Google+

oleh: Mat Gebu Pandan Layerd Cake

16062007412

Nampak macam rumit tapi mudah dan sedap...


Created on : 16-06-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( Saiz kek (8 x 8 x 3) inci )

  • BAHAN2 UNTUK KEK:-
  • 5 biji telur Gred A
  • 160 g gula
  • 125 g tepung gandum*
  • 1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
  • 75 g minyak jagung
  • 15 g ovallate
  • 1 camca teh paste pandan
  • 2 camca besar susu segar/cair
  • BAHAN2 UNTUK KASTARD:-
  • 1050 g santan
  • 225 g gula
  • 10 g serbuk jelly
  • 1 camca teh paste pandan
  • 100 g tepung Hoen Kwee (warna hijau)
  • 75 ml jus pandan (kisar 4 helai dan pandan dgn 75 ml air, kemudian tapis)
  • Secubit garam

Cara-cara

  1. Step_by_step_117
    UNTUK KEK:- Satukan telur, ovalatte, gula dan paste pandan. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga susu. Gaul rata.
  2. Step_by_step_118
    Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin berukuran (8 x 8 x 3) inci yg telah di sapu dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas. Sapukan juga permukaan kertas dgn mentega.
  3. Abcd0019
    Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit. Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan. Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga menjadi (7 x 7) inci. Kemudian potong mendatar sebanyak 3 keping.
  4. Abcd0018
    UNTUK KASTARD:- Satukan semua bahan2 untuk kastard dalam bekas tahan panas. Masak diatas air mendidih (secara double boiler), gunakan wisk, kacau hingga pekat dan berkilat. Mastikan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis dgn kek.
  5. Abcd0017
    UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS PANDAN:- Gunakan tin berukuran (8 x 8 x 3) inci. Tuang 1/3 adunan kastard dan ratakan. Lapiskan dgn sekeping kek. Tekan sedikit. Tuang lagi 1/3 kastad dan lapiskan dgn sekeping lagi kek. Ratakan biar memenuhi bhg yg kosong. Lapiskan lagi dgn sekeping kek dan kemudian kastard dan diakhiri dgn kek. Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.
  6. Step_by_step_119
    Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. Keluar kan kek dari acuan dan salut dgn kelapa kering.
  7. Abcd0016
    Bahagian yg ber kastard tu di atas dan kek dibawah. Ini bermakna kek nie dimulai dgn bhg kastard dan akhir dgn kek..
  8. Satu petua....gunakan tin utk membakar kek tadi, cuci tapi tak payah guna sabun, cuma buang kerak2 yg tertinggal, lepas tu keringkan, kerana saki baki mentega yg kita guna utk mengris tin tu masih ada dan ini memudahkan kek yg telah dilapis dgn kastard utk dikeluarkan...
  9. 16062007412
    Ini yg betul2 sejuk (baru potong sat tadi....buat sarapan lagi)...

Tag










Laporan Masakan Bergambar (16)

Imported_photos_00150
18-06-2007
Akhirnya jadi gak kek ni.. paling mencabar rasanya masa nak pindahkan kek yg dah dipotong ke atas kastard.. Zalis buat kek ni sempana hari bapa ari ni... tq mat.. lain kali boleh buat lagi..
Laporan oleh: zalisa

tahniah zalisa....mula2 ingat kek beli kat bakery shop tadi...cun lah...

Kek_1
19-06-2007
buat smlm...x brapa cantik, tapi rasa mmg sedap, sy x guna tepung makcik cekci, tapi ganti ngan tepung jagung..x guna serbuk agar2..tapi guna geletin, next time leh wat lagi...TQ
Laporan oleh: rrozie17

Guna tepung jagung ye....ada pun jawapan utk noreen....mat pun nak try guna tpg jagung lah nanti..

Img_1712
01-07-2007
ampun che mat banyaknya keje lepas tu banyak guna bahan. tak cantik ler tapi sedap
Laporan oleh: Noreen

ok lah tu noreen...ma kasih kerana mencuba..mat punya tu kalau tgk masa awal2 siap...segan u, tapii dah buat pembedahan plastik utk dia, so jadi leer cun..ahakss..

Dsc02190
24-11-2007
sedap sgt...dah banyak x buat..thanks cik mat
Laporan oleh: nizam
Pandan_layer_slice__medium_
03-11-2008
Saya dah try kek ni semalam. Alhamdulillah jadi. Sedap. Thanks Mat Gebu
Laporan oleh: Zainab Ismail
Image055
15-12-2008
ni je yg tinggal..best la kek ni mat..tq
Laporan oleh: zuzu282
Pandan_layer
11-05-2009
nampak macam susah, bila buat senang jer..memang sedapla..kalau beli mahal...buat sendiri lagi baik..
Laporan oleh: srilayar
02122010120
03-12-2010
Tqvm to MatGebu... saya dh cuba resepi ni utk majlis pertunangan sepupu... mmg mudah sgt...
Laporan oleh: shazyati
P1010899__800x600___320x200_
03-01-2011
bestla kuih ni che mat.tima kasih kongsi resepi ni.ni first time buat..tapi bab potongan kek saya tu kurang cantik skit..insyaAllah lain kali saya buat lagi :-)
Laporan oleh: walfa80
007
21-05-2011
tq.... >_<
Laporan oleh: iezamel78
19102011038
20-10-2011
tq cik mat!!! kek peberet nih! akhirnya dpt jgk resepinya n mudah plak nk wat.. hehe.... sy wat 2 layer jer.. wat utk besday adik. pasni wt 3 layer plak la! tq3x!!
Laporan oleh: razin fahmi
19102011028
20-10-2011
yg nih blom potong.. tq skali lg!!
Laporan oleh: razin fahmi
Pandan_layer
01-11-2011
husband ckp sedap. i adjust santan 600 ml jea selebih tambah air .... kuranglah lemak sikit. color i kena adjust lembut sikit .... ok ke cik mat?
Laporan oleh: msarena
Pandan_layer_kek
29-02-2012
Salam Mat Gebu, dapat juga akhirnye saya buat kek yg mmg digemari sekeluarga, thanks for sharing the resepi, minta halal yea resepi nie coz dah buat business pun.
Laporan oleh: nananina
Pic03
05-03-2012
Akhirnya tercapai juga hajat saya nak buat kek ni setelah lama tertangguh.. kek tetap gebu walaupun pun dah 2 hari disimpan dalam peti sejuk.. Cik Mat, terima kasih banyak untuk resipi yang best ni!
Laporan oleh: LynnSham
Photo1480
13-04-2012
alhamdulullah,akhirnye sye bejaya wat kek ni tp stelah dipotong,xlah scantik mt gebu punye hehe n lg satu nape kek sye mse sye bakt naik tinggi cantik je skali dh msk turun,nipis sgt2...dpt 2 layer je, tu pun tipis sgt...sye rse mgkn mse sye pukul tu lama sgt kot ye ke??
Laporan oleh: suhasuhadah

Komen (64)

16-06-2007, Ringo komen :

cantik nyerrrr!!! rajin Mat buat. klu rumah dekat mesti I bawak pinggan pi mintak sekeping :D


16-06-2007, NisaMPB komen :

sori mat k.nis nak tnya skit. bole tak kita guna telor tanpa grade seperti telor biasa, apa bezanya. adakah grade A tu beratnya anggaran 55gm sebiji? satu lagi, boleh tak adunan kek tu kita bahagikan kepada 3 & bakar satu2 sbb k.nis ni bab nak potong hingga 3 kepingan, ada fail skit, terketaq2 cam org tua jaman kang. itu saja, timakasseeyyy. roger & out!


16-06-2007, NisaMPB komen :

aikk hani, dtg jauh2 awat mintak skeping jer? kalu k.nis bwk tepen tingkat lagi mntk brkeping2 utk satu kmpung rasa :p


16-06-2007, Mat Gebu komen :

kak nis..kalau u buat mcm tu lagi elok...kek sama saiz....kalau ikut resipi satu cina tu dia memang suruh buat kek nipis2 jadi cuma potong ikut saiz acuan, tak payah belah...


16-06-2007, Mat Gebu komen :

Ringo...i tensen lah ari nie...tapi tensen2 pun jadi jugak kek yg nampak mcm pening tapi senang...


16-06-2007, rrozie17 komen :

cik mat nk tanya ni...1050g santan tu typing error ker atau mmg jumlah dia byk tu??guna 1 1/2 kilo santan mcm kecut perutttttttt jer baca!!


16-06-2007, Noreen komen :

amboi che mat nak tayangkan kitchen aid yg merah menyala tu ke heheheh. dah lama sgt MR tak boleh bukak so lepas nie bertalu2 ler resepi baru keluar ye


16-06-2007, mrsdayat komen :

waaa..cik mat.aritu kate maleh nk buat...dh dtg angin rajin ek..urgghhh..tensi gue...pandan layer lg...chedaaaapppp


16-06-2007, mrsdayat komen :

ekekek..tu musti typo error..<jus panda>??manolak nak dapek panda...amik jusnyerr...jus pandan yer cik mat...hihihihhi... **k nis**..kalo sy pun...yg layer2 nih sy bahagikan siap2 pehtu bakar asing.lg sng rasenye...pehtu kalo betul2 bahagi ikut berat...die jadik sama tebal jek gitewww..mslh sy mcm k. nis gak..kang kalo potong..ade yg patah la..senget la...hehhe


16-06-2007, Lilydvalley komen :

i rasa 1050 santan tu betul... i ada jumpa resipi yg guna tht much. But i choose yg guna 700ml aje... amboi mat! sekali tensen, jadi kek...sekali tensen jadi kek! jom kita bagi mat tensen selalu! hahaha>>.aku kalo tensen...tak jadi kek!


16-06-2007, Mat Gebu komen :

rozie.....1050g santan tu memang betul, tapi mat guna santan kotak tu (yg kecil) pastu tambah dgn air sampai jadi 1050g...kalau nak guna susu pun ok..tak de hal punya.....hehe silap ok dah pebetul dah jus pandan bukan jus panda...hehehe jus panda tu dah lain....


16-06-2007, Mat Gebu komen :

Lupa nak pesan...kalau nak "operate" kek tu pada 3 bahagian guna pisau yg ada gg gergaji senang sikit, tak berterabur seredak dia...


16-06-2007, NisaMPB komen :

ish mat, soklan cepumas k.nis yg pasai telor tu bo layan nmpknya!! kat sini susah ler nak cari telor yg ada grade2 ni, tapi yg stated in grams tu ada lerr...lagi satu soklan *dlm ati mat, apalah org tua ni bnyk nah soklan* knpa sukatan santan tak pakai ml, tapi pakai gram? pelik, selalu cecair sukatan pada ml kan?


16-06-2007, Delila komen :

Meghah nye nigella......puyoooooooooooo..naik tuh ngan kaler ijo...best cik mat..bravo..brabus....leh buat nih..


16-06-2007, zalisa komen :

Telan air liur mlm2 ni dibuatnya.. gara2 tgk kek pandan layer ni.. pastu nak tanya kat mat, 2 camca susu tu..susu tepung ke susu pekat?


16-06-2007, umi_e komen :

mak aiiiiiii :O tebalnya custard cik mat tu...


16-06-2007, Mat Gebu komen :

sorry....pala otal tgh konfius skit nie...ok..pasal telur tu, selalunya telur ayam Gred A = 60 g satu biji...jadi boleh leer agak ye, berapa biji nak guna kalau telur tak de gred (timbang ye)...pasal santan tu...leh juga guna ml....Umie....ini lah 1st time mat buat kek nie, jadi kastard terrrtebal tu biasa laaaa, tapi still ok lah kan....lagi satu susu tu susu cair/segar...mat dah letak, thanks zalisa, sebab tegur mat....sejak2 nie otak mcm2 blurrr jerlah...


16-06-2007, harligt komen :

kuat betul mengusik org bini aku ni.nak kena piat telinga dia ni.mat kalau kita buat kaler lain buleh tak?ingat nak buat kek tu warna warni.sebab rasanya kek tu lebih kurang mcm kek chiffon atau angle food cake je.betul tak?kalau salah tlg betul kan.stock chiffon cake ade banyak kaler kat rumah ni.


16-06-2007, Mat Gebu komen :

haha...tak pe harlight...ok je tapi mat mcm "fobia" tgk nick "Delila".......kalau ada apa nak komen bila tgk nick dia terus i "no comment"....dasat bini ko harlight......Betul tu harlight, basic kek dia tu kek span biasa je. Kek sifon...lagi sedap lembut..atok2 yg tak de gg tak yah kunyah, masuk molot je terus lesap....


16-06-2007, Lilydvalley komen :

harlight...boleh aje...kita yg buat dia! I pun mcm terpikir2 nak buat orange layer cake or strawberry layer cake, etc...yela... ikut tekak kita yg nak buat & makan...hehehe


16-06-2007, Delila komen :

hmmmm....ader jugak yang pobia ngan ambo ghupenye..wakakakakaka....nat kalu idang dalam ser pal albert mesti lagi menawan kek ni kan??eh dia ni mcm version k lily jugak ke kek ni??adik deradik layer cake kak lily ke??kalau tak silap le k lily pun buat kan layer cake?anyway dua2 pun menarik kalau idang lam pak albert...


16-06-2007, Delila komen :

ayat kat atas tu..pembetulan...kalau idang dalam set pak albert.....


16-06-2007, rrozie17 komen :

adehhhh...layerd kek cik matnyer penangan, mcm org ngigau kul 3.30am aku bukak pc nk confirmkan resepi...esok cadang nk wat eksperimen wat kek nih!


16-06-2007, Mat Gebu komen :

lily punya kek lapis pandan pompuan...ini kek lapis pandan jantan.....hahah boleh gitu delll.....no comment...


18-06-2007, Noreen komen :

che mat kalau tak ada tepung hoew kwee tu tak apa ke ada alternative lain tak sbb kat UK nie mana nak cari?


18-06-2007, pink lady komen :

suka tengok kek mat ni.... gebu je. camna petua kek tdk hangus..(oven letrik)


18-06-2007, Mat Gebu komen :

Hmm noreen itu mat tak pasti lah, tepung jagung pun boleh kot (tapi belum cuba takut kang jadi lain). nanti i buat xperiment dulu ye.....pink lady....bakar kek nie bergantung pada oven juga...pasti kan oven tu cukup panas dan tak pulak terlampau panas (selalu guna suhu sekitar 175C - 180C, dan dipanaskan kurang lebih 10 minit sebelum kita masukkan kek, tapi ikut oven masing2) tapi mat bakar 30 minit cukup2 dan kek tu ok je. Kedudukan kek dalam oven pun penting juga. Oven yg kita ada nie perlu selalu diguna utk baking, baru tau kedudukan, suhu dan masa yg sesuai...


19-06-2007, Ekieyna komen :

cik mat nape clik kat-->>tepung Hoew Kwee (warna hijau) x da kuar ape2 pun.. x da pun nampak tepung tu..nape ya??? asik kena login je..bile clik situ..pastu klu x da tepung ni leh ganti ngn tepung jagung eks??


19-06-2007, Ringo komen :

Ekieyna, link dia ada silap sikit. dah dibetulkan :)


19-06-2007, rrozie17 komen :

cik mat...sy guna tepung jagung jer...tapi sukatannya sy kurangkan kpd 3 sudu jer mcm k.Lilly ckp. best juga rasanya...tapi mungkin ada sikit perbezaan!


19-06-2007, rrozie17 komen :

yg sy buat smlm lapisannya x berapa jadi...x puas hati ni...nnti nk try lagi skali


19-06-2007, Rahmawati komen :

Oh!Mat Gebu.... saper kah engko sebenarnya....tak tertahan rasenya bile melihat kek ni....huhukkk marvelours betoi.....


19-06-2007, Mat Gebu komen :

rrozie...mat rasa kalau u guna serbuk jelly, mungkin tekstur lapisan kastard tu agak kukuh, sebab serbuk jelly dgn gelatin agak berbeza tahap kekerasan dan keanjalan dia. Tak pe nanti u buat cuba guna serbuk jelly dan tgk hasil dia mcm mana. Lagi satu jelly nie akan jadi kan lapisan kastard tu agak liut (tak lembik, tak keras, mcm kenyal2 skit)......


21-06-2007, zla komen :

abg mat....paste pandan tu camner?klu xde size loyang yg mcm abg mat pakai,guna loyang bulat size apa yg sesuai?


25-06-2007, fatimahdsekue komen :

abg mat! ku nak tanye, tu serbuk jelly sama ngan yg konnyaku jelly dijuak kat k4 tu ke? kalau tak, boleh kasi tau beli kat mane?


26-06-2007, eyla5152 komen :

hi cik mat, sy nak bgtau sy dah buat kek marble trio .. memang best.. tq cik mat.. pastu resepi yg ni kalau x nak buh kastad ok tak? makan camtu je... pastu paste pandan tu pewarna hijau ke? atau boleh tak guna pandan emulco...


30-06-2007, DianaA komen :

mat, sedapnyaaaaaa itu kek... ishhh rajin you all semua memasak... semangat D nak menatap oven balik :D


04-07-2007, Haniey02 komen :

hi che mat, haniey dah try resepi kek tuh minggu lepas...sedap.. tima kasih..cuma tak pandai nak align kan kek tuh..haniey cuma potong 2 lapis jer..pastuh taruk kastard..tak salut dengan kelapa kering pun..malas nak gi kedai..apa-apa pun tumb up untuk che mat...


05-07-2007, Ladymami komen :

resepi mat yang mami suka ialah dia selalu sertakan gambar sekali, tu yg mami suka tu,mudah faham dan sesuai untuk mami2 yg br nak cuba buat kek lapis ni.....nampak sedap....


08-07-2007, Mat Gebu komen :

Maaf pada semua yg terlambat reply....Mat mmg guna serbuk jeli yg dalam bungkus (berat 10 gm) tu...pasal pandan paste tu (atau pandan emulco ), mmg ada jual kat kedai2 baking, atau kat kedai2 runcit, pasaraya mcm giant, tesco dan lain2...ma kasih ladymami...(mai dari penang kaa?)...


09-07-2007, Haniey02 komen :

Hi Che mat..haniey nak tanya macam mana nak buat wipping cream..dimana nak dibeli wipping cream tuh..sorry ler..saya baru nak try decoration kek..


10-07-2007, Mat Gebu komen :

Kalau tak silap mat lah whipping cream tu ada jual kat pasaraya mcm tesco, giant kot kat bahagian yg jual keju dan butter tu...pasal nak buat mat tak berapa reti sgt, tapi kalau haniey beli, dia ada instruction kat kotak tu cara nak pukul whipping cream tu, tapi yg mat tau pastikan ianya sejuk, termasuklah bekas yg kita nak memutar whipping cream tu..


13-08-2007, fezah komen :

sy nak tanya kpd sesiapa yg tahu sponge cake stabilizer tu sama ke dgn ovallate maklumlah baru nak belajar... tq


09-09-2007, shikinma70 komen :

abg mat shikin dah cuba. mula mula cantik naik nya tapi bila sejuk, kek turun ke bawah...tapi boleh makan... sedap. tak yah beli dikedai lagi...heheh


23-09-2007, singa-belanda komen :

Mat, nak tanya sikit. 1050g santan macam mana angaran nye? Nak kena timbang ke santan tu?


25-11-2007, ainfarhan komen :

dok egypt tadelaa tepung hoen kwee..nk gnti gune ape ek..?blh gtau x ape constituent tepung tuh..nnt bleh pndi2 alter..(kt umah neih ade pewarne ijau..ok x..?)heh..pastuh serbuk jelly sini da ade perase cm vanilla or chocolate..klu gune yg vanilla boley..?pastuh tmbh perase pandan (fuh..seb baek bawak dr malaysia)..jus pandan pon haih~..manelaa nk carik..daun pandan pon tade..tp nk bwat utk birthday kwn..~plis..


13-12-2007, sueri7306 komen :

hi mat gebu..saya buat kastad dia jd hijau susu tak mcm awak punya hijau jernih berkilat..


14-01-2008, rizalia komen :

hello cik mat gebu... thanks sudi share resipi u ni... menarik sgt.. i dah try.. sedap n x brp manis... my family sume suka resipi u ni.. banyak boleh dpt...ramai org leh makan...ermmm..sedap


30-07-2008, iezamel78 komen :

hi... cik mat... dah lama x baca komen cik mat nie... saya tanya pun cik mat x bls... nie yg sedih nie... hua... hua... hua... (kek chiffon keladi)


03-12-2008, sua_sue komen :

che mat...sedap tahap tapir sungguh kek u ... buat sampai x dan org snap pic...mmg splendid....


03-12-2008, sua_sue komen :

eh..ckp pon x brape nak betul..x dan nak snap pic..org dah bedal..kebetulan ramai org kat rumah...dorang tibai bebetul kek u che mat..tqvm..


18-01-2009, srt08 komen :

kelmarin buat kek ni, lpas mkn thari td dah habis pun, dah lama nak resepi ni dpt terus buat, sume yg mkn pun kata sdp, lain kali leh buat lg sb ramai org suka.


26-04-2009, aunidinie komen :

dah lama nak wat kuih ni, tp cari respi x jumpa. thanks che mat. dah cuba 2 3 respi che mat, menjadi.


03-12-2010, shazyati komen :

tq matgebu... saya dh cuba buat... mmg mudah sgt.... sklai buat 3 biji terus... tqvm...


04-01-2011, moonbz komen :

che mat..nama lain bg tepung hoen kwee tu tepung kacang hijau. sukatan dia lebih kurang 5-6 sudu besar = 100g @ 1 tiub tepung tu. ada kaler ijau, putih, merah, kuning..


31-03-2011, twettyruby komen :

salam sya org bru..dan bru nak blajo wat kuih muih ni.tgok kwan2 wat semua sedap2 belaka.t nak cuba gak ah wat kek ni tliur giler tgok kaler kek ni hehehe


08-04-2011, ain AS komen :

nk tnye,ovallate keluaran kijang halal x?huhuhuhu...


25-05-2011, Mama G komen :

Salam Cik Mat..lps tgk kek C.Mat ni berkobar2 smgat nk cuba kek ni sbb dh lama cari resipi ni cdg nak buat birthdy anak esok tp kecewanya saya knp kek saya jd padat & berat serupa mcm kuih bingka. Salah saya ke guna telor gred AA sbb telor gred A x jmp..tlg C.Mat jwbkan.


16-07-2011, tambangemasent komen :

salam abg CMG..saya ni peminat abg CMG..dah byk resipi abg yg saya tgk..sedap2 belaka..DTS dah jd bookmark saya..ni antara resepi yg saya dah cuba..br smlm buat..sedapnya abg CMG!! suami pun puji..arini nak buat lagi..utk kwn2 skool plak..tq abg CMG


20-07-2011, khaisara komen :

salam cek mat, saya try buat keknya tadi tapi kurang menjadi bawahnya keras tak naik, yang belah atasnya elok je lembut cam span kek, nape ya... tolong bg tunjuk ajar....pleaseee..


06-11-2011, sue_beledza komen :

tq so much! resepi layer mmg best! saya ambik resepi untuk kastard jer, sponge kek pakai premixed jer! best2! rasa nak wat selalu!


03-03-2012, mimiyahya komen :

memang sedap saya dah try


28-09-2012, azrain komen :

saya berminat nk mencuba..tp betul ke santan tu 1050g..pakai yg dalam paket (50g) tu ke...byk lah kena pakai ek.. ada alternatif lain ke? Terima Kasih ^_^


13-03-2013, ezdiany82 komen :

Pernah cuba buat, tp resipi yg lain. Tak jd sgt. Nak cuba yg ni pulak. Hrp menjadi.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd