Google+

oleh: yummiez Cupcake Puan Sri

Cupcake_puan_sri

sgt senang dan nyum2! resepi asal diambil dari mamafami fotopages.. dh lame dh cuba, br nk tepek kt cni =)


Created on : 11-06-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yummiez




Bahan-bahan ( 12 biji )

  • 200 g butter
  • 160 g gula kaster (resepi sebenar guna 180 g)
  • 3 sudu besar tepung kastard
  • 220 g tepung naik sendiri
  • 4 biji telur
  • 1 sudu kecil vanilla esen

Cara-cara

  1. Panaskan oven kepada 175deg. Ayak tepung naik sendiri dan tepung kastard.
  2. Pukul butter dan gula sampai kembang.
  3. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memukul.
  4. Tambahkan vanilla esen ke dalam adunan tadi. Kemudian, masukkan tepung yg telah diayak.
  5. Isikan muffin tray dgn muffin cup. Masukkan adunan tadi ke dalam muffin cup. Kalau guna scoop ice cream lebih senang.
  6. Bakar selama 20-25 minit atau hingga cupcake masak. Siap dan hidangkan. Kalau rajin, bolehlah 'deco2' kan cupcake tu dgn icing or whipped cream.

Tag

kek dessert

Laporan Masakan Bergambar (11)

Dscf0014
12-01-2008
cake dia mmg sedap then I decorate ngan icing utk makan2 ngan friends
Laporan oleh: ahnis0408

thx coz sudi mencuba ahnis.. wah cantiknye u decorate =)

Picture_247
31-10-2009
sedapnye cupcakes ni...yummy..yummy...siap bg kat member2 rasa...kalau ada masa nanti nak wat lg la..tq bg resipi ni..
Laporan oleh: isliea22
Pa050478__1024x768_
05-10-2010
Tankiu! sedap! my daughter really like it!
Laporan oleh: cikgurasidah
Aqiqahamira-12
12-12-2010
sedap..buat untuk majlis akikah..mmg best sgt2!! tq
Laporan oleh: ctnorzakiah
Cuppycakes-3
12-12-2010
2nt time buat..untuk birthday MIL..;p
Laporan oleh: ctnorzakiah
Image0526
15-03-2011
Ini yg kali ke-3 buat. Siap ngan ising sekali. Kali pertama tak sempat sejuk dak licin w/pun ade yg hangus. Maklumlah, guna oven Butterfly yg tenggek atas dapur gas je. Kali ke-2 buat utk anak2 buah. Masing2 bising suruh taruk icing. Kali ke-3, beli ising kat kedai kek, tambah colour & then deco. Tqvm 4 the very2 nice recepi.
Laporan oleh: Microtiny
Img_2440
14-04-2011
dh byk kali buat cupcake ni...anak2 request size kecik2 mcm ni, x prnh smpt nk topping pun, licin pada hari yg sama cupcake ni dibuat. sedap sgt2..thanks yummiez
Laporan oleh: ctzai
21042011_001_
21-04-2011
Tak sempat nak letak icing masak je habis ni je yang tinggal . Memang sedap anak saya suruh buat lagi . Thanks
Laporan oleh: alisa6388
Recently_updated4
25-05-2011
cupcake ni sedap,sy letak whip cream lagi sedap.
Laporan oleh: timemma
Dsc_11302
06-09-2011
Alhamdulillah cake jadi & sgt sedap... baru siap & masih panas.... tq 4 sharing... anak2 saya sure suka bila blk dari sekolah nanti... tq again..
Laporan oleh: zulie78
Dsc_11321
06-09-2011
ini yang saya dah siap deco dgn butter cream... tq ye..
Laporan oleh: zulie78


Komen (41)

11-06-2007, ~ annie ~ komen :

senangnya nak buat ni...nanti la sat br bl buat....**yummiez, u dpt masuk forum ke??? i x dpt masuk suruh key in user name & password sj....geram....hihihi...


11-06-2007, yummiez komen :

hehe mmg sgt simple resepi ni.. okay, nnt annie dah try letak la pic kat sini =) tadi dh cuba nk masuk forum tapi sama mcm annie jugak, takboleh login.. mungkin masalah server agaknya..


11-06-2007, ~ annie ~ komen :

nanti i tempek gambar lepas buat...^_* o semua pun gitu ke!!! tadi pagi blh login...mayb sever bermasalah lagi... :p


11-06-2007, waheedeana komen :

fio... mmg simple best nyer nanti akak cuba untuk minum petang... annie sala la kita x dapat pg td boleh... huhuhu....


11-06-2007, waheedeana komen :

sama la annie...


11-06-2007, yummiez komen :

saye dh give up dh kak ana, try byk kali tp still tak dpt hehhe.. ha try la kak ana, mmg sesuai utk minum ptg =)


11-06-2007, waheedeana komen :

dh jd tmpt forum lak tmpt komen nih..hehehe.. fio pun x leh ker? ni yg nk nyani lgu fiona nih :p


11-06-2007, ishikawa_ayumi komen :

wah3, puan sri datang, dengan cupcakes nyaa (nada nyanyi yeee :D) eh, awat u all x leh nk masuk porem eh? pttla agak sunyi jek porem tu. huhu. ada problem ape2 ke?


11-06-2007, izatzie78 komen :

ermm..nak cuba buat nanti. Klu nak campur dgn coco van hounten bleh tak..


11-06-2007, abdfatah komen :

haha... singgah kedai resepi kejap. minatk sebijik boleh?


11-06-2007, yummiez komen :

**kak ana: hihihi tu la psal kak ana, dh mcm kat forum la lak ek.. hhhehe jgn le nyanyi kak.. sy malu hik3.. **wani: ramai gk takleh masuk td, skrg tatau la.. hehhe puansri pun ada cupcake tau! =P **izatzie78:erm sy rase boleh je nk campur.. izatzie cuba dulu nnt bg laporan kat sini eh =) **abdfatah: buleh2.. tadehal.. =)


11-06-2007, NisaMPB komen :

wah, jenis cupcake ni lain dr yg lain sbb ada tepung kastard. mcmana rasanya...kena lah cuba sendiri. tak sangka puansri pun ada cupcake sendirian berhad gak eh :p


11-06-2007, yummiez komen :

hehehe... puan sri pun nk turun padang kak nis.. haa kalau nk tau rasenye kena cuba sendiri =)


11-06-2007, aisya_humaira komen :

gebunya nampak cupcake ni..


12-06-2007, ummidamia komen :

yummiez, tepung custard tu tepung jagung ke?


15-06-2007, zla komen :

nampak gebulah cupcake ni.


16-06-2007, suria_h komen :

Rasanya boleh buat berkat utk kenduri. Macam yang kita dapat kalau pergi kenduri kahwin. abetul tak kawan2.


19-06-2007, yummiez komen :

*aisya_humaira: mekasih aisya... *ummidamia: tepung custard tu tepung utk buat custard, kaler kekuningan, ada dijual di supermarket.. kalu tak slh brand bird custard tu.. boleh cari di bhg tepung2 utk buat kek...


19-06-2007, yummiez komen :

*zla: thank you zla.. kalau ade mase cuba lah.. =) *suria_h: hehehe boleh aje tu suria_h.. wah mesti tetamu semua seronok kalau dpt cupcake mcm ni... senyum lebar ler nmpknye..


10-12-2007, selvi1280 komen :

pada kawan2 semua saya belum cuba try lagi, takut tak jadi sahaja, kalau jadi sukahati. Bolehtak masak dlm microwave oven ? pls advise.


11-12-2007, shahizza komen :

nampak cam best jer nak kena test ni ahad ni nak wat marhaban utk anak bole tambah dlm menu


05-03-2008, cikami komen :

salam kenalan utk teman2...pertama kali saya mencuba..alhamdulillah menjadi, anal2 amt suka dah dpt tempahan pun....tkasih yummiez..


01-04-2008, misynv komen :

simple sungguh nanti nak cuba. tp ajarla cara buat isingnya skali... tuk cantik2 bior mkn lbh selero


01-07-2008, natrahnoor komen :

hai..saya baru disini..wah!mmg senang buat cupcakes ni..n comel jugak..sya dah try n hias dgn aising.. diz august is my bro's engagement..so sya akn buat cupcakes ni sbgai hantaran n akan hias dgn aising n etc..tq so much yummiez!! :)


20-06-2009, niena_sofea komen :

cupcake ni moist atau spongy?


15-08-2009, umizila komen :

salam..,sy org baru..nk tnye kalau tempat nk hantar cupcake tu jauh, x rosak ke? tambah2 yg nk kena pos, cmna caranye ye? bg yg dh biasa ambik tempahan mesti blh jwb kan? sy nk tau sgt2...


18-08-2009, fyzafiz komen :

smekom... sye nie baru nak try buat cupcake.. tp.. saye xtau mcm mane nak buat fondant... tlong saya....


05-12-2009, nuribtisham komen :

leh xbg resepi ikut sukatan cawan


09-02-2010, hannajr komen :

hye guys..m new here...emmm excitednya nk try buat...dis CNY nak celebrate brthday kat umah..nak tnya kalo nak deco guna aising cmne ek..ada saper bley share x kat cni camne nak wat..~~loVe~~


04-12-2010, charisazney komen :

hye ..nak tanye..bepa lama tahan yer kek cawan ni?


13-12-2010, face komen :

memang power,sbb dah cuba


19-02-2011, arma71 komen :

salam yummiez.nampk mcm sedp.nnti sya cuba.


23-02-2011, assyifaq komen :

salam.sy dh try resepi ni sedap.mula2 sy wat jd lembut bila dh sejuk jd keras boleh sape2 bg tahu nape kek tu jd keras erk...apa silapnya.


08-03-2011, DayLynn komen :

Salam...sy br join ths club... nnt nk try wat cup cake yummiez ni... tp minta tlg cikgurasidah n ctnorzakiah ajarkan cara2 nak buat deco n icing... suke sgt...nampak cntik n b'+ sedap...sesiapa lagi yg lain tau cara buat icing yg simple tlg ajar yer...thankz a lot...


15-03-2011, Microtiny komen :

Yg ni cupcake paling sedap penah saye try. Kalau nk senang, beli je ising yg dah siap kat kedai kek. Biasanya dlm RM18/kg. Tambah kaler sket pastu isi dlm zipper bag (kalau x de piping bag). Sekarang ni saye tgh cari resepi icing & fondant. Nak belajar buat sendiri pulak...


15-03-2011, as_kajang komen :

sy juga br disini....nak blajar wat cuppies sendiri......klu guna ising yg siap dijual tu camana cara nak tmbh kaler ye??bole tlg saya.....


15-03-2011, charisazney komen :

dah buat da cup cake ni..sedap..suke sangat wpun i guna marjerin jer..


16-03-2011, Microtiny komen :

Saye suka guna kaler jenis cecair. Amik sebanyak mane plain icing yg kite nak, letak dlm mangkuk, lepas tu tambah beberapa titik kaler kat icing tu. Kacau sampai rata. Kalau nak pekat lg warnanya, boleh tambah beberapa titik lg.


25-05-2011, watiDS komen :

dah lama cari resepi yang simple tapi sedap utk cup cake... akhirnya ketemu juga yang yummy... tqvm


26-08-2011, melda79 komen :

klu nak kukus leh x?


20-11-2011, anggraini komen :

1st time nk buat...igt nk wat bisness cupcake.....mtk2 laa mnjadi.......thanks...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd