Google+

oleh: mrsdayat Kuah daging baryani

Image110

kuah daging baryani..untuk dimakan bersama nasi baryani.


Created on : 27-05-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mrsdayat




Bahan-bahan ( 4 org )

  • setengah kg daging lembu (potong kiub)
  • setengah biji bawang besar (hiris)
  • baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend **dr resepi nasi baryani batu pahat
  • 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
  • 3-4 biji cili hijau
  • 2tbsp tomato puree
  • 1tbsp sos tomato
  • 1/4 cwn susu cair
  • sedikit ghee
  • sedikit rempah tumis
  • 3 tbsp rempah baryani
  • garam,gula,ajinomoto secukup rasa
  • sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
  • 1 tbsp yogurt

Cara-cara

  1. gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)
  2. tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
  3. masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau
  4. masukkan daging..gaulkan.
  5. masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
  6. masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
  7. tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata ngan daging.kalau tak rata...bule tambah air)
  8. ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
  9. bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..
  10. last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..
  11. Image111
    buleh la di hidang bersama nasi baryani...
  12. update:..lupe lak nk bgtau..bule juge ganti daging ni ngan kambing or ayam.kalo kambing ikut je care ni.kalo ayam,goreng skjap(jgn smpai garing) ayam tu..baru masuk dlm kuah..=)









Laporan Masakan Bergambar (12)

Picture_1798
31-05-2007
daging x d, bantai ngan ayam..still yummy..next time wat daging...tq again...
Laporan oleh: junjs11

bule je wat ngan ayam.mmg kalo time kenduri kat BP tu..diorang siap msk daging n ayam baryani..kalo wat pakai dgg kambing pun ok.lg sedaaappp..=)

Img_1665
27-06-2007
Buat utk lunch hari nie makan ngan nasi beriani batu pahat ... sedap ler
Laporan oleh: Noreen

nmpak pun sdap tu.....nak sikit!!

03-16-08_2010
24-03-2008
makan ngan nasi beryani cik mat... mmg sedap.. cuma i lebihkan kuah... terangkat u... x sangka bule buat sendiri... xyah gi kedai mamak/tunggu kenduri kawin.. tq ya tuan punya resipi!
Laporan oleh: masz_73

same2 kasih...=)

Ayam
01-09-2008
first time masak ayam cara cam gini..rempah letak akhir...memang best ler...tq sesangat...bila lagi lama..kuah dia lagi mesra..bila panaskan gulai ni..semerbak satu rumah...saya guna ayam ganti daging...lain kali nak buat daging pulak..
Laporan oleh: quinnie

ehehe..mesti puas ati kan? mmg kalo biar lg lama..lg mesra. kalo nak mkn bsok..better msk mlm tu..bsok pgnye lg sdap.=)

11102008_003_
11-10-2008
Tak lengkap nasi briyani bp tanpa daging briyani dari Mrsdayat kita. Memang sedap
Laporan oleh: amy08

hehee..thanx 4 trying

Ayamb
21-10-2011
memang tak jemu makan...saya suka lagi yg versi ayam..:)
Laporan oleh: quinnie
Dsc03263
11-11-2011
akhirnya berjaya jugk buat lauk baryani..tapi saya ganti dengan ayam, sebab tak suka daging.hehehe...thanks mrsdayat!
Laporan oleh: aisyahsid82
Image0488
16-11-2011
Dah lama buat tp x sempat nak tempek kat sini. Sedap. T.kasih atas resepi ye.
Laporan oleh: zsrina
Kd_baryani
13-12-2011
mrsdayat, kuah daging baryani ni memang superb! Terima kasih share resipi..
Laporan oleh: LynnSham
Dsc09631
18-02-2012
Buat lagi skali..tapi kali ni takde puri tomato.dah habis.saya lebihkan sos tomato.Pastu, tambahan cili kering kisar masa menumis.(sori derhaka sikit)Thanks!
Laporan oleh: aisyahsid82
Dsc05126
09-03-2012
mas guna ayam ...tetapp mabelesss...
Laporan oleh: mass80
Daging2
27-03-2012
Campur2 daging dgn bahagian tulang menulang. Buat tak pekat sgt..sedap mabeles! Trm kasih skali lg bg satu set resepi ngan nasi berianinya. ^_^
Laporan oleh: HaSue

Komen (27)

27-05-2007, Mat Gebu komen :

hmm sedap.... 3 lagi resipi sebelum ni memang kena lah.....mula2 mat buat acar, then thai green curry, pastu u masak nasi beriani bp, ni ha pulak daging beriani..complete set gitu....


27-05-2007, joayee komen :

tu la pasal mat...memang kene sgt..jo memang dah lapar sgt ni..tapi malasnya nak masak..hubby&anak2 pun cam dah kebulur tu..


28-05-2007, mrsdayat komen :

cik mat...mmg dh complete set tu...yumyumm... **joayee...kalo ikutkan mmg maleh nak msk time weeknd nih.ni pun dh bp kali postpone.baru arini terbuat..=)


11-03-2008, idfsjnr komen :

erm...yogurt tue yg dijual dgn harga rm 1 lebih tue ker?...apa2 perasa boleh ker?


21-03-2008, mrsdayat komen :

idfsjnr..yup, yogurt yg dlm tub kecik tu. yg xde perisa pape. kalau u gune ayam..abaikan yogurt tu yer


25-03-2008, Batu Giling komen :

asmkum, kena guna plain yogurt kot. yg ada perisa tu...... dadih biasanya


19-06-2008, Mardawiyyah komen :

sedap mmg sedap but I dun like the minyak sapi tuh.leh x if mar ganti ngan butter atau juz guna minyak kacang + chicken kiub nak tambah perasa?


17-07-2008, mrsdayat komen :

mardawiyyah..ghee tuh sket ajer, just rata dlm periuk. but kalo mmg xnk gune, bule guna minyak, tp kureng sket ah rasa nnt..=)


17-07-2008, mrsdayat komen :

mardawiyyah..ghee tuh sket ajer, just rata dlm periuk. but kalo mmg xnk gune, bule guna minyak, tp kureng sket ah rasa nnt..=)


17-07-2008, mrsdayat komen :

mardawiyyah..ghee tuh sket ajer, just rata dlm periuk. but kalo mmg xnk gune, bule guna minyak, tp kureng sket ah rasa nnt..=)


02-09-2008, nora ahmad komen :

lauk ini juga sungguh sedap mmg memuaskanla tq again klu ada lauk yg sedap2 jgn lupa kongsi ok!


03-09-2008, mrsdayat komen :

insyaAllah..ade lg resepi yg sdap, kita same2 kongsi kat sini


07-09-2008, afaza komen :

mrsdayat, yogurt tu sekadar nak sedapkan ke atau ada fungsi lain ye. Kena guna daging batang pinang ye supaya cepat lembut. Sy selalu bermasalah la bab nak lembutkan daging ni.


07-09-2008, mrsdayat komen :

afaza..biasenye, indian gunakan yogurt tu utk buatkan daging tu cpat lembut=)kalo mmg kompem daging cpat lembut..xnak masukkan yogurt pun xpe. biasenye daging batang pinang lah yg cepat lembut n slalu org guna. make sure hiris daging tu lawan era daging. xpun mintak je tukang juak tu hiris siap2..=)


08-09-2008, afaza komen :

thanks mrsdayat, sy akan try guna yogurt la next time bila masak daging. emm..org yg jual daging tu namanya tukang juak ye, first time dengar...boleh guna tu juga la nanti utk ckp.


09-09-2008, mrsdayat komen :

afaza>> tpo error tuh..sbnarnye nak tulih 'tukang jual' jadik juak lak..ekekekke..sorry ek..=p


10-08-2009, arda5103 komen :

sori tumpang tanya...yogurt jenis/brand apa untuk resepi nie..? ingat nk try msk untuk bln pose nie..


13-01-2010, sarah82 komen :

nak tanya..rempah tumis tuh aper yer


12-03-2010, melawati komen :

saya pun nak tau rempah tumis tu apa n mana nk dapat


14-05-2010, adriana2002 komen :

Saya pun nak tau rempah tumis tu apa? Dlm resepi nasi beryani dah tanya.


14-05-2010, adriana2002 komen :

Saya pun nak tau rempah tumis tu apa? Dlm resepi nasi beryani dah tanya.


14-05-2010, adriana2002 komen :

Saya pun nak tau rempah tumis tu apa? Dlm resepi nasi beryani dah tanya.


10-06-2010, aile77 komen :

saya tolong jawab ye pasal rempah tumis tu... rempah tumis (ada juga yg panggil 4 sekawan) ialah kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih... kebanyakan masakan melayu guna 4 rempah tumis ni utk menaikkan bau masakan... jangan risau, merata ada jual kat kedai runcit atau pasar raya... harap dapat membantu ye...


08-12-2010, farlinda komen :

memang best!sedap!suami sya kata mcm kat kedai mamak rsnya...huhuhuhu anak2 makan bertmbah...


17-04-2011, waheefa lim komen :

kenapa masukkan yogurt ada bahan lain blh gantikan yogurt tak


21-10-2011, Mr nice guy komen :

sedapnya,,,,,,,,,,


20-12-2013, Snur komen :

Aslmkm...d sbbkn ini msk dulu so kite komen ni dulu!!Mmg trbaekkkk...kuah bryani ni...d sbbkn xd yogurt sy buat tairu utk d gaul dgn dagng...nasinya otw.sy jg buat acar nanas utk dimkn brsama nnti...Syukran atas rspi yang best ni...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd