Google+

oleh: alma Cupcake Coklat Comel

Cupcake_comel_both_ready

rasa kek mini coklat yg budak2 susah nk resist! penyediaannya pun mudah, xsampai 10min.


Created on : 29-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi alma




Bahan-bahan ( 18 - 20 papercups medium size )

  • 300g tepung
  • 350g gula
  • ½ cawan serbuk koko
  • 1½ sdk soda bikarbonat
  • ½ cawan butter
  • 2 sdk esen vanilla
  • 1 ½ cwn susu segar
  • * 2 biji telur

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180C. Campurkan ke semua bahan (kecuali *) dalam bekas mixer. Pukul dengan kelajuan rendah hanya untuk bg campuran itu sebati. Kemudian pukul dgn kelajuan tinggi lebih kurang selama 2minit. Lepas itu tambah telur dan pukul lg dgn kelajuan tinggi selama 2minit lagi.
  2. Sudukan adunan dalam papercups. Kalau nk cupcakes yang rendah, letak tak sampai ¾ tinggi cups. Yang saya buat ada yg tinggi, ada yg rendah. Bakar selama ±20min gitu atau hgga masak. Suhu oven terpulang pd oven masing2, saya guna 170C.
  3. Bila dah masak boleh diletak topping kalau suka. Topping saya tu: ¼ cwn susu pekat + ¼ cwn serbuk koko + ¼ buku butter. Masukkan smua dlm periuk, panaskn atas api & terus kacau, sekejap aje iaitu bila dah bercampur smua & beku sket trus angkat and sapukan atas cupcake yg telah sejuk. Hias ikut citarasa masing2.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (3)

Photo145
29-07-2007
mudah dan sedap! memang kesukaan anak2.
Laporan oleh: norazila36

berkaler2 dgn manik2 lagi tu. lagi laa anak2 suker :)

Img_4196b
04-03-2009
thanx alma..a perfect recepi! mudah & sedap..
Laporan oleh: zurinkz
2011-12-25_00
25-12-2011
juz simple cupcake 4 my hubby bezday..mmm tidak mengecewakan..thanks ya
Laporan oleh: azwira

Komen (31)

29-05-2007, princessharyati komen :

senang lah n ringkaslah resepi u ni alma.. nnti i boleh try.... gebu geram tgk


29-05-2007, Delila komen :

comeinya....


29-05-2007, nashaziana komen :

alma, kat mana nak beli papercup yang macam tu?...


29-05-2007, NisaMPB komen :

nasha, papercup tu ble didapati di sebarang kedai2 yang menjual alat/barang2 kuih seperti di Morrison, Bake With Yen di chow kit, KL & lain2 lagi.. :)


29-05-2007, nashaziana komen :

ooo...ok tq nisa...papercup tu cantek...


30-05-2007, darlinsayang komen :

alma, nape adunan tu jadi keras cam nak buat cookies jer? Untuk jadikan cam batter cake, I terpaksa tambah kan 1/2 cup butter , 1 bj telur & 1/2 cup fresh milk.


30-05-2007, alma komen :

uiks darlin...naper saya buat, x lak dia keras, ok je gebu & lembut! heran...sukatan yg saya tulis tu dh betul.


30-05-2007, alma komen :

darlin...i baru prasan satu benda tarak kt situ, smlm network interruption byk kali, ingatkn dah save rupa2nya x save kt server. i ingat sgt dah tulis susu tu, tu i dah tmbh...soriiii & sian kt darlin :( . nx2 time i triple-check my list of ingred...


30-05-2007, darlinsayang komen :

ok... takpe. jap lagi i try balik n post result ok?


30-05-2007, darlinsayang komen :

Ok Alma... dah jadik.. Thanx. Sedap, tapi i tukarkan butter tu kpd minyak.


31-05-2007, alisya_niqk komen :

alma, nak tanyer.. tepung tu guna tepung gandum aje ke atau guna tepung naik sendiri@kek?? kalo x bubuh koko bleh x? coz sya lebih suka kek perisa vanilla la.. n kalo x bubuh koko, esen vanilla tu nak lebihkan ke?


01-06-2007, alma komen :

alisya, kalau resipi tulis tepung, ia bermaksud tepung gandum - jd saya guna tpg gandum. resipi ni xder guna bkg powdr cuma bikar aje so saya lom try tukar dgn tpg kek/naik sendiri. saya ni bknnye expert alisya hehe...if xmsk koko and lebihkn sktn vanilla (cam 1 sdb ke..), mgkn blh; tp saya khuatir adunan lembik skt sbb koko xder. nnt saya test dulu, insyaAllah w/end ni, tgk outputnye camana...^_*


01-06-2007, alisya_niqk komen :

kalo camtu this weekend sya pon nak try wat jugak lah.. sebenanyer soda bikar tu pon sya x tau ape mendanyer tu. tp xpe, try cari kat kedai dah ler.. (seumur hidup, ini le 1st time nak try wat kek.. hehe tah jadik ke x..) TQ alma..


01-06-2007, alma komen :

oo ok sya, g'luck eh! smua org akn rasa yg 1st time experience, sure bdebar2kan. think +ve, insyaAllah leh! kt s/mrkt pun ada bikar tu, brand nona pun ada, serbuk putih lbh krg cam bkg pwdr.


01-06-2007, alisya_niqk komen :

lbh krg cam bkg pwdr?? hehehe jgn kata bkg powder, serbuk koko pon sya x penah tgk.. bab memasak ni mmg fail skit tp xpe, nnti sya try le cari2 kat kedai@smrkt.. n kali dah siap kek ni nnti, sya gitau erk..


05-06-2007, alisya_niqk komen :

alma, ur resepi mmg mudah n superberb u tau, last saturday i try wat coklat muffin (i get that resepi fr this website gak) n my hubby cuma mkm half je dari cup muffin yg kecik tu coz he's not coklat lover.. BUT bila i try wat plak cupcake fr ur resepi my hubby leh mkn smpai 3 cupcakes.. my hubby kata 'mmg sedap' hehee.. bagi owg yg x pandai masak cam i ni mmg syok bila kena puji dr hubby.. TQ alma..


05-06-2007, alma komen :

Alhamdulillah, tu menunjukkan alisya dah mula pandai masak hehe..the power of air tgn isteri kekeke - tu yg my hbsn slalu ckp :)


21-09-2008, adylah komen :

alma, nape cup cake saye mendap ckit after kua dr oven(aftr aprox. 1 min)?n cake sy tak ikut btk paper cup yg sy beli...mcm2 btk ad...4segi ade, btk bintg pun ade, so tak comel...myb papercup yg dibeli trlalu lembek kot....uwaa..cedihnye..nak bwa utk buka pose kt skul..


04-03-2009, sazura komen :

klu susu segar tu tukat dgn susu cair bleh x?mcm nak cuba je...tp susu segar x delah...


27-03-2009, ayudilla komen :

darlinsayang nak tanye mcm ner nak tukar butter jd minyak? boleh gb resepi.


20-06-2009, niena_sofea komen :

cupcake ni kne wat dlm papercup yg kras ckt ea?x bley gne papercup yg lmbek?


30-09-2009, wanie_najmie komen :

alma butter tu kna cair kn dlu ke??


06-04-2010, yara komen :

alma seperti kata darlin dia terpaksa tambah kan 1/2 cup butter , 1 bj telur & 1/2 cup fresh milk jadi alma da update yg recipe kat tepi tu ke kene tambah kan darlin punye?i meant susu 2 cawan ke 1 setengah cawan?


06-04-2010, yara komen :

alma susu 2 cawan ke 1setengah?


29-04-2011, shima azmi komen :

susu segar tu klau ditukarkan dengan susu cair blh x?


27-10-2011, Ellie Epin komen :

Terima kasih kerana berkongsi resepi... mlm tadi buat untuk bday bestfriend my doter... saya gandakan resepi jadi dapat menghasilkan 76 cupcakes... happy sangat2 kerana menjadi cupcakes saya... 1st time buat cupcakes... serius memang sedap cupcakes ini,,,,,


06-11-2011, waniey pouzi komen :

kak.kalau guna tepung gandum bleh x?


08-11-2011, zam_zarina komen :

mohon cdgn knp kalau bakar cup selalu hitam kat atas? suhu 175c....saja just letak dalam dulang ja cup tue...


09-11-2011, atie493 komen :

biasanye jika bekas cupkek sebegini di bakar dlm oven macam tu aje ke. maksudnye tak perlu di letak dlm bekas zink cupcake ke....


12-12-2011, mizssqistina komen :

apa maksud sdk ?


25-12-2011, azwira komen :

dah buat..mmg jadi..rugi x cuba..thanks alma..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu