Google+

oleh: checkmate Bingka ubi kayu

Dscn1189

simple n easy


Created on : 06-06-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi checkmate




Bahan-bahan ( family )

  • 3cwn ubi kayu parut
  • 1/2 cwn gula@secukup rasa
  • 1/2st garam
  • 1 cwn jus pandan+1 cwn pati santan
  • butter utk menggris

Cara-cara

  1. letak ubi parut atas napkin n gantung@leh guna tapis je.jangan di perah.biar dlm 1/2 jam.buang air yg bertakung kat bwh tu..satukan ubi,garam n gula dlm mangkuk.gaul rata
  2. tuangkan campuran jus pandan+santan sedikit2 sambil dikacau sehingga dpt tekstur mcm nak buat cucur..rasakan manisnya.kalau kurang tambah gula.kalau terlalu pekat tambah santan
  3. tuang dalam tin yg digris.letak 4/5 hirisan butter atas adunan.bakar pd suhu 170c selama 45min@hingga msk.
  4. Kuih ni lembut semasa panas.tunggu hingga betul2 sejuk sebelum dipotong..

Tag










Laporan Masakan Bergambar (6)

Dscf3647_resize
09-07-2007
simple dan sedap
Laporan oleh: joayee

mekasih sebab mencuba..hijau lagi.. :)

P8200834
23-08-2007
xde jus pandan... but still sedap, rasa ori.. thanks.
Laporan oleh: mama_myvi

x pakai pandan pun dah mmg sedap kan..thks for trying :)

Cimg4173
08-09-2008
first time..kira jadi la hehe.. ubi ni mmg kaler kuning. skip pandan.. Pasni nak buat lagi. Tq
Laporan oleh: emmalin
Ubi
19-11-2008
sedapnya bingka ni..senang je nak membuatnya..first time buat ni dah ada org puji...tq ye...
Laporan oleh: quinnie
Bingka_ubi_checkmate
06-03-2009
simple,easy dan pastinye sedap...mmng sedaaapp... :)
Laporan oleh: kak fida
Wp_20131106_004
16-01-2014
Alhamdulillah mnjadi dan sedap sgt. harum daun pndan melambaii selera. hb tersnyum lebar menikmatinye. syukran kpd checkmate utk respinye!
Laporan oleh: kakbesah

Komen (14)

06-06-2007, eleven komen :

pernah buat dulu tapi tak letak jus pandan...kalau tak letak jus pandan,warna kuning kan...


06-06-2007, yummiez komen :

wah kuih ni best ni... my faveret! hmm takde la susah sgt nk wat ek? hm kalau guna santan segera boleh x agaknye ye..


06-06-2007, faziah komen :

Nak buat lah, dah lama tak makan kuih ini...


06-06-2007, checkmate komen :

leh ganti gula merah jg..yummiez leh jer yg kotak tu.kalo yg serbuk tu bancuh dulu


06-06-2007, alisya_niqk komen :

checkmate, adunan ni mmg x payah bubuh tepung erk??


06-06-2007, checkmate komen :

i wat mmg x boh tpg..taktau ler org lain


06-06-2007, alisya_niqk komen :

orait, nak try la nnti.. TQ checkmate


29-10-2007, marish komen :

dah try dah. memang simple and easy and yang pentingya sedap.


06-11-2009, idasaini komen :

nak tanya, kalau skip jus pandan, nak ganti alternatif apa? tambah 1 cawan pati santan lagi ke? tq.


08-01-2011, anum2817 komen :

sape ada resepi bingka ubi kayu yg letak santan atasnya? kepala santan tu yg x sure camne nk buat


15-03-2011, geewa komen :

Tak perlu tepung gandum ke? pernah buat suatu waktu dulu tapi keras agaknya tak letak santan dan bancuhannya pekat. Apa-apapun terima kasih. Sedap sangat lagi sedap bila dah masak waktu panas2 sapukan mentega atau minyak sapi harummmm.


15-03-2011, sujamang komen :

yek dap


23-10-2011, hamiza_sanusi85 komen :

memang teringin sgt nak buat kuih bingka ubi ni....ada org bakar ats dapur gas je...blh jd jgk ke???


11-10-2012, mummy_emily81 komen :

Kalau xde parut...boleh x blender je ubi kayu tu smpi lumat...pastu kalau xbuang air boloeh x? Jadi x bingkanya nnt?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd