Google+

oleh: princessharyati Kuih kacang/kasturi

122

resepi mama... sedap makan pada waktu petang


Created on : 29-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi princessharyati




Bahan-bahan ( 15-18 biji )

  • utk inti (Bahan A)
  • 1 paket kecil kacang hijau (direndam dahulu selama 1 1/2-2 jam)
  • 5 cawan air + 1 cawan santan
  • 3/4 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil garam
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 helai daun pandan
  • utk kulit (Bahan B)
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • Sedikit garam

Cara-cara

  1. Bahan A; Rebus kacang hijau sehingga agak hendak lembut. Jika masih agak keras tambahkan sedikit air lagi, kemudian bolehlah tambahkan gula perang, santan, daun pandan dan garam. Kacau sehingga kering dan lembut. Angkat.
  2. Untuk kulit (Bahan B); Masukkan tepung ke dalam mangkuk, letak air kacau sehingga sebati jika pekat tambah lagi sedikit demi sedikit air, masukkan telur, serbuk kunyit dan garam. Adunan ini seperti hendak mengoreng pisang. Setelah siap, ambil inti kacang tadi gaulkan dengan tepung. Buat leper leper dan masukkan ke dalam bahan B dan goreng di atas api yang sederhana. Goreng sehingga kekuningan. Angkat. Siap untuk disantap.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (4)

Photo-0040
04-08-2007
lepas hajat nak makan kuih rengas ni.
Laporan oleh: ina

mengidap rupanya... lepas ni takyah beli kt gerai lagi... buat sendiri..boleh masak byk2

P8210839
23-08-2007
buat sendiri.. bleh mkn byk skit kan... thanks yati.
Laporan oleh: mama_myvi

betul setuju 200%

P1010841
05-01-2009
Nice..kuih feveret abah nie...tq tn nyer resipi
Laporan oleh: mangkuk plastik
Img_0482
10-03-2010
senang jer buat kan...kalau ada lebih buat bubur kacang tu boleh lah kita wat kuih kacang plak kan?mekasih ye..sedap
Laporan oleh: farihafaizal

Komen (9)

29-05-2007, bella komen :

kuih ni kalau kt kampung bella dorg pggil kasturi/kuih kacang.. sdap je mkn tym pns2 n tym rangup tu :)


29-05-2007, bella komen :

btw, santan nk guna brp byk ye kak?


29-05-2007, umi_e komen :

bella... we all pun panggil kueh ni >>> kueh kasturi (gendang kasturi tapi tak tau mana datangnya perkataan gendang hehehehehe) Kalau kueh rengas tu bagi kami 'kueh bom' cam resipi noreen. Kadang2 kita confuse kan dengan nama kueh ni...


29-05-2007, princessharyati komen :

ye ke mcm2 org panggil kan umie so i nak kene tukar nama ke.. i pun panggil kuih kacang... for bella i dah update santan tu..thks *v^


29-05-2007, princessharyati komen :

ok i dah tukar nama.. kuih ni..


16-07-2008, kirei_na_hanna komen :

satu paket tu byk mna ekk?


07-05-2009, nonamanis komen :

smlm kita buat adunan lembik knp yer?ada ker dia x kering betul.kita kena letak tepung lebih sikit.bila nak bentuk agak susah.


20-02-2010, soutulhidayah komen :

kuih yg soutul buat pun jadi, sedappp.. thanks buat princessharyati.... tak reti nak upload gambar... dah ambik gambar td :-)


13-06-2011, sumoja komen :

Kalau nak bagi lembut dan lemak kuih kacang ini, masukkan kelapa parut ke dalam kacang hijau yang telah lembut direbus tadi, kemudian kacau sehingga kering, sejukkan dan bentukkan menjadi bulat leper dan goreng macam goreng pisang....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu