Google+

oleh: Mrs Fendy Durian Crepe

Picture_2489

Sesuai untuk peminat durian dan sangat sedap dimakan ketika sejuk.


Created on : 12-11-2012

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mrs Fendy




Bahan-bahan ( 30 bantal )

  • 250grm tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 500ml santan
  • 1/2 sudu teh garam
  • Pewarna (ikut suka nak warna apa. saya selalu buat warna hijau&kuning telur)
  • Filling**
  • 1 cawan Non Dairy Whipping Creme yang sudah dipukul kental
  • Isi Durian yg telah dilenyek.

Cara-cara

  1. Campur semua bahan kemudian blender dan tapis.
  2. Panaskan non-stik pan dengan api yang kecil.
  3. Tuang 1 senduk adunan dan ratakan hingga menjadi crepe. (tak perlu terbalikkan dan biarkan permukaan atas kering. Angkat dan biarkan sejuk.
  4. Bentangkan sekeping crepe dan letakkan whipping cream ditengah-tengah,lapis dengan isi durian, tutup semula dengan whipping cream. Akhir sekali lipat dan simpan didalam peti sejuk.

Tag

kuih muih








Laporan Masakan Bergambar (11)

Photo1657
20-11-2012
jadik!
Laporan oleh: mydearhanim
121128_durian_crepe
29-11-2012
dh try smlm. crepe agak tebal so susah nk wrap filling n ada pecah2 sikit kt tepi. sy guna spray whip cream je, sng. taste die mmg sdp utk yg suka durian. tq :)
Laporan oleh: moonbug
Img-20121202-wa0008
02-12-2012
trima kasih krn sudi brkongsi resepi. trnyata best sgt...nyummy..nak beli mahal sgt so buat sndiri lg puas hati...
Laporan oleh: yusnisham
Dsc03225
05-12-2012
pestime wat....jadiii....so yummy!.. tenkiu2...
Laporan oleh: k.zila66
Durian_crepe
06-12-2012
Menjadii!!!.. sedap & senang dibuat, anak2 & somi ckp sedap, terima kasih byk2..
Laporan oleh: kak picah
Img01417-20121206-1819
08-12-2012
tQ kat mrs fendy..sy da buat sedap..cuma sy tukar pki antara santan kpd susu segar..hehe
Laporan oleh: saya mel
Dsc_0011
17-12-2012
tadaaa.. niela hasilnye.. tq pada tuan punya resepi.. disebabkan dgn resepi sy dpt order dr member2...tqvm
Laporan oleh: lizaramli
161220121146
17-12-2012
sekali try trys mnjadi...mmng sedap,terima kasih resepi yg mudah nie...
Laporan oleh: Anie-Zuriani
Dc
27-12-2012
Anak bagi trophy KEMAS dia sebagai hadiah Chef terbaik - menu DC resepi dari Mrs. Fendy:) TQ We have sooo much fun baking DC!
Laporan oleh: Faridah1
Dsc_0402
31-12-2012
terima kasih utk resepi ini....incik suami & anak2 pun suka.....
Laporan oleh: wanmaziah
Dsc_1132
31-12-2012
Alhamdulillah... Durian crepe ni menjadi. Kwn2 kata sdp... Tq tuan punya resipi..
Laporan oleh: nrul_zul

Komen (24)

12-11-2012, moonbug komen :

cantik nye rupa, n mesti sdp. combination whipping cream + durian = sinfully delicious ni. hehe


13-11-2012, Virus komen :

huhuuu...suke sgt br je nk search internet cr resipi ni...skali dah ade...sng je ek mcm wat kuih ketayap


13-11-2012, aisyahsid82 komen :

isi durian tu nak letak banyak mana? Tq


14-11-2012, ami_zara komen :

Wajib buat hari ni!! =)


15-11-2012, eziey komen :

best ni...


16-11-2012, asmahdaud komen :

nak buat.nak.buat.tapi filling macam mana


16-11-2012, lisafiq komen :

Dah buat 2x...mmg sgt sedap..cepat dan mudah..;-)


18-11-2012, kamal77 komen :

Nak tanya,santan tu guna santan pekat ke?kalau saya guna santan kotak,kena campur air tak?


18-11-2012, kamal77 komen :

Kalau saya blender je sekali dgn isi durian tu blh x?


21-11-2012, marryanne komen :

kenapa saya hantar gambar tak masuk ya.....saya dah buat cuma tukar ke warna hijau...sedap sangat bagi peminat durian pada sape yang xminat durian xbolih nak tolong.anyway terima kasih tuan punya resepi.


30-11-2012, mas_ayong komen :

sy buat mggu lepas.tp rasanya lain.sy pki non dairy whipping cream.ada beza rasa ka non n dairy cream?cari2 non dairy takde...


30-11-2012, mas_ayong komen :

*bukan non dairy pakai dairy whiping cream


08-12-2012, saya mel komen :

da buat sedap..dpt anta kat jiran, bwk blk kg ckit..hehe..cume sy derhaka kat tuan pnya resepi sbb sy x pki sntan tap pki susu segar..memang sedap cume tepung je ade tebal ckit..trima kasih mrs Fendy..


10-12-2012, ernie89 komen :

xcited nk cuba ni..huhu..


11-12-2012, idzaereynee komen :

kalau xde whipping krim boleh x guna susu segar...


13-12-2012, moonbug komen :

idzaereynee: xbleh guna susu segar sebagai filling, sbb susu segar tu kalau pukul xkan jd krim, die cair je.


15-12-2012, nazzila komen :

Mesti cuba nie.. confirm sedap :-)


18-12-2012, akirakirana komen :

nak pinjam resepi bole x? nk pakai..nk cuba buat.


28-12-2012, nrul_zul komen :

Alhamdulillah... Dpt wt... Mohon share resipi... Cm ne nk hntr laporan masakan ye...


28-12-2012, nrul_zul komen :

Alhamdulillah... Dpt wt... Mohon share resipi... Cm ne nk hntr laporan masakan ye...


28-12-2012, ctjie komen :

dah wat tp camner nak beat cream 2 ekk coz bla saya beat dia jd ketul2.. leh sesape tlg x...tq


28-12-2012, moonbug komen :

nrul_zul: utk anta laporan, tgk kat gambar resipi atas tu, ada tulisan kecik sebelah gmbr tu "Tulis Laporan". Click kt situ, upload gmbr, type komen, n click send k. hrp membantu.


28-12-2012, moonbug komen :

ctjie: just nk share sikit yg sy tau; klu dh berketul2 tu slalunya whipping cream tu dh overbeat. xleh beat lama sgt. pastikan jgk cream yg dibeli jenis yg betul. ada yg cream utk cooking mmg beat 2 jam pn cair je. tips lain, b4 beat cream tu pastikan cream dlm keadaan sejuk, klu bleh mixing bowl n mixer hook tu msukkan dlm fridge jap bg sejuk jgk. tu yg sy tau. myb kwn2 lain leh share tips lain. tq


05-03-2013, princess flower komen :

Saya minta resepi nie ye..thanks sbb sudi berkongsi di sini...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu