saya letak laporan.kena tunggu org tu balik dulu sebab dia dah larikan bluetooth saya.


24-06-2007, Noreen komen :

che mat ... kek nie mmg nampak menarik tapi kalau tak ada serbuk jelly guna serbuk agar2 sama tak?


10-07-2007, pijah komen :

4g agar2 powder agak2 bape sudu? andd 6g lak baper sudu? :D


10-07-2007, Mat Gebu komen :

Serbuk agar2 pun boleh juga digunakan. 4 g kurang lebih 3/4 camca teh dan 6 g tu kurang lebih 1 1/4 camca teh (ini mat cuma buat anggaran sahaja)....


17-12-2007, mama_H komen :

Nak tanya skit le cik mat, walaupun mcm klakar skit soalannya...mcm mana nak kluarkan kek tu dari loyang tanpa menjejaskan jeli tu.


18-01-2008, tuberose78 komen :

saya pon nak tau gak jawapannyer.. cemaner nak kuar kan kek ni eekk?? ke kene pakai loyang yg jenis springfoam tu jer... xleh pakai loyang biasa ker??


21-01-2008, tuberose78 komen :

cik mat gebu, tolong ler bagi tips cemaner nak kuarkan kek nie, saya berkobar2 nak buat ni. semalaman saya pikir cara2 tuk kuarkan kek nie kalau pakai loyang biasa tu.. skali buat, tak leh plak kuarkan.. kene la plak makan pakai sudu dlm loyang karang... huhuhu...


07-01-2009, hayati174 komen :

macam mana nak keluarkan dari loyang dan kek serta jelly tak pecah?


28-04-2011, daya_apple komen :

mat, mcm ne nk wat adunan kek tu separuh?


06-10-2011, cherida komen :

hmm. look delicious. I am going to try it.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd