Google+

oleh: nizafauzi Chicken Chop

Dscn2675

resepi dr net buddies...dah try buat mase mother's day


Created on : 06-06-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nizafauzi




Bahan-bahan ( 7 org makan )

  • salut thigh join chicken tu dgn telur dan golek dlm bread crumb, goreng smp kekuningan atau smp ayam dah masak ok...
  • Roux - ni untuk pekatkan kuah black pepper tu.. Ingredients: 3 sudu butter, 5-6 sudu tepung gandum
  • Black Pepper Sauce ... Bawang besar - dicincang, Bawang putih - dicincang , Lada hitam - dikisar, Sos tiram, HP bbq sauce Honey, Kicap pekat - 2 sudu, Garam, 4 sudu ROUX, Air
  • Sautee Vegetables... Carrot, Brocolli Air + Ketulan ais, Bawang besar - hiris Butter, Serbuk black pepper

Cara-cara

  1. Roux - Cairkan butter, kacau cepat2 tepung gandum smp jd bergumpal..Siap...
  2. Black Pepper Sauce 1. Tumis bahan cincang, masukkan lada hitam, sos tiram, bbq sauce dan honey..kacau smp masak. 2. Masukkan kicap pekat dan air. Biar didih.. 3. Masukkan ROUX dan kacau smp pekat..ikut la nak pekat camane ok...siap..
  3. Sautee Vege 1. Celur sayur2 dlm lebih kurang 1 minit, tos dan cpt2 masukkan dlm air ais tu... 2. Tumis bawang dgn butter, masukkan sayur2, kacau cepat2, gaul dgn black pepper..siap..

Tag









Laporan Masakan Bergambar (1)

Cimg4046
11-08-2007
mudah dan sedap. tapi black pepper sos ikut resepi black pepper steak. tq.
Laporan oleh: mamasarah

Komen (20)

06-06-2007, alisya_niqk komen :

niza, nmpk sedap ler u punyer resepi ni.. tp bread crumb tu biasanyer jual kt mane erk? s/market ade? kat bhgn maner?


06-06-2007, Ayu61279 komen :

alisya....ni ayu tlg jwb bg pihak niza ye.breadcrumbs tu leh dpt kat area tepung2.ni klu kat c4 la...rasanya kat s/market lain pun kat area tu gak.takpun klu ada balance roti yg tak abis tu jgn buang....toast sampai garing & hancurkan.jdla breadcrumbs....guna biskut tawar pun leh gak


07-06-2007, alisya_niqk komen :

Thanks ayu :-)


07-06-2007, nizafauzi komen :

alisya...niza selalu beli bread crumb tu kat carrefour..selalu kat bhg tepung2 tu cam ayu ckp..tp kene bongkok membongkok sket...


08-06-2007, ara komen :

niza..kl xnak ltak ROUX tu sdap x?


26-06-2007, nizafauzi komen :

ara, ROUX tu utk pekat kan kuah..kalo ara taknak letak, boleh je rasenye..tp kuah tak pekat la..kalo rase2 cam tamau buat ROUX tu, pakai tepung jagung pun bole..no prob!! :)


11-07-2008, AICHENG komen :

AKAK,BUAT HABIS AYEM ITU HANCUR!! NOK GANTI DOK PAKAI APO????


14-06-2009, amed komen :

hye sume akak2.. nk tnye ckit nih.akak2 sume taw wat kentang putarrrrrrrrrrr x cmnewww?? law + mst lg sodap an,,an...tp xtaw wat syerrrr...ley tlong akk2?? ley an . tanx a lot


14-06-2009, inda77 komen :

hye amed...boleh tengok di sini http://www.myresipi.com/top/detail/4122 untuk resipi Sos Kentang Putar...ramai yang telah mencube....


22-01-2010, zek_ietta komen :

seb bek de yg sudi bg resepi nie.. simple n jelas,nyata dan terang... tak sabaunye nye nak buat... selalu dpt x paham cara nak buat.. time kasih bebanyak ye...


18-07-2010, rodziarbina komen :

not bad niza.. saya dah cuba.. cuma improvise sket ja resepi tu terutama utk menyediakan gravy. tapi hasilnya mm superb... thanks anyway


19-12-2010, beringin komen :

Black Pepper Souce memang sedap gila! saya dah cuba macam-macam resepi tapi yg ni memang best.....


22-02-2011, ang komen :

tp black paper sauce tu byak mana nak letak ??xkan sampai 1 kg kot hehe


29-03-2011, ayiecelcom komen :

nak tanya skit...ROUX 2 apa?? brown sos ker??? 2 jer yg x paham....


19-04-2011, aisyah101 komen :

sedap... nk try buat JUGALH..... sedap..... mmhhh..mmm


19-04-2011, aisyah101 komen :

akak dpt resepi tu mane?...


16-09-2011, ctfatimah komen :

sume kate sedap ye...ni xsbr nal cube ni.ptg ni gak nk buat.


03-01-2012, mummy ekien komen :

mudah nye....nk wt r...


28-01-2012, 971223 komen :

ROUX 2 apa?leh beli kt mana?hp bbq honey souce 2 leh beli kt mana?


12-03-2012, mamaros komen :

untuk roux tu boleh juga guna tepung jagung tujuannya hanyalah untuk memekatkan sos saja..tak cair bila makan ayam tadi sos mudah melekat (sticky)dan kelihatan lebih sedap kalau nak lebih sedap ayma ni diperap dulu dengan seasoning & westchestershire + black pepper utk beberapa jam lebih terasa ayam tu dan goreng dengan bread crumb ni kena api perlahan sedikit kerana ia cepat garing takut ayam tak masak kat dalam..benda2 sos korang boleh dptkan kt supermarket memang ada cuma kadang2 harga agak mahal sikit ..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu