Google+

oleh: junjs11 Lemon chicken

Picture_1743

biasa makan kat rest house dulu2..chinese recipe


Created on : 29-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 3-4 org makan )

  • 2 dada ayam-bersihkan n keringkan
  • bahan perap:-
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh minyak bijan
  • sedikit pepper
  • 1 biji telur
  • bahan salut:-campurkan
  • 5 sudu besar tepung
  • 5 sudu besar breadcrumbs
  • bahan sos:-
  • 1 sudu besar sos plum
  • 3 1/2 sudu besar jus lemon
  • 2 sudu besar cuka
  • 4 sudu besar gula
  • 2 sudu teh tepung jagung
  • # minyak secukupnya

Cara-cara

  1. perap ayam ngan bahan perap selama 2 jam atau semalaman. salut ngan bahan salut n goreng hingga garing n kekuningan.
  2. potong2 ayam n letak atas pinggan hidangan.
  3. campur semua bahan sos, didihkan hingga pekat. curah atas ayam tadi dan hidangkan.

Tag










Laporan Masakan Bergambar (2)

Image028
02-06-2007
kite dh try sos lemon tu.sedaaapp..lain dr yg lain...tq..
Laporan oleh: mrsdayat

u r welcome....

Image_311_
27-09-2008
Dah cuba. Tq jun. Rupanya senang jer buat. Sedap. Sy potong2 ayam dulu baru goreng. Supaya semua bhgn kena tepung. Bukan dada ayam je, sayap pun sy masak sekali.
Laporan oleh: som e one

Komen (11)

29-05-2007, NisaMPB komen :

wah sedap jun, ni nak kena makan ngan apa ek? nasi ker kentang lenyek?


29-05-2007, junjs11 komen :

makan ngan nasi biasanya..nk mkn gitu leh gak la..hehe...


29-05-2007, princessharyati komen :

i ni suka rasa ayam mcm ni rasa sawa2 gitu nak try nnti


30-05-2007, mrsdayat komen :

sos plum tu cmne ek rupenye..bule dpt kat mane??


30-05-2007, Ayu61279 komen :

huhu....sedapnya k.jun.nak skit!!!!


30-05-2007, junjs11 komen :

sos plum ade jual kat supermarket, bahagian sos2 tu..dalam botol, warna kekuningan gitu cam stok ayam pekat..mmg tulis sos plum..a few brand,e.g life brand.. ala ayu..dah abisss...hehe


30-05-2007, nieta399 komen :

kak jun, "breadcrumbs" ni apa? nak beli katna ek?


30-05-2007, junjs11 komen :

breadcrumbs tu serbuk roti...ade jual kat supermarket..kalu x d, leh wat ngan roti biasa aje kat rumah, keringkan n hancurkan...kalu x d gak, leh try guna serbuk biskut..tp lain sket la rasa dia..


23-08-2007, mieza_d komen :

Thanks Jun, mieza memang dah lamer cari resepi nie. Akan dicuba dangan seberapa segera.


16-09-2007, mikelnaru komen :

nak tanya sukatan 1 Sudu Besar ni mcm mana ekk? sudu teh - saya faham. sudu makan = yg buat makan tu. sudu besar? Sudu yg buat ambik nasi tu ke? :) thank u


10-02-2011, issoffiz07 komen :

kak jun,sy pn ada amik resepi ni tp lain cketla..perap dgn kicap cair n garam je..tp npk kak jun pnya ni cm spresel je,nextime sy cuba ya sbb ada half brg yg xcukup.. :D tq..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd