Google+

oleh: ddfk Durian Crepe 5 tepung

4720599842_15df1456e4

dessert special...terbaik dr kampung


Created on : 21-11-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ddfk




Bahan-bahan ( 70 biji )

  • Bahan2 ini perlu di ayak 15gm tpg hongkong 25 gm tpg jagung 13gm tpg ubi kentang 13gm tepung ubi kayu 8 gm tepung kastard 20 gm gula aicing 1/8 teh garam
  • 15gm butter cair/ minyak biasa/jagung 250gm air 1 sudu essen vanilla 6 biji telor gred A, pewarna kuning - kesemua bahan ini disebatikan
  • 200ml fresh milk 100 ml fresh cream - Double boil bahan ini hingga panas..masukkan 25gm tpg kastard, 50 gm gula castor, 2 biji kuning telur, dan 25ml fresh milk -kacau sehingga adunan ini pekat..lepas tuh sejukkan semalaman
  • 200gm fresh cream yg dipkl hingga bertanduk. lepas dah custard kite sejuk baru kaup balik dgn fresh cream bertanduk.simpan lagi dlm peti ais.

Cara-cara

  1. utk buat kulit masukkan kesmua bahan2 tepung dlm bowl..buat lubang di tengah..masukkan bahan cecair sikit demi sikit..kacau sampai sebati dan tapis baru masukkan pewarna
  2. tuang sesenduk dlm nonstick pan..lenggang kasi nipis.tak perlu terbalikkan....bila dh siap..letak custard filling n isi durian..lepas tuh balut mcm balut popia..tp kena hati2









Laporan Masakan Bergambar (4)

Dciii3
14-12-2012
memang best resepi nih...berbalaoi cuba walauun sdikit leceh nak mencari berbagai jenis tepung tuh...tak mudah koyak, kenyal , nipis dan harum baunya...tq!
Laporan oleh: mokwo

ini resepi 1/2 adunan..so kalau nak wat byk lagi..kena gandakan la...sedap sangatkan.

479243_426215037448844_2107047723_o
20-12-2012

Laporan oleh: chikadakbiru

tq..cantik la..berkilat gituw

9197_426212377449110_1361141651_n
20-12-2012
pah pnh beli 5pack rm 10.00..mmg lazat..tp larat ka nak beli ari2..google punye google..tgk mokwo update kat blog..teruih teruja nk try..Tq ddfk..dgn resepi ni rmi neber order kt pah..memang nipis,tak mudah koyak..n tk melekat...
Laporan oleh: pahbedah

tq sudi try

Download
30-01-2014
buat lagi....kali nih jual...terima kasih ddfk...feedback dr customer semua ckp sedap
Laporan oleh: pahbedah

Komen (16)

28-11-2012, izan68 komen :

Tahniah ddfk kerana berani mendedahkan resepi crepe durian yang original. Kepada kawan2 yang lain cubalah resepi ini memang berbaloi. x perlu habis duit masuk kelas.


28-11-2012, ddfk komen :

sama-sama...moga Allah sahaja yang akan membalas jasa baik kakak ku yg sudi share resepi nih...


06-12-2012, nor ina komen :

Tqvm ddfk..dh try wat resepi ni,memang best..guna resepi ni untuk biz..moga dimurahkan rezeki


06-12-2012, ddfk komen :

terima kasih...semoga bisness anda sukses..~ letak la gambar laporan masakan kat sini :)


19-12-2012, su_amie komen :

yaa..... memang resepi original.....di murahkan lagi rezeki ..ddfk


19-12-2012, su_amie komen :

sekurang2nyer sekali pi kelas paling murah RM100.... kena try resepi nie....pada yg berniat untuk berniaga.


19-12-2012, ddfk komen :

saya pernah terbeli DC kulit ketayap...yg sangat tebal..dan menggunakan krim biasa sahaja..sangat mengecewakan..rasa serik nak beli..


20-12-2012, chikadakbiru komen :

10q ddfk..shedap sgt!!


20-12-2012, pahbedah komen :

betul tu su_amie : kwn pah p kelas demo DC shj rm 100.00 shj.. Pah pernah beli DC dgn bakers homemade..rsanya sgt muak..kulit tebal..sangat2 tk puas hati...then cuba beli dgn bakers lain..tp rasenye berbeza..filling die mcm aiskrim..dgn kulit yg nipis. Yang best sekali DC yang pah buat guna resepi ddfk...rasanye sgt sama..dgn Dc yng pah beli kali-2.Tq ddfk


27-12-2012, pokadotsempire komen :

non stik pan ni size berapa ye..


31-12-2012, Midnite komen :

TQ ddfk atas resepi nie. mmg sedap crepe dia kenyal and tak mudah koyak. first time buat alhamdulillah jdk. tp mls nak buat cream sendiri. pki yg ready aje. yg penting sodap


03-01-2013, danielladamieyya komen :

Tqsm,,,saye bru nak berniage durian crepe ni coz kt area saye bru nak popular dessert nie,sblm nie beli dgn sorang kakak dr kl yg jual durian crepe jgk,die jual campuran tepung tu rm15 unt 200gram,dpt dlm 10pek je,xbalik modal,,,,mnx die share resepi campuran tepung tu,tapi die kate xbleh,tu rahsie die n suruh saye trus beli dgn die,last2 saye search n jmpe ori resepi nie,,,10q somuch dear,,,,,


03-01-2013, ddfk komen :

pokadotsempire : sy guna 22cm..beli yg murah jer...hihi 9.80sen kat tesco.....tp nak lagi elok harusla tefal Midnite : yala..memang kulit die sangat elastik..tahan lasak... daniella : memang la org berniaga susah nak bagi resepi....takpala..guna la resepi nih..insyAllah dijamin menjadi dan sedap...


06-01-2013, 482900 komen :

AsSalamualaikum.. untuk statement yg ini.. untuk buat creme dia ke kulit ye? maaf ye.. xfaham sikit.. :) 200ml fresh milk 100 ml fresh cream - Double boil bahan ini hingga panas..masukkan 25gm tpg kastard, 50 gm gula castor, 2 biji kuning telur, dan 25ml fresh milk -kacau sehingga adunan ini pekat..lepas tuh sejukkan semalaman


07-01-2013, ddfk komen :

482900 maaf ya..ini kali pertama tulih resepi kat sini...tuh yg berkecamuk sikit utk bahan yg awak sebut td...itu adunan krim/filling/inti 1st step awak double boil 200 ml fullcream/fresh milk bersama2 dgn 100 ml fresh cream ( i use vivo) hingga sedikit panas... kemudian awak satukan 25gm tpg kastard, 50 gm gula castor, 2 biji kuning telur dan 25 ml freshmilk dalam satu mangkuk...kacau bagi rata.... kemudian tuang dalam bahan yg kite double boil td...masak dengan api perlahan..take time laa utk kasi pekat..seolah2 mcm nak buat kastard..lepas siap...awak simpan dlm fridge..tutup dgn plastic wrapping..2-3 jam atau semalaman kemudian pukul 200gm fresh cream sehingga bertanduk..kemudian awak satukan la dgn adunan kastard yg kite sejukkan td...sehingga sebati..taraa..siapp


21-10-2013, Aina Casper komen :

Saper kat cni yg duk area JB? Bleh tolong sy x? Sy nak anjurkan bengkel kat opis sy pd 7/11/2013 ni n tengah cari cikgu utk ngajo resipi terbaek dr ladang ddfk ni..Mesej/whatsApp/ weChat sy kat no 017-7195507.. Diperlukan segera.. Tq.. + 1 lg, pavlova..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd