Google+

oleh: yani Roti sosej

Rotisosej

yummy.. breadmaker recipe


Created on : 12-08-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 12 biji )

  • 120ml susu segar
  • 50g telur
  • 300g tepung roti
  • 1 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar gula
  • 60g butter
  • 1 sudu kecil dry yeast
  • ******************
  • 12 btg sosej
  • sos tomato/cili
  • mayonis
  • telur untuk sapu

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan di atas bertanda (**) ke dalam breadmaker. On kan tunggu siap.
  2. Bila dah siap. Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin.
  3. 1
    Bahagikan kepada 12 bahagian. Rehatkan 10 minit
  4. Ambik sebiji roti. Buat bentuk panjang lebih kurang 30cm.
  5. 2
    Pada bahagian hujung, buat leper sebagai tempat penyambung
  6. 3
    Kemudian sambungkan pada bahagian hujungnya
  7. 4
    Letakkan sosej pada bahagian tengah. Ulang langkah 4-6 sampai habis.
  8. 5
    Biar naik 2 kali ganda. Kemudian sapukan dengan telur
  9. Bakar pada suhu 180C selama 10 minit. Kalau roti belum nampak perang, biarkan dalam oven selama 5-6 minit selepas bakar sebelum dibawa keluar dr oven.
  10. 6
    Keluarkan roti dari oven dan sejukkan. Bila nak makan bolehlah letak sos dan mayonis.








Laporan Masakan Bergambar (26)

Roti
06-09-2006
yummy..yummy..
Laporan oleh: vdia

yummy..yummy..

Dsc01673
10-09-2006
tak secanti kyg yani buat jer
Laporan oleh: mymum

gambar tak cantik x penting.. asalkan ada gambar dah rasa seronok..

Roti_sosej
16-09-2006
Ngap~ Sedap.Kali ke-3 buat.
Laporan oleh: F&N

mesti lagi sedap.. sosej msia lagi sedap ..

Dscf5009
25-11-2006
1st time buat... sedap la!tq..
Laporan oleh: minami133

kalo 1st time buat menjadi..tt2 semangat nak buat lagikan... welkam..

Img_0251
14-02-2007
wa la 1st time buat tapi nie belum lagi nak decorate roti sosej nie.
Laporan oleh: Noreen

hehe.. rupa roti yg tak berhias lagi tu..

Rotisosej
25-03-2007
tak secantik yani punya tapi habis gak dimakan oleh anak2 :D
Laporan oleh: umi_e

tak cantik takpe.. kena dgn sos dan mayonis tu...sedapp..

Frankie_buns_baked_my_resipi
10-02-2008
Buat roti ni sbb nak letak dlm lunch box utk anak2 pergi sekolah esok. Jimat sikit duit dan mmg gerenti fav. diaorg. Rotinye mmg lembut sekali walaupun tak pakai breadmaker. Pakai normal mixer saja
Laporan oleh: mallanhead
Pix_110_
27-02-2008
yummy..mmg sedap roti sosej ni..lembut sepanjang hari..cuma i tukar dia jd roti sosej mini jer..anyway, thanx yani 4 the resepi
Laporan oleh: buttercups
Image007
01-03-2008
saya dah cuba resipi nih.....x berapa cantik, tapi sedap.......my anak buah suka sangat....thanks a lot
Laporan oleh: haz_amon
Roti_sosej
30-04-2008
huhuhuhu nk nangis uli pakai tgn nih :) tp hasilnya mmg best tak sia2 uli lama2...cuma amin kata ni roti motobot kekekeke dh jd ala2 smpan dh :) nway TQ
Laporan oleh: Aziemas
Img_2450
02-06-2008
Mcm2 bentuk ada tp adunan yg sama kekeke.. lembut sgt.. :) tenkiu kak yani
Laporan oleh: Natto
Roti_bersosej
02-07-2008
baru nih sempat amik gambo ;)
Laporan oleh: tulip77
Roti
24-07-2008
tq kak yani untuk resepi ni..saya suka makan gitu je..tanpa sos n mayo...manis je rasa rotinye...dah lama buat ni baru leh hantar laporan..tq
Laporan oleh: quinnie
Img_0027
09-11-2008
xjd sgt..coz..pkai tgn je..br belajar..ape2 pun..sedap sgt roti ni..thanks k.yani..adik2 semua suka..
Laporan oleh: missayu

mesti adik2 seronok mkn handmade roti tu

Sausage_boat
31-12-2008
wat macam2 bentuk... sedap... tq
Laporan oleh: nOOrsha
Roti_sosej_yani
26-02-2009
Salam Yani.. x cantik tapi sedapp! 10Q yani.... :)
Laporan oleh: as75
Roti_sosej
10-08-2009
Buat utk minum ptg, walaupun guna TPG GANDUM n ULI TANGAN jer tapi hasilnya begitu memuaskan! Bakar 12 minit... Ni 1st try wat roti.Tq Yani.
Laporan oleh: rinsca
Roti_sosej
31-08-2009
sekejap jer licin ..x sempat nak rasa. Bdk2 dah belasah hahaha
Laporan oleh: eenat
046
07-10-2009
Walaupun tak guna BM....Akak suka resepi ni...TQ Yani..rasanya sangat sedap!!
Laporan oleh: watierman
060120103542
08-01-2010
salam yani....buat kemarin tp ari ni br berkesempatan nk upload la.....sedap sangat....len kali leh la coba lg....makaceh ye....
Laporan oleh: NURAINA

sama-sama... lain kali bak mai sini seketul!.. hihi

Dsc_4839
10-02-2010
salam yani. roti ni dah jadi kegemaran anak. dah banyak kali cuba buat anak bawak bekal ke sekolah. TQ yani. semua resepi roti dan kek yani sya cuba. semua jadi n sedap2 belaka.
Laporan oleh: wchom
P3281219
31-03-2011
persembahan tak secantik yani..pe2 pun sedap...
Laporan oleh: cheq da
25042011042
02-05-2011
tq tuk resepi mmg sedap...siap bakar trs kena mkn xsmpt ltk sos n mayo..yg dlm pic ni je yg smpt di deco...he...next time wat lg...
Laporan oleh: ummi_hamimi
P1040408
28-09-2011
slm,wat msa buka posa dlu,sdp,ank2 smua suka,tq yani bg idea....
Laporan oleh: Mariani(KT)
563510_441961912492712_1484418667_n
12-07-2012
x sempat nk amek gmbr bile da siap...da kne ngap !! hee
Laporan oleh: faheemehsan
563510_441961912492712_1484418667_n
12-07-2012
x sempat nk amek gmbr bile da siap...da kne ngap !! hee
Laporan oleh: faheemehsan

Komen (70)

13-08-2006, bob komen :

dah lama tak makan roti sosej kat sini kat kedai roti ader jual tau la kan tak halal 10q bagi kami rasa roti


14-08-2006, mamamia komen :

boleh ke uli pakai tangan jer/


14-08-2006, yani komen :

boleh.. tapi ambik masa sketlah nak uli dalam 10-15 minit.. boleh ikut step kat resepi roti bulat.. make sure dry yeast tak bercampur dgn garam.. coz boleh menyebabkan roti tak naik... masukkan separuh tepung, telur, dry yeast, butter dan susu.. kacau.. then barulah masuh separuh lagi tepung dan garam... pastu ulilah..


07-09-2006, bunga001 komen :

sapukan telur putih ker kuning ?


08-09-2006, yani komen :

bunga.. telur tu takyah asing.. pukul sket dgn garfu.. pastu bolehlah sapu..


09-09-2006, mymum komen :

asalamualaikum yani sya suker lah smua resepi yani mana belajar buat bruntung lah suami yani n nak tanya skit kalau tak campur gram bole tak n sory tepung roti tu tepung apa maaf baru nak belajar buat


09-09-2006, yani komen :

waalaikumusalam.. terima kasih mymum.. saya takdelah pandai sangat.. resepi2 moden tu oklah... kalo yg traditional tu kurang sket.. nak kena belajar dr org lain. Mengharap sangat ada org yg sudi kongsi resepi kueh-kueh traditional kat sini. Saya tak belajar mana-mana pun.. main try and error je.. mana-mana resepi yang berjaya saya buat.. tu lah yg saya letakkan kat sini.


09-09-2006, yani komen :

err... mymum garam ke tu.. kalau tak nak campur pun boleh kot.. cuma mungkin rasa kurang sketlah.. tepung roti ni sama juga dengan tepung berprotin tinggi(strong white bread flour) yg khas diguna utk buat roti.


09-09-2006, my mum komen :

terima kasih sekarang nak buat lah nie n tq for the tepung n f dah buat n k akan g tau yani k n yang skarang kat maner


09-09-2006, yani komen :

my mum.. yani sekarang kat bumi sakura


09-09-2006, my mum komen :

alhamdullilah dah sukses my anak n anak buah smua suka n skrang dah tingal 4 biji dlm oven itu pun dah di boking maklum skrang lagi cuti kat sini TQ bnyak2 rspi roti nie anak sya memang suka jdi nak cuba semua nie insyaallah


09-09-2006, yani komen :

mymum... letaklah gambar kat sini...


09-09-2006, my mum komen :

maasalah nya sya tak pandai letak gambar kat sini klau tak grenti dah letak skarang dah abis dah roti nya. bumi skura nie kat jepun ke


09-09-2006, yani komen :

alamak... dah abih ke rotinye.. tak dapat nak merasa.. (^~^).. mymum senang je nak letak gambar kat sini.. pi klik kat Tulis Laporan kat atas tu.. ala kat sebelah gambar roti tu.. kat bawah dr Email kepada kawan.. pastu uploadlah gambar.. senang je... a'ah la mymum.. la ni saya kat jepun lah..


09-09-2006, my mum komen :

k ler insyaalah esok dpat ler gmbarnya anak sya nak lagi roti but sausage dah abis myb buat esok g TQ 4 evrting


09-09-2006, yani komen :

wah... rajinnye mymum ni.. meh pos kat cni ciket ;)


10-09-2006, my mum komen :

asalamualaikum yani maaf belum pandai letak gambar caner so sya dah salah letak gambar kat resepi baru pula maaf yer. belum tau cana letak gambar.


10-09-2006, yani komen :

delete jer dengan tekan tanda pangkah tu di sebelah tajuk resepi itu


10-09-2006, yani komen :

my mum, cun dah tu letak gambar kat laporan masakan tu, tq my mum...


17-09-2006, yani komen :

uih F&N dah 3 kali buat ek.. cayalah.. cun arr cara ambik gambar tu.. ada seni gak lah..


18-09-2006, F&N komen :

Terima Kasih.3 kali buat sebab sedap sgt.


20-10-2006, LeZeO komen :

Kak yani. Susu segar tu susu apa ek? Saya ni baru 16 tahun, teringin sangat nak mencuba masakan buat-buat nak tolong anti(amah) dan mumy saya kat dapur. Sorry lah ye. Saya ni orang Brunei, tak tahu macam mana ckp Malaysia. hehe.


20-10-2006, yani komen :

LeZeO.. susu segar atau fresh milk.. boleh cari kat bahagian dingin di supermarket.


23-10-2006, LeZeO komen :

Tima kasih kak yani.


08-11-2006, nuarliesya komen :

yani boleh tak kalau kita nak tambah mixed vegetable tu kat roti tu?


09-11-2006, yani komen :

nuarliesya.. no problem.. ok je..


18-11-2006, nalzatun komen :

yani, 50g telur tu berapa biji?


19-11-2006, yani komen :

50g telur ni sama dgn sebiji telur yg saiz "m" tapi saya lupalah kat malaysia panggil saiz L,M,S ke ikut gred A,B,C... kalo ikut gred mungkin B lah kot.. kalau nak guna yg A.. kena timbang.. ambik 50g je.. kalo terlebih telur.. jadi lembik sketlah doh roti ni.


04-12-2006, Mat Gebu komen :

Yani guna telur ayam kampung boleh tak? sebab tau jelah telur ayam biasa2 nie kan bau "telur" dia kan agak kuat..................


04-12-2006, yani komen :

Mat gebu.. awak bela ayam kg ke?.. ok je nak guna telur ayam kg pun.. mana2 pun boleh..


07-12-2006, wana komen :

kak yani, saya selalu buat roti ne..mmg sedap..tp saya potong 2 sosej tu, pastu saya balutkan sosej tu dgn roti (jimat sikit, takde yg nak pancing sosej)..anak buah saya klu dtg, saya selalu buat kan..x sempat sejuk roti tu.


21-12-2006, nalzatun komen :

macam mana nak bagi roll tu sama je bentuknya. ada guna alat ke?


08-02-2007, mims komen :

kak yani,saya mmg teruja sgt nak buat.tak pernah buat sblm ni tetapi ada rase nak mencuba.cumenya smgt ni kurg sbb sy mmg takde breadmaker.mcm mana caranye ye.sy mmg berminat sgt nak pelajari buat roti ni


01-03-2007, merin komen :

Yani....i dah berjaya buat..seronok sungguh.dulupun i pernah buat tp uli tgn.anak2 kata yg skrg lg sedap and lembut.mana taknya mesin yg uli.dulu guna tulang 4 kerat.hiiii...cuma tak smpat nak snap picture kejap je dah habis.nanti nak try lain pulak.


01-03-2007, yani komen :

merin.. lain kali ambik gambar dulu sebelum makan ..eheh :)


08-03-2007, eyla5152 komen :

YANI, TAK BOLEH KE SUSU SEGAR DI TUKAR KPD SUSU TPG?


29-03-2007, mamazai komen :

hai yani .... i suka sekali tengok resepi2 kat sini. i dah cuba beberape resipi kat sini my anak2 suka skali. hari ini i baru cuba ur roti sosej wow tak sempat nak buat sarapan besok u. tks resepi2 u 2.


22-05-2007, redsnow komen :

i dah try wat smalam.1st time wat bread but y keras skit masa dah sejuk.i uli tangan je & if nak bakar roti pakai api atas ke bawah?


08-12-2007, nurnikisha komen :

kish try buat resepi ni semalam..alhamdulillah...hasilnya membanggakan..macam yg kat kedai...heheh..tq yani..pasni insyaallah nak try pasarkan laks..tq again :)


22-01-2008, zawiah komen :

haa.....boleh try yg nii....ni dok tunggu breadmaker smpai.... biasa adun pakai tgn je..... tak sabar tunggu bread maker... mmg anak anak suka roti taruk sosej nii.... nti bila dah buat kak bg lintas langsung yaa...


15-02-2008, rosmawati komen :

Saya dah try recipe roti ni. Memang sedap bangat!


02-03-2008, pendekar resepi komen :

hi, saya nak bertanya.....mcm mana nak buat roti bagi lembut yer.. selalu saya buat roti tu jadi keras je?


03-03-2008, tulip77 komen :

sedap sesangat & lembut roti nih... x guna tepung roti guna tepung gandum jek tp masuk emplex... puas hati makan :D... tq yani...xda gambar la camera ada kat opis :)


14-03-2008, anit komen :

Pendekar...sy nak tlg jwap. Slalunya sy guna tpg high protin @tpg roti. Nak lembut lgi tambah bread improver.


12-04-2008, MUMMYLUV komen :

hai Yani, I nk try buat roti ni hari ni, nk confirm 50 grm telur tu, agak2 berapa biji yer??? tq


18-04-2008, anit komen :

salam mummyluv. 50 gm tu..sama dgn sebiji telur saiz medium. Selamat mencuba. Sya dah berkali-kali buat roti ni....mudah


25-05-2008, ninainiyub86 komen :

k.yani,tmpang tny sket,klau doh tu blebihan,nk kna wat bulat lu then rehatkan 10 mnt bru smpan dlm peti ais ke?tak pun,kluar2 dri breadmaker,trus bhgikan bhgian xnk guna n nk smpan dlm peti ais?pastu keluarkn dri peti ais,kna uli blk dlm bbreadmaker ke?ke biarkn smpai die naik?yoroshiku onegaishimasuuu!


19-07-2008, nisadhia komen :

salam...hi yani,saya ni br jer 2,3 hr ni duk join myresepi ni.saya dah cuber pun roti sosej ni n memang sedap.hubby pun suka.cuma masalahnyer kat tempat yang saya duk ni (Qatar) susah nak jumpa tepung roti...so pakai tepung gandum jer ler....anyway tq sebab share resepi....


25-07-2008, UMMU AIMAN komen :

tengok bersemangat nak wat , tapi tak keras ke,takut je kalau keras, kalau keras apa silapnya yani


01-08-2008, kuntum komen :

salam...yani, akak ni baru nak blaja wat roti ni...nak tanye la kat mane leh dapatkan bread maker?


01-08-2008, MasDiana komen :

kuntum...kat carrefour, jusco, giant pun ada jual..harga dalam 400-500, jenama kenwood, dll. berbaloi beli, dapat buat mcm2 roti, (kalau rajin buat la...) tp kalau malas..jadi perhiasan la jawabnyer...sori yani...tulun jawab


02-08-2008, kuntum komen :

thanks diana...tu la...akak ingat nak cari jugak la...teringin tengok org wat roti...mesti best bila kita dpt wat sendiri...


19-08-2008, elliya komen :

akum,kak yani kalo uli pakai tangan ley x?cz xde breadmaker larh..


09-11-2008, missayu komen :

hai..k.yani..sy ahli br..sy tgk byk resipi k.yani..truja sy utk mbuatnya..


09-11-2008, missayu komen :

sy dah buat roti sosej 2.. sdap..adik2 sy pun suka..thanks utk resipi..


31-12-2008, eda yatim komen :

nk tny ler...breadmaker nie mahal x kalu nk bli?..txs


06-02-2009, miazara@my resepi komen :

pakai dry yeast muripan ke yani tak reti masak lagi tolong le ajar


27-02-2009, watierman komen :

Thanx Yani for the resepi akak dah try 2x anak2 suka


29-06-2009, mama_thaqif komen :

i dh try buat roti ni pg td... but, sgt mnyedihkan. roti i hangus... i dh ikut kepanasan yg di syorkn, tp tak menjadi....


04-08-2009, sudiana1980 komen :

bakar tu dgn api atas bawah ke atau mcm bakar biskut/kek?


16-02-2010, umimanjer komen :

x mau byk komen,memang best sgt.


28-02-2010, jie3 komen :

sy nak tya sket,yis tu kena bancuh dlm air dulu ke atau juz masukkan je trs dlm bm.please tolong sesapa jwb


20-04-2010, helenna komen :

belm mau buat tapi kalai x ada susu segar boleh pakai susu cair atau susu peket???


30-11-2010, HANAFI88 komen :

salam saya nak tanya myresepi xada anjurankan kelas ker?? saya nak belajar buat roti lah...


08-04-2011, dhputeri komen :

As'kum, saya ada menganjurkan kelas roti...juga ada menjual breadmaker yang multifuction...sesape berminat bole email dhputeri@gmail.com


26-07-2011, marihan komen :

akum..boleh tak tujukkan cara yg jelas cara-cara membentuk bun sosej yg pelbagai corak...spy nmpk lebih menarik.


21-12-2011, rafizah2040 komen :

nmpk best...


21-12-2011, rafizah2040 komen :

nmpk best...


04-02-2012, afzie komen :

memang sedap la..... tq yani


05-12-2012, savina komen :

salam yani.nk tanya, camne nk bakar roti ni? pakai api atas bwh ke? tlong jwb ye. tima kasih


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu