Google+

oleh: zalisa Kek Coklat 'Moist' Sedap

Imported_photos_00120

Resepi ni kawan yg bagi & topping pulak ambik kat buku alex goh. Rasanya mmg sedap, kalo makan kena pejam2 mata gitu..


Created on : 11-06-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zalisa




Bahan-bahan ( Nak jemput org makan pun boleh )

  • KEK
  • Bahan A
  • 21/2 cwn tepung gandum
  • 1 cwn serbuk koko
  • 11/2 tsp soda bikabonat
  • Bahan B
  • 4 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 11/2 cwn air
  • Bahan C
  • 11/4 butter
  • 2 cwn gula halus
  • TOPPING
  • 250g coklat masak
  • 135ml whipping cream
  • 10g butter

Cara-cara

  1. Ayak kesemua bahan A dan gaulkan hingga sebati.
  2. Campurkan kesemua bahan B dan kacau hingga sebati.
  3. Pukul bahan C sehingga kembang
  4. Masukkan bahan A & B sedikit demi sedikit ke dalam bahan C secara berselang-seli. Pukul hingga sebati.
  5. Tuang adunan ke dalam acuan bulat berukuran 10" yang sudah disapu dengan minyak dan dialas kertas.
  6. Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam atau sehingga masak.
  7. Keluarkan kek daripada acuan dan biarkan sejuk.
  8. Sementara tunggu kek sejuk, buatlah toppingnya pulak.
  9. Cairkan coklat masak menggunakan kaedah 'double boiler'.
  10. Masak whipping cream sehingga mendidih. Masukkan ke dalam coklat masak dan pukul hingga pekat.
  11. Masukkan butter dan kacau hingga sebatilah.
  12. Biarkan sejuk sblm diratakan ke atas kek.

Tag










Laporan Masakan Bergambar (9)

Dscf5782_copy1
11-10-2007
tak letak toping, cuma tabur choc drops
Laporan oleh: joayee

X letak topping pun sedap gak cuma kurang moist jer..hehehe Thanks yer sudi mencuba .. :)

Dsc00819
25-02-2008
sedap! try utk besday kawan semlm.. thanks. sesuai utk mkn ramai2, next time nak buat 1/2 aduan je...
Laporan oleh: melankollia

Wah..cantiknya kek cam beli kat kedai lak..

Kek_coklat
17-03-2008
memang sedap..saya buat untuk besday anak buah....
Laporan oleh: haz_amon

Mesti anak buah tue sukakan..coz budak2 suka makan kek coklat nie..

Dsc00179
02-05-2008
memang sedap..
Laporan oleh: shaena

menggiurkan jer bila nampak toppingnya meleleh tue..hehehe

Coklat
18-08-2008
waa...mmg moist n sdap giler...membe puji...siap kte da pass da jdi bni org..hahaha
Laporan oleh: patpink89

hehehehe..dah pass nie bila lagi..jangan marah na..

Image985
18-10-2008
wat utk besday mydotter, wat 1/2 adunan jer, sedap sngt.tQ
Laporan oleh: aa_iezah

Mekasih yer sudi cuba resepi nie..Heppy Besday Alya :)

Dsc01635
10-04-2009
best!! sedap n lembut sgt!..thx zalisa...mel ubah sket je...mel kurangkn 1/2 each..hehe..then mel xgne air..mel gne susu coklat cair.sbb nak abeskn susu coklat...then topping gne cara mel..letak coklat + marjerin/butter+susu pekat..overall..kek tu best! .
Laporan oleh: melissaonn
P1020325
27-05-2010
slm...sdp kek ni.mak suka..ank2 laaagi suka.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Kek_coklat__moist__sedap_29-05-10
06-06-2010
Tgk Mariani (KT) hantar laporan..dia kata sedap. Try buat sbb semua bhn dah ada. Tp, buat 1/2 adunan je..ya Tuhan..1/2 adunan pun dah byk gitu..kalu buat 1 adunan..mmg blh ajak org mkn. Guna hiasan2 lbh birthday anak dulu..mmg sedap..moist. Thank You Zalisa..
Laporan oleh: yanidungun

Komen (31)

11-06-2007, deenoos komen :

zalisa...1 1/4 butter tu banyak mana ya?1 buku butter or 1 cawan butter?


11-06-2007, zalisa komen :

1 buku butter yang 250g tu. 1 1/4 butter beratnya dalam 313g lah.


11-06-2007, deenoos komen :

tq..nanti saya cuba buat yer..


11-06-2007, princessharyati komen :

amboi mmg nampak sedap.. nnti nak try


11-06-2007, joayee komen :

sama la kita...jo pun kalu makan mula2 nak kene pejam mata..baru dapat menikmati sepenuhnya....sedap nyer


11-06-2007, Ayu61279 komen :

klu kukus tokleh ke?


11-06-2007, yummiez komen :

kek ni..... menggoda keimanan sungguh! =P


12-06-2007, Noreen komen :

betul ke telur tu kena pakai 4 biji ngan another 2 biji kuning telur? banyaknya pakai telur just nak confirmkan sbb nak buatlah terliur lak tengok


12-06-2007, zalisa komen :

X taulah ayu boleh kukus ke x kek ni.. Noreen.. memang telur tu kena pakai 4 biji ngan 2 biji kuning..keknya jadi pun besarlah, tu yang guna sampai 6 biji telur. Kalo nak buat loyang kecik.. bahagi 2lah resepinya.


27-06-2007, ishikawa_ayumi komen :

kebiasaanye dan kebanyakan resipi kek, bleh kukus and in d same time, bleh dibakar.. so, pilih antara satu la.. try-n-error ;)


05-07-2007, Ladymami komen :

mami dah cuba dah kek ni, memang sedap pun, mak mentua x henti2 puji yg kek coklat ni memang sedap.lain kali nak cuba buat lg lah.


05-07-2007, Jasmy komen :

mami dah cuba,mami tak hantar laporan ke?ingat tadi nak belajar hantar laporan dari mami.anyone can help?


05-07-2007, haXira komen :

jasmy...dekat bwh gambar kek tu......click 'tulis laporan'...then ikut la arahan seterusnya :)


12-07-2007, zalisa komen :

Wah.. sronoknyer rasa coz mami sudi cuba resepi kek nie.. Yelah masukkan laporanya..x sabar nak tengoklah...


30-01-2008, Nurfatim komen :

nampak mcm sedap jer.. msti cuba nie.. hehe..


26-02-2008, ning5044 komen :

cam mane nak letak choco rice kat tepi tu??? Topping to pun nampak smooth jer..buat cam mane ek?


26-02-2008, Roziana67 komen :

bole saya tau macam mana kaedah double boiler to tolong jelaskan disini


17-03-2008, haz_amon komen :

memang sedap......anak buah kemain suka.....tapi mak takleh makan, banyak gula......keh....keh....


02-05-2008, eiz komen :

eeeh... ramai btl yg puji kek awak yer.. tp mmg menyeramkan kek awak tu..sampaikan saya nak tidopun x blh. so... saya dah salin respi tu... i'Allah... esok leh le buat. cuma nak tanya... awak pakai coklat masakan brand apa coz ada setengah2 tu pahit betul rsnyer.


21-07-2008, faradino komen :

kek ni sdp gler..sy wat weekend lps 2 biji utk bg org..utk sdr xwat..mkn yg melekat kt loyang aje..pastu asik dok trigt..huhuhu~~~..xbole jd ni..kna wat utk sdr lak..


19-08-2008, momma miya komen :

nmpk sdp...nk try wat tp ade skit nk tny sesape yg tau bole tlg jwbkn yer.. umah sy pkai microwave inverter tu camne nk setkan utk bkr kek yer i mean nk cari suhu die n bape minit nk bkr. 1 lg..kalu pkai loyang bole msuk ker dlm m/wave tu sb kat loyang xde tulis microwaveble pun :p tq


19-08-2008, Lilydvalley komen :

testing....


19-08-2008, Lilydvalley komen :

momma, microwave u boleh utk bakar kek tak? biasanya cuma convection microwave aje yg boleh bakar kek. kalo dlm convection mode, blh guna loyang. kalo x pasti, kek ni boleh jugak di kukus.


19-08-2008, patpink89 komen :

ahakz...sye bru umur 19...blaja pn x bis g.....


02-10-2009, bibiefitri komen :

akak,tak pandai le guna sukatan cawan...mcm mane ek...ada sesape boleh bantu


12-08-2010, mosti komen :

butter guna jenis ape?salted or unslated butter? Telur gred ape?


10-11-2010, biNtanG hAtI komen :

Nak tnya,air tue guna air ape ye?air sejuk ke air panas? or air suam?


20-03-2011, dorothy dania george komen :

saya baru nak cube bt kek nie... dah lama saya cari resipi kek coklat yg sedap dan moist.....


29-05-2011, khel komen :

kalo whipping cream 2 tukar ngan susu segar blh x?


04-09-2011, norzaihan komen :

saya dah buat 2 kali dalam tempoh seminggu... tq..sedap kek ni


08-09-2011, suerahim komen :

aslkm semua.sy ahli baru dlm myresepi ni.emm best gak dgr citer2 u all ni.teruja rasanya nak mencuba kek ini. my son suka mkn kek coklat..insyaallah sy akan cuba hujung minggu ni..next week sy akan laporan utk dikongsi bersama.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd