Google+

oleh: fizsha Chilled oreo cheesecake

Photo-0007

rujuk dr forum cari tp edit2 sikit..selamat mencuba!


Created on : 09-06-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi fizsha




Bahan-bahan ( saiz kek:20cm )

  • base;
  • 120g oreo cookies-asingkan creamnye
  • 100g unsalted butter-cairkan
  • filling;
  • 250gphiledhepia cream cheese
  • 200g whip cream
  • 70g gula
  • 1 1/2tbsp serbuk gelatin-dissolved in 30ml water
  • 40ml lemon juice
  • 5-10 keping oreo-patah2 kan
  • hiasan:
  • 200g whip cream
  • 30g gula
  • oreo cookies
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. wrapkan springfrm dgn aluminium foil supaya sng ntuk keluarkan kek nnt.
  2. untuk base,hancurkan oreo cookies dan cmpurkan dgn melted butter.then,tekan2kan smp btl2 firm,refrigated about 1/2 hrs
  3. dlm bekas lain,larutkan gelatin dgn air dan lemon juice.double boiled larutan tu smp gelatin larut sepenuhnye,biarkan seketika.
  4. dlm mixer bowl,pukul cream cheese+sugar smp creamy,add whip cream.pukul lg lbey krg 5min.
  5. cmpurkan larutan gelatin td.
  6. last skali,masukkan oreo yg dipatah2kan td.
  7. chill kan selama 4jam atau sehingga kek tu sdh keras.
  8. utk hiasan,pukul whip cream+gula sehingga menjadi icing dan hiasla dgn oreo cookies:)









Laporan Masakan Bergambar (4)

Oreo2
20-06-2007
2nd time buat kek ni tapi gune resipi ni pulak.semua okay. excpet that, gelatin tu maybe lagi elok kalau jadikan 1/2sb + 1/4sb, takpun 1 sb. sebab 1 1/2 sb mmg byk sgt.sebab kek rasa kental sikit.tp sedap.as for the base, i suggest, for 120g of cookies, elok gune 70g of unsalted butter. 100g of butter tu will only make it too greasy. but nway, mmg worth trying. thx fizsha! :)
Laporan oleh: haXira

wahh,cantik2!!kui3,psal base tu,aahla,pttla i punye base tu semcam je,terlbey butter rupenye!thanx 4 trying;)

Cheesecake
06-05-2008
first time wat cheesecake guna gelatin.. alahai, nipisnya.. jadi ke ni..
Laporan oleh: nor_67

wah cantik!ok la tu.tp maybe u time pukul whip cream bg lama skit,kembangla die;)

Cheesy_cake
10-04-2011
alhamdulillah, adek-adek puji best ! thanks sis :)
Laporan oleh: lieafiezazally1806

yeayy boleh buat lg la pasni,kalo baked pn best!;)

Oreo_slice
13-03-2013
First time cuba buat cheesecake nie.....menjadi!!! Thank u for the recipe!!!!
Laporan oleh: yatisabar

no prob,nampak sedap!!;)


Komen (19)

09-06-2007, fizsha komen :

for those yg tggl kt jpn,sukatan gula bley dtmbhkan sbb gula jepn krg manis,nnt rase sgt masam..


10-06-2007, adel komen :

klu tak pakai springform bole ka?i mean pakai acuan kek yg biasa sja?adel tak ada springform la..


10-06-2007, fizsha komen :

boley je adel..balutkan sekeliling acuan kek tu skalila kalo bley,br sng kot nk keluarkan...


10-06-2007, adel komen :

ok tq kak fizsha..nak tnya ckit,ada sapa2 yg tau buat cendol ka?cendol yg hijau 2..dcni susah ckit nak cri..slalu beli siap sedia.adel ingin nak buat yg home made punya..tq..


10-06-2007, fizsha komen :

http://hanieliza.fotopages.com/?entry=1139937 tu link kakliza nye fp,ade recipe cendul,cubela bt:)


11-06-2007, alisya_niqk komen :

fizsha, nak tanyer skit ler.. awak kate, wrapkan springfrm dgn aluminium foil kan.. so aluminium foil tu nnti kan mcm x rata/licin sgt so nnti kek tu ikut jd x rata/licin la kan?? tp tu sya agak aje ler, kalo salah sori yer..


11-06-2007, fizsha komen :

oh,time sya bt tu,saya just balut bhgn basenye je,sng nk pisahkan base kek ngan base springform tu..tp kalo yg xde springform tu,balutla sekeliling skali,tp mmg kne balut bg cantikla skeliling bekas tu,br dpt kek yg rata nnt;p..eh alisya,saya menjawab soklan ke x ni ek??huhu


12-06-2007, Rahmawati komen :

fizsha, tima kasih byk2 dgn tunjuk ajar tu, normaly klu I buat walau guna spring foam pun payah nak keluarkan based dia, cam melekat. So ngan tunjuk ajar tu can solve my problem. Tq..tq...


12-06-2007, alisya_niqk komen :

hii fizsha, hehee sori erk, nak tanyer lg ler kt awak.. utk hiasan tu, icing tu nnti jd camne erk? maksud nyer icing tu jadi keras ker or jadi cam cream yg bleh colek2 tu?? (ishh.. betui ker soalan ni, leh paham ker ni?)


12-06-2007, Lilydvalley komen :

sorry...nak mencelah...for those yg x de springfoam, blh gunakan pie dish utk chilled cheese cake.


16-06-2007, fizsha komen :

rahmawati--->u`re welcome~~;p.. alisya--->icing tu kn,kite bt bile kek da krs,pukul whip cream tu smp mmg btl2 icingla,bkn cair meleleh gtu bknla,smp bak kata drg kt sni,terbalikkan mangkuk tu,icing nye x jatuh,huhu.... lilydvalley-->oh bley eh gune pie dish tu,tp bknke pie dish ni die cm xtebal kan?tp x taula ek,sbb xpnh pn sbnrnye bt pie,imagine2 cmtu jela,ngehehe...


14-12-2010, tinot komen :

Fizsha,sy dah try buat last week. Alhamdulillah,mmg menjadi n sedap. All my office frens ckp pon sedap sampai mintak resepi awak ni.. Thank you for sharing,semoga awak dimurahkan rezeki. ;)


24-01-2011, cik QAQA komen :

nak tny , apa fungsi lemon jus tu ? if tak guna blh ke ? thanx :)


10-04-2011, lieafiezazally1806 komen :

cik QAQA : lemon juice tuu functionnye, bg masam ckit . klo xbbuh, kurang laa rasanye .


18-05-2011, enaz_78 komen :

nk tnye...utk filling...5 - 10 keping oreo d pth2kn...asingkn creamnye x??


01-03-2012, aisyahqisya komen :

assalamualaikum, nak tanya, kek ni kalau suhu bilik tahan berapa lama ye. saya nak bawa dari kelantan ke shah alam naik kretapi heheh...tahan ke


11-05-2012, fizsha komen :

lama nya x komen kat sini,hehe to tinot--->alhamdulillah,sharing is caring to enaz--->yg dipatah2kan tu kuarkan creamnya,tapi tuk buat base boleh blend sekali ngan cream nye aje:) aisya-->naik ketapi boleh kot sebab sejuk kan,xpn buat aje yang bake:)


11-05-2012, fizsha komen :

lama nya x komen kat sini,hehe to tinot--->alhamdulillah,sharing is caring to enaz--->yg dipatah2kan tu kuarkan creamnya,tapi tuk buat base boleh blend sekali ngan cream nye aje:) aisya-->naik ketapi boleh kot sebab sejuk kan,xpn buat aje yang bake:)


11-05-2012, fizsha komen :

lama nya x komen kat sini,hehe to tinot--->alhamdulillah,sharing is caring to enaz--->yg dipatah2kan tu kuarkan creamnya,tapi tuk buat base boleh blend sekali ngan cream nye aje:) aisya-->naik ketapi boleh kot sebab sejuk kan,xpn buat aje yang bake:)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd