Google+

oleh: kak fida ♥Kek Minyak Kukus™

Img_20131213_060501

Resepi atas permintaan member yang tiada oven di rumah...rcp mudah, adunan diblender saja.. :)


Created on : 13-12-2013

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 8 x8 / 9x9 )

  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri (300g)
  • 1 cawan susu segar (210g)
  • 3/4 cawan susu pekat manis (200g)
  • 1/2 cawan gula halus (60g)
  • 1 cawan minyak masak
  • 4 biji telur - A
  • 1 sk esen vanilla

Cara-cara

  1. Ayak tepung ke dalam mangkuk.
  2. Img_20131213_061551
    Masukkan kesemua bahan yang lain ikut urutan ke dalam alat pengisar dan kisar hingga sebati.
  3. Img_20131213_061410
    Tuang bahan yang dikisar ke dalam mangkuk berisi tepung dan whisk hingga sebati.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yang disapu minyak dan dialas kertas. Tutup loyang dengan alum. foil. Kukus selama 45 min. atau hingga kek masak.
  5. Img_20131213_061509
    **Adunan boleh dibahagi dua dan bubuh serbuk koko pada satu bahagian.
  6. 20131213_002727
    **Atau dibahagi kepada beberapa bahagian, warnakan dan ditambah perasa ikut suka.
  7. Kek juga boleh dibakar...








Laporan Masakan Bergambar (8)

Dsc05969
16-12-2013
tadaa... hehee... ni lh hasilnyer seperti janjikan..Alhamdulilah...menjadi, suka sgt2..masih atas dapur..psstt... umah zila ada tetamu dtg,curi2 amik gmbr ni..tq ya sedap! :D
Laporan oleh: k.zila66

alhamdulillah...siap dah seloyang, rezeki tamu yg dtg..klau boleh senyum dah nmpk gigi kek tuuu..hehee...:D

Dsc05970
16-12-2013
nie yg tinggal..tetamu dh tidur..zila cpt2 amik gmbr..pandai x kite,kihkih.. apa2pun mekasih byk2 sudi share rspi sdp2 mmg x menghampakan.. mmuahahh!!
Laporan oleh: k.zila66

cantek3..alhamdulillah..suke3 akak tngok kek tuu...dah pastinye zila pandai dan rajen dlm segale hal...mekaseh sgt2 krane rajen mncube...mmuaahhh3 jugaks!!! :o

1491023_10201866982250717_694818314_n
17-12-2013
sedap kek ni. lembut dan gebu. mala guna pewarna pink dan tambah esen ros. wangi! :-)
Laporan oleh: noormala75

alhamdulillah...mekaseh mala krane sudi mncuba,pastinya wangi guna esen ros yer... :)

20131223_185309
23-12-2013
adunan kek yang sama tapi dibakar... :)
Laporan oleh: kak fida
20131223_194353
23-12-2013

Laporan oleh: kak fida
20131226_223047
26-12-2013
salam kak fida..ni saya bakar..susu pekat xde saya gnti dgn susu cair..pstu gula tmbh lg.. hasilnya agak padat..tu ler sape soh menderhaka kan..xpe next time cuba lg..
Laporan oleh: cutie_winkle

salam cutie..nmpk ok jer..kek ttp gebu wlpon rcp diubah sikit..mekaseh krane mncube dan slmt mncube lagi yer bila bhn2 dh btol2 cukop...heee.. :)

Img_20140116_112537
16-01-2014
1'st cake for 2014 ni k.fida.. harap pass yer teacher, wlopon kaler blur jer, tp ttap jadik & lembut je kjadiannye..hehe. kb bakar ni coz nk jimat. gas dh naik hrga..huhu. jazakillahukhairan k.fida sbb share rspi kek yang sgt mudah nih..
Laporan oleh: kakbesah

kek tawon baru yer kb..alhamdulillah...ok dah pas ler tu, lembut jer warnenye..mekaseh kb krane rajen mncube.. :)

K
16-01-2014
Tak cantik lak raz buat...he.he.he...tapi sodap,bertambah tembamlah akuni
Laporan oleh: Razzizz

alhamdulillah..dah bekaler-maler cantik ler tu... tk lebam...heee...dan yg bertmbh tembam tu pasti bertmbh cantik... :D..mekaseh Razzizz krane sudi mncube.. :)


Komen (37)

14-12-2013, moonbug komen :

salam k. fida. amboii rcp mudah pun cantik sgt kek nya. insyaallah moon nak try nnt. kalau guna tepung gandum je, brp sukatan baking powder eh kak fida? tqvm ;)


14-12-2013, kak fida komen :

salam moon...ye lah rcp mudah akan2 apam jugak sbb dikukus...biase utk 1 cwn tpg akak tmbh 1 sk baking pwdr...tapi klau nk mudah lagi moon boleh wat tpg naik sendiri, rcpnye ikut di sini...http://www.myresipi.com/top/detail/12892...slmt mncube yer... :)


14-12-2013, k.zila66 komen :

Assalam fida, aduh! npk cedap kek tu! mula la teringin heee...susu segar tu boleh x diganti dgn susu cair/susu tepung.tq2.. :-)


15-12-2013, kak fida komen :

wa'alaikumsalam zila...masa bebagi kt jiran, mereka kata sdp mcm apam..alhmdulillah...heee...susu segar boleh dignti susu cair, klau susu tepung, sukat 1/4 atau 1/3 cawan dan larutkn dgn air utk mnjadikan 1 cwn yer...slmt mncube... :)


15-12-2013, Resepi2011 komen :

Assalammualaikum kak Fida..emm menarik ni nanti nak try..itu hari wat kek minyak bakar la ni nak try yg kukus lak...Err kalau guna minyak jagung boleh kan..coz..minyak jagung tu ada lagi...


15-12-2013, k.zila66 komen :

Assalam fida, tgh buat masih dlm kukusan lagi,hrp2 menjadi hehee...zila guna susu segar,tgk2 ada plk dpt 1cwn dn zila warnakn...tunggu ya! tqvm.. :)


16-12-2013, kak fida komen :

wa'alaikumsalam CgRu...try jgn tak try...mudh sgt2 rcp ni...boleh aje klau nk guna minyk jagung asalkn sesuai dgn selera...slmt menerai yer Cikgu... :)


16-12-2013, kak fida komen :

wa'alaikumsalam zila...mesti dah siap kek tu yer, hrp2 berhasil dn memuaskan hati..seperti kwn akak yg meminta rcp ni sbb tiada oven di rumah, dah 4 kali katanye buat kek ni, menjadi aje dan puas hati katanya..alhamdulillah...nga dok tunggu laporn zila ni..heheee.. :)


16-12-2013, Mariani(KT) komen :

slm k.fida..dah lma ucu x wat kek...geramnye nengok...gebu cm muka ucu.hehe.


17-12-2013, kak fida komen :

salam ucu...amboiii rehat memnjng yer, mudh2 tetap sehat utk trus membaking yer...yg gebu2 pastinye...heeee... :D


18-12-2013, zurun komen :

Nak tanya macam mana nak dapat belang yang cantik macam kak fida


18-12-2013, zurun komen :

Nak tanya macam mana nak dapat belang yang cantik macam kak fida?


18-12-2013, Snur komen :

Aslmkm kak fida....dah siap super moist caramel banana cake,nak buat yg ni pula sementara bhn dah lengkap ni....


19-12-2013, kak fida komen :

zurun...adunan akak ambil 1/3 bahagian utk coklat dan selebihnye putih, bila hndk melapis akak bubuh 2 senduk adunan putih di tengah2 loyang berselang 1 senduk adunan choc. buat hingga adunan habis... :)


19-12-2013, kak fida komen :

w'salam Snur...amboiii..rajinnye, rasenye blom abes kek pisang dah nk wat kek kukus pulak...mesti di rumah ramai peminat kek yer...slmt mncube yer... :)


20-12-2013, manjasayang komen :

Assalamualaikum kak fida ku syg..lama tk bersua di alam maya myr ni..tp manja ttp update tau..akak sihat ke..manja Alhamdulillah,nk tnya kek ni bole di bakar ke..nk try wat lah nnt..Insya Allah ...tima kaseh ye kak semoga kak fida sekuarga sihat hendaknya di berkati oleh Allah..Amin..


20-12-2013, Snur komen :

Musim cuti sek akak...ank2 d rmh full time!so,drpd mmbeli kat luar better buat sendiri..kenyang pun kenyang memakannya...berbaloi kt org..memang ramai peminat kek dlm rmh ni....😃 Tp ni x terbuat lg sbb smlm ada tamu yg dtg tetiba...tp nk jg buat sbb bhn dh ada...


21-12-2013, Snur komen :

Aslmkm.....Alhamdulillah,akhirnya...dah pun siap mengukus..gebu sgt2...sy buat colorfull.biar nmpk ceria skit...Syukran ats resepinya ye kak...


22-12-2013, kak fida komen :

wa'alaikumsalam manja ku sayang...alhamdulillah akak sihat seperti biasa..hrp manja dn kluarga jugak sihat wal'afiat ye..amiin...akak blom cuba lagi bkr adunan ni, jadi tk berapa psti...insyaAllah bila2 akak dah cuba, akak hntr laporan ye... :)


22-12-2013, kak fida komen :

wa'alaikumsalam Snur..alhamdulillah..mesti cantek kek tu mcm pelangi... mekaseh krane dah mncube..mmng bebaloi buat kue klau ramai yg suka, lebih2 lagi klau ada tamu yg dtg..mmng lngkh kanan ler...heee... :)


23-12-2013, zurun komen :

Askm, kak fida. Terima kasih di atas tips yang diberi utk belang kek tu. Kalau boleh nak tanya sesetengah kek marble ada yang berbelang tetapi ada juga yang di atas nya bercorak. Mcm mana ye? kak tau tak?


23-12-2013, kak fida komen :

wa'alaikumsalam zurun...kek yg atasnya bercorak mcm mana yer? Agak2 mcm contoh step no. 5 ke? Kalau mcm tu cuma ambil chop stick atau btg sudu, cucuk ke dlm adunan yg dah bertindih dan lorekkan ikut kreativiti, jgn dilorekkn bnyk sgt nanti warna adunan menjadi satu, tk cntek pulak...klau bercorak yang lain akak tk dpt nk byngkn mcm mana ye?


23-12-2013, kak fida komen :

Salam manjasayang...akak dah cuba adunan kek dibakar, sbb testing2 jadi akak wat 1/2 adunan dan bubuh dlm loyang 6x6 inc...alhamdulillah menjadi, gebu dan lembut...boleh tmbh susu manis atau gula jika inginkan kek yg lebih manis ye..slmt mncube ye.. :)


24-12-2013, cutie_winkle komen :

salam kak fida..kalo bakar bape minit ya?


24-12-2013, kak fida komen :

salam cutie...seperti kek biasa jugak...bakar dlm 40 min. suhu 170C atau hingga masak, bila dicucuk dgn lidi dan lidi keluar bersih, dh ok, tambah masa membkr jika bahagian tengah kek maseh basah ye...slmt mncube... :)


30-12-2013, zurun komen :

Askm, kak fida. boleh tak kak kasi resepi biskut paling ringkas dan bahan nya senang nak di cari. dan bajet pun tak banyak, yang penting sedap.....:)


30-12-2013, kak fida komen :

w'salam zurun...mesti zurun tak bongkar lagi dapur kak fida..heee...rasenye dah lebih 20 rcp biskut atau cookies yang akak dah share...bnyk jugak yg mudah2...hrp zurin lihat2 ler dulu yer mana tau, yg dicarik2 ada dan bekenan utk di cuba... :)


08-01-2014, kakbesah komen :

masyaAllah k.fida... mudahnye kek nih, nmpk mnarik plak tuh, aduss, nmpknye kb kne tarik balik azam thn baru 2014.. yg kb xnk buat kek lg..coz ank2 dh makin montel.. x than godaan la k.fidaaa..teheehee.


09-01-2014, kak fida komen :

Oooow kb..patut ler lame menyepi...dah tknk cuci mate kt Myr ni yer...heheee...cobaaaann tawon baru ni kb...heheee... :D


09-01-2014, ruhmadeny komen :

assalamualaikum fida... akak dah buat kek minyak ni..alhamdulillah...sedap..rasa mcm apam pun ye....terima kasih... :)


09-01-2014, kak fida komen :

wa'alaikumsalam ruhmadeny...mekaseh ye sudi mncube..alhamdulillah...kek kukus ni mmng lembut, kira2 mcm adek-bradek apam lah ni...heeee... :)


15-01-2014, zurun komen :

Askm, kak. Saya dah cuba buat memang cantik sebelum di bakar corak dia pun senang di lorek. Tapi saya bakar, kenapa tak berapa naik? Keras macam bengkang. Ke masa blender tu berapa minit? Tapi kalau kukus mungkin naik elok kut. :)


15-01-2014, zurun komen :

Kak fida ada fb tak? selain beri resepi kat sini, kat mana lagi kak fida taip resepi? dan kak fida macam ada pengalaman buka kedai kek je.. tanya boleh? kak dapat resepi biskut, kek ni dari pengalaman ye? Best la.... Boleh timba ilmu kat kak fida.


16-01-2014, kak fida komen :

W'salam zurun...bahan diblender hingga adunan kelihatn putih 2-3 min dah ok..pastikan adunan yang diblender dituang sedikit2 ke dlm tepung dan hendaklah digaul perlahan2 atau kaedah kaup-balek..insayaAllah kek tak akan keras bentat...ma'aflah akak tak ada fb, klau ada kesemptn akak share rcp di sini Myresipi aje..alhamdulillah...kebnykkn rcp akak belajar di kelas2 mskkn...rajin2 lah zurun bukak Myr dan boleh perolehi bnyk ilmu berkenaan mskkn jugak drp ramai rakan2 Myr yg tak lokek share pelbagai rcp...dan lagi satu jgn lupa like web Myr ni...heheee...mekaseh zurun krane sudi mncube dn hrp2 tak putus asa utk mncube lagi... :)


16-01-2014, zurun komen :

Lepas ne nak cuba resepi popia... Harap2 menjadi la. Sebelum ni dah try resepi kek ari fendi... yang tak payah pakai butter. jadi memang pakai kukus dia lembut sangat. :)


16-01-2014, zurun komen :

Lepas ne nak cuba resepi popia... Harap2 menjadi la. Sebelum ni dah try resepi kek dari fendi... yang tak payah pakai butter pakai minyak je.. jadi memang kukus dia lembut sangat. :)


17-01-2014, kak fida komen :

zurun, cuba jgn tak cuba..heee... dah dpt mcm2 rcp kt Myr ni, rugi klau tak cuba... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu