Google+

oleh: Nadia Nasi ayam madu

Nasi_ayam

cepat,mudah dan sedap


Created on : 19-04-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Nadia




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 2 cawan beras
  • 1/4 bawang besar
  • 2 sudu mentega
  • sehelai daun pandan
  • 2 kiub ayam
  • madu
  • kicap pekat
  • 1/2 ekor ayam
  • 1 sup bunjut adabi
  • sos tiram
  • 1/2 sudu serbuk lada putih
  • 1/2 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • [hiasan]
  • daun bawang
  • daun sup
  • bawang goreng
  • daun salad/timun

Cara-cara

  1. Bersih ayam. Potong ikut suka
  2. Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
  3. Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
  4. Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
  5. Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh
  6. Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam tadi









Laporan Masakan Bergambar (54)

Dscf5565
01-02-2007
resepi i lebih kurang resepi u.. tapi i tak gune kiub ayam utk masak. utk nasi i tambah butter jugak. mmg sedap!!
Laporan oleh: minami133
Img_2044_2
21-02-2007
sedap. my kids pun suka. ayam tu I tak goreng cuma bakar. tapi still terangkat.
Laporan oleh: Ringo
Img_0018
26-02-2007
Ni lah die resipi nasi ayam my version
Laporan oleh: maya_zakry
Img_1842
21-03-2007
mmg sedap, baru buat td sblm ni pernah buat tp tak menjadi sgt aymnyer tp kali sedappp...sya bakar ayam tu sbb nak kurangkan minyak..thnks 4 the recipe..
Laporan oleh: nak belajar
Imag0012
28-12-2007
ini la hasil i punya nasi ayam... tp i adela ubah skit ikut resepi my mom... my son suka sgt mkn nasi ayam... tq nadia
Laporan oleh: lizaramli
Abcd0002
11-01-2008
da lama buat, bru nk upload..btw, thanx 4 the recipe=)
Laporan oleh: jacaranda
05042008429
11-04-2008
Mmg best!!
Laporan oleh: Lady V
04052008298
05-05-2008
1st time wat nasi ayam..Alhamdulillah, menjadi dan sedap!! Seronok sgt bila mjadi!Kawan2 mkn pun kata sedap..Thx kak for the recipe.. :D
Laporan oleh: EmmaFS
Image006
18-07-2008
Haaa....ni dia nasik ayam madu yg zhiela buat utk mkn mlm smlm..tp ayam die gelap ckit...hehhehe...btw...tetap sdap n hubby pun puji sedap tu yg penting...thanks 4 the recipy..
Laporan oleh: zhiela_85
Photo-0227
21-07-2008
resepi nadia nih lebih kurang ngan resepi yg biasa hana buat...wat ayam madu! mmg sedap!!
Laporan oleh: hana6877
Dsc_0308
16-09-2008
resepi mcm selalu sya buat,favourite my hubby & sons.
Laporan oleh: zaina
Myresepi_nasi_ayam
23-09-2008
sedap..hubby tambah sampai x cukup utk makan sahur..hehe
Laporan oleh: mummy danish
Img0047a
26-10-2008
buat pg ni..emmm sedap..mjadi..hehehe..tp tk byk hiasan..sup,sambal lada nga kicap dh ltk ats nasi..tk de mangkuk2 kecik..hehe..janji sedap..
Laporan oleh: asnida76
Nasi_ayam
31-12-2008
Buat kali ke-2.Tapi yg 1st time buat lg sedap.yg ni kurang madu rasanye.lagi satu,guna beras wangi lg best.
Laporan oleh: ibu_an
Dsc_1613
18-01-2009
buat lagi
Laporan oleh: zaina
Nasi_ayam_madu
23-01-2009
buat utk lunch n dinner smlm.Selalu mmg guna resepi nsi ayam cmni...byk kli buat bru laa ni anta laporan..
Laporan oleh: sakura>emi
Nasi_ayam_madu
07-02-2009
menu lunch kami sklurga.Pestaim wt ns aym,mnjadi plak tu.Mmg mabeles.Tq Nadia
Laporan oleh: Lina_pg
Nasi_ayam_madu_24-01-2009_2-02-31_p
02-03-2009
Menu hari minggu kami.. sedap & mudah 10Q 4 sharing..
Laporan oleh: as75
P1000950
21-04-2009
best nasi ayam ni.. sedap pun sedap.. senang nak masaknya
Laporan oleh: juwitajamaludin
Img_2482
28-04-2009
asben kata sedap nasi ayam ni... lain kali dia suh msk lagi...
Laporan oleh: mama adam faris
N
22-05-2009
da masak a weeks ago..hubby kate sedap..thanx for da recipe..
Laporan oleh: shakira
Dscn1223
31-05-2009
Sedap.. makan skali mesti nak tambah...
Laporan oleh: tfsalihah
___050
01-07-2009
yummmyyy!!!tq nadia..
Laporan oleh: are3646
P1000202
03-07-2009
eemmm...mmg sodap pon..kali ni dah 2x try
Laporan oleh: tiecha
Imag0856
16-07-2009
sangat sedap and simple je nak prepare.. hubby cakap sedap and tambah 2x.. hehe thanks for the recipe.. ;)
Laporan oleh: gigimanis
Nasi_ayam_madu
27-07-2009
sedap rase aym bersama madu tu..tenkiu nadia..
Laporan oleh: sakura>emi
160820092138
16-08-2009
tima kasih bebanyak kt u nadia..resepi ni senang dan sedap.....
Laporan oleh: NURAINA
Nasi_ayam1
29-08-2009
try resepi nadia lak...anak2 suka gak..tq :)
Laporan oleh: HaSue
Nasi_ayam2
29-08-2009
opps...takkan laa nasi ayam takde ayam kan..hehee..nih ayamnya.. :)
Laporan oleh: HaSue
Fizah_guar_napai
25-10-2009
nasi ayam ekspress,tak sempat nak hias comel2,ayam tak sempat potong :-) btw, tq resepi yg diberi!
Laporan oleh: fizah_gn
Nasi_ayam
07-11-2009
nie buat mase open house kt umah kite....best sgt!!!! sori, gmbr nasi xder...
Laporan oleh: ainzhoney
Nasi_ayam_001
07-11-2009
ni dia my nasi ayam..tak sempat beli madu..saya pakai gule..tapi lain sume ikut resepi nadia..sedapppp^^ thx 4 the recipe
Laporan oleh: jingger
Imag0010
12-11-2009
sedap sangat. tq
Laporan oleh: rosaliza
Dsc03851
01-12-2009
Wangiiiiii nya bau tumisan sup ayam ni....Sedap...Seisi rumah menggemarinya...
Laporan oleh: Nenie
Image021
29-01-2010
anta gmbr ayam je boleh kan...hehehe..nasi n ayam dier mmg best...1st time buat jadi...best sgt..thnx tuan nyer resepi...
Laporan oleh: Lil Erica
16082010
16-08-2010
Sedap sangat, lain dari resepi saya sebelum ni. Saya suka ayam madu berempah. Suami kata letak betik dalam lada pun sedap.
Laporan oleh: inadirah
Dsc01146
16-09-2010
Buat ms rumah terbuka smlm..Tapi kenapa nasi mcm mentah sikit ye? Last2 tmbh sup & msk balik br ok.. Pape pun, mmg sedap!
Laporan oleh: drebyna
Dsc07644
24-09-2010
sedap dan mudah disediakan!
Laporan oleh: hairan189
01022007311
23-01-2011
baru buat tadi.. hubby puji sedap...
Laporan oleh: put3_semi
Dsc06270
31-05-2011
dh lama buat...selalu guna resepi ni anak2 suka sgt...mekasih Nadia
Laporan oleh: k.zila66
P6170008
17-06-2011
dah try!! sonok sgt sbb mudah n menjadi...tak sabar nak jamu kt hubby ptg ni...;-) thnks for sharing! *ayam tak sempat diperap dgn madu.. itu yg tak shining...
Laporan oleh: mizzu2706
2011-07-10_11
10-07-2011
nasi ayam yang sedap dan lazat..mesti cuba..tq
Laporan oleh: surinah
Nasik_ayam
10-09-2011
thanks atas resepi ni...mudah dan sedap...sekali sekala masak untuk wife dengan anak....hehehe
Laporan oleh: deadpirate
Tryurwyiuoriuo
08-12-2011
Lunch td Saya masak utk ank2..First time buat tp Alhamdulillah jadi!!..cuma caler cam x naek laa...
Laporan oleh: mamadania_iman
081220111750
08-12-2011
taaadaaa!!! Siap nasi aym madu... Thanks 4 shring...
Laporan oleh: mrs. TigerRaub
378064_10150457674854360_606634359_8147211_368771090_n
19-12-2011
yum baru buat tadi! sedap walaupun sup tak letak bawang..masa masak nasi letak mentega sikit..ayamnya plak mmg marveles lah!hubby puji sedap!:D
Laporan oleh: ashypink
Pic
22-12-2011
Betul macam tagline Nadia "cepat, mudah dan sedap".. terima kasih Nadia!
Laporan oleh: LynnSham
Img_3714_1_
15-03-2012
buat lagi!sedap!
Laporan oleh: ashypink
Dsc08666
18-04-2012
inilh hasil zila nya nasi ayam, anak2 mmg suka sgt ...spai kn sambal tk sempat nk buat tuu...pkai dlm botol jer(ni kes malas nk g kedai) hi2...apapon time kasih byk2 mmg marveless!
Laporan oleh: k.zila66
Img_20120525_211031
26-05-2012
buat lagi!
Laporan oleh: ashypink
Img_20120525_210552
26-05-2012
gamba ayamnye saje hehee
Laporan oleh: ashypink
Dsc02218
02-10-2012
buat lgi...tq nadia :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc04510
17-04-2013
menu lunch, salah satu peberet keluarga,dh byk kali buat...tq nadia mmg best! :D
Laporan oleh: k.zila66
Dsc06714
26-04-2014
buat nasi ayam lagii, kali nie tunjuk ayam jer! heee..mekacih nadia :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (106)

15-09-2006, azidah komen :

hmmm....cam sedap jer...


15-09-2006, bunga komen :

dah try... mmg sedap.... cuma mls nak amik gambar jerk....


28-09-2006, anep komen :

sy dh try tp tak sedap langsung... harap improve....


28-09-2006, Ah Tung komen :

'27-09-2006, anep komen : sy dh try tp tak sedap langsung... harap improve....' ko tak pandai masak memang laa tak sedap


09-10-2006, gemuk_cute komen :

dh tryt.......sedap gak rsa cam mkan chiken rise shop je......best


14-10-2006, Izwanda komen :

ok..not bad...sodapnya...


17-10-2006, ummuaiman1 komen :

dah lama teringin nak buat nasi ayam... nanti saya buat saya ambil gambar ok...


10-11-2006, amoy komen :

nyam nyam nyam..... bestnye nasik ayam.... kite dah lame x pekene nasik ayam... balik ni g paso n teros ajek cookinglah... x sabo nak makan


12-11-2006, mohdshafie komen :

Kalo buat sambal dai yang manis tu macam maner ek?


12-11-2006, mohdshafie komen :

Ayam tu nak perap berapa lama? Serbuk lada puteh tu nak taruk masa biler?


28-11-2006, dayangkusyarina komen :

mentega tu masuk semasa bila ..semasa masa nasik ke atau kay ayam plss


21-12-2006, syaya komen :

boleh tak berikan resipi untuk sos cilinya, t. ksh.


01-02-2007, yani komen :

minami.. sos cili tu awak guna cili apa?.. lada kering ke?.. ke kat tmp awak tu ada cili merah


01-02-2007, minami133 komen :

oo.. cili tu saye gune cili merah besar + cili padi.. beli cili masa musim summer byk jual, so simpan dlm peti beku.. byk stok nyer.. tp kalo takde cili besar tuh, saye bese gune sos thai + halia + bawang putih + tambah air sket + garam + cili padi kecik2 tu atau cili kering yg kecik2 tuh(kat jepun byk jual kan) = blend.. sedap jugak.. kadang2 cili besar ader pon buat gune sos thai gak.. ubah selera..


03-02-2007, cekgu sofea komen :

dh byk kali buat tp xpernah buat cili skali..smlm sy buat kuah cili gune sos thai..terangkat!!..hubby suka sgt!!especially bila cicah dgn ayam goreng.seronok~~!


03-02-2007, minami133 komen :

cekgu sofea...nasi ayam ader cili nyer baru sedap.. kalo tak, tak rase mcm nasi ayam lah pulak... mmg sedap kalo cicah dgn sos thai yg di modify mcm saya buat tu.. sbb sos thai nih bese tak pedas, manis ajer lebih... so, nak sedap mkn dgn nasi ayam, kene modify sket baru terangkat!!


31-05-2007, amnah komen :

nak sedap lagi ayam tu di kukus selepas gaulkan dengan bahan perap. pas tu goreng dan sapukan madu untuk nampak ayam tu berkilat.


26-06-2007, myra_zeera komen :

mcm mn nk wat kuah cili nye ek...sy wat tak jd la...geramnyeeee


17-07-2007, suz komen :

nak tanya skit, saya masak nasinya tu letak sup tu skit dan lebihnya air biasa tapi bila masuk dalam rice cooker, nasi jadi 1/2 masak. adakah sebab sup tu panas so rice cooker takleh detect nasi dah masak ke belum. plz advice on cara2 nak masak nasi..resepinya dah cukup sedap cuma caranya kureng skit.tq


17-07-2007, yani komen :

suz.. biasa saya masak nasi ayam lebih kurang macam resipi ni jugak.. letak semua air rebusan ayam yg masih panas.. tp takde masalah pun.. nasi elok je masak.. oh ya saya pun guna rice cooker juga..


01-09-2007, izzrul komen :

nak amik resipi buat jual boleh? nak try jap mg macam sedap je. tengok komen pun ok. huhu


17-09-2007, shahzu komen :

tuk sesape yg tau, kalo nak tambah butter dlm nasi tuh, kena cairkan dulu ke sebelum 2?


11-11-2007, zubaidah86 komen :

boleh cuba untuk makan mlm ni..terliur je tengok.tapi untuk kuah supnya mcm mane ye saya tak tahu!!


10-12-2007, Alyza komen :

First time i blaja buat nasi ayam, ikut resipi u. byk dapat pujian tau...Tq


25-12-2007, zawiah komen :

saya meniaga nasik ayam..mmg cam ni lah cecara nak masak nasi ayam...resipi yg simple .. tp saya kurangkan penggunaan msg...buleh tambahkan kiub atau stok ayam utk lebih menyedapkan nasi dan sup. selamat mencuba dan berjaya.


09-01-2008, jacaranda komen :

dah try resipi ni..hasil yg sgt memuaskan wlp 1st time..eheheh...tp kaler nasi xkuning sgt la..kena letak mentega lebih ke nk bg kaler kuning semangat tu??


12-01-2008, schwenke komen :

memang sedap,td i cuba try resepi u..pd yg komen x sedap tu agaknya die sendiri silap kot..sbb sume yg try dis resepi sume nya komen positive jer..thanks nadia for sharing this recipe..


25-01-2008, mamaman komen :

i baru nak try weekend nie... ptg nie nak gie beli ayam.... mudah2an berjaya... tq


22-02-2008, asyira komen :

salam...nadia.saya dah cuba..jeng3..first time dalam hidup wat nasi ayam..sblum ni kat msia beli jer..memang sedap..pujian dari suami ,,org luar siap nak resepi ni..t.kasih banyak2 nadia...


16-03-2008, sally_mie komen :

kalau nak kurangkan kolestrol x pyh tumis bwg n halia utk rebus ayam, ketuk2 je n bubuh terus. pastu utk ganti mentega, kan bila kita rebus ayam dah gelegak ader buih2 bertokol2 tu, amik ngan senduk bubuh dlm nasi.pastu goreng ayam tu jgn garing sgt, tiga min balik then 3 min lg angkat coz ayam kan dah msk, jd sebijik cam nasi ayam hainan


06-05-2008, ezniey komen :

hye nadia.. saya dah cuba.. xsempat tunggu petang dah abiss.. yang best nyer bila husband puji.. he he.. sbb for da' 1st time la katekan nak belajar buat nasi ayam.. nyum..nyum~thanks nadia! :)


09-06-2008, Pepel komen :

hii!last saturday baru try buat nasi ayam nadia ni..semua org puji including husband..first time ni buat..=)


11-06-2008, ain_648 komen :

em, mmg sdp..dh try kemarin tp x smpt amik pic dh licin smua...tp y plg best my hsband puji dh pndi msk...mklmlah bru kawin..hehe. tq 4 da resepi


19-06-2008, bee_rbs komen :

emm..bestnye nasi ayam..klau nak sos kicap dia lagi sedap..tambahkan sos tiram dan sikit gula..lg terangkat..!!


21-06-2008, greenieycactus komen :

eh dah try semalam sedap..thanx nadia bole la wat tyme kenduri nnti..hehhe


21-06-2008, greenieycactus komen :

umm...kalo nak kaci nasik tu lg kuning camne e??


14-07-2008, applepai komen :

selasa baru2 nie try buat nasi aym ikut resepi akak...firsttime buat menjadi..hubby pun suker..dier ckp pas nie leh buat lg jamu kwn2 mkn...terima kasih kak nadia


18-07-2008, ayus komen :

nk tnya cara nk msak nasi tu 2 pot kene tmbah air lain ke selain sup ayam 2 pot tu :P


19-07-2008, zhiela_85 komen :

nasi ayam madu ni mmg kompom sedap...kite pun dah hantarkan laporan...sume puji sedap sbb rs nasik x blemak sgt rsnya...


22-08-2008, noraabdullah komen :

sedap sangt..thnx..terus log in jadi membe...huhuhu


24-08-2008, nasi ayam komen :

Hai,nadia..saya belum cb lg resipi awak nie..tp saya rs memang terangkat la! ramai komen yang mengancam. O ya, saya nak buka gerai nasi ayam, ni la tengah cr resipi paling sedap ni..em ada bahan2 lain lg tak yg dpt memperisakan nasi ayam nie spy lbh umm lg? ( dr.sabah )


13-09-2008, ct_asz22 komen :

alhamdulillah & terima kasih nadia coz postkn resipi nie. my family & in laws nk dtg hr tue. tak tahu nk masak apa. cari2 & jumpa resipi nie. so, terus masak utk jamu family. first try & alhamdulillah jd.tqs again.


26-09-2008, irnasz komen :

mmg bes..dh try buka posa smlm ikut yor resep.slalu x gna kiub aym tp rupenye rasa lg sdp.mmg aym kna grg jap je.


08-10-2008, lalaNwan komen :

ari tu husband ada request nak mkn nasik ayam.. nak memenuhi impian dia lah nih, harap2 jadik....


14-10-2008, aynfaiz komen :

ayn nak tanya, mentega tu bila kita nak gunakan, lps tu nasi tu mcm mana nak bg warnanya lagi kuning?


29-10-2008, matganu komen :

ei ayn pela ko nie,ltk le kunyit ke brula kuning......


14-11-2008, lovelynn komen :

kalu nak wat sos dia senang je...cili merah + cili padi sket kalu nak pedas...pastu tambah bawah putih 2 ulas, cuka, garam sket n gula, pastu blend...jgn tambah air...try la


17-11-2008, arera komen :

aah lah..sy pun tiru idea minami133 ,sbb kat cni xda cili merah n cili api mahal..sy guna sos thai n ramuan mcm minami tulis..sy guna cili boh..mmg sedap.yg lelain sy tiru sebijik mcm nadia.suami puji..dia kata kalah kedai.hehhe


25-11-2008, zurina_1809 komen :

sy br try resipi ni untuk lunch td.. memg sdp.. thanks ya..


25-12-2008, syarm komen :

dah try buat 2 kali...hubby tlg sama maser kat dapur..katernyer sedap sgt sampaikan x puas mkn....ptg nie hubby request lg nk mkn nasi ayam neh..thanks 4 da resepi...


31-12-2008, diaryme91 komen :

nga cube skarang..bgn pagi gler kul 6 ntuk msak ni 4 bekfast..umibn ckp sy ngigau plak msk.ngeee~lom ciap agy ni,tp da nk ciap nasik die..arap2 sdap la ye..ekeke..mekacih share resipi ye kak nadia


08-01-2009, myqareem komen :

Terima Kasih banyak-banyak Nadia. Moga Allah balas jasa Nadia kerana bagi ilmu dan resepi yang bermanfaat. Resepi Nasi Ayam ni sedap, lebih sedap dari kedai kat depan rumah saya eheheheh. Kalau ditakdirkan ada orang bukak kedai nasi ayam guna resepi Nadia ni, lagi laa banyak pahala Nadia erk. Terima Kasih Nadia. Nanti bagi laa resepi lain yang bagus, senang dan sedap macam ni.


19-01-2009, ds_saniah komen :

salam. sedap nampak nasi ayam tuh. saya nak tnya, utk sup... guna sup yg rebus ayam td ke? atau buat sup lain? TQ


19-01-2009, zaina komen :

salam ds_saniah,ni nak tlg jawap.....utk sup guna balik air rebusan tadi.jadinya air rebusan ayam tu guna utk masak nasi,sup,sup kicap dan juga sosnya.harap dapat membantu saniah.....ye


17-03-2009, junelarra komen :

nk cuba la..nk buat sambal cili dia tuh mcm yg paling sedap..


09-05-2009, pelahap komen :

nasi ayam yang ori, tak boleh goreng ma.....sup tak perlu bunjut, itu sudah jadi sup biasa, sos manis kena ada, nasi lagi sedap masak dengan lemak ayam...ramai org brniaga nasi ayam, tak betul punya....


09-05-2009, suka_masak komen :

ada org tak nampak ke pujian yg melambak kat atas..main nak hentam je selagi ada resepi nasi ayam kat sini..


10-05-2009, nurda komen :

nak tnya sikit la, tok nasi tu x payah letak halia ke? then just gn air rebusan daging tu jer eh?


13-05-2009, jeje komen :

resepi ni i da pernah try da...


22-05-2009, chica komen :

rasa nya nak sedap lagi goreng sket beras tu ngan serai halia & bawang putih, letak sket planta, sure terangkat wo...


22-05-2009, zila66 komen :

menu kami sekeluarga mmg best....tq Nadia...


15-06-2009, zila66 komen :

salam nadia, wat lg dan lagi x tahu yg kbrapa..mmg sedap dan mudah..anak2suka m'kasih byk2 ya ....


19-06-2009, liyana_nahar komen :

tima kasih Nadia... baru je masak nasi ayam ni... nyum nyum sedap sungguh dan senang disediakan...


04-07-2009, wanrossu komen :

saya tak pernah buat nasi ayam..tgkpun rasa susah.. x tahu nak start yg mana dulu..


07-08-2009, Mar@90 komen :

bawang besar, mentega dan serbuk lada sulah nak buat apa?


18-08-2009, kelisaemas komen :

saya dh lama tingin nk buat. dah try hr mgu yg lalu. menjadi n suami kata sedap. sronok la. thnx 4 d respi.


10-10-2009, eqyin komen :

very nice nadia i suka masakan u sedap the way u marinate pun menyebabkan ayam 2 x hlang kelembapan dia i like.............my family also like it


07-11-2009, ainzhoney komen :

thankz nadia for d recipe...mmg best sgt... dah 4x buat. 1st trial mse bulan pose, wat buke pose, hubby ckp best.. balik raye wat mase open house kt umah mak, ramai yg puji...smpi m'cik mtk tlg masakkan untuk kenduri kesyukuran umah dia...lastly, buat open house kt umah sndiri....pun org puji jg....tp x sempat nak amek gmbr....


21-12-2009, byb komen :

akak nadia ari2 sy buat nasi ayam ikot resepi akak tpi nasi mentah skit... naper eik??


13-04-2010, niksuzie komen :

kalau nak mengelakkan nasi mentah..petua saya bila nasi dah hampir masak, tutup nasi dgn aluminium foil rapat2...lepas tu baru tutup periuk dgn tudung periuk. Insyaallah nasi x mentah lagi....


17-04-2010, harbour36 komen :

nasik biasa nya akan mentah kalau kita pakai sup ayam yang panas. periuk nasik akan sangka yang nasik telah masak sebab suhu sudah pun tinggi dan berhenti memasak. cara terbaik ialah sejukkan dahulu 2 cawan air sup tadi sebelum mamasak nasik. Insyaallah masalah akan selesai.


06-08-2010, cikjelita komen :

macam sedap je nadia..sume akak2 da try..nak try jgk la..xpenah buat..xcited bile tengok sume komen positif..doakan sy..baru nk dpt kelulusan dari bakal mak mertua la katakan=)


24-08-2010, elfyza komen :

mmg sdp laaaa....suke tgk ayam die...


08-10-2010, ginakb komen :

Bila masa nak guna 1/4 bwg besar tu?


13-11-2010, emypj komen :

akak..aku pula ni baru nak try..bru je pg beli bahan2..he..he.. harap2 akan menjadi..tak payah lah pg kedai makan kan...kan..


19-11-2010, ali67 komen :

sama macam resepi saya.tapi saya gunakan minyak dari lemak ayam apabila menumis


19-11-2010, ali67 komen :

sama macam resepi saya.tapi saya gunakan minyak dari lemak ayam apabila menumis


19-11-2010, ali67 komen :

sama macam resepi saya.tapi saya gunakan minyak dari lemak ayam apabila menumis


23-11-2010, mardzita komen :

baru nak cuba..harap2 jadi le....


30-11-2010, alin azlan komen :

kalau tak der madu , nak ganti dengan ape ya ?


06-12-2010, iza_Q komen :

wah! nak kena cuba ni


06-12-2010, iza_Q komen :

dekat alor gajah ada gerai dipanggil nasi ayam nadia.. mmg best.. Nama pemberi resipi pun nadia..hehehe.. confirm sedap ni


09-01-2011, aisyah_ain komen :

mmg best. housemates sume suke. alhamdulillah :D


09-01-2011, Shahida Mohtar komen :

Wahwahhhh..Sedap nampak..


15-01-2011, menantu mama komen :

pertama kali cuba masak nasi ayam dan berjaya....sedap sangatttt...licin hingga menjilat jari..tq nadia


22-01-2011, salimah.nuriyah komen :

saya pelajar kat jordan...saya da pegi pasar berdekatan universiti sini tapi xda jual pown daun pandan so boleh suggest kan bahan selain daun pandan supaya nasi ayam sya jadi enak n wangi??


04-03-2011, fyda_05 komen :

mmg sedap nasi ayam madu ni.... best giler...... i dah try dah .. ada class!!!!


29-03-2011, bunga_lara komen :

resepi lebih kurang resepi yang saya buat...kalau kebetulah saya buat and mak saya dtg sure hubby saya tak dapt makan, dah berapa kali gak lah hubby saya merungut tak dapt nasi ayam yang asya buat.


04-04-2011, cik wanie komen :

memang sedap nasi ayam madu nie tau..selamat mencuba semua..


28-04-2011, ummimazlinah komen :

wawawawaaaaaaaaaaaaa...lapoooooooooooooooooooo:)


16-05-2011, zaila78 komen :

lebih kurang gak cam saya buat....tapi saya tak letak kiub...saya letak stok yang debu....lepas tu, saya tumis bwg putih,bwg besar&halia dengan planta dan masuk dlm air stok yang nak diletak dlm nasi....


18-05-2011, mama72 komen :

last week saya dah cuba buat..mmg sedap sangat....anak2 cakap kalah nasi ayam kat kedai...rasa banggalah pula....tq nadia...anak2 ramai mmg kena masak sendirilah..kalau beli x cukup dan mahal pula....tak sempat nak snap gambarlah.....apa2pun nanti nak buat masa birthday anak2 la pula atau masa hari raya////


24-06-2011, ct_ina12 komen :

Sos Nasi ayam ala chinese...guna bwg putih,minyk bijan,sos tiram, kicap manis. mmg sedap...siapa nk kelainan, cubalah.MMg Mantop!


15-07-2011, fizameliza komen :

email saya boleh? x pernah buat nasi ayam...x paham sgt..kalu ikut cara-cara...mentega nk letak mane...bawg besar pon nk letak mane gak...lada putih??...nk tau yg tu nk truh kat ne nasi ke ayam ke...?...fiza_meliza@yahoo.com.my


30-07-2011, ekinbandi komen :

1/4 bawang besar tu bile nak guna? tumis skali dengan bwng putih & halia ke?


06-08-2011, tinot komen :

Assalamualaikum nadia. Sy mohon copy resepi awk.. Tq. :)


15-08-2011, abdulwahub komen :

senang


23-08-2011, shahrilnuyue komen :

mentega nk masuk mase bile lak?


08-09-2011, Deeba komen :

Fuuhhhh..meletup resepi nih..memang sedap..smlm dah masak utk dinner.. dan dibawa ke office pada keesokan harinya..yummmyyy..Tq 4 Recipe..


08-09-2011, Deeba komen :

Shahrilnuyue:: mentega masuk dlm nasi semasa memasak..nasi akan menjadi sedap dan manis..


21-09-2011, yarina22 komen :

nak sedap lagi sambal nasi ayam....cilipadi 20 biji,tomato3biji,bawang putih 2 ulas,gula masukkan ke dalam blender...lebih banyak tomato(belah)..lagi sedappp..di dalam mangkuk kemudian masukkan minyak panas(yg digunakan ms menggoreng ayam td)sikit jer...kemudian perahkan limau nipis...hidangkan..


30-09-2011, mazdie komen :

sedap sgt...da try da... lg sedap guna rempah sup mak siti.. my mom siap request masak kat umah dia lg... tq nadia....


13-10-2011, Danisha hafiz komen :

cara msak byk x pkai bhn2 resepi di atas..sape tiru sbjik..ada r bhn2 x gna..hehe..thanks resepi..sodapppp..


13-10-2011, Danisha hafiz komen :

x byk la..tpi ada..sorry..


18-11-2011, syazulaikha komen :

cam bes je.. nk try gk la bt.. hee.. tp madu tuh mcm ssh je nk dpt madu asli.. madu yg jual kt psrya pun boleh eh?


30-05-2012, chenorm komen :

teringat masa study kat UiTM Lendu, ada gerai Nasi Ayam Nadia kat Alor Gajah... best..ni Nadia nasi ayam tu ke..hehehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd