Google+

oleh: marsha mohamed ::Cheesekut::

Afterfocus_1381460099869

resepi dari satu blog, tried and tested.. sedap tak bleh angs..


Created on : 11-10-2013

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi marsha mohamed




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 1 paket biskut Deluxe Crackers ( nak pakai apa2 biskut pon ok..)
  • Sedikit fresh milk
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 250gm cream cheese

Cara-cara

  1. Pukul creamcheese guna mixer sehingga kembang. Kalau takde mixer, guna blender pun boleh. Kembang tu means creamcheese tu da jadik lembut pastu color dia jadik cerah skit.
  2. Masukkan 1/2 tin susu pekat manis. Tuang sikit-sikit. Rasa dulu, kalau kurang manis baru tambah lagi. Pukul lagi.
  3. Tambah sket fresh milk anggaran satu sudu ke 2 sudu. Tengok kepekatan bancuhan tu. Jangan cair sebab nanti kek jadik lembik susah nak potong. Kalau pekat sangat plak nanti bancuhan jadik sket plak so lapisan kek pun tak dapat buat banyak. So ikut naluri masing-masing la ye.
  4. Pastu ambik biskut n celup dalam fresh milk. Celup tu means dalam sesaat je sudah. Diingatkan celup je tau, bukannya rendam. Dah celup tu terus susun dalam bekas.
  5. Then lapiskan dengan bancuhan creamcheese tadi. Tak payah tebal sangat. Cukup sekadar menutupi.
  6. Then lapis lagi biskut2 yang da dicelup atasnya plak. Time lapis biskut ni tekan2 sket bagi dia mampat sket. Ulang lagi step 4 dan 5 sampai abes bancuhan creamcheese tadi.
  7. Atas sekali mesti lapisan creamcheese ye. simpan dalam peti ais. Biar semalaman ye bagi dia keras skit senang nak potong.
  8. eSok pagi bukak peti ais, taraaaa!!! Hasilnya.. Selamat Mencuba..









Laporan Masakan Bergambar (9)

Dsc05699
16-10-2013
mekasih marsha sedap!!.. tq jgk pd Nadt(blog) diatas tunjuk ajar siap step by step... :)
Laporan oleh: k.zila66

sama sama k.zilla66. wah! buat dua kali ke?

Dsc05701
16-10-2013
anak2 smua suka...sekali adap licin...tq2..
Laporan oleh: k.zila66

sama lah dgn my family. kalau buat nie, tak payah tunggu setengah hari.. sekejap je dah habis..

2013-10-28_21
29-10-2013
dessert yg sng. sdp jgk. tq share kt sini
Laporan oleh: moonbug

amboiii!! cantiknyer.. terima kasih kerana mencuba dear..

Dsc_1826
31-10-2013
sedap.. tq tuan punya resipi. tp sy kurgkn susu manis sbb nk lebih rsa cheese...
Laporan oleh: nrul_zul

alhamdulilah!! janji u puas hati dgn rasa nyer.. terima kasih kerana mencuba

Img_20131103_225610
03-11-2013
1st time buat..sedap..sy kurangkn susu jugak..lebih rs cheese..every layer tabur nestum..lebih umpph rsnya hihi..tq for the recipe ye :)
Laporan oleh: ashypink

wow!! confirm rasa nyer lagi pergg!! alhamdulilah, apa2 pon nak buat kita rasa dulu sebelom set kan masakan kita. terima kasih sudi mencuba..

Img_20131127_091756
27-11-2013
dah 2x buat. makin lama dlm peti ais, makin sedap..tima kasih marsha
Laporan oleh: cute cupcake

betul makin lama makin sedap cuma bila saya buat tak dapat simpan lama. ramai mata ngah menjeling kat rumah. hehe. terima kasih kerana mencuba

20131220_192850
20-12-2013
x kurangkn susu pun cuma celop beskot dlm nescafe pekat pstu tabur milo atas permntaan somi..mmg umphhh!!!
Laporan oleh: cutie_winkle

ummphhh kan!!! terima kasih kerana sudi mencuba

20140101_215649
03-01-2014
buat lg dan lagi... ♡
Laporan oleh: cutie_winkle

hahahaha. dah ketagih ehk makan nie..

20140105_130439
05-01-2014
tima kasih marsha utk perkongsian resepi yg mudah sgt2 ni..bt lg sempena anniversary kami
Laporan oleh: cutie_winkle

wah! cantik lah.. happy belated anniversary dear.


Komen (12)

11-10-2013, LynnSham komen :

Marsha, nampak menarik dan sedap! Berapa saiz loyang yang digunakan?


11-10-2013, marsha mohamed komen :

LynnSham, saya tak guna loyang, saya guna plastic container yg transparent je. yg rectangle shape.


11-10-2013, LynnSham komen :

Marsha, noted.. terima kasih.


12-10-2013, k.zila66 komen :

ada npk dlm blog tapi x buat2 lagi..bila marsha letak pic npk sedapp! tergoda.... teringin nk wat...nk tnya cara no6 tu apa dia step 8 dn 9? tq2...


12-10-2013, marsha mohamed komen :

K.zila66, terima kasih tegur pasal resepi tu.. hahaha.. tersalah type, ulangi step 4 & 5 sepatutnyer. Jari pelat time type nie.. cuba lah buat. Senang sangat buat, tak payah masak. Celup, lapis dan sejuk kan satu malam. Besok dah boleh ngap! Selamat mencuba syg..


12-10-2013, Azura Rakawi komen :

nampak sdapp. nak try lah! :)


16-10-2013, marsha mohamed komen :

salam Azura, try jgn tak try.. sedap tau..


18-10-2013, Snur komen :

Salam..sdg menanti kepulangan ❤️❤️❤️utk sama2 menikmati cheesekut yg dibuat tgh mlm td....huhu...tq sher rcp..


20-10-2013, marsha mohamed komen :

terima kasih Snur kerana sudi mencuba..


20-10-2013, Snur komen :

Ya ampunnnn...sdp banget!anakanda hamba pulun hbs2an..skali lg TQSM share rcp nya...mudah pun mudah..x yah mmbakar..


21-10-2013, marsha mohamed komen :

Alhamdulilah.. lain kali buat lagi.. hehehe..


20-12-2013, cutie_winkle komen :

salam marsha..semangat giler jmpa resepi simple ni..bhn2 pun ada kt rmh. buat mlm td..pagi ni hubby sempat rasa dlm bekas kecik (yg besar blk keje nnti baru nk ngap..hehe) katanya sedap..seronok sgt sbb mudah dan cepat..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd